Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

ALLMÄNT BETEENDE AKTIVITETER - Allmänt - Agility, Freestyle, Rallylydnad & Frisbee - Klicker, Träning & Trix - Lydnad & Bruks - Jakt, Spår & Sök - Weight pull & Drag - Utställning KURSER & INSTRUKTÖRER KLUBBINFO HUNDTRÄFFAR VETERINÄR, SJUKDOMAR & HÄLSA FÖRSÄKRINGAR HUNDMAT - Hundgodis & recept HUNDEN OCH LAGEN - Varning för oseriösa personer i hundvärlden VALPAR & AVEL HUNDFOTON & FILMKLIPP HUNDAR I MEDIA BOK- & FILMTIPS LÄNKTIPS PRESENTATION AV HUNDAR & MEDLEMMAR R.I.P HUNDAR VI MINNS GRATTIS! VECKANS FRÅGA ANNONSER - Info - Annonser - Köpes, Säljes, Bytes - Annonser - Tjänster erbjudes/sökes EFTERLYSNINGAR - Info - Efterlyses - Försvunna/Upphittade hundar - Efterlyses - Släktingar till din hund O.T. OFF-TOPIC - God morgon/middag/kväll - Dagens ros OM IFOKUS - Info från andra iFokussajter OM SAJTEN - Lekar på sajten
VALPAR & AVEL

Blandras - hälsotester

2012-06-29 19:57 #0 av: annzoo

Hur många här som avlar blandraser testar sina avelsdjur med sjukdommar/Nedärvda fel mm som de respektive raserna i era föräldradjur är påstådda blandning av.

kollar ni höfter/arbågar med rtg? ögonlyser ni mm?

Anmäl
2012-06-29 23:18 #1 av: Michaela-N

Det är verkligen bra frågor. Jag har fått intrycket av att det är väldigt få som gör hälsotester, det är synd, annars tror jag fler hade varit positivt inställda till att köpa blandisvalp.


Anmäl
2012-06-30 02:16 #2 av: SheViper

Ska bli spännande att se vad du får för svar. Jag är inte uppfödare men jag har just nu min första och sista kull genom livet. Min hane är röntgad då han var 18 månader men inte därefter. Vet faktiskt inte vad som mer brukar vara problem på just den rasen. Tiken är inte röntgad (vad jag vet) men det blir genomgång av henne vid hennes kommande kastrering. Hon är enligt uppgift en blandras men jag förstår inte varför dessa inte skulle kontrolleras så som man gör med renrasiga? Jag brukar fråga min veterinär vad vi behöver göra och följer hans råd, för han har aldrig varit ute efter några pengar. Då hade han aldrig gett mig V.I.P-rabatt *S

Anmäl
2012-06-30 11:53 #3 av: idaah

Själv så är inte jag någon uppfödare, men vi har gjort dessa tester på våra  2 blandraser (vi har 3 hundar, så en renrasig). Så på min gamla hund Lady som är 13 år hon har jättebra höfter sa veterinären när vi var där för någon månad sen (det var sammband med att hennes höftled, eller vad det var hade hoppat av led, som veterinären kollade henne och då sa hon det). Medans hon har grå starr på båda ögonen :(. Lady är en blandras mellan Chihuahua/Papillon!

Men Zindy som snart är 13 år har problem med sina ben (hon har artros) så vet jag inte längre vad hon har på sin höft/armbågar längre, men hennes ögon är det inga fel på. :) Zindy är en större hund med raserna Border/bearded collie!

Anmäl
2012-06-30 16:36 #4 av: annzoo

Blanrasuppfödarna lyser med sin frånvaro...

Anmäl
2012-07-01 20:53 #5 av: HonHonDenDära

#4 alla sitter inte vid datan nu under sommaren, så man får fint vänta på sina svar, ärligt :)

Hur som, så har jag aldrig fött upp, men kommer och testa min tik, köra röntgen och Ataxi och efter som man inte kan kolla demodex så lär jag inte göra de, om hon inte får dem symptomen vill säga.

Men de kanske jag kommer att göra någon gång nästa år, hon är nu 2 år och lite mer.

Anmäl
2012-07-02 19:33 #6 av: Forest

4 tror inte det är så många bladrasufd här inne. Finns väl ett par st förvisso :)

Jag hoppas iaf att mer o mer gör hälsotester och att köpare kommer kräva detta även på blandrasvalp dom skaffar allt för gynna bättre ufd o nå så frisk valp man bara kan :)

Sophie-Medarbetare på pudel

Anmäl
2012-07-16 12:42 #7 av: Lunaliahundar

Jag avlar över rasgränser. Ja, självklart testar jag för de sjukdomar/defekter som behövs testas för.

 

Anmäl
2012-07-16 12:55 #8 av: vallhund

# 2 har man en kull valpar är man uppfödare.

Men jag förstår inte riktigt ditt inlägg, har du använt en hane i avel där du inte vet vika sjukdomar som förekommer i rasen/raserna? Har han fått betäcka en tik där du inte vet vilka raser det är i o vilka tester som bör göras?

Det är lixom lite försent att kolla i efterhand vid kastreringen, det skall man göra före parning.

Eller har jag missförstått något angående dig/hundarna?

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Cancer, Choklad, Kennel o Psykologi.

 
Anmäl
2012-07-16 14:07 #9 av: SheViper

#8 - Jag hade inte hjärta att ta bort valparna vid tiden för bokad kastrering. Det var en oplanerad parning. Att hon inte kastrerats tidigare beror på att hon först skulle bo in sig hos oss. Hon är från Polisens "hittegodsavdelning" och kom till oss i våras.

Vad som är vanliga sjukdomar på blandraser har jag ingen aning om - det är ju inte riktiga hundar enligt en del. Dom kan se ut hur som helst och kan då säkerligen få vilka sjukdomar som helst också!?

Jag vet inte vad som är mest vanligt som problem på CC. Demodex och höftledsproblem skulle jag tro, men då vår aldrig har varit sjuk så har jag inte så stor erfarenhet. Nu börjar han bli gammal så då kommer väl ålderskrämporna så småningom. Dem är väl ungefär desamma på alla hundar, och det har jag erfarenhet av sedan tidigare. Jag har nämligen behållit mina införskaffade djur livet ut.

Anmäl
2012-07-16 14:08 #10 av: SheViper

P.S. Ursäkta en lätt förvirrad. Det ska stå kennel där jag skrev uppfödning. Kennel har jag inte - valparna växer upp inne i huset i normal hemmiljö.

Anmäl
2012-07-16 14:26 #11 av: annzoo

#10 så du menar om man har kennel får inte valparna födas och växa upp i huset i normal hemmiljö:S ack så förutfattade mening du har, alla katt/hunduppfödare jag känner föder upp kullarna i hemmiljö tillsammans med familjen

Anmäl
2012-07-16 15:14 #12 av: SheViper

#11 - jättebra! Alla jag känner som föder upp raskatter har också sina i hemmet, gärna i sovrummet bredvid sängen. Men jag har aldrig varit på en väletablerad kennel som har sina valpar inomhus under de 8 veckor som de minst måste stanna - där jag köpte min äldsta hund var dom inomhus i ett tvättrum för att sedemera förpassas ut i ett f.d. hönshus. Så snart det blir jobbigt med allt som bits sönder och pissas sönder, så åker smått ut i egna byggnader eller rastgårdar (om dem inte föds där från start). Jag har inte sagt att dessa hundar har det sämre, det låter så på dig, för då hade jag inte köpt där jag har köpt mina stambokförda hundar genom åren. Det är därför som jag aldrig har startat kennel, för jag inser att det är ohållbart att behålla sitt hem i den standars man önskar om man ska ta X antal kullar/år för att överleva. För jag förutsätter att om man har kennel så är det ens heltidsjobb, för det finns ingen som kan lägga ner all den tid som krävs för ett fullgott resultat om man även har ett normalt arbete.

Anmäl
2012-07-16 19:35 #13 av: vallhund

Vilka tester som bör göras på blandisar beror ju på vilka raser som ingår. På alla större raser bör man HD/ED röntga dem så man vet hur lederna ser ut, höft o armbågsstatus kan man inte avgöra utan röntgen.

Jag känner ganska många uppfödare, har aldrig träffat någon som försörjer sig på det, för att kunna det så måste man producera ganska många kullar per år o med så många hundar krävs det anställda o utrymmen specialbyggda för ändamålet. Hur många sådana finns det i landet? Mindre än 5 skulle jag tippa, om ens det.

Vilka ålderskrämpor en hund får är ganska ointressant ur avelssynpunkt, om det inte handlar om hjärtfel som hos Cavvaliererna t ex.

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Cancer, Choklad, Kennel o Psykologi.

 
Anmäl
2012-07-16 23:48 #14 av: SheViper

#13 - som jag skrev i mitt första inlägg så har ju även min hanhund röntgats vid 1½ års ålder. Jag skrev att jag inte visste om hittehunden var det, men när jag tänker efter så har hon ju inte åldern inne för det. Hon väger dessutom bara 27 kg, inte 70 som min hane. Vet inte vem som har påstått att man kan se resultat utan röntgen och utlåtande från specialisterna på SKK - inte jag i alla fall!

Ja många avelsdjur har det funnits i de kennlar jag har besökt - mycket utgifter även om hela kullar förblivit friska innan leverans, men även en del inkomster med dessa antal produktiva. Hur mycket kan man se hos Skatteverket för samtliga deklarationer är offentilga.

Anmäl
2012-07-17 00:38 #15 av: vallhund

# 14

Missade att du röntgat din hane, sorry för det.

Men du o veterinären låter en 27 kgs tik fortsätta en dräktighet med en 70 kgs hane där tiken tydligen inte uppnåt 12 månaders ålder? Skrämmande är bara förnamnet.

Jag är mycket medveten om att Skatteverkets deklarationer är offentliga, men ff så har jag efter 40 år med hundar aldrig stött på någon som kan leva på hunduppfödning.

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Cancer, Choklad, Kennel o Psykologi.

 
Anmäl
2012-07-17 09:46 #16 av: SheViper

#15 - Jag glömde att avsluta tidigare inlägg med; "Så fick ni något nytt att fantisera och snacka skit om" *S

Skrämmande hade det varit om det hade gått åt helvete, för det kan det göra av många olika orsaker, inte enbart pga unga mödrar. Sen har jag inte skrivet någon ålder, bara att hon troligen inte har röntgats av tidigare ägaren eftersom hon då inte hade uppnått 1½ år, som dessa raser minst måste vara vid röntgen.

Men nu funkar naturen som så att valparnas storlek regleras efter vad modern klarar av, det borde du veta efter alla dina år med hundar. Sen att det finns många som påstår att "vi fick snitta för att dem var för stora" och liknande, det är bullshit! Det gäller inte enbart på hund.

Detta var prio ett när vi diskuterade, för det var den första frågan jag ställde - om det är lika ok på hund med stor storleksvariation som med många andra djur.

Jag har fött upp andra djur i lika många år som jag har anlitat den här veterinären, som för övrigt är mycket populär just pga sina kunskaper och intresse i allt, gammalt som nytt. Mycket som har gått igenom den mannens huvud under hans liv, han är högt intelligent! Likså hans fru som även hon är veterinär. Du bör inte döma personer som du inte känner.

Anmäl
2012-07-17 11:19 #17 av: vallhund

# 16

Det är en myt att fostren anpassar sig efter tikens storlek, o ja, jag tar mig friheten att bedöma folks handlingar efter vad de själva skriver.

Fö är det bara väldigt storväxta raser som bör röntgas vid 18 månader.

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Cancer, Choklad, Kennel o Psykologi.

 
Anmäl
2012-07-17 13:16 #18 av: annzoo

#16

enligt jbv:

Tiken måste vara minst 18 månader


En tik får inte paras förrän tidigast andra gången den löper och inte innan den är 18 månader gammal. Om tiken får två valpkullar inom en period på tolv månader måste den få minst tolv månaders vila innan det blir dags för ännu en kull.

Anmäl
2012-07-18 16:18 #19 av: Michaela-N

#17 Det är ingen myt, hittar ingenstans som kan styrka det du säger.

#16 Skillnaden är väl att din kull var en tjuvparning.


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.