Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

ALLMÄNT BETEENDE AKTIVITETER - Allmänt - Agility, Freestyle, Rallylydnad & Frisbee - Klicker, Träning & Trix - Lydnad & Bruks - Jakt, Spår & Sök - Weight pull & Drag - Utställning KURSER & INSTRUKTÖRER KLUBBINFO HUNDTRÄFFAR VETERINÄR, SJUKDOMAR & HÄLSA FÖRSÄKRINGAR HUNDMAT - Hundgodis & recept HUNDEN OCH LAGEN - Varning för oseriösa personer i hundvärlden VALPAR & AVEL HUNDFOTON & FILMKLIPP HUNDAR I MEDIA BOK- & FILMTIPS LÄNKTIPS PRESENTATION AV HUNDAR & MEDLEMMAR R.I.P HUNDAR VI MINNS GRATTIS! VECKANS FRÅGA ANNONSER - Info - Annonser - Köpes, Säljes, Bytes - Annonser - Tjänster erbjudes/sökes EFTERLYSNINGAR - Info - Efterlyses - Försvunna/Upphittade hundar - Efterlyses - Släktingar till din hund O.T. OFF-TOPIC - God morgon/middag/kväll - Dagens ros OM IFOKUS - Info från andra iFokussajter OM SAJTEN - Lekar på sajten
ALLMÄNT

American Wolfdog

2013-07-31 16:27 #0 av: Killmemylover

Är det någon mer här inne som har erfarenhet av Am Wolfdog som här i Sverige räknas som blandras. Hunden innehåller schäfer/malamute/varg. Bilderna i inlägget är på mina. Den långhåriga med bandana är tyvärr inte kvar i detta liv.

Anmäl
2013-07-31 16:44 #1 av: nlinds

Jag har faktiskt haft en bekant som haft en American Wolfdog. Otroligt mysig hund när man väl lär känna den, men lite mystisk på något sätt också..

Anmäl
2013-07-31 17:00 #2 av: Killmemylover

Här är han vi har nu. Vackra ståtliga Kovou

Anmäl
2013-07-31 17:14 #3 av: Killmemylover

#1 Ja men visst är dom. Är den reserverad mot människor eller social. Tydligen ska den vara blyg och sånt men har träffat jättemånga och ingen jag träffat har varit sociala och nyfikna. :)

Anmäl
2013-07-31 17:17 #4 av: nlinds

Njae, mer reserverad mot främlingar skulle jag vilja säga, men lär man känna den så får man oändligt mycket kärlek tillbaka, men det tar tid att vinna förtroendet..

Anmäl
2013-07-31 20:32 #5 av: Killmemylover

Okay, för dom jag träffat har inte varit reserverade. Men sen beror det på vilken uppfödare dom kommer från. Vissa behandlar dom som "wolfdogs" och andra mer som hundar. Hur är den i psyket då? :) Vill veta lite mer om hur andras hundar är, inte bara dom jag har haft. :)

Anmäl
2013-07-31 20:45 #6 av: nlinds

Ja det klart. Jag vet faktiskt inte, han blev inte mer än ett år. Vill kalla ägaren sjukt oansvarig då hon lämnade sopor framme, så den åt något i soporna, gick och lade sig under bordet och dog.. Sorgligt. Men under det året var han sjukt bra i tempramentet, inte rädd för något (förutom lite reserverad vid främlingar), super att klippa klor på, världens kel-gris, gick super bra ihop med andra hundar och liknande Glad

Anmäl
2013-07-31 21:54 #7 av: minbebis

Nej vilken fin ras :)
Är dom krävande och är dom avlade för något speciellt?:)

Anmäl
2013-07-31 23:27 #8 av: [Nightcat]

#7 Skulle gissa att aktivitets nivån är rätt lik en Saarloos wolfhond och en
Tjeckoslovakisk Vlack (Varghund). Vilket från början också innehåller schäfer och varg. De vill också ha MÅNGA timmars ren FYSISKT aktivitet om dagen. Ingen hund du lämnar ensam hemma eller på dagis när du arbetar.

http://www.ssck.se/ 

Anmäl
2013-08-01 01:11 #9 av: minbebis

#8 alla varg liknande raser verkar alltid vara krävande :)
Fina var dom iallafall ;)

Anmäl
2013-08-01 04:57 #10 av: vallhund

Här står en hel del både om saarlos o vlcak:

http://www.wolfwhistle.se/start.html

Vad jag förstått så är väl saarlos lite för stora för att duga till bruksarbete, speciellt de amerikanska linjerna.

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Kennel o Psykologi.

 
Anmäl
2013-08-01 07:40 #11 av: Killmemylover

Am wolfdog är perfekta familjehundar. Bra till bruks, agillity, spår (dom har bättre luktsinne än en vanlig hund), slädhund, lydnad mm. Dom är en allt i allo hund. Går som sagt inte att lämna helt ensamma då dom ylar. Men med hundsällskap går det bra. Väldigt stark flock instinkt så det är ingen hund som rymmer. Våran visade väldigt starkt vargbeteende när tiken var dräktig. Lät henne äta av sin mat, tvättade henne mm. Han gav henne sina grisöron och blev lite vaktig på henne. Men inget som blev allvarligt. Jag tycker inte Am wolfdog är krävande alls. Dom är lika krävande som vår schäfer/rottis. Vi kan åka och handla mm utan att skaffa hundvakt. :) Jag tycker inte dom är lik Saarlos, Am wolfdog är nog inte framavlade till en arbetshund på det viset. Visst kräver dom, som alla hundar aktivering, men dom ligger gärna en heldag i soffan en regnig dag. :) För mig, den perfekta hunden. :)

Anmäl
2013-08-01 17:29 #12 av: League


Pappa har en. Jättetrevlig, om än reserverad mot främmande. Väldigt "valpiga" länge, omogna för sin ålder. Men väldigt smarta, trevliga och om du har "öga för hund" en mjuk och följsam följeslagare. Den kräver sin ägare.. Och har ett stort fysiskt behov, både av närhet och att få jobba med kropp o knopp. Och som många tidigare sagt: absolut ingen hund som man lämnar ensam, om man då inte har 2 eller fler hundar och då gärna i hundgård. Då dem har en smått destruktiv sida (hahaha)

Pappas är "renrasig" (efteom dem inte är godkänd ras, så räknas den som blandras) men han har stamtavla i amerikanska kennel klubben.

Anmäl
2013-08-01 18:23 #13 av: vallhund

#11 Bruks kan bara renrasiga SKK reggade hundar delta i.

#12 Vilken utav dem? Inte AKC iaf. Finns väl ett par tusen till, men det är AKC som samarbetar med FCI, så raser reggade i andra klubbar kan aldrig bli registreringsbara i SKK.

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Kennel o Psykologi.

 
Anmäl
2013-08-01 18:30 #14 av: League


har ingen koll på vilken, det stog ngt i stil med American woolfdog acc.. Eller i den stilen.

Anmäl
2013-08-01 18:58 #15 av: Killmemylover

Våra har inte varit krävande på det sättet. Inte mer än våran tik. Eller nån av dom andra vi haft. Vi har ju 5 hundar i lägenhet just nu. Bara en wolfdog dock, men 3 av hans valpar och deras mamma oxå. Det går hur bra som helst. :) Kovou är den som tar MINST plasts. Och han är stor. ;) men han är underbar med valparna. :) bilden är på Kovou och min valptik K9 när hon var 5 månader. :)

Anmäl
2013-08-17 18:12 #16 av: am.wolfdog

Hej.

Den hunden som är långhårig som gått bort.

Den är jättelik en kull som är född 110105.

Är han från den? :)

Anmäl
2013-08-17 23:12 #17 av: [Bolten]

Har aldrig träffat en American Wolfdog, hur mycket varg är det i? Tycker mest de ser ut som en schäfer/malamute och inte alls varglik som tex. saarloos.

Sajtvärd för Weightpull.ifokus.se

www.yippoandnico.blogg.se                                                     

Anmäl
2013-08-17 23:39 #18 av: Charlott_

Jag har inte läst tråden. Men jag har en fråga till er som har erfarenhet av rasen..
En vän till mig sa att dem skulle få en varg av någon. Asså en riktig varg valp. Tror inte ett smack på de eftersom man inte får ha vilda djur hemma mer än 24h, (ifall man räddat den eller liknande).
Hur kan då varg finnas med i rasen? Vem avlar på vargar eller hur funkar de? :O

Anmäl
2013-08-18 00:29 #19 av: [Bolten]

#18 Det får finnas varg efter fjärde ledet. 

Sajtvärd för Weightpull.ifokus.se

www.yippoandnico.blogg.se                                                     

Anmäl
2013-08-18 09:52 #20 av: Mischa

Fast är det en schäfer/malamute/varg så är det ju en blandras, eller missförstår jag dig?


Anmäl
2013-08-18 10:45 #21 av: League


Det är en bladras, som avlas inom blandningen. Men i USA blandar man in varg kontinuerligt. Dem som sitter och räknar % på vad valparna blir försöker hålla vargen högt. Procentuellt ska det vara 61/67% i min pappas hund. Men det är mer än 4e ledet bort ren varg är inkorsat. Många blir "gråa" men det finns huskeyteckning, svarta, röda och sen mer eller mindre tecknade. Har dock aldrig sett en fläckig, men det finns ju inte inom "ur-raserna" heller.

Så man måste ju ha korsat schäfer/malamute +varg= 25/25+50. Och sedan korsa dem med varg 12,5/12,5+75. Sedan så försöker man hålla det på den nivån, men du kan ju även korsa in en shäfer/malamute igen i det läget och då blir det 37,5/37,5+25. Men rent genetiskt så måste man ju ta DNA-prov på varje valp för att veta exakt hur mycket av varje ras det faktiskt är i den individen. Och det kan variera rejält beroende på vilka gener tikens ägg innehåller och liladat på hanhundens sperma.

Anmäl
2013-08-18 11:16 #22 av: Mischa

Så det är som med alla andra "designerraser", mer en hundtyp eller ett blandrasrecept man är ute efter? vart stamboksförs dessa hundar?

Anmäl
2013-08-18 11:30 #23 av: League


#22 skulle nog inte kalla det "designer" hund, utan mer funktionsinriktad avel. Från början ville dem ha en Bra hund till jakt, drag och med ett särskilt lynne. Dem är framtagna av indianer i de nordliga delarna av USA, där jobbar dem med drag, tungt och länge och ska mer eller mindre fixa egen mat.

Känner man inte hunden brukar man kalla den för "rädd" och tråkig som inte hälsar. Men dem ser det som att dem är längst ner i rang och det är husses/mattes sak att ta hand om "inkräktare" och är dessa ok så hälsar dem lite halvhjärtat. Men jag känner ju pappas hund och han tycker det är kul när jag kommer för vi leker roliga lekar, går på upptäcksfärd och jag är alltid glad. Du behöver nästan aldrig tillrättavisa en am.woolfdog det räcker att du vänder dig bort och ignorerar honom, han tar jätte illa vid sig och blir "ledsen" visar det. Det som är jobbigt med pappas hund är kopplet... Han går lös hos dem mer eller mindre 24/7 och är dåligt koppeltränad, men med smååå hjälper (räcker med ett låågt litet hmm så får du fullständig uppmärksamhet) så går det jättebra :)

Anmäl
2013-08-18 11:39 #24 av: Mischa

#23 

Är dom fortfarande prestationsavlade i någon form eller tillhör det historien? har svårt att se funktionen med en hybrid inom något användningsområde, men mentaliteten låter ju överlag typisk för hybrider med dålig tillgänglighet och separationsproblem. 


Anmäl
2013-08-18 13:48 #25 av: League


#24 jag tror de är prestationsavlade i USA fortfarande. Här är dem nog inte det, vad jag vet så är dem inte speciellt representerade i drag eller som "vandrings-bärare" (vandra långa sträckor med klövjeväska, som tydligen är ganska populärt) Pappas hunds pappa bär upp mot 50kg packning när dem är ute, givetvis tränas han osv mellan vandringarna då han är musklad och i kondition

Anmäl
2013-08-18 15:57 #26 av: [Bolten]

Tror inte de är prestionsavlade alls. Tex. Saarloos wolfhond har inget mer syfte än grundaren tyckte att vi hade förstört hundar och borde börja om från början genom att blanda in varg. Borde ju vara så med dessa också. 

Sajtvärd för Weightpull.ifokus.se

www.yippoandnico.blogg.se                                                     

Anmäl
2013-09-19 09:48 #27 av: Sandy87

#23: Vilket intressant inlägg  ang. hur din pappas hundar är! :) Hade velat se deras beteende i verkligheten.

Jag är lite fascinerad av dessa (varg)hundar :) Någon som vet om det finns nån dokumentär eller liknande om dem?

Har sökt men inte hittat..

Anmäl
2013-09-19 10:50 #28 av: Frida B

Tycker ärligt talat lite synd om varghundarna. Att korsa en varg med en hund är i princip som att korsa två olika arter. Vargen är ett vilt djur och skäller nästan aldrig, hunden är precis tvärt om. Vargen har instinkten att jaga, det har inte många hundar. vargen gå mil varje dag, det gör inte hunden. De tänker helt olika. Det är inte lätt att tillgodose deras behov och naturliga instinkter, då de är betydligt starkare än en urhund till exempel. Oavsett hur många generationer kan det alltid slå mer eller mindre i generna. 

Tror inte heller att de är prestationsavlade, och tycker att man ska behandla hundarna som vargar och inte som hundar.

 Sajtvärd på Akvarieräkor ifokus och medarbetare på Agility ifokus             
(f.d MelvinMimmiLufsen)

Anmäl
2014-01-09 00:27 #29 av: Mayadevi

#24 Varför anses alternativ tillgänglighet och ett annat sätt att hantera separation på som "dålig" och "problem"?

Framgår ju tydligt i beskrivningen exempelvis i #23 att de är extremt signalkänsliga och medvetna om sin "flock". Att de inte springer runt o är "tillgängliga" för främlingar tycker jag bara är bra och det önskar jag inte att min blandis kommer att vara heller, så får okunniga tro de är rädda om de inte är kapabla att läsa situationen.

Lämna dem kan du gott och väl göra, i sällskap med andra hundar exempelvis. Behöver inte vara ett problem för människor som gillar dessa hundar o vill syssla med drag eller ser det som naturligt och önskvärt att ha fler individer.

Hybrider är vad de är liksom de flesta urhundar har mer eller mindre av samma, i mitt tycke, högst åtråvärda beteende. Vill en ha en golden eller cocker spaniel så skaffar väl en sig det utan att behöva förklara varför en gillar hundar som beter sig så. Varför behöver vi som gillar ett mer ursprungligt beteende jämt förklara oss?

Äpplen o päron bör inte jämföras.

Anmäl
2014-01-09 02:09 #30 av: vallhund

#29 Hybrider är dom inte.

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Kennel o Psykologi.

 
Anmäl
2014-01-09 06:09 #31 av: Cahira

Tror det är American Indian Dog du tänker på som indianerna använde och den är tyvärr utdöd men återskapad och är inte samma som wolfdog. Jag skulle kalla wolfdog designerdog, ja. Avlas mest för utseende så folk kan ha en cool hund och används ytterst sällan till jakt då man inte vet hur mycket jaktlust valpen får, eller hur självständig den blir. 

http://exoticpets.about.com/cs/wolfdogs/a/wolfdogs.htm

http://www.howlingwoods.org/wolf_dogs.html

http://www.dogbreedinfo.com/nativeamericanindiandog.htm

http://www.dogbreedinfo.com/americanindiandog.htm

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

Anmäl
2014-01-09 07:36 #32 av: Mischa

#29 Det beror väl på vad "alternativ tillgänglighet" är, reservation? skygghet?

Det kan ju absolut vara ett hinder för dessa hundars "förträfflighet" inom hundsporter.

Anmäl
2014-01-09 08:13 #33 av: Wolfwhistle

AWD är inte avlad med någon tanke på prestation utan bara på att få fram varglika hundar. Dom AWD vi har i Sverige har väldigt lite "vargblod" kvar i sig då ALLA AWD i Sverige härstammar från två USA importer som kom in i slutet på 80-, början på 90-talet. Den ena var runt 60% och den andra var runt 70% och det var två hanar. 

Finns tyvärr uppfödare av AWD ( i Sverige) som hävdar att deras hundar har allt från 50% till strax över 70% varg i sig vilket inte är annat en ett försök att få sålt sina valpar. 

Anmäl
2014-01-09 11:58 #34 av: Mischa

#33 Tack för att du klargjorde det.

Anmäl
2014-01-10 01:48 #35 av: exitingsvillemo

Hur är jaktlusten på din pappas hund? =)

Anmäl
2014-01-26 22:43 #36 av: Elander

Här är min grabb, nio månader american wolfdog. Helt fantastisk hund, älskar allt och alla. 
Såg att nån skrev om jaktlust och min kille är väldigt intresserad av spår och väldigt duktig på det, oerhört lättlärd. 

Idag var vi efter ett par älgar för första gången, försvann en bit upp i skogen men matte hade koll och så fort han märkte att han nästan va "borttappad" vände han och kom till min sida. Så han jagar gärna men är alldeles för stor och klumpig för att komma ifatt något på egen hand. 


Anmäl
2014-01-31 05:00 #37 av: [poppy91]

Jag vill ju inte klanka ner på någons val av ras, men generellt är jag inte förtjust den här "trenden" med sk hybridhundar eller dylika/påstådda rasblandningar. Känns som det förekommer mkt romantisering av vargen, när sanningen är att hundar blev hundar för att passa in i människoliv, vilket vargar inte gör.

Själva ordet wolfdog lämnar en ganska bitter smak menar jag bara, (trots att andelen varg är mikroskopisk). Tycker man gärna får ändra regelverket från att varg får förekomma efter fjärde ledet (har jag fel där?) till att förbjuda avel fullständigt. Varg ska inte blandas in, det är enligt min uppfattning dumt och rent av oansvarigt att föra in ett djur i hundaveln som inte hör hemma i människosamhällen, bara för att det råkar sälja valpar.

Anmäl
2014-01-31 09:45 #38 av: Elander

Det är inte tilllåtet att avla på varg. Och det är inte en hund för alla, så det kan jag hålla med #37 om.
Men jag tycker att uppfödarna (de som jag har träffat) som har dessa raser är extremt duktiga på att välja vilka de säljer till.

Jag tänkte mycket och länge innan vi skaffade vår valp. Min slutliga tanke var, nu är det så att dessa raser existerar, jag vill ha en utmaning och vet att den här hunden kommer få ett bra liv hos mig och jag kommer jobba otroligt mycket med honom.

Nu har det visat sig att han har blivit en fantastisk ambassadör för vargen här i stan, många jag känner som vill utrota alla sveriges vargar har ändrat uppfattning när det träffat min Akera.

Anmäl
2014-01-31 10:01 #39 av: hannapannah97

Jättefina, men själv har jag inte tiden eller orken att ha en stor, krävande hund :)

Anmäl
2017-05-01 19:57 #40 av: BlixtGordon

Hej!

Varghundens vara eller vara är en hett debatterade fråga. Jag har inte själv ägt en varghund, men jag har en arbetsteori som ni gärna får komma med feedback på: såhär tänker jag kring varghund. Problemet är att människor utgår från att det är en hund och att man kan hantera den som en hund. Jag syftar på riktiga Varghundar med 4e generations varg i sig och blandade med Malamute/Husky.

Om vi lämnar debatten om det är moraliskt eller inte att ha en hund med 4e generation varg i sig. Och utgår från att det handlar om en varghund med gott psyke:

Det här är en varelse som har mycket vilt i sig, den är inte helt domesticerad. Den är självständig, har egen drift, förnimmer världen på sitt sätt och tar egna beslut. Det tycker jag är charmen med en varghund. Det är inte en hund du skaffar utan en livskamrat, en flockbroder/syster och Ert liv tillsammans måste ske på lika villkor. En varghund lämnas inte ensam punkt. Man lämnar inte flocken. Gör man det blir givetvis resultatet en nervös, stressad varelse som sliter ditt hem i småbitar. Du kommer bli biten. Det här är ett stort djur och olyckor kommer att hända, hen kommer att testa dig och som packledare måste du visa att du är starkast. Detta är för flockens överlevnad och helt naturligt. Du säger inte åt en varghund "sitt" "ligg" osv, det är en egen individ som bestämmer själv och du har ingen rätt att detaljstyra hen. Du kan som flockledare föreslå "vill du komma till mig?" men aldrig tvinga förutom i viktiga situationer och där ska varghunden underkasta sig totalt. Men det är en dominans som aldrig får användas till triviala saker.

Kan man bo med en varghund i tätort? Jag tror det är svårt. Otroligt svårt. Varghunden behöver ströva långa sträckor, jaga småvilt och vara lössläppt för att få utlopp för sina drifter. Annars kommer den bli deprimerad och i förlängningen psykiskt sjuk. En varghund kan också uppfatta främlingar som inkräktare, för att skydda flocken kommer den då jaga iväg eller döda (något att tänka på så du inte kommer hem till en väldigt stolt varghund och en död hantverkare på vardagsrumsgolvet) - återigen, naturligt beteende för en varghund.

Men kan du ge en varghund rätt förutsättningar kommer du få en vän för livet och ni kommer ha en relation som är djupare än någon kan ha med en helt domesticerad hund.

MEN får du en individ med mycket drift får du se till att flytta ut till en fjällstuga så att ni båda kan leva värdiga liv. Att ta bort en varghund och skylla på att den är "för vild" när det i själva verket är du som är inkompetent är inte ett alternativ. Tänk på det INNAN du skaffar en varghund - det är INTE en hund.

Anmäl
2017-05-02 21:17 #41 av: Yuuuhanna

#40 Jag vet inte riktigt. Det du beskriver låter inte som en 4e generationens varghund. Kanske mer en 2a/ 3e eller möjligtvis en 4e men med mer än en förfäder som är varg. Det är lite därför vi varghundsfolk pratar mer procent. Du kan ha en 4e generations varg med 50% varg och en med 6%. Det är en enorm skillnad.

Jag har själv en varghund som är 5e / 6e generationen. En så kallad  american wolfdog som har varg från flera sidor. Vissa kallar dessa linjer inavlad, andra linjeavlade men det hör inte riktigt till saken nu. Det är klart att dom är lite annorlunda än en "vanlig" hund. Men "vanliga" hundar skiljer sig också mycket från ras till ras. Min tik är med på brukshundsklubben, vi jobbar i stort sett som jag hade gjort med vilken hund som helst. Men jag kan lova att om vi började brottas och jag skulle visa vem som var starkast fysiskt, skulle jag bli illa skadad. Det här är en hund med integritet. Vi tränar med positiv förstärkning och som sagt, hon är i stort sett som vilken hund som helst. Hon kräver att jag är lyhörd, men det är det många hundar som gör.

Det som skiljer henne från andra är att om jag har en dålig dag kan min andra hund bli fjäskig. varghunden däremot tappar respekten för mig i flera dagar. Hon bokstavligt talat skiter i mig. Jag tror inte hon ser mig som värdig hennes uppmärksamhet och menar jag inte att jag har tappat humöret på henne utan bara varit lite "off", Hon har stark jaktinstinkt (som många hundar), väldigt lite Will to please (som många hundar),  har svårt att bli lämnad ensam (som många hundar, speciellt polarhundar) men är betydligt mer skygg i kontakten med främmande människor än jag träffat en hund som varit tidigare.

De flesta människor vill inte ha en hund med för mycket varg. Det flesta så kallade  varghundar ska mer se ut som varg än ha det beteendet kvar. Det är inte hållbart att ha en hund som man varken kan ha lös (jakt), inomhus (tuggar sönder allt) eller i hundgård (klättrar över allt).

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.