Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

ALLMÄNT BETEENDE AKTIVITETER - Allmänt - Agility, Freestyle, Rallylydnad & Frisbee - Klicker, Träning & Trix - Lydnad & Bruks - Jakt, Spår & Sök - Weight pull & Drag - Utställning KURSER & INSTRUKTÖRER KLUBBINFO HUNDTRÄFFAR VETERINÄR, SJUKDOMAR & HÄLSA FÖRSÄKRINGAR HUNDMAT - Hundgodis & recept HUNDEN OCH LAGEN - Varning för oseriösa personer i hundvärlden VALPAR & AVEL HUNDFOTON & FILMKLIPP HUNDAR I MEDIA BOK- & FILMTIPS LÄNKTIPS PRESENTATION AV HUNDAR & MEDLEMMAR R.I.P HUNDAR VI MINNS GRATTIS! VECKANS FRÅGA ANNONSER - Info - Annonser - Köpes, Säljes, Bytes - Annonser - Tjänster erbjudes/sökes EFTERLYSNINGAR - Info - Efterlyses - Försvunna/Upphittade hundar - Efterlyses - Släktingar till din hund O.T. OFF-TOPIC - God morgon/middag/kväll - Dagens ros OM IFOKUS - Info från andra iFokussajter OM SAJTEN - Lekar på sajten
ALLMÄNT

Valpar/gå i trappor?

2016-08-29 12:56 #0 av: Emutt

Fick höra från en väninna idag, att valpar inte ska gå i trappor före några månader. Varför? Och stämmer det verkligen?

Anmäl
2016-08-29 13:21 #1 av: Hera

Det stämmer. Det belastar skelett och leder fel. Så man ska vara försiktig så länge dom växer, speciellt när dom är under 8 månader.

Precis som man inte bör gå vanliga promenader heller för tidigt. 

Anmäl
2016-08-29 13:22 #2 av: Sindri

Av samma anledning som man inte skall lyfta en valp i frambenen, de kan få bråck på magen om kroppen sträcks för mycket. I naturen finns ju inga trappor så det är inget konstigt.

Anmäl
2016-08-29 13:27 #3 av: Hera

#2 Det är det minsta jag hade oroat mig över. Leder, skelett och fallrisken är det som man bör oroa sig över.

Har aldrig sett en hund sträcka på sig på ett sätt som kan ge brock i trappor.

Anmäl
2016-08-29 13:31 #4 av: Sindri

Det fick jag lära mig som liten. Det blir ju en väldig belastning, men det kanske bara gällde att lyfta valpar (eller andra barndjur) i frambenen.

Det där med långa promenader är också viktigt. Tyvärr ser man folk med små valpar, som inte verkar veta nåt om det. (Hmmm, hur lät det där? Det är folk som inte vet - inte valparna)

Anmäl
2016-08-29 13:35 #5 av: Hera

#4 Ja att lyfta i frambenen ska man ju aldrig göra oavsett ålder.

Anmäl
2016-08-29 15:31 #6 av: jenmjao

http://www.skk.se/kopahund/din-valp-och-unghund/motion/

Anmäl
2016-08-30 11:02 #7 av: Emutt

ok. Jag får börja lyfta henne ist.
Det som är gjort är gjort.

Anmäl
2016-08-30 14:34 #8 av: Emutt

#6 går inte att klicka på länken!

Det ska alltså vara skadligt för höfterna på valpar att gå i trappor. Men att springa/race på gräsmattan och snubbla över sina egna ben. Är det ok?
Valpar leker ju...

Anmäl
2016-08-30 14:35 #9 av: jenmjao

#8 Det står "

Trappor och valpar

Det sägs ibland att valpar inte ska gå i trappor, men att själva den fysiska rörelsen att klättra uppåt skulle vara skadlig finns knappast några belägg för. Om trappstegen är hala, och det kanske inte är en helt täckt trappa, kan den naturligtvis utgöra en risk om valpen tappar balansen eller blir rädd.

Låt inte heller din valp hoppa ur bilens baklucka själv ner på asfalten. Är man liten är det faktiskt en avsevärd höjd och hamnar man snett är det lätt att vricka sig. För en valp är det mycket svårare att hålla sig lugn medan en stukad tass läker, än vad det är för en vuxen hund."

Och: "

Lek kan skapa stress

Man ska också vara återhållsam med kastlekar. De flesta hundar tycker att det är roligt att springa efter en pinne eller en boll som far iväg genom luften, men leken innebär rivstarter och tvära inbromsningar som sliter på leder och ligament. Särskilt känsliga är dessa på en växande hund. Vissa hundar blir därtill mycket fixerade vid kast- och jaktlekar och det kan leda till en ganska monoton form av umgänge mellan hund och hundägare. Det enda man gör ute tillsammans är kasta, respektive jaga, boll, vilket skapar en negativ stress hos hunden."

Samt mycket mer.

Anmäl
2016-08-30 15:08 #10 av: Hera

#9 Det är mer neråt som belastningen sker.  Märkligt att dom bara nämner uppåt. 

Anmäl
2016-08-30 15:16 #11 av: jenmjao

#10 Ja, det har jag ingen aning om faktiskt. Är väl en onaturlig rörelse oavsett vad, Även om det inte finns något uträknat på att det skadar hunden i längden eller inte, Är väldigt sällan man möter på trappliknande saker i naturen. 

Har man valet/möjlighet så ser jag inte varför man inte ska bära hunden, Jag körde på att lyfta hunden upp och ner för trappen i början, Nu gör jag inte det, han är 7månader och väger 30kg. Hunden dör inte av att gå i trappor, Däremot kan dom skadas, precis som av mycket annat.

Anmäl
2016-08-30 15:18 #12 av: Hera

Jag bar också eftersom vi bodde på 3e våningen. Gäller det bara några trappsteg hade jag kanske inte burit lika länge. 

Anmäl
2016-08-30 15:54 #13 av: Emutt

Ok!
Enligt det långa inlägget, bör man inte leka kasta leksak heller.
Vad kan man leka/göra med valpen då!
Hon älskar att springa och hämta sina leksaker på gräsmattan?

Anmäl
2016-08-30 16:02 #14 av: jenmjao

#13 Dom kan självklart springa och leka, eller leka med dig, Man kanske inte ska kasta upp en valp i luften (vid dragkamp), elle rkasta en boll så långt (så hunden tar sats för att sedan bromsa in). Tänk dig att en valp kan göra nästan allt som en vuxen hund, men i mindre potioner, Alltså mindre kast, Mindre kraft, Kortare tillfällen.
Gömma godis, rulla en boll så hunden kan ta den, eller kasta en leksak någon meter, Kanske lära hunden lugnare aktiviteter, Som fot, sitt, ligg, stanna, kom, söka godis, ha aktiveringsleksak med godis, nya miljöer.. Finns så himla mycket man måste tänka på att en valp ska kunna som är viktigt och som man ofta glömmer bort, Att hämta en boll i superfart är inte det viktigaste i valpens liv, Då är det viktigare att den kan koppla av eller vara i nya miljöer, Och att koppla av/vara i ny miljö kräver mer av hjärnan än vad att hämta en boll gör Skrattar

Anmäl
2016-08-31 13:26 #15 av: XeZafir

Allt en valp gör av sig själv i sin takt är ok, men när man ex går i trappor så "tvingas" valpen göra moment som den kanske inte är redo för. Kan säga att min förra valp gick själv i trapporna allt för tidigt. Oftast hade vi stängt men så snart vi missat grinden så for den lilla upp och ner själv. Hopplös. Idag är hon två, dagens 6 månaders valp går inte själv, hon sätter sig och lyfter ena tassen och sträcker sig för att bli buren, godingar Kär

Anmäl
2016-08-31 14:30 #16 av: AnneN

Beror även lite på valpen och på trapporna, har du tex en st. bernhard som snabbt blir väldigt stor och tung fast den är valp kan det bli lite svårt att bära valpen. Har du en hund i storlek med chihuahua så kan en liten valp rent av ha svårt att ta sig upp för trappen för att den inte når.

Då Velvet var valp (för 10 år sedan) så bodde jag på 3:e våningen och hade ingen hiss. Första tiden bar jag henne upp/ner för alla trappor, men då hon var runt 3-4 månader började jag så smått med att lära henne gå försiktigt upp för de 2-3 första och sista trappstegen och då hon allt eftersom lärde sig att gå försiktigt i trappan så ökade jag med ett trappsteg i taget. 
Innan hon hade fyllt 5 månader så klarade hon utan problem att gå upp och ner för alla 3 trapporna och hade även lärt sig att alltid gå bakom mig i trappan.

Det där med att gå bakom i trappan kan vara bra av rena säkerhetsskäl om någon granne har dörren öppen till sin lägenhet eller om porten ut är öppen, om man möter folk eller andra hundar i trappen så är det tyvärr inte alla som är så snälla med hundar eller är rädda/allergiska + att hunden då inte riskerar att rusa i trappen och skada sig pga att den halkat eller liknande.

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2016-09-04 18:46 #17 av: Fialialej

Att det inte finns miljöer som liknar trappor i naturen är ju inte riktigt sant. Stigar i uppförsbacke, där det är mycket rötter och stenar, blir ju ganska snabbt till trappor.

Anmäl
2016-09-04 18:52 #18 av: jenmjao

#17 Är det dock inte dessa stigar med just dessa platser vi människor brukar gå på? Och inte djurstigar?
Skrev dock att det var väldigt sällan man stötte på dom i naturen och inte att dom inte existerade. 
Sen kan man väl tillägga att dom flesta raserna vi bär och har oss med inte är så naturliga dom heller, Det är vi som avlat fram hundarna vi äger och har som sällskap. Skrattar

Anmäl
2016-09-16 22:32 #19 av: Forest

Det är väl lite så att valpar inte heller kan gå bra neråt( dom kan rammla), uppåt gick Enja tidigt men hade mycket svårare att gå nerför. Vi bar henne men ibland var hon bara för snabb o springa upp. Att dom belastar det beror väl lite på hur många trappor man har Cool

Sophie-Medarbetare på pudel

Anmäl
2016-09-17 15:28 #20 av: PuffBuck

Min valp förväntas väga 30-35 kg ungefär..TystBorde tre normallånga trappor i trapphus vara någon fara när han har börjat bli större? Om han lär sig gå försiktigt, när kan han då börja gå själv? Är det ungefär 8 månader som gäller + beroende på hur välmusklad han är då? Har inte skaffat honom än.

Anmäl
2016-09-17 15:31 #21 av: Hera

Jag bar så länge jag orkade. Minns inte hur gammal han var när jag inte klarade det mer.

Anmäl
2016-09-17 15:34 #22 av: PuffBuck

#21 Låter rimligt!

Anmäl
2016-09-17 15:38 #23 av: Hera

#22 Ja vi kan ju inte göra mer än vårt bästa :)

Anmäl
2016-09-29 22:50 #24 av: Instabeliebeer

Jag har en valp som kan går i trappor, va lite rädd först att gå ner men kan gå både upp o ner. Både jag bära honom då? Det är ca 10 trappsteg??

Anmäl
2016-09-29 22:59 #25 av: jenmjao

#24 Har aldrig träffat en valp som INTE kan gå i trappor(det finns), Det handlar om att det skadar kroppen i sådan ung ålder att gå i trappor.
Det beror väl på vart trappan är, vad det är för ras, och vad föräldrarna har för gener. Man kan undvika det iaf.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.