Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

ALLMÄNT BETEENDE AKTIVITETER - Allmänt - Agility, Freestyle, Rallylydnad & Frisbee - Klicker, Träning & Trix - Lydnad & Bruks - Jakt, Spår & Sök - Weight pull & Drag - Utställning KURSER & INSTRUKTÖRER KLUBBINFO HUNDTRÄFFAR VETERINÄR, SJUKDOMAR & HÄLSA FÖRSÄKRINGAR HUNDMAT - Hundgodis & recept HUNDEN OCH LAGEN - Varning för oseriösa personer i hundvärlden VALPAR & AVEL HUNDFOTON & FILMKLIPP HUNDAR I MEDIA BOK- & FILMTIPS LÄNKTIPS PRESENTATION AV HUNDAR & MEDLEMMAR R.I.P HUNDAR VI MINNS GRATTIS! VECKANS FRÅGA ANNONSER - Info - Annonser - Köpes, Säljes, Bytes - Annonser - Tjänster erbjudes/sökes EFTERLYSNINGAR - Info - Efterlyses - Försvunna/Upphittade hundar - Efterlyses - Släktingar till din hund O.T. OFF-TOPIC - God morgon/middag/kväll - Dagens ros OM IFOKUS - Info från andra iFokussajter OM SAJTEN - Lekar på sajten
VALPAR & AVEL

Rimligt pris för en samojed/husky mix valp?

2016-05-18 16:20 #0 av: Shirokaze

Tjena,

För det första så är jag ny här, så om jag frågar något som redan blivit frågat tidigare så förlåt. Det är så att jag har ganska länge nu velat skaffa en hund, helst inom spets & urhundsgruppen då jag haft en samojedtik förut (med mamma) som jag blev väldigt förtjust i. Jag är öppen för både renras och blandras och har kollat runt på valpannonser i både norra Sverige och norra Finland, då jag bor väldigt nära den finska gränsen.
Igår hittade jag på en finsk annonssida en annons för samojed & husky mix valpar som blivit födda för bara några få dagar sen; modern är samojed och fadern husky.  Jag blev direkt jätteintresserad men vad som slog mig dock var priset – 750 € styck! I dagens kurs är det ganska nära 7000 spänn och det känns lite väl mycket, tycker jag. Särskilt med tanke på att jag frågade säljaren och hon sa att ingen av föräldrahundarna blivit höftröntgade eller ögonspeglade etc fast hon hade planerat att göra det inom några år då det var ursprungligen tänkt att hon skulle ta kullen. Hon hintade också ganska tydligt på att det var tjuvparning då hon skrev att hon inte var beredd på valpning redan så här tidigt (först om 1-2 år) men att det hände då hon var oförsiktig.  Hon svarade inte på om föräldrahundarna var registrerade eller hade stamtavla och sa bara att dom var "normalfriska". Huskyn är ju i sig en relativt frisk och sund ras men hos samojeder så förekommer HD visserligen.
Hon verkade annars en seriös valpuppfödare men hon blev ganska defensiv när jag påpekade priset och skrev detaljerat varför jag tyckte att det var överprisat. "Jag får väl ta vilket pris jag vill" blev svaret och då valde jag att avvakta, då hon även sa att om nån valp blir osåld efter 8v så först då går hon ner i pris. Hon sa även att utgifterna för henne (enligt hennes beräkningar) ligger just nu på 500-600 € per valp, vilket låter ganska orimligt i mina ögon. Hon vill inte göra "förlustaffär" men jag har svårt att se hur en blandraskull kan kosta henne 3750 € (ca 35 000 SEK)!! (förutsatt att hon säljer alla fem valpar för ursprungspriset)

Vad jag har förstått så säljs blandraser vanligen för ungefär hälften av renrasigas pris (eller åtminstone det är folk mest villiga att betala för en blandis, mestadels då man aldrig kan vara säker på hurdan hund man får rent karaktärsmässigt) och efterfrågan styr också för hur mycket de går för, t.ex. så är "designer-mixar" dyrare samt småhundar såsom chihuahua & papillon blandningar. Läste även nånstans att större mix-hundar ofta säljs billigare då efterfrågan inte är lika stor då det är trendigt med liten hund. Alltså klart man får sälja för hur mycket man vill, men, som ett finskt ordspråk lyder: "den är inte dum som begär utan den som betalar". Skämtar (orig: "se ei oo tyhmä joka pyytää vaan se joka maksaa")

Vad tycker ni? Är 750 € ett vettigt pris för den blandningen och av en säljare med icke hälsoundersökta djur som visserligen tjuvparade för att hon var oförsiktig? Hon var annars seriös vad gällde att föda upp och socialisera valparna till andra hundar, människor, "hemljud", kvalitetsfoder osv. Helt klart van hundmänniska men 750 € kändes lite väl saftigt när vi köpte våran renrasiga samojed (utan stamtavla, tror jag, det var morsan som åkte och köpte henne) i början av 2000-talet för 500 € ...

Anmäl
2016-05-18 16:28 #1 av: thea_thea

Alltså, skulle jag ha en sån blandning skulle jag nog betala för att bli av med den. 

Men ja, 750 är lite i överkant. Köp en hund med hälsotestade föräldrar istället, och det är vanligast hos renraser. 

Jag skulle i alla fall ALDRIG köpa av en säljare som verkar så oseriös som hon verkade! Köp från någon annan istället!


Anmäl
2016-05-18 17:07 #2 av: NatasjaHemby

Att valparna kostat henne 5-600 euro att föda upp låter inte helt otroligt. Jag tog 8.000 SEK styck för mina kattungar som jag sålde nyligen och då gick jag några tusenlappar back på kullen. Det är möjligt att omkostnaderna för hundar generellt är lägre än för katter (har inte koll på parningsavgifter o.dyl.) men utgifterna beror ju på väldigt många olika faktorer. Däremot ingår ju bland annat hälsotester och stamtavlor i utgifterna så där har hon ju redan "sparat in" på en del.

Däremot så låter hon väldigt oseriös som uppfödare som dels inte hälsotestar sina avelsdjur (att parningen råkade bli tidigare än planerat är ingen ursäkt, hon kunde väl åtminstone röntgat hanen så länge?), dels planerar för en blandraskull och dels svarar snäsigt på din fråga om priset. Hade någon undrat varför prissättningen är som den är på ett djur jag säljer hade jag svarat sakligt och berättat vilka utgifter som ligger bakom.

SE*Simbelmynes

Anmäl
2016-05-19 15:36 #3 av: AnneN

Jag tycker att runt 7000kr låter som ett ganska normalt pris för en blandrasvalp, förutsatt att de är vaccinerade, avmaskade, id-märkta och om de ska säljas över gränserna även följer alla de regler som finns för detta.

Men om du inte känner att du får bra bemötande av uppfödaren så tycker jag inte du ska köpa av henne, bättre då att vänta tills rätt hund och rätt uppfödare dyker upp oavsett om det är renrasigt eller blandras.

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2016-06-08 13:38 #4 av: frökenhanna

Tycker också att priset inte verkar orimligt. Känns som att det kan förekomma allt mellan 5000 och 10 000. Har själv tittat på en blandrasvalp som kostar 8000. Tycker också det är i överkant, men ingen superkonstig summa.
Dock verkade ägarna i ditt fall lite speciella...
Lycka till med framtida valp!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.