Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

ALLMÄNT BETEENDE AKTIVITETER - Allmänt - Agility, Freestyle, Rallylydnad & Frisbee - Klicker, Träning & Trix - Lydnad & Bruks - Jakt, Spår & Sök - Weight pull & Drag - Utställning KURSER & INSTRUKTÖRER KLUBBINFO HUNDTRÄFFAR VETERINÄR, SJUKDOMAR & HÄLSA FÖRSÄKRINGAR HUNDMAT - Hundgodis & recept HUNDEN OCH LAGEN - Varning för oseriösa personer i hundvärlden VALPAR & AVEL HUNDFOTON & FILMKLIPP HUNDAR I MEDIA BOK- & FILMTIPS LÄNKTIPS PRESENTATION AV HUNDAR & MEDLEMMAR R.I.P HUNDAR VI MINNS GRATTIS! VECKANS FRÅGA ANNONSER - Info - Annonser - Köpes, Säljes, Bytes - Annonser - Tjänster erbjudes/sökes EFTERLYSNINGAR - Info - Efterlyses - Försvunna/Upphittade hundar - Efterlyses - Släktingar till din hund O.T. OFF-TOPIC - God morgon/middag/kväll - Dagens ros OM IFOKUS - Info från andra iFokussajter OM SAJTEN - Lekar på sajten
VETERINÄR, SJUKDOMAR & HÄLSA

Rassjukdomar

2013-07-31 02:11 #0 av: minbebis

Vill undersöka min hund, mer för att försäkra mig att hon är helt frisk.
Någon som vet border colliens och golden retrievers rassjukdomar?
Border collien kan få något sorts ögonjukdom, men föds dom inte med det? Sen har jag för mig att golden kan få cancer, men det kan man inte riktigt titta för det kan komma när som helst.

Vet att båda raserna har höftdysplasi och kommer röntga dom senare men finns det annat man kan göra? Kanske inte ens är rastypiskt men kan tittas ändå? Några ställen som är bra att titta på, lederna, ryggen eller något? Vanlig sjukdom som inte märks kanske?

Anmäl
2013-07-31 16:10 #1 av: [Bullen300]

detta hittade jag :

http://www.allahundraser.com/golden_retriever

och om border collie:

 "Det är en jämförelsevis frisk hund. Sjukdomar/defekter som ändå förekommer är höftledsdysplasi (HD), CEA (ögonsjukdom), diabetes hos medelålders eller äldre tikar, osteochondros (bogskador) samt epilepsi."

 från skk's hemsida :)

jag är inte så insatt i de raserna men jag hoppas detta hjälpte dig :)

Anmäl
2013-07-31 21:51 #2 av: minbebis

#1 tack så mycket :)

Anmäl
2013-08-01 02:03 #3 av: AnneN

Rekommenderar att röntga både höfter och armbågar + ögonlysning

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2013-08-01 09:34 #4 av: minbebis

#3 tack för tipset :)

Anmäl
2013-08-02 00:08 #5 av: Forest

här kan du läsa ang CEA http://www.skk.se/uppfodning/halsa/halsoprogram/ogon/cea-collie-eye-anomaly/

Som 3 säger ögonlysning, rönka armbågar och höfterna. Hur gammal är hunden? Jag skulle vänta tills den var över 1 år med hälsotesterna kanske vänta tills den är 1.5år för att vara säker på att den helt växt klart och växt i sin kropp. Be även om att SKK ska läsa av plåtarna för det gör dom väl även på blandrashundar om man ber om det (?) :)
 

Sophie-Medarbetare på pudel

Anmäl
2013-08-02 00:27 #6 av: vallhund

BCs sjukdomar:

http://www.svak.se/?page_id=212

En del kan ha den defekta MDR1 genen, vet dock inte om det hittats någon sådan i Sverige.

http://australianshepherd.ifokus.se/discussions/51701f238e0e7475760010fa-krav-pa-mdr1-test-eller-inte?516da3a3ce12c476eb009e6b-1-foderhalsasjukdomarskador

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Cancer, Choklad, Kennel o Psykologi.

 
Anmäl
2013-08-02 01:39 #7 av: minbebis

#5 hon är 1 år om ungefär en månad, men kommer vänta iallafall tills hon är 1,5 med att röntga höfterna och armbågen :)

Anmäl
2013-08-02 22:52 #8 av: Achatina

Att MDR1 genen inte anses finnas här i Sverige beror nog på att det inte är så många raser som har som krav att testa den mot avelshundarna. Så vitt jag vet är det bara Silken windhound som testas och kanske vanlig Collie.

Australian shepherd, Border Collie, Collie, Schäfer, Vitherdehund, Old English Sheepdog, Shetland Sheepdog, Silken windhound + blandraser mellan dessa. Är de raser som vanligen hittas med genen.

Ang golden retriever så känns det väl lättast att kolla på http://goldenklubben.se/golden/om-golden-retriever/rasstandard/ under hälsa.

Anmäl
2013-08-02 23:15 #9 av: vallhund

De flesta jag känner som ev funderar på att avla på sina aussies testar hundarna för MDR1. Hade den defekta genen varit utbredd så hade hundar av berörda raser dött i parti o minut.

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Cancer, Choklad, Kennel o Psykologi.

 
Anmäl
2013-08-03 15:09 #10 av: Achatina

Beror väl på hur känsliga de är också. Men det är ju bra att fler raser börjat testas. Åtminstone för att få veta säkert.

Anmäl
2013-08-03 19:20 #11 av: vallhund

Antigen har man genen eller inte. Med tanke på alla mediciner som är dödliga för dessa hundar så skulle nog fler dö om den var vanlig. Visserligen förekommer feldiagnostisering, men så vanligt torde det inte vara.

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Cancer, Choklad, Kennel o Psykologi.

 
Anmäl
2013-08-03 23:57 #12 av: Achatina

Antingen har man genen i enkel uppsättning, i dubbel uppsättning eller inte alls. Vissa hundar (dubbeluppsättning) dör av medecinerna de inte tål medan andra hundar (enkeluppsättning) blir väldigt sjuka av medecinerna. Så ja, och nej. Det är inte riktigt så enkelt. En hund med enkeluppsättning kanske inte blir märkbart jättesjuk av alla medeciner varvid det kan mistas för något annat och slinka igenom om inget gentest görs.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.