Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

ALLMÄNT BETEENDE AKTIVITETER - Allmänt - Agility, Freestyle, Rallylydnad & Frisbee - Klicker, Träning & Trix - Lydnad & Bruks - Jakt, Spår & Sök - Weight pull & Drag - Utställning KURSER & INSTRUKTÖRER KLUBBINFO HUNDTRÄFFAR VETERINÄR, SJUKDOMAR & HÄLSA FÖRSÄKRINGAR HUNDMAT - Hundgodis & recept HUNDEN OCH LAGEN - Varning för oseriösa personer i hundvärlden VALPAR & AVEL HUNDFOTON & FILMKLIPP HUNDAR I MEDIA BOK- & FILMTIPS LÄNKTIPS PRESENTATION AV HUNDAR & MEDLEMMAR R.I.P HUNDAR VI MINNS GRATTIS! VECKANS FRÅGA ANNONSER - Info - Annonser - Köpes, Säljes, Bytes - Annonser - Tjänster erbjudes/sökes EFTERLYSNINGAR - Info - Efterlyses - Försvunna/Upphittade hundar - Efterlyses - Släktingar till din hund O.T. OFF-TOPIC - God morgon/middag/kväll - Dagens ros OM IFOKUS - Info från andra iFokussajter OM SAJTEN - Lekar på sajten
ALLMÄNT

Blandrashund, frågor och pris?

2015-12-25 04:00 #0 av: MoaL

Jag mötte idag en man med en blandrashund på fem månader hos en jag känner, och kan inte få dem ur huvudet. De passar absolut inte ihop. Mannen är lite burdus och otålig och hunden är extremt känslig och vek mentalt. Den viftade inte på svansen en enda gång och vågade knappt gå fram till en och ta lite julskinka ur handen. Tidvis var svansen till och med mellan benen. Om någon har sett hur en hemlös hund (stray dog) tar mat ur handen på en människa efter mycket uppmuntran, så förstår ni ungefär vad den här lilla killen påminde om. Lång, låg och oerhört försiktig kroppsställning, med långsamma, avvaktande rörelser. 
Han var tydligt mindre osäker mot kvinnor, ska tilläggas. 

Blandningen är schäfer/husky/aussie, och i mitt tycke väldigt otypisk mentalt. 

Hunden bor nu i en barnfamilj, och har som sagt en husse som i mitt tycke inte är lämplig för den här hunden. Den här hunden är såklart inte heller lämplig för den här människan. De matchar inte varandra, om man säger så, och jag tror att båda två skulle ha större glädje av att byta hund/människa. Att han köper en annan typ av hund, och att den här valpen får bo hos en annan typ av människa.

Jag skulle gärna erbjuda mig att köpa valpen, jag tror att jag skulle vara perfekt för honom. Jag har ingen aning om vad som är gjort med honom (registrering, chip, vaccinationer, försäkring), och jag har heller ingen aning om vad hussen har gett för hunden. 

Vad skulle ni säga är en lämplig summa att erbjuda? Det kan ju inte bli värre än att han säger nej, men jag vill i alla fall ge det ett försök. Det bästa i mitt tycke vore om jag hade kunnat få köpa honom innan nyårsafton, men det är nog att hoppas på för mycket. Förlägen

Ni får också gärna ge er åsikt kring det här, rent allmänt, om ni kommer på något. Glad

Tack på förhand!

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

Anmäl
2015-12-25 07:27 #1 av: [tk1971]

Min åsikt är att det är väldigt påfluget att gå fram och "erbjuda" sig att köpa någon annans hund. Särskilt om det är nån man inte känner väl. Det skulle jag aldrig göra.

Anmäl
2015-12-25 07:49 #2 av: MoaL

Och..? Vad spelar det för roll? Funderar Personen han är kompis med tillhör familjen. Jag och min mamma erbjöd oss att hjälpa honom med hunden. Bland annat erbjöd jag mig att hjälpa med kloklippningen då valpen tycker att det är så skrämmande och han berättade att det var ett stort problem. 

Om han tycker att jag är påflugen som undrar om han kan tänka sig att sälja valpen är det ju plus minus lika med noll för mig. Som sagt, det "värsta" som kan hända är ju att jag får ett nej, och det är ju inte hela världen. Jag ser inte riktigt problemet. Folk har frågat om de får köpa vår hund för att han är så fin. Det är smickrande, inte förolämpande.

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

Anmäl
2015-12-25 08:05 #3 av: [tk1971]

I detta fall vill du ju inte med köperbjudandet säga att "jag vill köpa din hund för den är så fin", utan "jag vill köpa din hund för du klarar inte av att ta hand om den". Det är INTE smickrande. Det kommer han att uppfatta som en ren förolämpning.

Anmäl
2015-12-25 08:21 #4 av: MoaL

Sluta tramsa nu. Tror du att jag frågar om jag får köpa alla hundar som har opassande ägare? Och tror du att jag någonsin skulle uttrycka mig så? 

Sedan tror jag visst att han kan ta hand om hunden, något annat har jag inte sagt, men jag tror definitivt att de båda två är opassande för varandra. Vissa hundar och människor har för olika energi och behov för att passa särskilt bra ihop. 

Jag ser något i valpen som tilltalar mig. Han påminner mig väldigt mycket om en av de finaste och goaste schäfrar jag någonsin tidigare har träffat, men hon var sådär vek och harig för att hon hade haft ett riktigt hemskt hem sina första år.

Jag är inte den som frågar folk om jag får köpa deras hundar i första taget. Det har aldrig ens hänt tidigare. Det är nämligen ungefär bland det mest ointressanta jag vet, eftersom jag helt enkelt inte vill ha någon annans hund. Vi HAR redan en hund, den finaste i världen. Men den här valpen hade något extra. Jag kan inte beskriva vad det är, bara att det är något. Lipar

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

Anmäl
2015-12-25 09:15 #5 av: [tk1971]

Trams?! Du ville ju ha åsikter, eller? Eller ville du bara ha medhåll?

Ja, självklart är det så.

Anmäl
2015-12-25 10:45 #6 av: MoaL

Åsikter är välkomna, men vad tror du att du uppnår med att vara otrevlig? Vad vill du till exempel åstadkomma med ditt nedlåtande "eller ville du bara ha medhåll"? Är det ett bra sätt att främja en god forummiljö? Det är ju inte så att jag har bett dig lämna tråden, ellerhur? Vilket för övrigt aldrig skulle falla mig in.
Det jag reagerade på var hur tveklöst du hävde ur dig totalt ogrundade antaganden om hur jag skulle uttrycka mig om och till mannen med hunden. Det är bara förolämpande, för att inte tala om osant. Någon måtta får det faktiskt vara. Ledsen Om jag överreagerade så ber jag om ursäkt, men det var så jag upplevde det.

Hursom. Jag tror genuint att de båda två skulle trivas bättre med en annan hund/människa, eftersom de är så olika. Jag kan ärligt inte förstå att det för någon känns viktigare att inte framstå som lite "påflugen" än att kanske kunna ge ett bra hem åt en fin liten hund. Vem vet om den här mannen kanske till och med redan går i tankar om att valpen inte passar i hans familj, att han är för nervös och räddhågsen för att lämpa sig i en stojig barnfamilj? Vem vet om den här mannen kanske gärna skulle omplacera valpen? Det får man ju inte veta om man inte frågar. Som sagt, det är ju bara att säga nej om han inte vill. Svårare än så är det faktiskt inte. Glad

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

Anmäl
2015-12-25 11:14 #7 av: [tk1971]

Jaja. Man är "otrevlig" när man säger nåt TS inte vill höra. Visst, gör som du vill. Men var beredd på att få en utskällning. Jag skulle ALDRIG göra det du föreslår. Aldrig.

Anmäl
2015-12-25 12:40 #8 av: MoaL

Vet du vad tk1971, jag börjar få lite svårt att ta dig på allvar. Snopen Du gillar visst att hitta på saker om folk. Ett förslag är att försöka undvika sådana olater när du diskuterar med någon.

Att du skulle vara beredd på en utskällning är kanske inte konstigt, men för egen del är jag inte orolig. Glad

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

Anmäl
2015-12-25 15:21 #9 av: spacesheep

Hur ofta har du träffat hunden med sin husse? Jag tänker om det var en engångsföreteelse eller en situation som du övertolkade. Finns det en matte som kanske är mycket mer kompatibel med hunden med i bilden? Det har du säkert redan koll på, men jag tänker att om det inte bara är husse som engagerat sig i hunden så blir det nog väldigt svårt för familjen att bara "byta" hund.  Man fäster sig ju trots allt. 

Jag hade inte frågat en person om jag fick köpa deras hund utan att det annonserats eller verkligen uttryckts. Jag hade inte upplevt det som en komplimang efter att samma person erbjudit hjälp med hunden. Jag hade nog bara tolkat det som att denne ansåg att jag var en dålig hundägare och ville "rädda" hunden. Frågan är om man inte bara känner sig hopplös som hundägare då, och att relationen med hunden försämras ytterligare.

Däremot går det ju att ha ett lite ledande samtal om det, kanske under tiden som du hjälper till med kloklippning eller så. Jag hade nog frågat vad husse tyckte om valpen, om den är som förväntat, om det är rätt raser för honom etc. Och försöka få in att du gärna hade haft en sådan hund just för att den påminner dig så mycket om en härlig hund från förr. Beroende på svarens karaktär kan man ju gå vidare i frågan, men jag hade nog avvaktat och tagit det långsamt i vilket fall.

Sedan är ju frågan om det handlar om att du prompt vill ha den här hunden, eller om det verkligen är för hundens bästa. Jag förstår att ni klickat, men en omplacering för en redan osäker hund är ju inte alltid det bästa valet. Istället kanske träning tillsammans med både dig och husse, rekommendationer till hundkurser eller tips och stöd skulle hjälpa hunden bättre? 

Edit: Menar absolut inget illa, utan bara vädrar mina tankar och egna funderingar. Och tror att det är ganska mycket man behöver tänka igenom och ta med i beräkningen när det gäller sådana här saker. För att inte förstöra relationen mellan husse och hund ytterligare. 

Anmäl
2015-12-25 19:04 #10 av: AnneN

Ber samtliga i tråden hålla en god samtalston oavsett om ni har delade åsikter och erfarenheter!

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2015-12-25 19:07 #11 av: AnneN

Om jag skulle vara intresserad av att köpa en hund som jag träffat men som inte är ute på annons så skulle jag kontakta ägaren och berätta vad det är för egenskaper hos just deras hund som gör att jag föll för just den hunden och berätta vad jag har att erbjuda hunden under hela dess liv.

Är de inte intresserade av att sälja hunden så är det bara att acceptera, men då har man försökt iallafall.

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2015-12-25 21:51 #12 av: [LoveUnite]1

Orkade inte läsa alla kommentarer *redigerat av sajtvärd*

Bara för hans hund är osäker/rädd och inte ens fullvuxen!

Jag ser hundar varje dag, renraser och blandraser, valpar, unghundar som vuxna som är osäkra/rädda, inte gör det automatiskt att de inte är lämpade med deras ägare.

Vissa hundar är bara sådana, andra hundar kanske något har hänt under uppväxten som man inte vet om och vissa som unghundar eller valpar håller på att växa upp och är varken könsmogna eller vuxna än, har ej gått igenom alla stadier i livet.

Skulle denna personen be om hjälp med sin hund (vilket många gör, till vänner som är mer kunniga om hundar, hundinstruktörer samt hundpsykologer) skulle jag ge personen hjälp, tips och råd.

Hade denna personen på något sätt uttryckt att han inte orkar/kan eller klarar av att ta hand om hunden och jag hade intresse av att ta hand om hunden skulle jag på ett fint sätt erbjuda detta.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.