2017-03-10 21:55 #0 av: Chinesecrestedlover

Hej!

Jag har två blandisar (båda är Chihuahua/Chinese Crested Dog och den ena har även Schipperke i sig). De har lite udda tänder..nakenanlaget m.m. och jag skulle därför vilja få lite förslag på vad man skulle kunna ge dom att tugga på. 

Ianto (9 månaders hane), har väldigt glest mellan tänderna och Sookie (5 år, kastrerad tik) har väldigt lite tänder kvar, tappat många och har brutit av övre hörntänderna, hon har mjölktänder kvar och troligen saknas anlag för permanenta tänder och hon har dessutom tunn/känslig emalj = bryter lätt tänderna - enligt veterinären). 

Jag vill ju såklart att Ianto och Sookie  får behålla så många tänder som möjligt, just för att de inte begåvats med så många och i Sookies fall; att de även gärna lätt trillar ut eller går av. 

Nu till mitt "problem": Sookie är en "power chewer" hon älskar att gnaga, hon har ett enormt behov av att få gnaga ordentligt. Som liten gnagde hon sönder stolarna, knopparna och socklarna i köket, hon tuggade sönder diverse "valpleksaker" på nolltid (bland annat åt hon upp en halv gummiboll när jag tog ett snabbt svalkande dopp under sommaren när hon var liten...min mamma skulle passa henne den lilla stunden och sa att "hon har varit så lugn"...japp för hon hade tuggat i sig en hård gummiboll, haha). Hon tuggar fortfarande sönder gosedjur m.m. om hon inte fått sitt tuggbehov tillfredsställt ordentligt. Hon är liiiten (ca 2 kg och väldigt nätt) men hon kan trots det och dåliga tänder verkligen konsten att gnaga. 

Hon har brutit/tappat tänder då hon gnagt på: Hudtuggben, grisöra m.m. Jag ger henne i nuläget små morötter, malda tuggben, hundkex, dentastix m.m. Dessa har dock alla två gemensamma problem; De gör att hon går upp i vikt (ja kanske inte moroten men ja...det blir ett tillägg i kosten i alla fall) och de tar slut på två röda sekunder. Hon får därmed inte ligga och gnaga och få sitt enorma tuggbehov tillfredsställt. Om det blev ett tillägg i kosten, men som räckte länge (typ som grisöra) och som hon fick gnaga på så skulle det ju fungera...men känns inte riktigt värt det när det tar slut så snabbt. 

Hon har även en Kong Extreme och jag har tänkt skaffa mer saker av samma typ men skulle vilja ha något ätbart, men som tar tid utan att för den skull pajja tänderna på henne...om det finns... 

Hade tidigare även plastben av märket Nylabone, men läst att de kan bryta tänderna på dessa och att detta inte är ovanligt; det känns alldeles för hårt och plast är ju inte ätbart det heller.  

Ger jag Ianto ett lite hårdare tuggben/grisöra eller dylikt så kan jag lova att han går i från det efter ett tag/tar ögonen i från det en sekund; och att Sookie då snor åt sig det och därmed riskerar sina tänder... Jag skulle vilja  hitta någonting som fungerar bra för båda och som är skonsamt för tänderna. Ianto är ganska känslig i magen dessutom för att göra det hela ännu krångligare... 

Tipsa förresten gärna om tåliga leksaker att gnaga på också,  vill ju som sagt skaffa lite fler sådana också. Sookie tuggar som sagt lätt sönder saker så typ Classic Kong och liknande saker fungerar inte, måste vara rejält tåligt. Lämplig storlek om det finns flera att välja på uppskattas också (Sookie väger som sagt ca 2 kg och Ianto ca 4 kg). 

Mvh/Chinesecrestedlover