Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

ALLMÄNT BETEENDE AKTIVITETER - Allmänt - Agility, Freestyle, Rallylydnad & Frisbee - Klicker, Träning & Trix - Lydnad & Bruks - Jakt, Spår & Sök - Weight pull & Drag - Utställning KURSER & INSTRUKTÖRER KLUBBINFO HUNDTRÄFFAR VETERINÄR, SJUKDOMAR & HÄLSA FÖRSÄKRINGAR HUNDMAT - Hundgodis & recept HUNDEN OCH LAGEN - Varning för oseriösa personer i hundvärlden VALPAR & AVEL HUNDFOTON & FILMKLIPP HUNDAR I MEDIA BOK- & FILMTIPS LÄNKTIPS PRESENTATION AV HUNDAR & MEDLEMMAR R.I.P HUNDAR VI MINNS GRATTIS! VECKANS FRÅGA ANNONSER - Info - Annonser - Köpes, Säljes, Bytes - Annonser - Tjänster erbjudes/sökes EFTERLYSNINGAR - Info - Efterlyses - Försvunna/Upphittade hundar - Efterlyses - Släktingar till din hund O.T. OFF-TOPIC - God morgon/middag/kväll - Dagens ros OM IFOKUS - Info från andra iFokussajter OM SAJTEN - Lekar på sajten
ALLMÄNT

Hund, före eller efter?

2014-01-03 22:03 #0 av: Gasoline

Nu är jag ute långt i förväg, men jag tycker om att vara förberedd.

När jag och min sambo för ca två år sedan fick ta bort våran hund så kom vi överens om att vi inte skulle skaffa en hund förens det var dags att skaffa barn, hur gärna vi än vill skaffa hund innan.

Min fundering är dock vad som är bäst och smidigast, att skaffa hunden före eller efter det att man skaffat barn? (om det ens blir några barn).

Vad tror ni?

Någon som har skaffat hund runt tiden då ni skaffade barn?

Erfarenheter och tankar?

Hur skulle ni tänka?

Anmäl
2014-01-03 22:10 #1 av: LinaLj

Nu har jag ingen direkt erfarenhet men jag kan ju ge min åsikt. Att skaffa barn och hund tätt inpå varandra är nog enormt jobbigt oavsett vilket man skaffar först. Det blir ju som att få två barn. Bebisen behöver enormt mycket uppmärksamhet och det behöver även valpen.

Bebisen sover inte hela nätterna och valpen ska tas omhand om på dagarna. Valpen behöver bli rumsren och få sin sociala trygghet och bebisen behöver allt det som bebisar behöver.

När sedan en av föräldrarna börjar jobba så står den andra där med två individer som är enormt beroende men av helt olika saker.

Bäst är nog att antingen skaffa barn eller hund först och sedan vänta ett år eller så innan man skaffar det andra.

Anmäl
2014-01-03 22:14 #2 av: Pyretstylee

Jag skulle skaffat innan :)
Men sen beror det nog på hur man bor och lite sådär.

Jag hade hund när jag blev gravid och då var hon redan en i familjen och en del av vardagen, jag kände henne och visste hur hon funkade.
Fick ta bort henne när sonen var 4 månader och fram tills hon togs bort funkade allt toppen då hon var inräknad liksom från början. 

Sen har jag varit hundvakt och sådär och då flyter inte vardagen alls lika bra på :P

Anmäl
2014-01-03 22:14 #3 av: VildaVittra

Jag skulle börja med hunden, så den hinner mogna och man lär känna den ordentligt så den är säker runt barn.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2014-01-03 22:15 #4 av: IngridSvensson

Vi skaffar hund innan barn! Känns tryggt att ha En hund som är trygg i sig själv och sedan skaffar barn än tvärtemot. Men det är vad jag tycker! :)

Anmäl
2014-01-03 23:42 #5 av: Shine

Definitivt barn innan hund...
Är ni lyckligt lottade får ni ett friskt barn, men ingen vet i förväg vad som händer och vad just ert barn kräver.
Först när ni är föräldrar och kommit in i rutinerna med just ert barn och vad just ert barn behöver, vet ni om och när det skulle lämpa sig med en valp som tillskott.

Jag vill inte vara "den" men det finns många omplaceringar för att det inte riktigt var som man tänkt sig med bebis och hund ihop. Det går helt enkelt inte att föreställa sig innan man sitter där. Och vem blir det som åker ut om man inte får ihop det?

Ett moget beslut och ett ansvarsfyllt sådant vore att vänta och se hur det blir för att sedan ha alla förutsättningar att kunna välkomna en valp in i en stabil och omsorgsfull familj.

Anmäl
2014-01-04 01:10 #6 av: Hiro

Hund innan barn, gärna några år innan så hunden hinner bli vuxen och mogna men planerar man att skaffa barn så får man tänka på tiden som går åt att det och inte välja den mest krävande rasen då tiden för de alra flesta blir knapp då barnet kommer

Anmäl
2014-01-04 01:39 #7 av: Cahira

Jag hade definitivt skaffat hund först. Innan man blivit gravid och fått sin bebis så är hunden MINST 11 månader. Även om unghundsperioden håller i sig tills 2-3 år så har man fortfarande hunnit största uppfostran av hunden där, plus att det är hälsosamt att gå med hund då man är gravid för att hålla igång kroppen. 

Men jag skulle vänta med att försöka bli gravid tills hunden fungerade i vardagen så man inte går under ännu värre av en hund som är jobbig på hundmöten, inte kan vara ensam hemma, inte är socialiserad med barn, inte är rumsren eller vad det nu kan vara. 

Håller med #6 med att man måste ju inte skaffa den mest krävande rasen heller, kan ju skaffa en sällskapsras, typ bichon havanais. :)

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

Anmäl
2014-01-04 11:32 #8 av: Gasoline

Tack för era svar, tankar och erfarenheter!

Detta gjorde mig dock inget säkrare i min planering. Jag är faktiskt lite stressad över detta, hur ska man göra? Suck. .

Att skaffa hund innan man skaffar barn skulle förmodligen underlätta då man hinner att träna den lite med basic träning innan barnet kommer, vilket underlättar. Men å andra sidan vet man ju aldrig hur det är att ha barn innan man har det. Man vet EGENTLIGEN inte hur lätt eller svårt det blir och som någon nämner ovan så vet man inte heller om barnet kommer att ha speciella behov.

Jag försöker dock att tro att är man tillräckligt motiverad så klarar man det, vilket jag är ganska säker på. Men man vet ju aldrig.
Hund har jag och sambon längtat efter sedan vi tog bort våran förra (helst skulle jag vilja ha tillbaka den hunden men det är ju självklart inte omöjligt), och barn längtar vi oxå efter. Min sambo är dessutom äldre än mig och jag vill inte att han ska hinna bli "för gammal" innan han får sitt första barn. Detta hjälper ju inte direkt min stress i planeringen av att skaffa hund och barn, jag vill ju ha båda.

Om det är till någon hjälp hade vi tänkt skaffa en eurasier. Jag har försökt letat efter information om denna ras och utav det jag hittade så verkar rasen perfekt för oss.

Allt detta löser sig ju när det är dags, men jag gillar att ha en plan. Trist bara att man går och stressar upp sig i onödan samtidigt som man längtar.

Anmäl
2014-01-04 11:33 #9 av: Gasoline

Snacka om att göra ett litet problem till ett stort problem. . :-/

Anmäl
2014-01-04 15:05 #10 av: VildaVittra

#8 Varför inte satsa på en allroundras som är nöjd bara den får vara med men kan haka på även på strapatser och äventyr? Som tex australisk terrier. Med dom behöver du inte ha dåligt samvete om du är upptagen med annat, bara dom får ligga på dina fötter medan du gör det, eller sitta bredvid och titta på. 

Eurasier kan jag inte vidare mycket om, kanske även den är en allround?

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2014-01-04 15:21 #11 av: Gasoline

#10 vad jag förstått det som så är det en familjetrogen hund som är nöjd med att få följa med sin familj. Dessutom verkar det vara en frisk ras.

http://www.eurasierklubben.se/faktaomrasen.html

Nackdelen är dock att den kan vara reserverad mot främlingar, men det ska gå att träna dom vill mer sociala hundar enligt rasbeskrivningen. Förutom detta verkar hunden perfekt för mig och min sambo, och att hunden sedan är väldigt fin att kolla på är ett stort plus!

Anmäl
2014-01-04 15:23 #12 av: smurfan-13

Hade 3 hundar när sonen kom. Alla vuxna & välfungerande = inga problem alls.

När sonen var 1 år tvingades vi ta bort min träningskompis pga cancer (de andra två hundarna är inte intresserade av träning), så då började sökandet efter valp till mig. Valpen kom när sonen var 16 mån och även om det har fungerat jättebra så är det skitjobbigt att ha valp o småbarn ihop! Inget jag skulle rekommendera någon faktiskt! Tiden man vill lägga på sin valp, för att kunna forma precis den hunden man vill ha i 15 år är riktigt svår att hitta o få till samtidigt som man har ett litet barn m sig. Man känner aldrig att man räcker till fullt ut. Med de vuxna hundarna var/är det aldrig riktigt på samma sätt. De behöver inte få regelbunden miljöträning, socialisering och annan träning för att bli välfungerande (de är ju redan det). De pallar några dagar utan aktivitet om sonen är extra tvär osv...

Så stod jag o velade om jag skulle skaffa en hund eller ett barn först skulle jag helt klart välja hunden först! Få den ordentligt klar (2-3 år iaf) och sen börja familjebildandet. Visst man kan få ett sjukt barn, allergiskt eller ett som bara totalvägrar att sova. Men med en vuxen välfungerande hund blir det betydligt lättare än om man skall forma en valp m en vresig unge som är så liten att den inte förstår/kan stå tillbaka för en valp än. Skulle jag skaffa barn först skulle jag nog vilja att yngsta var minst 5-6 år innan hunden kom in i familjen (eller ta en vuxen välfungerande omplacering)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.