Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

ALLMÄNT BETEENDE AKTIVITETER - Allmänt - Agility, Freestyle, Rallylydnad & Frisbee - Klicker, Träning & Trix - Lydnad & Bruks - Jakt, Spår & Sök - Weight pull & Drag - Utställning KURSER & INSTRUKTÖRER KLUBBINFO HUNDTRÄFFAR VETERINÄR, SJUKDOMAR & HÄLSA FÖRSÄKRINGAR HUNDMAT - Hundgodis & recept HUNDEN OCH LAGEN - Varning för oseriösa personer i hundvärlden VALPAR & AVEL HUNDFOTON & FILMKLIPP HUNDAR I MEDIA BOK- & FILMTIPS LÄNKTIPS PRESENTATION AV HUNDAR & MEDLEMMAR R.I.P HUNDAR VI MINNS GRATTIS! VECKANS FRÅGA ANNONSER - Info - Annonser - Köpes, Säljes, Bytes - Annonser - Tjänster erbjudes/sökes EFTERLYSNINGAR - Info - Efterlyses - Försvunna/Upphittade hundar - Efterlyses - Släktingar till din hund O.T. OFF-TOPIC - God morgon/middag/kväll - Dagens ros OM IFOKUS - Info från andra iFokussajter OM SAJTEN - Lekar på sajten
VALPAR & AVEL

Blivande matte

2015-04-22 14:55 #0 av: Saaara

Tänkte göra en liten tråd om min blivande vovve som kommer i slutet av maj. 

Det är en Amstaff mix och på Fredag ska jag åka å hälsa på valhparna för första gången och om allt går som det ska så kommer jag  tinga an valp!Glad Ska bli så spännande. 

Det är troligtvis en hane jag ska tinga så behöver lite namnförslag. Vill inte ha vanliga namn..  :)

Anmäl
2015-04-22 14:59 #1 av: AnneN

Gud så söt! Hoppas att allt ska gå bra med den lille Glad

Finns en lista med både vanliga och ovanliga namn här.

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2015-04-22 17:11 #2 av: Saaara

#1 Åh tack! 😆

Anmäl
2015-04-23 12:16 #3 av: Gollums Fru

Vilket litet charmtroll!

Jag håller just på att träna min lilla valp i bithämning, går kanon, men det blir en hel del "aj" i början ;)

Vad menar du med "vanliga namn"? Alltså du vill inte att hunden ska heta typ "fido" eller ett vanligt människonamn? Min heter Egon, valde mellan det och Harry.

Jag gillar ju ofta typ "äldre" namn på djur. Mina katter heter Sigge och Siri. Siri är ett av de vackraste namnen jag vet! Andra fina namn är Zeke, Sune, Svante, Harald, Zelda, Ester, Tekla, Sissa.... Jag kan nog hålla på hur länge som helst. Testa att ropa och säga namnet. Min hette från början Bandit, men det var krångligt att ha en kort vokalnsom andra stavelse i namnet. Blev att jag skulle varit tvungen att ropa Bandi-it!

Hoppas allt går bra.

Anmäl
2015-04-23 13:34 #4 av: Saaara

#3 Hihi ja visst! Får se imorgon om det blir han på bilden eller någon annan. Skämtar Åhåh, vad är det du har för valp?

Vanliga namn för mej är typ.. Rocky eller Max m.m

Älskar också äldre namn på djur Kär Men dom bästa "gamling namnen" enligt mej är redan använda på några av mina kaniner haha, Sven, Svante och Kurt ;) Tack för förslagen! Jätte fina namn jag ska skriva upp några av dom. Tummen upp Dock tror jag att jag nästan bestämt mej för att det kommer bli en liten Frans ;) Eventuellt Puh.

Anmäl
2015-04-23 18:58 #5 av: Saaara

Tänkte också på det att jag vill ha så mycket tips om valpar som bara går att få då jag aldrig haft någon valp innan. Har förstått att det är som att skaffa ett barn då den inte går å lämna ensam och man måste hålla koll hela tiden samt gå ut med den hela tiden. 

Tror att valpen kommer få bo mestadels i köket första tiden bland annat för att katten och valpen ska få vänja sej vid varandra. Min katt är lite sådär när det gäller hundar nämligen då hon blivit skrämd tyvärr.. 

Sen undrar jag också vad jag ska göra av valpen på natten? Klarar dej sej själv i köket (vårat kök är ganska "öppet" så tänkte sätta några kompostgaller vid ingången bara ska visa en bild)? Glad

Om den inte kan vara själv på natten tänkte jag att man kan sätta in kattens matskålar m.m i vårat sovrum där vi sover och sätta kompostgaller vid ingången till sovrummet och ha valpen i hallen som är precis utanför sovrummet. Då kan han både se och höra mej och sambon så han känner sej trygg. Vad tror ni om det? Skrattar

En till sak jag undrar är hur ofta behöver jag gå ut med valpen, varannan timme har jag hört. Men på natten då? Ska jag gå upp mitt i natten eller bara stanna uppe lite längre och vakna lite tidigare?

Anmäl
2015-04-23 23:41 #6 av: Saaara

Bilder på köket hehe :)

Anmäl
2015-04-25 09:17 #7 av: Saaara

Nu är han tingad! Lilla Frans :D

Anmäl
2015-04-25 15:43 #8 av: AnneN

#7 Fint namn till en sådan sötnos Glad

Får man vara nyfiken och fråga vad det är mer än amstaff i valparna?

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2015-04-25 15:58 #9 av: Wellcraft

När man tar hem en valp får man räkna med att gå ut om nätterna.
Varannan timme tycker jag låter lite drastiskt, men ett par gånger. Om du vill vara effektiv med rumsrenhetsträningen.
Många valpar lär sig fort att säga till, dvs gnälla eller pipa när de är nödiga.
Min valp behövde aldrig rastas om nätterna, förutom när han var dålig i magen. Då sade han alltid till.
Elviz var ingen "normal" valp så att säga, somnade vid tio om kvällarna och ville helst av allt ligga och dra sig till 9-10 på morgonen innan det var dags för morgonpromenix.
Vi tvingade alltid ut honom runt 6-7 ändå i början, vilket resulterade i en tjurig valp som vägrade göra ifrån sig om undrade varför vi stört honom i hans skönhetssömn Cool

Men räkna med nattliga promenader.

Jag anser, personligen, att en sådan ung valp som kommer direkt från sina syskon & sin mor inte ska stängas in ensam i ett kök.
Jag anser att små valpar inte ska lämnas helt ensamma i flera timmar, spec inte i en främmande miljö.
Då blir det dessutom svårt för dig att veta ifall valpen blir akut nödig eller liknande.
Vill du absolut inte ha hunden i ditt sovrum så tycker jag att du ska ha denne i hallen utanför ditt rum.
Vill ni ändå ha valpen i köket så får ni räkna med en hel del gnäll & yl (knappast ovanligt).
Amstaffs är dessutom väldigt flockbundna.

Xerox, Achilles, Hector, Zero tycker jag är fina, mer ovanliga namn.

Häst, Vardag & Hund
nouw.com/WallHund

Anmäl
2015-04-25 16:51 #10 av: Saaara

#8 Kan eventuellt vara lite Pitbull och Rottweiler i honom.  Vet att pitbull är jätte ovanlig å sällan används i blandavel osv så diskussioner om det undanbes. SkämtarMen ingen fara att du bara undra.

#9 Tack för svaret. 

Då får jag vara beredd på det att det kan bli lite nattpromenader då.

Hehe, kommer nog bosätta mej själv i köket i början dock. ;) Nä, men vill ju så klart det bästa för både katten å vovven. Min katt är inte sådär  jätte hundrädd så det ska nog inte vara några svårigheter att sätta ihop dom hoppas jag. Lite rädd att hunden ska vara för på bara...

Vill ju inte att valpen ska må dåligt å känna sej ensam så jag löser det på nått sätt. :) Vi får se vad som känns bäst när valpen kommer helt enkelt.

Har redan bestämt att han ska få heta Frans nu :)

Anmäl
2015-04-25 17:03 #11 av: Wellcraft

#10 Du lyckas nog hitta en lösning. Man blir otroligt flexibel som valpmamma ;)
Lycka till med lille Frans!

Häst, Vardag & Hund
nouw.com/WallHund

Anmäl
2015-04-25 17:29 #12 av: AnneN

#10 Nej tänker inte diskutera den saken, har själv en blandis med pitbull i sig (hennes morfar är import med stamtavla från usa).

Har även jag katt + hund, det jag gör vid introduktion med hund/valp som inte är kattvan är att jag ser till att katten alltid har någonstans den kan komma undan och vara ifred för hunden, tex hög klätterställning, ett rum där katten koms in men inte hunden. Håller även extra koll på hunden för att kunna avbryta så fort jag ser att den eventuellt tänker försöka jaga katten och vid behov delar jag av lägenheten med grindar.

Nu har jag turen att min katt älskar hundar och gärna springer fram och hälsar på dem direkt de kommer in i hallen Skrattar

Var drygt 9 år sedan Velvet var valp, men minns att jag första 1-2 veckorna ställde väckarklockan så jag tog ut henne på en liten kissrunda (gräsmattan utanför) varannan till var tredje timme på natten, efter ett tag så fortsatte hon sova trots att väckaren ringt och började istället pipa och vandra när hon var nödig på natten.
På dagtid är det rastning direkt efter mat, bus och efter att ha sovit + ibland mitt under den vakna tiden, men gör inte som jag hört en del göra = väcka valpen när den sover för att den ska ut och rastas utan låt den sova.

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2015-04-25 19:34 #13 av: Saaara

#11 Låter bra det ;) Tack så mycket!

#12 Dåså, då är det inte omöjligt att blandisar har Pitbull i sej ju. ;)

Såklart, det fårjag fixa! Va det en äldre eller yngre katt? Min katt är runt 14år å jag hoppas att det ska gå bra med att få ihop dom utan att någon ska börja vantrivas ju.

Då är det ju lite som jag föreställt mej då :) Självklart ska jag inte väcka den.

Hur kombinerar man jobb å hund? Jag är ju sjukskriven ett tag framöver å när jag sen ska börja jobba får jag ju verkligen anpassa mej.

Anmäl
2015-04-25 19:49 #14 av: AnneN

#13 Katten jag har nu är 10år, men uppvuxen hos mig med diverse hundar och andra djur, så hon är van vid det mesta.

Kombinationen jobb + hund är alltid lite pusslande, men beroende på hur mycket hunden klarar att vara ensam och hur många timmar/dag du jobbar så brukar det gå att lösa. Jag jobbar bara 50% och har hundar som klarar av att vara ensamma den tiden, men då jag förut jobbade heltid så hade jag dagmatte/daghusse, eller att man har hunden på hunddagis, om du inte kan ha den med på jobbet.

Men börja redan ganska tidigt att ensamhetsträna hunden korta stunder, i början genom att tex gå ut med soporna, stänga toadörren då du är på toa, gå ut genom dörren och sedan direkt in igen och sakta öka tiden med några sekunder i taget allt eftersom du ser att valpen är trygg med det.

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2015-04-25 23:12 #15 av: Saaara

Det är ju bra att du löser det så :)Antar att du bor nära jobbet och/eller har körkort? Jag bor ju rätt öde samt har inget körkort. Så känns som att det blir att leta upp dagmatte/husse... Men är det svårt att hitta en dagmatte? Och hur mycket är rimligt att en sån kostar?
Funderat lite på hunddagis men blir nog för dyrt...Samt krångligt å hämta/lämna genom att åka buss.

Absolut, när är rimligt att börja med det? Antar så fort valpen börjar bli hemmastadd?

Anmäl
2015-04-25 23:19 #16 av: AnneN

#15 Ja jag har bara 3-4 km till jobbet så tar inte så lång tid att ta sig dit/hem.

De gånger jag sökt dagmatte/daghusse så har jag i första hand kollat med släkt & bekanta som inte jobbar eller inte jobbar samma tider som mig, annars har jag annonserat på blocket och även kollat för det är ofta folk annonserar där om att de kan vara hundvakt.
Vad som är rimligt pris är nog lite beroende på, men de gånger jag själv varit arbetslös och varit dagmatte har jag tagit 50kr/dag och då tycker många att jag är för billig.

Ensamhetsträningen kan man börja så smått med när valpen börjar bli trygg i hemmet, kan variera mellan individer men jag började redan efter ca 1 vecka med att stänga toadörren så valpen var utanför, då kunde hon fortfarande höra mig iallafall.

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2015-04-26 21:13 #17 av: Saaara

#16 Härligt.
okaj, låter som att jag helt enkelt får sätta ut lite annonser då å hoppas jag får napp. :)

Tänkte köpa en sele och halsband till valpen. Får se om jag åker till Ullared å shoppar hundsaker eller om jag beställer via internet. Vilken storlek bör man ha på en Amstaff valp?

Anmäl
2015-04-26 21:28 #18 av: AnneN

#17 Om du vill slippa köpa ny sele varannan vecka medan valpen växer kan jag tipsa om Metizo-selen som är väldigt ställbar i storlekarna http://www.metizodezign.se/

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2015-04-27 11:45 #19 av: Saaara

#18 Åh den verkar ju kanon!:)

Anmäl
2015-04-27 13:59 #20 av: Gollums Fru

Jag har just satt ihop min valp med två katter på fyra år. Ingen av dem är hundvan, men vana vid andra djur. Första dygnet hade jag katterna i köket (där de även har sitt höga "näste", en plats ovanpå kylskåpen där de alltid ligger och sover) och lät dem bara vara där. Valpen fick vara i resten av lägenheten. Sen på natten tog jag sedan in valpen i sovrummet med mig och öppnade så katterna fick vara i resten av lägenheten och bekanta sig med valpens lukt. Sen delade jag av köket från resten av lägenheten med kompostgaller, katterna kunde röra sig fritt, men hunden kom inte in i köket om jag inte släppte in honom. Nu kan både katter och valp vara i samma rum, soffa eller säng så fort inte valpen är leksugen, då tröttnar katterna och går därifrån, hankatten kan leka tillbaka en stund innan han tröttnar. Har haft valpen nästan i en månad nu. Han gillar att jaga katterna och jag lät honom hållas i början eftersom jag tänkte att mina katter skulle säga ifrån om han blev för jobbig. Detta funkar dock inte tillräckligt ofta, så nu lär jag honom istället jaga katt = tråkigt, matte håller fast mig.

Lycka till!

Anmäl
2015-05-05 19:09 #21 av: Saaara

Fick en bild på Frans nyss.Kär Snart 5 veckor gammal! Inte långt kvar tills han flyttar hit nu.

#20 Tack för tipsena!Skrattar

Anmäl
2015-05-05 19:37 #22 av: AnneN

#21 Han är så söt med sin fläckiga nos Skrattar

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2015-05-06 20:31 #23 av: zakkris

Söt valpis, hoppas han är snäll med rastandet :) Min tik var hemsk när hon va liten, sa aldrig till eller nått, så var ute med henne en gång/ natt i nästan 3 månader haha. Tackvare henne vill jag aldrig mer ha valp hemma även om ja älskar dem :P

Anmäl
2015-05-06 23:28 #24 av: Saaara

#22 Ja, eller hur!!Kär

#23 Ajdå, låter inget vidare. Funderar

Tänkte höra hur gammal en hund kan vara när man kastrerar den? Eller rättare sagt, vilken ålder är bäst att kastrera hunden?

Anmäl
2015-05-13 06:53 #25 av: imsuchadiva

TS varför får inte valpen sova i sovrummet? :)

Anmäl
2015-05-13 08:54 #26 av: Ikatza

#24 brukar saga fr.o.m 6 manader eller aldre beroende pa hur rasen mognar etc. Enklast ar att kolla med veterinaren for just dig och din hund och vad dom sager. Passa pa och stall alla dina fragor nar du gar dit for forsta koll / vaccinering :) 

var forra tik steriliserade vi vid 6 manader, precis innan hon borjade lopa forsta gangen (rader olika teorier om detta ocksa, huruvida det ar bast innan eller efter, men var veterinar sa innan, och vi har alltid varit nojda med veterinarerna  dar pa kliniken sa det var det vi gjorde - och ska gora med den nya lilla ocksa :) )

Anmäl
2015-05-17 21:40 #27 av: Saaara

#25 För katten sover med oss i sovrummet nämligen :)

#26 Som jag tänkte då:)

Nu är det 2 veckor kvar tills Frans flyttar hit. Längtar Hjärta

Anmäl
2015-05-18 02:09 #28 av: Ellen89

Jattesot!

Anmäl
2015-05-18 06:46 #29 av: imsuchadiva

#27 varför får inte hunden och katten sova i samma rum då? Du kan väl sätta upp ett kompostgaller i dörröppningen så kan katten hoppa ut om den vill :)

Anmäl
2015-05-18 13:18 #30 av: Saaara

#29 Katten är inte hundvan så därför :) 

Vill att dom ska vänja sej långsamt och under våran uppsyn. Känns tryggast för oss och troligtvis katten om hon får sova som vanligt bredvid oss utan att bli störd. 

Anmäl
2015-05-18 22:58 #31 av: Saaara

Finns det något sätt man kan bevisa att Amstaffs inte är farliga till en som vägrar lyssna eller läsa på fakta?

Min mamma verkar nämligen tro att det är en varg jag skaffar och vill bryta kontakten med mej om jag skaffar denna hund.. Kommer så klart inte dissa Frans pga detta utan bara hoppas hon inser en vacker dag. Men tycker det är sjukt jobbigt ändå. Vad ska jag göra?!

Anmäl
2015-05-18 23:24 #32 av: Ellen89

#31 Visa henne nagra youtube clip kanske eller artiklar om just Amstaffen och varfor den ar bra som familjehund? Annars far vall lilla Frans bevisa det nar han kommer hem :) Och om hon inte vill lyssna sa vill hon inte. 

Anmäl
2015-05-18 23:43 #33 av: Saaara

#32 Jag har försökt men hon vägrar titta och hon vägrar läsa artiklar. Försöker citera från artiklar. Hon vägrar inse faktan, känns som att hon vill tro att hunden är farlig.

Nu är det ju ingen renrasig Amstaff jag skaffar men jag säger ändå "rasen" i texten.

Fick detta meddelandet från henne: "Om jag struntat i dej så visst skaffa dej en kamphund som kan skada både dej och andra men jag bryr mej och därför engagerar jag mej då vi är en familj. Den hundrasen är INTE välkommen i våran familj alls såsom i norge, danmark m.m pga en orsak. Den här hundrasen är aggressiv i rasen och starka i käkar. Snälla tänk om... Jag ber dej gör oss alla glada nu för vi alla är så oroliga nu"

Svar: "Jag kommer INTE tänka om. Du kan tycka vad du vill och tro på alla hemska rykten om rasen. VARFÖR är det så svårt för dej att läsa på fakta??? Varför, varför?? Jag VET varför rasen är förbjuden i dom länderna. 
Dom har inga starkare käkar än någon annan ras. INGEN ras kan låsa sina käkar. Dom är inte aggressivare än någon annan ras (tvärtom, en av dom trevligaste). Acceptera att jag är vuxen, gör som jag vill. Du får tro på alla dumma rykten vilket är LÖJLIGT när du VÄGRAR ta reda på seriös fakta trots jag hänvisar dej till länkar du kan läsa på! Tror du jag sitter här å ljuger? Tror du jag skaffar ett djur som är farligt?! SKÄRP DEJ"

Anmäl
2015-05-18 23:49 #34 av: AnneN

#31 När jag skaffade Velvet så blev det inte alls populärt hos mamma och hennes sambo, dels så var det ju en blandras och dessutom en "kamphundsblandning"! 
De försökte med alla medel få mig att ändra mitt val av hund, men senare då de fick träffa lilla Velvet som då var ca 12 veckor gammal så charmade hon dem totalt och hon är nu deras "barnbarn" och de kallar sig själva för mormor och morfar till henne (och till mina andra djur).

Så mitt tips är att låta din mamma hållas utan att försöka övertyga henne genom massa fakta och filmer på andra hundar av samma raser, utan då hon är redo så låt henne träffa just Frans så får hon se vilken underbar liten krabat du skaffat och vilken underbar hund han kommer att utvecklas till hos dig.

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2015-05-19 00:12 #35 av: Ellen89

#33 Om det ar sa daligt och hon inte vill lyssna finns det inte mycket att gora. Bara lata tiden ga, och bevisa med lilla Frans hur fin och go han ar. Med tiden kanske hon andrar sig. 

Anmäl
2015-05-19 00:20 #36 av: Saaara

#34 Åh, ja vi får hoppas att det blir samma här. Troligtvis så ändrar hon och mina syskon sej i framtiden. Och det har du nog rätt i att jag bara ska ignorera  istället för att ryta. Lättare sagt än gjort dock hehe.

#35 Tack!

Min ena syrra gick ju så långt igår att hon skrev till uppfödaren massa osanna saker om mej... Vilket gjorde mej sjukt nervös.  Men som tur var, så vet uppfödaren det mesta om mej då vi kom väldigt bra överens när vi träffades. Så ringde ju upp henne och då sa jag  ju att familjen är emot rasen, syrran är troligtvis avis osv osv och hon stöttar mej och har vart med om liknande själv. Så det var en otroligt lättnad att hon inte tog åt sej och känner mej lite!

Senaste bilderna på FransHjärtaTycker att han är så fulsöt så det är inte sant. Längtar så sjukt mycket nu när det börjar närma sej. Blir så varm i hjärtat när jag får bilder på honom.  Känns som man väntar barn kan jag tänka mej. Skrattar Inte för jag vet hur det är att vänta barn, men ändå. 

Anmäl
2015-05-19 10:45 #37 av: vallhund

#36 Det din syster gjorde klassas som förtal o är brottsligt. Be din uppfödare om en kopia o knata in på närmaste polisstation o gör en anmälan, de skulle jag ha gjort om jag råkat ut för det.

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Kennel o Psykologi.

 
Anmäl
2015-05-19 12:08 #38 av: Saaara

#37 Ojdå... Det visste jag faktiskt inte. Ska fundera lite, vill egentligen inte göra det värre än var det redan är. 

Anmäl
2015-05-19 14:36 #39 av: imsuchadiva

Vad är det för mer ras än amstaff i den? Hur många procent?

Anmäl
2015-05-19 15:22 #40 av: Saaara

#39 Vet ej :)

Anmäl
2015-05-19 15:41 #41 av: imsuchadiva

#40 oj det lät inte allt för seriös :/ konstig att "uppfödaren" inte vet vad hon haft för olika raser.

Anmäl
2015-05-19 15:52 #42 av: Saaara

#41 Vill inte diskutera den saken.

Anmäl
2015-05-19 22:16 #43 av: Fridaaaa

#39 Hur många procent av varje ras kan inte uppfödaren veta ändå.

 Medarbetare: rexkaniner, Support.
Min vardagsblogg: Vardagsblogg 
Kicka gärna in Hjärta

Anmäl
2015-05-19 23:29 #44 av: Ikatza

#43 med procent menas nog att om hunden t.ex är korsad mellan en renrasig border collie och en renrasig schäfer så är den 50% border collie och 50% schäfer. Om den t.ex är korsning mellan en som redan är korsning (t.ex border collie / schäfer från ovan) och en renrasig (t.ex labrador) så blir den 50% labrador, 25%  border collie och 25% schäfer.

så om man har koll på föräldrarnas raser så kan man få fram en procentblandning.
:)

sen finns det såklart situationer där man inte vet, om man inte känner föräldrarna, eller en av föräldrarna (typ pappan ^^), eller om man inte har koll på vilka raser som föräldarna är.

vi hade t.ex en border collie / belgisk vallhund korsning ("oönskad graviditet"  hos grannbonden) och nu har vi okänd/okänd (hittehund). så för den första hade jag kanske kunnat säga 50% border eftersom mamman var renrasig, men pappan hade vi ingen aning om den riktiga rasen / korsningen, förutom att han såg mycket ut som en belgisk vallhund :D

Anmäl
2015-05-20 06:41 #45 av: imsuchadiva

#44 precis :)

Anmäl
2015-05-20 08:13 #46 av: Fridaaaa

#44  Vet vad procent menas, men kan kan inte räkna så, om man parar en bordercollie/labbe med en labbe blir det inte automatiskt 25 % bordercollie och 75 % labbe (utgår från att bordecollie labben är mamman ena rasen och pappa andra). I en sån kull valpar kan det skilja mellan valparna hur mycket av varje ras som slår igenom och kommer i hundarna. Så nej det går inte att räkna så.
Man kan enbart säga att det är den och den rasen i hunden, inte procenten när man korsar blandraser, inte ens om man vet raserna som är i.

 Medarbetare: rexkaniner, Support.
Min vardagsblogg: Vardagsblogg 
Kicka gärna in Hjärta

Anmäl
2015-05-20 09:10 #47 av: Ikatza

#46 jag hade uppfattat som att det var sa man brukade illustrera vilka raser som ingick i en korsning, for att bilda sig en uppfattning om proportionerna och "narheten" i generation till en viss ras. 

pa samma satt som dom dar jag jobbade pa stuteri t.ex brukade saga hur "nara" i slakttradet en viss hingst var en viss avkomma om den hingsten ansags ge bra avkommor. Sen far man ju se hur blandningen yttrar sig men faktum att det folet har den hingsten som pappa betyder att det har fatt halften (50%) av sina gener av den pappan.. 

T.ex en mulasna ar 50% asna och 50% hast. Avkomman far exakt lika manga gener fran vardera foralder (sa man kan saga att den far halften av sina gener fran varje). 

sen ar det olika vilka fenotyper som syns, av varje gen.

Anmäl
2015-05-20 09:15 #48 av: imsuchadiva

#46 återigen, precis! :D

Anmäl
2015-05-20 09:16 #49 av: Fridaaaa

#47 Genitiken är inte så simpel. Det blir inte automatiskt 33 % av det, 25% av det osv. Kan skilja sig som sagt inom samma kull också.  

 Medarbetare: rexkaniner, Support.
Min vardagsblogg: Vardagsblogg 
Kicka gärna in Hjärta

Anmäl
2015-05-20 12:22 #50 av: Saaara

Men parar med en till exempel en renrasig Labrador med en till exempel en renrasig Pitbull så är det väl självklart att valparna blir 50% av varje?
Det är ju samma sak om ens mamma är en vit svensk och ens pappa svart från Afrika, då blir det ju också 50/50 oavsett hur barnet ser ut?

Anmäl
2015-05-20 12:22 #51 av: Fridaaaa

#50 Ja det blir 50/50 men efter det kan man inte räkna procent, kan slå ut väldigt olika.

 Medarbetare: rexkaniner, Support.
Min vardagsblogg: Vardagsblogg 
Kicka gärna in Hjärta

Anmäl
2015-05-20 13:20 #52 av: vallhund

Det där med avel o genetik är inte så enkelt. Ni får gärna räkna % på min förra BC, han var renrasig o reggad i SKK/VALLREG.

Som valp var han minst av alla i kullen o så ful så att han nästan var söt. Han var en Houdini o ledde de andra valparna på rymmen, ut o valla uppfödarens höns o annat rackartyg. Som 11 åring vägde han ca 20 kg o hans två systrar som var kvar hos uppfödaren vägde 12 resp13 kg. Han växte o växte o utveckades till en tvättäkta NZ BC, både till utseende o till sättet att valla.

I sin glans dagar vid 4 års ålder var han 69 i manken o vägde 28 kg, utan ett uns underullsfett.

9 år:

NZ stick   killing Retreiver

Jag började luska bakåt i föräldradjurens stamtavlor o se där vad jag hittade. På moderns sida fanns bara brittiska o norska importer men på faderns sida hittade jag NZ BC i två olika grenar, den ena 5 generationer tbx o den andra 6, i fadern stamtavla vill säga.

Pappa hund lämnade 72 valpar efter sig, varav en kull till med samma tik, ingen av dessa liknade min Fähund, vare sig till utseende eller sättet att valla.

Anlag kan ligga vilande i generna i många generationer o man kan aldrig förutsäga när de eventuellt dyker upp i ev kommande avkommor.

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Kennel o Psykologi.

 
Anmäl
2015-05-20 15:01 #53 av: Saaara


Ni kan inte göra en egen tråd om detta?

Anmäl
2015-05-20 22:15 #54 av: Wellcraft

#53 Även du visade ju intresse & gav dig ju in i diskussionen själv?
Men det kanske inte var så roligt när du fick motargument på dina påståenden?

Häst, Vardag & Hund
nouw.com/WallHund

Anmäl
2015-05-21 12:59 #55 av: Saaara

#54 Ja, jag blev nyfiken?! Men känner ändå att det skulle kunna göras en egen tråd om det för vill att denna skulle handla om min valp. 

Och nej?  Fortsätter gärna följa/diskutera detta i en annan tråd. Det är väl ingenting man ens behöver ifrågasätta att nån inte vill ha massa OT i ens tråd?FörskräcktÄr det jag som ska göra en ny tråd istället?

Anmäl
2015-05-21 13:18 #56 av: AnneN

Här finns en tråd om %-räkning i hundaveln, där får ni mer än gärna fortsätta den diskussionen, så får denna tråd fortsätta handla om lille Frans Glad

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2015-05-21 13:41 #57 av: Saaara

#56 Tack :)

Jag håller på å kollar på lite selar nu. Kollar lite på dom här metizo selarna men vilken storlek ska jag köpa? 

Anmäl
2015-05-21 14:00 #58 av: AnneN

#57 Oj det där med storlekar till valpar är svårt.... Har storlek L till blandisen som väger ca 20kg och XL till labben på över 30 kg.

Ska du ha sele redan från början på han så kanske en M kan passa även om den är lite stor i början, men han växer i den ganska snabbt. Men du kan ju mejla till carina@metizodezign.se så har hon säkert bättre koll på lämplig valpstorlek.

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2015-05-21 15:15 #59 av: Saaara

#58 Ja, verkar lite komplicerat.. 

Har hittat lite begagnade saker jag tänkte köpa nu för att komma undan lite billigare hehe ;) En ställbar soft grip sele 40-56 cm som passar till växande valpar. Vad tror ni?

Anmäl
2015-05-21 15:22 #60 av: Fridaaaa

Kollat in dessa? de är hyfsat ställbara :)

 Medarbetare: rexkaniner, Support.
Min vardagsblogg: Vardagsblogg 
Kicka gärna in Hjärta

Anmäl
2015-05-21 16:16 #61 av: Saaara

#60 Tack för tipset. Ska kolla runt lite där men på andra grejer. Har redan köpt begagnade två selar för 100 kr + frakt nu då :)

Anmäl
2015-05-21 17:45 #62 av: vallhund

Angående selar, jag har en webbmasters harness från Ruffwear i storlek Smal till min 20 kgs hund, med anatomi som BC/Tollare.

Mycket prisvärd. Finns numera i mindre storlekar.

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Kennel o Psykologi.

 
Anmäl
2015-05-24 22:36 #63 av: Mr Raja

Ang sele så varför inte ta med dig hunden till djuraffären och prova ut en bra med rätt passform sen när du fått hem honom.

Eftersom du verkar tänka på omkostnader så använd tiden pt att ta reda på mer om priser till sånt din hund kommer att behöva. Du kan börja hamstra bajspåsar redan nu... Ring runt och ta reda på mer vad som fäller på flera olika Försäkringsbolag, vaccin, tandkräm, schampon, klotång eller klippkort, foder, märken etc. Det kan löna sig att ringa fodertillverkare för provpåsar om det är något särskilt märke du funderar på. Och lite sånt. Det kostar att ha hund och ju större desto mer kostnader, så det lönar sig att satsa på bra märken. Lycka till! 😀

Anmäl
2015-05-24 22:39 #64 av: Mr Raja

Vad som gäller - inte fäller. Stavar som en kratta - och med autotext

Anmäl
2015-05-25 16:41 #65 av: Saaara

#63 Eftersom jag inte har körtkort och inte vill åka buss med en nykommen valp så känns det bättre att beställa.

Och nästan allt det där har jag redan tagit reda på men tack ändå eller va man ska säga :)

Anmäl
2015-05-28 11:32 #66 av: Saaara

Nu kommer det komma grejer. Har nu 3 st selar och ett superfint halsband!

Även beställt en jäkla massa grejer från Zooplus  som nog kommer i början på nästa vecka.  Frans kommer till oss den 6 juni :)

Anmäl
2015-06-03 12:52 #67 av: Saaara

Nu är det bara Frans som fattas! 3 lååååånga dagar kvar.

Anmäl
2015-06-03 14:59 #68 av: AnneN

#67 ser toppen ut Glad
Under dessa 3 långa dagar kan du göra en extra säkerhetskontroll = i varje rum han kommer ha tillgång till så lägger du dig på mage, tittar runt och ser eventuella farliga saker som en liten valp kan bita på, tex oskyddade kablar, vassa saker, små saker de kan svälja som fastnar i halsen eller i magen, osv...

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2015-06-03 22:47 #69 av: Saaara

#68 Självklart! Det har jag tänkt :) ska ta undan mattor, fästa upp gardinerna och ställa upp skorna på hatthyllan också. ;)

Om allt blir som tänkt kommer Frans redan på Fredag istället! Btw kan valpar käka ben? Köpte ett idag men sambon sa att valpar inte ska käka ben?

Anmäl
2015-06-03 23:02 #70 av: AnneN

#69 jodå de kan gnaga på ben, men rekommenderar att bara låta han ha det korta stunder under uppsikt i början så magen får vänja sig om han inte fått ben hos uppfödaren.

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2015-06-04 08:09 #71 av: Fridaaaa

#69 Ben är bara bra för tänderna även för valpar. 
Sägersom #70 Tummen upp

 Medarbetare: rexkaniner, Support.
Min vardagsblogg: Vardagsblogg 
Kicka gärna in Hjärta

Anmäl
2015-06-04 16:41 #72 av: Saaara

#70 #71 Okaj, då vet jag! :)

Anmäl
2015-06-05 22:58 #73 av: Saaara

Nu har gulle Frans flyttat hit! Hjärta Hittills har han vart jätte lugn och snäll.  Inget kiss eller bajs inne utan bara ute!Tummen upp

Tänkte göra en ny tråd eftersom denna blivit så lång, med bra bilder nästa vecka när jag får laddaren till systemkameran. 

Anmäl
2015-06-06 07:59 #74 av: Ellen89

Vad kul! Han ser stor ut! Jattesot Kär

Anmäl
2015-06-06 10:21 #75 av: Ravynsfair

#74 

Tyckte det också men det är Sara som är liten, haha! Gapskrattar

Vänliga hälsningar Sanna. 
Medarbetare på Blandrashundar, HBT & Socialt stöd.ifokus Sol

Anmäl
2015-06-06 11:39 #76 av: Saaara

Haha ja, jag är ca 154 cm så mina djur brukar se ganska stora ut när jag håller i dom. Gapskrattar 

Anmäl
2015-06-06 12:31 #77 av: Ellen89

Gapskrattar

Anmäl
2015-06-06 12:45 #78 av: Saaara

Annars väger han 6 kg Glad

Anmäl
2015-06-06 23:46 #79 av: Saaara

Så skrynkig å söt, gofisen ♡
Brukar titta på han flera gånger för förstår inte att han är MIN och att han bor här haha! Är obeskrivligt glad för honom och hoppas att jag lyckas uppfostra Frans bra så att han växer upp å blir en riktigt snäll och duktig vovve. ;)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.