Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

ALLMÄNT BETEENDE AKTIVITETER - Allmänt - Agility, Freestyle, Rallylydnad & Frisbee - Klicker, Träning & Trix - Lydnad & Bruks - Jakt, Spår & Sök - Weight pull & Drag - Utställning KURSER & INSTRUKTÖRER KLUBBINFO HUNDTRÄFFAR VETERINÄR, SJUKDOMAR & HÄLSA FÖRSÄKRINGAR HUNDMAT - Hundgodis & recept HUNDEN OCH LAGEN - Varning för oseriösa personer i hundvärlden VALPAR & AVEL HUNDFOTON & FILMKLIPP HUNDAR I MEDIA BOK- & FILMTIPS LÄNKTIPS PRESENTATION AV HUNDAR & MEDLEMMAR R.I.P HUNDAR VI MINNS GRATTIS! VECKANS FRÅGA ANNONSER - Info - Annonser - Köpes, Säljes, Bytes - Annonser - Tjänster erbjudes/sökes EFTERLYSNINGAR - Info - Efterlyses - Försvunna/Upphittade hundar - Efterlyses - Släktingar till din hund O.T. OFF-TOPIC - God morgon/middag/kväll - Dagens ros OM IFOKUS - Info från andra iFokussajter OM SAJTEN - Lekar på sajten
HUNDEN OCH LAGEN

Återbetala handpenning?

2015-04-29 10:30 #0 av: Lexie82

Skulle behöva lite hjälp, då jag har svårt att hitta något bra svar när jag googlar.

Jag hjälper till som admin på en facebook-sida för omplacering av hundar. Vi har som regel att det inte är tillåtet för medlemmar att skriva i sina annonser att handpenning ej återbetalas, eftersom konsumentköplagen inte tillåter det.
 Men vad gäller när man säljer en blandras och alltså inte är reggad som uppfödare? Då räknas man ju inte som näringsidkare och andra lagar gäller. Får man behålla handpenningen om köpare ångrar sig då?

Är det någon som har en källa på vad som gäller så vore det kanon!

Anmäl
2015-04-29 11:10 #1 av: AnneN

Konsumentköplagen gäller väl även om man inte är registrerad?

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2015-04-29 11:32 #2 av: Lexie82

Någon sa att det då är köplagen som gäller istället, och där hittar jag ingen information alls om vad som gäller angående handpenning, men någon sa att man får behålla handpenningen då,

Anmäl
2015-04-29 15:06 #3 av: Joppo

Försvinner inte hela poängen med handpenningen om den alltid måste återbetalas oavsett om kunden köper hunden eller inte? Syftet med handpenningen är väl att vara ett slags finansiellt stöd om kunden drar sig ur? Det låter väldigt konstigt att man inte skulle kunna skapa ett sådant avtal.

Anmäl
2015-05-05 12:57 #4 av: Shettisar

Pratade med Konsument verket och de sa så här gällande handpenning / icke näringsidkare: Om du som privatperson handlat av en annan privatperson gäller inte konsumentlagstiftningen. Istället gäller köplagen. Köplagen är inte tvingande. Det innebär att köpare och säljare kan komma överens om andra villkor än de som står i lagen.

Det beror alltså på vad ni avtalat om.

Anmäl
2015-05-05 16:01 #5 av: AnneN

#4 Tack det var bra att veta Glad

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.