Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

ALLMÄNT BETEENDE AKTIVITETER - Allmänt - Agility, Freestyle, Rallylydnad & Frisbee - Klicker, Träning & Trix - Lydnad & Bruks - Jakt, Spår & Sök - Weight pull & Drag - Utställning KURSER & INSTRUKTÖRER KLUBBINFO HUNDTRÄFFAR VETERINÄR, SJUKDOMAR & HÄLSA FÖRSÄKRINGAR HUNDMAT - Hundgodis & recept HUNDEN OCH LAGEN - Varning för oseriösa personer i hundvärlden VALPAR & AVEL HUNDFOTON & FILMKLIPP HUNDAR I MEDIA BOK- & FILMTIPS LÄNKTIPS PRESENTATION AV HUNDAR & MEDLEMMAR R.I.P HUNDAR VI MINNS GRATTIS! VECKANS FRÅGA ANNONSER - Info - Annonser - Köpes, Säljes, Bytes - Annonser - Tjänster erbjudes/sökes EFTERLYSNINGAR - Info - Efterlyses - Försvunna/Upphittade hundar - Efterlyses - Släktingar till din hund O.T. OFF-TOPIC - God morgon/middag/kväll - Dagens ros OM IFOKUS - Info från andra iFokussajter OM SAJTEN - Lekar på sajten
BETEENDE

Intresserad?

2014-01-22 20:56 #0 av: Charlott_

Vi har en rottis/schäfer på 4 år och 3 små PK:s. En av PK heter Olle och är ca 1 år gammal. Nemo som dem stora hunden heter är ''intresserad'' av Olle. Ända sen han kom till oss för typ 7 månader sedan nu så har Nemo sprungit efter han som om han var en tik, försöker trissa upp han och slickar han på filuren och allmänt intresserad av JUST Olle.

Vad är detta för beteende? :S Det är så jobbigt...

Anmäl
2014-01-23 22:46 #1 av: Charlott_

Putt

Anmäl
2014-01-23 22:58 #2 av: Forest

Det är svårt o veta, men det låter som det är stress med.  Vad tränar du med rottis/schäfern med om dagarna? 

Sophie-Medarbetare på pudel

Anmäl
2014-01-23 23:03 #3 av: Charlott_

#2 Stress? :O
Jag tränar han inte. De mesta jag gör med han är ute på timmars promenader i skog och vägar och ute och leker! :)

Anmäl
2014-01-23 23:04 #4 av: Charlott_

Men Olle verkar inte ha ont av att Nemo är på han heller ^^

Anmäl
2014-01-23 23:11 #5 av: Forest

Stress hos hunden uppträder när den känner att den inte kan klara situationen och inte får utlopp för sina naturliga beteenden.  Stressen kan bero på både överstimulering och/eller understimulering.  Har man aktiva raser som man inte arbetar med så är det inte ovanligt att de blir stressade. 

Sophie-Medarbetare på pudel

Anmäl
2014-01-23 23:25 #6 av: Charlott_

#5 Men det spelar ingen roll med han. Man kan ha gått den stora rundan med han som tar 1,5 timme och då är han slut, men ändå kan han vara på Olle senare. Så jag tror absolut inte de är under/över stimulering.

Jag och grannen hade ett tag att vi tog den rundan varje dag med vovvarna, men de visade inga förbättringar där. Nemo har den motionen han behöver, inte för mycket och heller inte för lite tycker jag! :) 

Men Olle ska kastreras så hoppas de kanske blir bättre då? För Nemo är inte på någon annan utav hundarna utan det är just Olle och de slickandet på Ollen filur hela tiden...

Anmäl
2014-01-24 23:05 #7 av: Frida B

#6 oavsett hur mycket fysisk motion hunden än får så behöver den mental. Så jo, det låter visst som att eran hund är understimulerad. Klart att hunden är trött efter en långpromenad, men sen? Du säger att han kan vara på hunden ändå. Det tyder på stress, dvs att han inte kan ta det lugnt pga understimulans som uppkommit av utebliven mental aktivering.

Tror verkligen inte kastrering kommer att hjälpa, för ni har skaffat en hund med bruksraser i som kräver att få arbeta mentalt. Till exempel i form av spår, sök osv.

Så börja aktivera honom (skillnad på motion och aktivering) så ska ni se att det nog blir bättre :)


 Sajtvärd på Akvarieräkor ifokus och medarbetare på Agility ifokus             
(f.d MelvinMimmiLufsen)

Anmäl
2014-01-24 23:13 #8 av: Forest

7 Håller helt med.


Sophie-Medarbetare på pudel

Anmäl
2014-01-24 23:27 #9 av: Charlott_

#7 Har du mer exempel på mental träning då? :S

Han har fått en del problemlösningar här hemma och då får han jobba för att få de han ska åt (godis).

Man tänker inte att situationen är negativ ändå. Känns som om jag gjort illa han med att han inte fått tillräcklig mental träning -.-

Anmäl
2014-01-24 23:35 #10 av: Frida B

#9 understimulans är en vääääääldigt vanligt problem idag, så du är absolut inte ensam (om det nu skulle vara understimulering, vilket det låter som) om det ;)

Jag personligen tycker den mentala aktiveringen är mycket roligare än den fysiska, men det betyder inte att jag inte går promenader dock. Men att till exempel lägga ett spår till hunden, så att hunden får spåra upp en klöv är så roligt och häftigt att se, speciellt om det är ens egna hund! Finns massor att göra! Jag vill tipsa dig om att läsa på lite om vad det finns för olika grejer att göra med sin hund, och om det är någonting du fastnar för kan du kanske gå en kurs i just det? 

Gillar du att plocka svamp, kan du ju lära honom att söka svamp i skogen! 

Eller kanske köra uppletande med honom? Att du ska gömma ett föremål i till exempel skogen (han ska inte se vart du gömmer det, och i slutändan ska du kunna gå flera hundra meter bort) och så ska han få leta upp föremålet på egen hand.

Det är bara fantasin som sätter gränser! Här hittar du lite olika grejer som man kan göra :)

 Sajtvärd på Akvarieräkor ifokus och medarbetare på Agility ifokus             
(f.d MelvinMimmiLufsen)

Anmäl
2014-01-24 23:57 #11 av: Charlott_

#10 En klöv ja, har skog precis bakom huset, skulle vart ngt. Räcker ju med att man drar den i ett snöre mot marken till de ställe jag tänk gömma den på så får han ta upp spåret! Vet en tjej som gjort de och det var väldigt kul!

Min mamma lider av en ledsjukdom så det är tyvärr bara jag som kan ta tag i dem större sakerna när de gäller just Nemo, fastän han är min hund så :)

Men spåra ska jag testa för de kan han nog vara duktig på! :)

Anmäl
2014-01-25 00:17 #12 av: Frida B

#11 ja, men testa det! Men han kommer förmodligen inte fatta på en gång, så lägg ett spår som bara är ett par 10 meter första gången. Sedan, om din mamma lider av en ledsjukdom kan du ju lära honom att hjälpa till hemma. Typ som en vårdhund :) Också kul aktivering där hunden får jobba lite! Det kan vara allt ifrån att lägga tvätten i tvättkorgen, och att tända/släcka lampor till att dra av strumpor från fötterna eller att hämta fjärrkontrollen. Som sagt, bara fantasin sätter gränser!

 Sajtvärd på Akvarieräkor ifokus och medarbetare på Agility ifokus             
(f.d MelvinMimmiLufsen)

Anmäl
2014-01-25 12:40 #13 av: Charlott_

#12 Jag förstår ditt tänk haha, lampor har vi ej i taket, bara i hallen, annars har vi 3,40 meter i tak å hyresvärden har inte tagit i å göra kontakter i taket ^^ hahah

Nemo är ju positiv till allt så jag tror han kan lära sig en del så. Men min mamma klarar av att gå i hemmet å så men inte promenader med Nemo. Det var ett tag mamma var ute med han så hon själv fick röra på sig, jag har aldrig sett Nemo gått så lugnt å fint så han förstår ju också :) Han går aldrig så fint med mig heller, haha. Men spår ska jag lägga ut för de kan han behöva! Han älskar skogen mer än någon annan! :)

Anmäl
2014-01-25 13:07 #14 av: Frida B

#13 Ja, det är bara fantasin som sätter gränser som sagt! Lycka till!

 Sajtvärd på Akvarieräkor ifokus och medarbetare på Agility ifokus             
(f.d MelvinMimmiLufsen)

Anmäl
2014-01-25 13:16 #15 av: Charlott_

#14 Tack! :)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.