Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

ALLMÄNT BETEENDE AKTIVITETER - Allmänt - Agility, Freestyle, Rallylydnad & Frisbee - Klicker, Träning & Trix - Lydnad & Bruks - Jakt, Spår & Sök - Weight pull & Drag - Utställning KURSER & INSTRUKTÖRER KLUBBINFO HUNDTRÄFFAR VETERINÄR, SJUKDOMAR & HÄLSA FÖRSÄKRINGAR HUNDMAT - Hundgodis & recept HUNDEN OCH LAGEN - Varning för oseriösa personer i hundvärlden VALPAR & AVEL HUNDFOTON & FILMKLIPP HUNDAR I MEDIA BOK- & FILMTIPS LÄNKTIPS PRESENTATION AV HUNDAR & MEDLEMMAR R.I.P HUNDAR VI MINNS GRATTIS! VECKANS FRÅGA ANNONSER - Info - Annonser - Köpes, Säljes, Bytes - Annonser - Tjänster erbjudes/sökes EFTERLYSNINGAR - Info - Efterlyses - Försvunna/Upphittade hundar - Efterlyses - Släktingar till din hund O.T. OFF-TOPIC - God morgon/middag/kväll - Dagens ros OM IFOKUS - Info från andra iFokussajter OM SAJTEN - Lekar på sajten
BETEENDE

Glad-skäller.

2013-06-18 17:17 #0 av: Fialialej

hejsan! Har precis skaffat min första hund nu tillsammans med min sambo. hon är så himla glad och lätt att ha att göra med på alla sätt men det finns ETT enda problem, och det vill vi naturligtvis lösa.. ;)

Det är så att hon skäller när hon blir "glad" och uppspelt. Tillexempel när man ska leka, när man precis kommit ut på promenaden, när hon märker att det snart är dags att gå av bussen osv.
Märks tydligt att det är av glädje och pepp, (det känns som hon sjunger "i'm so excited, i just can't hide it" haha) och därför är det svårt att veta hur man ska tygla det. Vill ju inte trycka ner hennes positiva vibes....

Jag försöker IGNORERA (och sysselsätta henne med olika övningar (ex. sitt-stanna-kom) och sen berömma när hon blir tyst, vilket funkar skitbra ända tills andra människor ska hjälpa till och uppfostra, varpå de flesta börjar säga "NEJ" eller på annat sätt kommunicera med henne utan att be om nåt, vilket ju trissar upp henne ännu mer.. Japp, och nu börjar det kännas som min taktik med positiv förstärkning går åt helvete (rent utsagt) bara för att folk ska lägga sig i. Det funkar ju inte riktigt att aktivera hunden när vi ska av en fullsmockad buss heller...

Fick tips av grannen att lära henne att skälla på kommando för att kunna kontrollera röstläget, men tänker spontant att att det är upphetsningen som är problemet och inte skällandet i sig...? 


Har nån nåt tips på hur jag ska göra? Be folk hålla käften funkar inte, jag har testat. besvärligare än att få tyst på hunden....


Tackar för tips! :)

Anmäl
2013-06-18 18:28 #1 av: [saga@]

Då är det passivitets övningar ni ska jobba med

Ryggsäcken som exempel, sen kan du när hon ligger still och slappnar av hemma eller på andra ställen kan du tyst ge henne en godisbit.. Då förstår hon att när hon är lugn får hon godis och då tycker att det är okej. Ni skulle ha gjort så att hon inte får gå av bussen när hon blir så uppjagad för beteendet blir förstärkt om hon varje gång hon blir så får gå av

Sen tycker jag att det du gör låter bra, Jäkla synd bara att folk lägger sig i:/

Vilka lägger sig i då? olika människor som åker med på bussen?

Anmäl
2013-06-18 22:32 #2 av: Forest

Ts jag tycker det du gör låter jätte bra, att avleda henne låter helt rätt även ignorera henne beroende på vad det är hon blir uppspelt/glad över. Tummen upp

Här skäller Enja vid lek o det tycker jag inte stör faktist man ser ju hela hon är glad och busar glatt. När vi åker för träna och hon vet vart vi ska så piper hon o pratar. Även när jag tar på mig midjeväskan (med träningsgodis,leksak osv i) så springer hon runt mig glad o piper. Hon tar ner sitt koppel o halsband o går efter mig med denna, ja inte kan jag missa ta med mig min träningskompis.

Det är ibland så att det nu gäller våran andra hund som ska tränas men då har jag fått skaffa en annan midjeväska för slippa att Enja blir så besviken.

Det var en mycket söt hund du har ser ut att vara lite boder collie i henne? vad gör du mer för att aktervera henne?

Mitt tips är faktist att skaffa en väst till hunden skriv eller sy fast ord Hund på träning eller liknande. Jag har väst där det står jag löper för slippa att folk släpper fram hundar när dom löper. Så tror att en väst kan vara något tips.

Sen så är det ibland svårt att koppla av när folk lägger sig i, men faktist så är det ett tips jag annars har till dig. Koppla bort det o håll dig lugn på så sätt håller du din hund lugnare. Lycka till!

Sophie-Medarbetare på pudel

Anmäl
2013-06-18 22:34 #3 av: Maja2

#1 Hur tänker du att det skulle hjälpa att hunden inte får gå av bussen om hon blir uppjagad?  Då är det väl lättare att jobba så att själva bussåkandet blir positivt, och inte ett straff? 

Ts, hur gammal är hunden, och hur aktiverar du den? Ser ut som nån bc-blandning, är det så?

Anmäl
2013-06-18 23:19 #4 av: [saga@]

Det blir ju inget straff.
Hunden får gå av när den är lugn och då blir det en belöning och då kommer hunden att vara lugn för att få sin belöning

Anmäl
2013-06-19 09:06 #5 av: Maja2

#4 Nu först begrep jag vad du menade i # 1 :)

Håller med dig om ryggsäcken. 

Ts, hur aktiverar du hunden i övrigt?

Anmäl
2013-06-19 13:25 #6 av: kajsai


lite dum fråga men vad är det för ras ?

Anmäl
2013-06-19 15:41 #7 av: Forest

I en annan tråd ang sele så står det boder collie blaning så antar att det är bc+fler raser i den. Skrattar

Sophie-Medarbetare på pudel

Anmäl
2013-06-19 16:19 #8 av: kajsai


okej

Anmäl
2013-06-26 10:16 #9 av: Shine

MEN så fin. :)

Anmäl
2013-07-09 00:22 #10 av: Fialialej

Hej igen och tack för alla svar! 

Ang. frågor hur jag aktiverar: Vi går promenad ca 30-40 min på morgonen, längre tur i skogen på dagen (om vi inte ska iväg nånstans, isåfall följer hon med om det är lämpligt)  och ca 30 min på kvällen innan läggdags. Under promenaderna, och även under resten av dagen tränar vi på olika vardagsgrejer, typ inkallning, kontakt, fot, hämta grejer osv. Hon är jätteduktig på att nosa reda på saker så vi gör mycket sånt (alltså gömmer godis leksaker personer) både inne och ute. Hon blir lite hjälpreda åt mig helt enkelt.. :)
Vi har även tränat på att VILA eftersom hon var ganska uppe i varv hela tiden när hon kom hit, men nu har hon lärt sig att det är sova som gäller när vi är inne, eftersom vi grejar så mkt. Det verkar som hon uppskattar det. Det går dessutom MYCKET snabbare för henne att lugna ner sig och gå och lägga sig nu än det gjorde i början. Det känns bra!
Vi ska börja på brukshundklubb i augusti också, så då hoppas jag få lite tips i övrigt.. :)

Ang rasen så är det bordercollie+ australian shepherd. 

Tipset om "hund i träning"-väst var himla bra faktiskt. Hon ser väldigt snäll ut så det är många som spontanklappar, vilket inte heller funkar så bra när man håller på och försöker fokusera på annat.

Utifrån era kommentarer så känns det ändå som att jag är på rätt spår, så jag får ha tålamod och fortsätta helt enkelt. :)


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.