Etiketttrix-träning-tävling
Läst 130590 ggr
Tina-A
2009-11-30, 16:31

Skvallerträning

Vad är skvallerträning och hur gör man? Det får du lära dig i den här artikeln.

Vad är skvallerträning?

Skvallerträning är ett träningssätt som leder till att din hund automatiskt kommer till dig när den ser en annan hund, en katt, en cykel, ett barn, en fågel, en bil, ett doftspår o.s.v. (Jag kommer att skriva "hund" i fortsättningen, men det kan alltså vara vad som helst egentligen då samma princip gäller oavsett vad hunden skvallrar på).

Du väljer själv vilka saker du vill lära din hund skvallra på.

Du kan också lära hunden att bara ta kontakt med dig när den ser en annan hund. Då kan du säga "nej", "varsågod", "kom" eller vad du nu vill ge för kommando till din hund vid hundmöten. Det som är fördelen med att lära hunden att komma hela vägen in till dig är att om du inte har en perfekt inkallning så kommer hunden automatiskt och du kan nu välja om du vill koppla din hund, be den gå fot, säga varsågod eller hur du vill göra.

Skvallerträning leder alltså till att du inte längre behöver ha koll på omgivningen för din hund gör det åt dig! Många känner igen "tävlingen" som kan pågå mellan hund och ägare (framför allt om hunden är lös) - vem får syn på en annan hund först? Är din hund skvallertränad behöver du inte längre ha koll på omgivningen och det kan vara väldigt skönt. Får din hund syn på en annan hund kommer den alltså automatiskt till dig, utan att du behöver kalla in hunden.

En hund som är skvallertränad brukar även bry sig mindre om omgivningen, då den lärt sig att det som lönar sig är att ta kontakt med dig istället för att springa efter saker eller göra utfall.

904384___arf__.jpg
_Ignorerar förbipasserande
_

Hur fungerar det?

Man kan jämföra synen av en annan hund med ett handtecken. Ett handtecken är en visuell signal och de flesta av oss har ett eller flera handtecken som hunden förstår. Kanske gör du ett stopptecken med handen när du vill att din hund ska stanna/vänta, du kanske har ett speciellt handtecken för när hunden ska sitta, ligga eller stå. På precis samma sätt som hunden förstår ditt handtecken kommer hunden förstå den visuella signalen av en annan hund. Din hund har lärt sig att ditt stopptecken betyder stanna, och den kommer på samma sätt att lära sig att en annan hund betyder "kom".

Att skvallerträna

Skvallerträning blir betydligt lättare om du använder klicker (som all annan träning också blir om du frågar mig). När du skvallertränar så klickar du din hund i det ögonblick den får syn på en annan hund och belönar sedan (varje klick följs ju av en belöning). Din hund kommer att lära sig att det är bra att få syn på en annan hund, det lönar sig. Belöna din hund ordentligt (mer om det nedan). Din hund kommer så småningom söka sig till dig varje gång den ser en annan hund, då synen av en annan hund har blivit en signal för belöning hos dig.

Steg 1
Varje gång din hund ser en annan hund så klicka och belöna. Det är alltså inte när du ser en annan hund du ska klicka, utan när din hund ser en annan hund. Håll koll! Om din hund rör sig mot den andra hunden gör ingenting i detta steg även om det är önskvärt att hunden stannar upp. Hunden kommer dock att stanna upp när ni kommit till steg 2 så om hunden rör sig mot den andra hunden så kan du alltså klicka ändå. Däremot om din hund morrar, reser ragg eller gör ett annat oönskat beteende så klicka inte utan gå där ifrån och var mycket snabbare med klicket nästa gång. Öka också avståndet till den andra hunden så det blir lättare! Klicka innan hunden börjar morra eller innan den börjar göra något annat du inte vill uppmuntra.

Så här i början av inlärningen är det viktigt att vara konsekvent. Ju mer konsekvent du är, desto snabbare går inlärningen. Ta med klicker och godis (eller annan belöning) ut på varje promenad och klicka för varje hund din hund ser. Du kan klicka flera gånger för samma hund!

Alltså: Din hund tittar på en annan hund = klick + belöning.

Steg 2
När ni upprepat steg 1 många gånger (någon eller några dagar i rad, beroende på hur intresserad eller fixerad din hund brukar bli vid syn av annan hund) är det dags att testa om ni är redo för steg 2. När din hund får syn på en annan hund, håll inne med klicket. Om din hund nu börjar dra mot den andra hunden, skälla, morra eller liknande var ni inte redo utan ska gå tillbaka till steg 1 igen.

Det din hund ska göra för att få sitt klick + belöning nu är att slita blicken från hunden och titta tillbaka på dig. Din hund borde vid det här laget veta att det lönar sig att titta på andra hundar och när klicket uteblir tänker din hund antagligen något i stil med "Var är mitt klick? Var är min belöning? Jag ser ju en hund!", och den tittar undrande på dig. Fånga nu upp detta och klicka för det! Vid detta steg kommer din hund också börja stanna upp när den ser andra hundar. När din hund ska vrida på huvudet och titta på dig kommer din hund att stanna.

Alltså: Din hund tittar på en annan hund - vänta - din hund tittar på dig = klick + belöning.

Steg 3
När det är dags att gå vidare höjer du kriterierna ytterligare. När din hund nu får syn på en annan hund och då direkt tittar tillbaka på dig så vill du att din hund ska komma till dig. Vänta ut hunden eller ta några steg bakåt så att hunden rör sig mot dig. Efter några upprepningar slutar du att röra sig bakåt utan väntar helt enkelt på att din hund börjar röra sig mot dig utan hjälp från dig (kalla inte på hunden). När hunden börjar röra sig mot dig så klickar du och belönar. Du väntar med tiden längre och längre så att hunden inte får sitt klick innan den är halvvägs till dig, lite närmare, lite närmare för att till slut få sitt klick och belöning när hunden kommit hela vägen in till dig.

Alltså: Din hund tittar på en annan hund - din hund tittar på dig - kommer till dig (utan att du säger något) = klick + belöning.

CIMG0847.JPG
_Du kan också lära din hund att skvallra på doftspår.
Istället för att följa spåret kommer hunden till dig.

_

Lös hund

Om din hund kan skvallra i koppel vill du förmodligen nu träna detta även med lös hund. Det blir väldigt skönt att ha en hund som är lös och du vet att istället för att springa fram till en hund om det kommer någon så kommer din hund automatiskt till dig.

Många ägare gör det felet att de tror att bara för att hunden kan skvallra i koppel så kan den skvallra lös när den är 30 meter bort. Börja träna detta i lina och se till att din hund inte är mer än 3-5 meter bort ifrån dig när ni börjar med skvallringen. När ni tränar i lina är det också viktigt att ni går igenom steg 1 - 3, även om ni kommit till steg 3 i koppellängd. I lina börjar du alltså att klicka och belöna din hund bara för att den ser en annan hund, den måste inte titta på dig eller komma in till dig i början. När ni tränar vidare i lina börjar du, precis som i koppel, efter ett tag kräva att hunden tittar på dig innan klicket och sedan även kommer till dig innan du klickar och belönar. Utöka sakta avståndet.

När du gått igenom alla steg även med hund i lina, och din hund kan skvallra fast den är lika långt bort som linans fulla längd, kan du träna detta även med helt lös hund.

528369_german_shepherd.jpg
_Full fart tillbaka till matte när man får syn på något spännande.

_

Belöna hunden

Speciellt vid inlärningen är det viktigt att du belönar din hund ordentligt. Även belöningsplaceringen spelar roll då hunden alltid vill till belöningen. Belöna din hund med jättegott godis, jätterolig lek eller något annat som hunden verkligen, verkligen uppskattar. Det är viktigt att hunden, som sagt framför allt i början av inlärningen, känner att det verkligen är värt att slita sig från den andra hunden och faktiskt komma tillbaka till dig. Din hund måste känna att det är mer värt att komma till dig.

När detta är inlärt måste man inte belöna sin hund lika fantastiskt varje gång, men jag tycker att man absolut ska belöna sin hund på ett eller annat sätt. Klappa, gosa, busa, kasta en pinne, rulla runt på marken, belöna med ett "varsågod" (om du vet att den andra hundägaren tycker det är okej) eller belöna din hund för att den kom till dig. Men som sagt, framför allt i början av inlärningen så belöna ordentligt!

Belöningsplaceringen spelar, som tidigare nämnt, också roll. Om du efter varje klick (vid syn av hund) belönar hos dig kommer din hund att komma till dig för belöningen. Om du efter varje klick kastar en belöning till vänster så kommer din hund att springa till vänster när den ser en hund. Om du kastar en belöning bakom dig kommer din hund kanske springa förbi dig när den ser en annan hund. Tänk därför på vad du vill att din hund ska göra när den ser en annan hund, var du vill att din hund ska gå eller springa, och belöna därefter.

Titta också gärna på videon nedan. Där kan du lyssna på lite teori och se skvallerträning i praktiken.

.: Dance like there is no tomorrow :.

[Lyssna på någon av mina låtar -
”Jag är en liten bajskorv” på Spotify]

[Borttaget]
[Borttaget] 
2009-11-30, 16:55
#1

Inlägget är borttaget

[Borttaget]
[Borttaget] 
2009-11-30, 17:41
#2

Inlägget är borttaget

[Borttaget]
[Borttaget] 
2009-11-30, 17:44
#3

Inlägget är borttaget

Tina-A
2009-11-30, 22:20
#4

Jag ska bara tillägga att jag i artikeln ofta skriver "automatiskt". Det är så det går till, men man måste också komma ihåg att hundar har en egen vilja och kan plötsligt göra något oförutsägbart. Men min poäng är snarare att hunden kommer till dig av egen fri vilja, som per automatik nästan. Men alla förstår vad jag menar när jag skriver automatiskt tror jag :)

.: Dance like there is no tomorrow :.

[Lyssna på någon av mina låtar -
”Jag är en liten bajskorv” på Spotify]

AnneN
2009-11-30, 22:24
#5

Verkligen en toppen artikel, nu har jag äntligen fått förklarat exakt hur man lättast tränar in detta så att jag förstår utan förvirring.

Så nu blir det till att börja skvallerträna med Velvet så med lite tur kan hon inom en överskådlig framtid gå lös utan att rusa fram och busa med alla levande varelser hon ser.

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

[Empisen]
2009-11-30, 22:40
#6

Ska pröva detta!

Men först måste jag lära Hugo gå fint i kopplet.. *suck* det är den tråkigaste tränings saken av dom alla enligt mig Obestämd

Tina-A
2009-11-30, 22:42
#7

#6: Jag tror att koppelträning och skvallerträning ibland kan gå hand i hand :)

.: Dance like there is no tomorrow :.

[Lyssna på någon av mina låtar -
”Jag är en liten bajskorv” på Spotify]

spikes
2009-11-30, 22:46
#8

Jätte bra artikel,mycket informativGlad

Moa-16
2009-11-30, 22:48
#9

Jag fattar iaf! Roligt att få följa med på eran promenad,hihi

[Empisen]
2009-11-30, 22:49
#10

#7 Så du tror jag kan lära in skvallerträningen istället för koppel tränings metoden? Eller det kanske blir bäst om jag börjar med koppelträning och sedan när han kan det, börjar med skvaller.

Tina-A
2009-11-30, 23:12
#11

#10: Jag tror att du kan träna båda samtidigt! Ofta drar dom ju för att dom vill till någon spännande, eller för att dom lärt sig att för att gå frammåt så ska jag dra. Träna på att inte dra när man går, och sen ser man något spännande (hund, fågel, katt osv) så skvallra på det istället för att hunden drar ditåt :)

.: Dance like there is no tomorrow :.

[Lyssna på någon av mina låtar -
”Jag är en liten bajskorv” på Spotify]

MoaW
2009-11-30, 23:38
#12

åh vad bra med en artikel om skvallerträning, har aldrig läst någon förut Glad

Har skvallertränat med Dobby i ca. ett år nu, visste dock inte om att det var skvallerträning när jag började med det, utan fick reda på det nu när jag läst om det Tungan ute Hade börjat med Klickerträning och ville använda det vid hundmöten helt enkelt.
Jag kan säga att det hjälp oss enormt, även fast vi hållit på i ett år och fortfarande är fast på steg 2, ibland gör han fortfarande utfall och vissa hundar tycker han helt enkelt inte om. Men jag tror han är ett ganska extremt fall, trodde aldrig det skulle gå att få ordning påproblemet över huvud taget.

Ska testa att skvallerträna med Viggo nu när jag fått det förklarat så noggrant Glad Han har ju inte samma problem som Dobby, utan tycker helt enkelt att andra hundar är superkul Tungan ute

HundGlädje.nu - Hundkurser, Dogwalking och Fotografering.
För ökad kontakt och förståelse.

Karizma
2009-12-01, 00:27
#13

Det där kan var mycket bra skrivet och förklarat. bra film oxå :) han är ju så himmla söt din Oliver Kyss

[PixelMollan]
2009-12-03, 11:40
#14

Vill ge dej en stooor tumme upp för alla filmer! Man lär sig otroligt mycket! Hoppas du tänker fortsätta länge till ^^  Min lilla vovvsing kan inte allt än, men när hon är redo ska jag börja träna :)

Tina-A
2009-12-03, 17:15
#15

#14: Tack :) Jag tycker det är kul att spela in filmer så det är ju kul att det uppskattas ^^

.: Dance like there is no tomorrow :.

[Lyssna på någon av mina låtar -
”Jag är en liten bajskorv” på Spotify]

ms-mee
2009-12-04, 02:09
#16

Ja vi har ju försökt oss på det här, men jag gav upp då Hubert var mer envis än vad jag är :P Men nu ska vi ta upp det igen!

Fast jag har ett problem, han lyssnar inte på klickern! Jag kan klicka precis brevid örat men han bryr sig inte, reagerar inte ens. Han bara står där och kollar på den andra hunden. Hur gör jag då?

//Helene

Medarbetare på Days Of Our Lives

Tina-A
2009-12-04, 11:09
#17

#16: Reagerar han annars alltid på klickern även utomhus? Annars så se till att han är ordentligt inklickad även utomhus.

Ta med dig bättre belöningar och försök ha ett större avstånd till den andra hunden innan du klickar. Om störningen (den andra hunden) är för stor (hunden är för nära) kan det bli alldeles för svårt, speciellt om Hubert inte tror att belöningen du har mäter upp mot den andra hunden.

Så bättre belöning och mer avstånd, sen kan man gå närmare.

.: Dance like there is no tomorrow :.

[Lyssna på någon av mina låtar -
”Jag är en liten bajskorv” på Spotify]

ms-mee
2009-12-04, 13:46
#18

#17 Jo annars kommer han som ett skott när han hör något som liknar ljudet av en klicker :P Så nog är han inklickad utomhus.

Jag har riktigt gott med mig och långt avstånd. Det är ju så fort vi får syn på att det finns en hund där framme.

//Helene

Medarbetare på Days Of Our Lives

Tina-A
2009-12-04, 14:11
#19

#19: Det är inte vad du tycker är ett bra avstånd som räknas, det är vad hunden tycker är ett bra avstånd :) Och ni verkar inte ha samma uppfattning. När ni lyckats ett par gånger på riktigt långt avstånd så kan du sakta börja krypa närmare. När det är för svårt är ni för nära, då måste du backa även om du själv tycker ni är ganska långt bort redan.

.: Dance like there is no tomorrow :.

[Lyssna på någon av mina låtar -
”Jag är en liten bajskorv” på Spotify]

ms-mee
2009-12-04, 17:10
#20

#19 Hmm ja, du har nog en poäng där :P Men frågan är ju bara hur vi ska hitta hundar på så pass långt håll.. För vi möter inte så mycket hundar här. Har letat som en tok efter några fyrbentingar men inte hjälper det, tror vi är ute vid fel tider på dagarna :P

//Helene

Medarbetare på Days Of Our Lives

Meschmish
2010-01-09, 09:39
#21

Jag har en liten fråga. Om jag vill att hunden ska komma när den ser hund, katt, människa, ska jag då klicka för de tre sakerna?
Alltså, om den ser en hund= klick.
Människa=klick.

Kan man klicka för de tre olika sakerna på samma promenad? Eller ska man börja med en sak tills den kan det?

AnneN
2010-01-09, 13:50
#22

#21 Ja då ska du klicka för samtliga saker och ja man kan klicka för allt under samma promenad. Det hunden ska göra är ju samma beteende för alla objekten så det bör inte bli någon förvirring.

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Tina-A
2010-01-09, 23:38
#23

#21: Precis som #22 säger kan man klicka för olika saker under samma prommenad :) ser en människa = klick, ser en hund = klick, ser en katt =klick, allt under samma prommenad.

.: Dance like there is no tomorrow :.

[Lyssna på någon av mina låtar -
”Jag är en liten bajskorv” på Spotify]

Meschmish
2010-01-10, 06:14
#24

Okej, tack. :)

NaimaG
2010-01-21, 19:51
#25

Har aldrig testat en klicker på min hund, kanske skulle ta och göra det och köra denna skvallerträning. Lät riktigt kul.

TheWildRose
2010-03-12, 16:25
#26

_Jag måste bara fråga här..Ta inte illa upp, det är en jättebra artikel!:)

Men man ska ju vara ledare. Är man fortfarande ledare om man lär hunden att hålla reda på omgivningen? För det är väl ledarens jobb?
Eller har jag missuppfattat totalt?

Tycker dock det verkar intressant då jag har en 1 årig tik som är jobbig ute._

AnneN
2010-03-12, 16:45
#27

#26 Att samarbeta är väl alltid bra? Det där med ledarskap kan dískuteras i evigheter, men det kan vi i så fall skapa en ny tråd om Glad

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Tina-A
2010-03-12, 17:07
#28

#26: Jag anser inte att man ska vara en ledare för hunden, jag anser att man ska jobba tillsammans och sammarbeta för att få en så bra relation som möjligt :) Och min hund håller mycket bättre koll på omgivningen än mig, då kan väl han få göra det? Vi har olika sysslor, vi hjälper varandra, vi sammarbetar. Vi är ett lag helt enkelt och det är så jag tycker man ska se på hundägande, som att man är ett lag som jobbar tillsammans.

.: Dance like there is no tomorrow :.

[Lyssna på någon av mina låtar -
”Jag är en liten bajskorv” på Spotify]

TheWildRose
2010-03-12, 17:33
#29

27# 28# Aha okej..! Jo det var bara vad jag läst innan. Jag tycker man ska vara ledare men som sagt så är samarbete alltid bra. Jag och min hund försöker snarare få en tajt relation så vi ska funka bättre ihop. Jag tror att om vi är tajta så kommer det gå mycket lättare med träning och allmänt.

Tack för svar! :)

spikes
2010-03-12, 20:09
#30

29,Man kan inte bli mera tajta om man jobbar ihop med sin hund,att se sig som hunden ledare blir bara att du styr hunden,och då jobbar ju inte hunden med dig utan under digFlört

TheWildRose
2010-03-13, 13:40
#31

30# Jag och hunden är tajta i sig. Men jag är noga med att hon inte får ta över. Jag vet inte riktigt det där med ledarskap. Har tänkt mycket på det, men när jag träffade en kompis så sa hon att ledaren ser till så hon får mat, vatten och sina dagliga promenader. Är det verkligen ledarskap?

Men det är faktist så att jag inte längre vet vad jag är.

AnneN
2010-03-13, 14:01
#32

Diskussionen om ledarskap fortsätter i denna tråd!

/Anne, sajtvärd

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Bella-R
2010-04-15, 23:14
#33

Du är så duktig Tina, jag beundrar din talang & ditt otroliga engagemang för detta! Stor eloge till dig!

Och såklart, som alltid, toppenbra artikel med tydliga instruktioner i både teori + praktik.

Enormt bra gjort, verkligen!

Ska absolut testa detta med Benji.

Ska ner till djuraffären imorn & köpa en bra klicker och gå ut och träna direkt.

/ Bella

_____________________________________
Mvh
Bella

Scientia est potentia -- "Kunskap är makt"
Per aspera ad astra -- "Genom svårigheter mot stjärnorna"
Tuam ipsam vive vitam, quia tuam ipsam oppetes mortem
-- "Lev ditt eget liv, för du ska dö din egen död"

Karizma
2010-05-25, 13:32
#34

Puttar till denna ^^ eftersom jag ska träna skvaller med chanel o antagligen även daghunden. men framförallt chanel som blir lite fixerad av olika saker katter, endel hundar, samt mörklädda män. Säger det igen bra film o bra tips du kommer med Tina

[Trojasmatte]
2010-07-03, 23:57
#35

Bra artikel, ska genast pröva skvallerträna med Troja :)

Emaljoh4
2010-12-31, 20:02
#36

VÄLDIGT bra artikel!!!

Medarbetare på Agility Ifokus - Välkommen in! Glad

 

Normal is an illusion. What's normal to a spider, is chaos to a fly.

AnneN
2011-02-23, 00:36
#37

Puttar upp denna en aning då den verkligen är bra och kan vara till nytta för mångaGlad

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

PetraKarin
2011-02-23, 11:12
#38

Ja väldigt bra artikel!
Man kan ju läsa på i evigheter men ibland är det man behöver just en bra och tydlig artikel som inte blir för lång och komplicerad :)

Vill bara trycka lite grann på att det är viktigt att hunden är ordentligt inklickad innan man börjar.


Yezz-an
2011-02-23, 12:07
#39

#38

Psst… jag använder inte klicker alls när jag skvallertränar Flört

PetraKarin
2011-02-23, 12:32
#40

#39 Nej det är klart man inte behöver det! Den är ju bara en signal.

Jag tänkte mer på dom som går ut och köper en klicker och tror att man kan skvallerträna direkt, men hunden vet ju inte vad klicket betyder. Man måste betinga signalen först, oavsett vilket signal man använder.

Särskilt för en hund som har svårt för skvallerträning och inte alls är intresserad av föraren vid störning är det viktigt att signalen är ordentligt befäst (ordentligt inklickad).
Just nu använder jag bra istället för klicker, funkar ju finfint det med, det är ju inte vilken signal man har utan belöningen, tajmingen och att anpassa träningen efter hunden som spelar roll.


Yezz-an
2011-02-23, 12:51
#41

Ahaa, du mena såå Glad Jo, det har du jätterätt i. Det är ju inte bara att klicka på och tro att hunden begriper vad klicket betyder.
Bra att du påpekade det. Jag tänkte inte ens så långt som att det finns de som köper en klicker och använder den utan att ha visat hunden betydelsen.

Dumt av mig att inte tänka så långt när jag själv upplevt en bekant som köpte en klicker och inte alls hade klickat in sin hund. Hon trodde det var fel på hennes klicker när hennes hundar inte gjorde det hon ville och då frågade hon mig var jag hade köpt min, för den fungerade så mycket bättre på mina hundar Skrattande Öh… vad svarar man då? Jag ville svara och hjälpa henne. Men jag var så full i skratt så mitt svar blev bara "-Minns inte vart"

PetraKarin
2011-02-23, 12:57
#42

#41 Ja men precis, så tokigt kan det ju bli då. Därför är det bra att läsa på lite om inlärning innan man börjar klicka, för man inser hur mycket minsta sak man gör spelar roll för hundens beteende. Det är inte hur vi ser på saken som spelar roll, det är hur hunden tar situationen och signalerna som är av betydelse.
Vad Tina-A sa i #19 är ett bra exempel, det är inte alltid människa och hund håller med om olika saker och situationers betydelse.

Och då menar jag självfallet inte enbart Klickerträning som hjälpmedel iskvallerträning, utan det gäller all inlärning.


Annira
2011-02-23, 19:50
#43

Jag har själv inte kommit igång med skvallerträningen än, men har en liten fundering!..

Jag ser framför mig att min hund ser en hund, jag klickar, han kommer till mig och tar godisen, men sedan vill till den andra hunden igen. Hur kan man förhindra att det blir på detta vis? Klicka igen? För då kan det ju bli ett par klick om hunden man möter var långt borta vid första klicket…?

Yezz-an
2011-02-23, 20:10
#44

#43

Det funkar kanon att skvallerträna flera gånger på en och samma hund Glad Så det är bara att klicka på.

Annira
2011-02-23, 21:32
#45

Va bra, då kan jag sätta igång med träningen på riktigt då!^^ Tack fö svar!..=)

[Driva]
2011-02-27, 15:21
#46

Hade aldrig hört om detta innan, men detta låter toppen, ska genast börja öva på nästa promenad!

[Forest]
2011-02-28, 20:26
#47

Putt!

[Empisen]
2011-03-01, 21:21
#48

Första skvallerträningen idag! Vi mötte en stor svart hund, direkt när Hugo fick syn på den så klickade jag (han vet att klickern betyder godis), så han reagerade direkt och tog kontakt med mig! Blev faktiskt förvånad först, trodde inte han skulle bry sig om att jag klickade. Men tji fick jag! Det var det bästa hundmötet på länge! Efteråt fick han massor av beröm och jag var super stolt! Skrattande
Ska absolut fortsätta med det här!

AnneN
2011-03-01, 21:32
#49

#48 Vad kul att det fungerade så snabbt för er Glad

Det gäller ju att få hundens uppmärksamhet innan den fixerat sig på den mötande hunden, människan, katten eller vad det är den ska skvallra om. Med en del hundar kan man ha bara en bråkdel av en sekund från att hunden ser föremålet till dess att den är fixerad så det gäller att vara uppmärksam på omgivningen och hunden + vara snabb att fånga uppmärksamheten.

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Tina-A
2011-03-05, 11:51
#50

#48: Vad kul att läsa :)

.: Dance like there is no tomorrow :.

[Lyssna på någon av mina låtar -
”Jag är en liten bajskorv” på Spotify]

[4paws]
2011-03-31, 22:31
#51

jag har gjort något liknade med min tik :D

Chilli10
2011-04-07, 11:52
#52

Det här måste jag också testa :D Superbra skrivet :)

Zommar
2011-04-07, 18:50
#53

jag lärde inte min hund att han skulle komma til mig utan stanna där han var,via kommandot"stanna"

detta lärde jag in genom att han fick gå kopplets hela längd ut och när det tog emot sa jag "stanna" och hunden skulle vänta in att JAG kom.

så kanske lite omvänd skvallerträning jag gjorde…

[Driva]
2011-04-07, 19:27
#54

#53 fast skvallerträning handalr ju om att hunden kopplar ihop att se en annan hund/fågel/människa till att söka kontakt. Så att se en annan hund = hit.

Det du beskriver är inlärning av ett kommando.. :)

Zommar
2011-04-07, 19:36
#55

#54 både skvalerträning och det jag gjorde handlar ju om att avbryta ett beteende,dvs INTE rusa mot människa hund utan avvakta/ta kontakt.

om hunden kommer till dig eller du till hunden kvittar ju,det är ju KONTAKTEN som är det viktiga och att inte hunden bryr sig om föremålet varesig det är annan hund eller annat..

PetraKarin
2011-04-07, 19:41
#56

#55 Nja fast Driva har rätt här.
Även om din metod säkert är ett jättebra sätt att få hunden att hålla sig till dig istället för att springa fram till hundar.

Skvallerträning betyder att man tränar hunden att skvallra, alltså att den kommer till dig och berättar när den sett något/någon och detta sker på hundens initiativ, inte på kommando.


Zommar
2011-04-07, 19:46
#57

#56 ja fast det känns ju fel,hunden ska inte gå och leta upp problemen.

PetraKarin
2011-04-07, 19:48
#58

#57 Det gör den inte heller Skrattande


Zommar
2011-04-07, 19:54
#59

#58 ööh,jo det är ju precis det den gör,den letar efter saker att få belöning för.

exempel,ni går i skogen,hunden ser en annan hund på långt avstånd och kommer tillbaka til dig för att få beröm för att den upptäckte hunden..

för mig är hundmöten nga problem och jag behöver sådeles inte ha skvaller träning,var ch en är ansvarig för sin hund och jag VET att jag kan skydda min hund mot andra hundar för det är MIN uppgift inte hundens.

PetraKarin
2011-04-07, 20:00
#60

#59 Men varför se det som att hunden letar upp problem?
Och varför gör det något att hunden letar efter saker att få belöning för? Den gör ju det på ett bra sätt och det är väl jättetrevligt med en hund som vill uppföra sig och göra matte/husse nöjd?

Se det istället som att du ger hunden en uppgift. Alla hundar mår bra av att få arbeta.

Eller se det som ett trick du shejpat in.

Eller se det som ett sätt att förebygga problem med hundmöten. Man behöver inte ha problem med hundmöten för att ha nytta av skvallerträning.


Tina-A
2011-04-07, 20:39
#61

#59: Hunden letar inte efter problem. Men när ni väl är i skogen och hunden nu plötsligt ser en annan hund så kommer den till dig för att få sin belöning, ja. Man behöver inte säga åt hunden att stanna eller säga "nej" eller använda något kommando för det hunden ser (den andra hunden) är i sig kommandot och då tar hunden kontakt med dig :)

Det innebär alltså att kommandon som "nej" och "stanna" inte längre behövs vid hundmöten, eftersom din hund redan vet vad den ska göra (eftersom den andra hunden = ta kontakt med matte).

.: Dance like there is no tomorrow :.

[Lyssna på någon av mina låtar -
”Jag är en liten bajskorv” på Spotify]

PetraKarin
2011-04-07, 21:02
#62

#61 Precis! Jag tycker det är mycket bättre att hunden vet hur den ska agera i en situation och frivilligt kommer till mig istället för till annan hund/människa/bil.

Men jag menar inte att jag tycker det är dåligt att ha ett kommando som hunden med glädje lyssnar på.


Helenaaa
2011-04-09, 15:47
#63

zommar: tänk ifall du inte ser hunden? Då säger man ju inget kommando. Men ifall hunden upptäckt nåt som inte du har så kommer ju hunden till dig på eget intiativ = godis.

Annars kan det ju bli så att ifall du inte upptäckt hunden, så kommer ju inget kommando och då kanske det är okej att springa fram till främmandeObestämd

Från mig^^

Btw. Har du en canvasbur till salu som har måtten på minst 70 cm i höjd? Kontakta mig!

ahlbergaren
2011-04-14, 22:09
#64

Jättebra artikel! Enkel att förstå :)
Tack för att du delade med dig

Zommar
2011-04-17, 00:48
#65

#63 vaddå inte ser hunden? så långt har aldrig min hund gått ifrån mig så jag inte ser den,då har man dålig kontrol på sin hund om den går utom synhåll.

nej jag har alltid sett till att hunden ska hålla reda på MIG,rätt vad det är så vänder jag på klacken bara och då gäller det för hunden att hänga med…

PetraKarin
2011-04-17, 09:26
#66

#65 Men hunden kan ju vara mer uppmärksam än dig och lägga märka till den före dig även om den inte sprungit utom synhåll. Då kanske du inte hinner reagera. Dessutom har hundar bättre luktsinne och hörsel än dig.


Helenaaa
2011-04-17, 17:03
#67

#65 jo en hund kan se andra före dig. Ni kan gå en skogsvandring, där är det inte alltid man ser en annan hund osv. En hund kan höra och lukta sig fram också. Det kan inte du.

Hunden kanske går 10 m framför dig och ser en hund runt hörnet? det finns massor med exempel

Från mig^^

Btw. Har du en canvasbur till salu som har måtten på minst 70 cm i höjd? Kontakta mig!

[Forest]
2011-10-11, 22:20
#68

puttar även till denna

[MinRonja]
2011-10-16, 15:32
#69

Vi mötte en hund idag som gjorde utfall (i sin tomt), först gjorde min tik utfall också men jag ropade "godiis!" då kom hon till mig och då försvann raggen och allt och hon titta på hunden (som samtidigt gjorde utfall, morra och skällde som en galning) - klick och godis och massa beröm, hon börja faktiskt vicka på svansen vilket inte hälnder ofta, svansen brukar annars vara helt stel ;) Jag gjorde om och om igen, tyvärr gjorde hon utfall en gång till men då ropa jag godis och det funka jättebra dethär! Verkligen något jag kommer fortsätta med. Ronja tyckte också det var skiit kul eftersom jag blev ju så glad ;)

Luisa
2011-11-16, 20:59
#70

tass

Ians
2011-11-24, 12:27
#71

orkar inte lusläsa alla svar…förlåt!

Så jag frågar När kan man börja m denna träning…jag har en 9-10 veckors valp o jag tränar lite smått på Fördelen med att hålla sig nära matte.

Just nu följer hon mig som en skugga…..världen är hemsk därute Flörtför en liten tjej.

Och då passar det ju bra med att belöna när hon inte rusar iväg o tex hälsar på kreti o pleti en sots skvaller träning kan man säga

AnneN
2011-11-24, 12:34
#72

#71 du kan börja redan nu med detta Glad

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Ians
2011-11-24, 12:53
#73

Tackför det snabba svaret Kyss

Bruden-Mbuti
2011-12-16, 12:15
#74

hehe funkar inte nu de närmaste v på vår döva löptik.

allt hon har i skallen nu är killar.

Maja2
2011-12-16, 15:42
#75

Jag har precis börjat jobba med min podenco, i skvallerträning.  Han ska skvallra på viltspår :)    Eftersom jag precis har börjat så har vi inte rönt några framgångar ännu, men jag förväntar mig att de kommer :)

Lunaliahundar
2012-01-09, 10:51
#76

Bra artikel/ bra beskrivning av skvallertränining!

isafisa
2012-01-09, 15:58
#77

Måste hitta orken att börja med det här nu :) Är ju verkligen toppen och älskar artikeln!

[teekan]
2012-01-09, 20:43
#78

låter som om det är värt ett försök!! :) helt toppen.

MVH Josefin.

whiteangel2
2012-04-12, 17:02
#79

Tass

Marre

Gnisla
2012-04-17, 15:25
#80

Skvallerträning intressant.  Jag har tränat min hund genom att säga titta varje gång hon tittar på en annan hund, katt, fågel. Alltså titta + godis. Det har gått alldeles utmärkt bra.  Ska nu byta ut ordet titta mot klicker, som jag tror kommer att gå att lära in fortare.

R&Smatte
2012-06-27, 08:40
#81

måste verkligen få kläm på detta…Ronja beter värre nu när vi ska ut. Rycker av min handled när hon gör snärt med kopplet och sen ylskäller hon när hon ser en hund. Hon vill hälsa på mötande.

[RoxannaH]
2012-07-14, 16:14
#82

Åh så det är skvallerträning! Haha nu har jag funderat på vad detta är och det låter spännande! Ska absolut prova med min lilla vovve ^^

htt
htt 
2012-07-18, 03:23
#83

#81- Sorry för OT, men hur arbetar du med henne vid hundmöten? När hon ylskäller sådär? Har samma problem och vet inte vad jag ska ta mig till :(

Sophey
2012-08-14, 07:27
#84

#81 En liten teori ar att du kan bestamma traff med nagon som har hund som din hund far leka med och anvanda Det som beloningen och halla ordentligt avstand sa hon inte blir uppspelt men ser andra hunden och sedan nar hon ger dig kontakt och fokuserar pa dig sa later du henna leka med den andra hunden.

Det fungerade i alla fall pa en lek-tokig hund som jag tog hand om ett par manader och en bekant med sin lek-tokiga hund.

Medarbetare på matlust

vallhund
2012-08-14, 10:29
#85

Liten film från en medlem på AoH:

http://www.youtube.com/watch?v=o_qSngNJFJU

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Cancer, Choklad, Kennel o Psykologi.

 

axilur
2012-08-15, 10:05
#86

Jag har äntligen fått tummen ur, rotat fram klickern och börjat med detta då jag läste artikeln en gång till här om dagen. Min önskan är att harar/katter inte ska behöva betyda krig mellan mig och hunden i framtiden. På väg till jobbet idag fungerade steg 1 UTMÄRKT på en fågel och en mötande schäfer. Så otroligt motiverande, för att vara första testet dessutom!

Hon har visserligen inga problem med mötande hundar, men jag tror att det kan lägga grunden ganska bra, att hon förstår vinken och hur hon ska bete sig. För det gör ju absolut ingenting om hon skvallrar om mötande hundar också.

/Anneli

Sophey
2012-08-15, 17:15
#87

Hoppas ni lyckas bra med traningen!

Medarbetare på matlust

Jenna_Nord
2012-09-21, 02:09
#88

Hur gör man när man går med två hundar? Vill ju inte klicka när den ena kanske inte bryr sig medan den andre reser ragg..
Eller de kanske är en enhunds-träning helt enkelt? :)

Mvh Jenna

AnneN
2012-09-21, 02:35
#89

#88 Man bör nog börja med en hund i taget, eller så kan man lära in dem på varsin olicka klickerljud fast då kan det bli knepigt att hålla ordning på det själv istället.

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Jenna_Nord
2012-09-21, 02:39
#90

#89
Ja det är kanske bäst :)
Det skulle nog bli världens sämsta skvallerträning om jag ska stå och fumla med två klicker, hålla koll på hundarna, inte trassla in kopplena och ignorera förbipasserande hundar som gör utfall. Haha är mina hundar inte stressade innan så lär dom väl bli ;)

Mvh Jenna

AnneN
2012-09-21, 02:45
#91

#90 Haha fick en "rolig" bild i huvudet där en stackars kvinna står med 2 stora hundar som gör värsta utfallen mot mötande, trasslande koppel, 2 olika klicker hängande runt ena handleden som hon desperat försöker få tag i medan hon kämpar med att inte bli omkulldragen av hundarna och samtidigt försöker få fram godis ur jackfickan = KAOS!!! Tungan ute

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

[RoxannaH]
2012-09-21, 12:16
#92

Kollade på filmen nu! Hihi gud vad läckert! Häftigt att se hur det går till när någon annan skvallrar! Glad

Jenna_Nord
2012-09-21, 12:37
#93

#91
Hahaha de var ungefär vad jag också såg framför mig!

Mvh Jenna

Tina-A
2012-09-22, 09:24
#94

#92: Tack!

.: Dance like there is no tomorrow :.

[Lyssna på någon av mina låtar -
”Jag är en liten bajskorv” på Spotify]

Ratlings
2013-01-11, 21:13
#95

Om man är på steg ett och hunden ändå kollar på mig när han ser hunden, ska man belöna då också?

// Lise
When nothing goes right, go left!

Tina-A
2013-01-11, 22:22
#96

#95: Absolut, då hoppar du till steg 2, hunden verkar redan hoppat dit :)

.: Dance like there is no tomorrow :.

[Lyssna på någon av mina låtar -
”Jag är en liten bajskorv” på Spotify]

Ratlings
2013-01-11, 22:59
#97

#96 Aha, tack! Glad

// Lise
When nothing goes right, go left!

Ruzicka
2013-03-05, 18:02
#98

Hur lång tid tog det för er innan era hundar hajjade grejen? Jag har varit jättekonsekvent med min lille valpis men vi är ändå bara på steg 1. Jag låter det ta den tid det tar, han är ju bara 4 månader än så länge, men det vore spännande att höra hur det gick för er när ni lärde ut skvallerträning. 🙂

Corgisaurus - mitt huvud i ettor och nollor
Ni får gärna titta in och hälsa på.

Magdalena747
2013-03-27, 18:25
#99

Detta ska jag börja testa redan i morgon på min glada hund som vill prata med allt och alla :)

[[Mellebelle]]
2013-10-13, 12:18
#100

hade tänkt börja träna detta med min 2,6åriga hund dixie, hon skäller och drar åt hundar och när hon är lös går det inte att stoppa henne.. men alltså om man berömmer och klickar innan hunden börjar skälla osv så kommer den ju göra det dikrekt efter typ? ska man bara gå förbi då eller vad ska man göra?

AnneN
2013-10-13, 13:10
#101

#100 ett tips är att gå en skvallerkurs. Nu vet jag inte om det finns någon närmare dig som håller i sånt eller hur långt du kan/vill åka, men den 20/10 kommer det att vara en heldagskurs i skvallerträning/hundmöten här i Luleå, finns 1 plats kvar.

http://www.roegerhundtjanst.se/

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

[[Mellebelle]]
2013-10-13, 13:36
#102

#101 jaha så det finns kurser man kan gå till? synd att det är en bit.. då jag varken har bil osv. bor själv i umeå.

densomundrar
2016-03-17, 20:23
#103

Har starka funderingar på att fundera på att skvallerträna då min hund skäller på ALLT, men funderar lite på hur det fungerar i praktiken. Om jag skvallertränar för tex människor och sedan går på stan, ska jag då förvänta mig att hunden hela tiden ska kolla på mig och att han förväntar sig att jag under hela promenaden ska belöna honom? Man möter ju en hel del människor i stan.

Cochon
2017-02-14, 00:20
#104

En av våra hundar här hemma kan bli helt galet fixerad vid saker ibland. Alltså bara tok glor och kan gå in i saker bara för att hon är så fixerad på att kolla på det andra. Är skvallerträning den träningen man ska tillämpa då? Super grym artikel mäste jag säga! :-)

Söker du ett annorlunda armband? Eller kanske ett mobilfodral eller en rem? Kolla gärna in på min shop eller skicka iväg ett PM.
Glöm inte gilla min facebook sida för mina trådar. 👋

M
2021-01-31, 18:47
#105

Bra film och teknik jag undra vara vad du har för klicker en etnolog sa till mig att min klickers inte hördes så bra ute med buller mm.
Mvh Maddis68

M
2021-01-31, 18:47
#106

Bara*

Upp till toppen