Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

ALLMÄNT BETEENDE AKTIVITETER - Allmänt - Agility, Freestyle, Rallylydnad & Frisbee - Klicker, Träning & Trix - Lydnad & Bruks - Jakt, Spår & Sök - Weight pull & Drag - Utställning KURSER & INSTRUKTÖRER KLUBBINFO HUNDTRÄFFAR VETERINÄR, SJUKDOMAR & HÄLSA FÖRSÄKRINGAR HUNDMAT - Hundgodis & recept HUNDEN OCH LAGEN - Varning för oseriösa personer i hundvärlden VALPAR & AVEL HUNDFOTON & FILMKLIPP HUNDAR I MEDIA BOK- & FILMTIPS LÄNKTIPS PRESENTATION AV HUNDAR & MEDLEMMAR R.I.P HUNDAR VI MINNS GRATTIS! VECKANS FRÅGA ANNONSER - Info - Annonser - Köpes, Säljes, Bytes - Annonser - Tjänster erbjudes/sökes EFTERLYSNINGAR - Info - Efterlyses - Försvunna/Upphittade hundar - Efterlyses - Släktingar till din hund O.T. OFF-TOPIC - God morgon/middag/kväll - Dagens ros OM IFOKUS - Info från andra iFokussajter OM SAJTEN - Lekar på sajten
VETERINÄR, SJUKDOMAR & HÄLSA

Patella luxation hos en valp

2012-05-18 19:27 #0 av: [apprecier]

Som rubriken lyder, hur vanligt är det att en valp får denna diagnos?

Vårt nya valp (helsyskon till vår Azlan som är helt frisk) en tibbe/pekingeseblandis, har nämligen fått denna diagnos på högra bakben. Varken av hans äldre syskon/föräldrarna har detta.

Jag har suttit och läst en del, det står att en del valpar kan få denna diagnos för att de är inte riktigt utvecklad än. Frågan är om det kommer försvinna som det stod på en del sidor.

Någon som har denna erfarenhet? ja, vi valde att ändå köpa honom trots detta. Man får helt enkelt vara beredd på att kan bli besvär i framtiden, ev operation osv.

Anmäl
2012-05-18 19:48 #1 av: idaah

Som jag har hört det är att dom är födda med det, och att det inte går bort. Dom kan också få ont av det. (det var det min mamma sa)!

Anmäl
2012-05-18 20:26 #2 av: AnneN

Valpar kan ju vara lite "sladdrigare" i lederna då de inte vuxit klart så kan säkert hända att de felaktigt får diagnosen patellaluxation. Jag skulle rekomendera att kolla med veterinär vad de kan rekomendera för typ av träning för att inte överbelasta leden och sedan vid ca 12-18 månaders ålder göra en ny patellaundersökning för då brukar de hunnit växa klart och det blir enklare och säkrare att ställa diagnos.

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2012-05-18 20:34 #3 av: [apprecier]

#1 - Det är nog olika hos olika hundar, så ja en del kan ha det för livet.

#2 - Jo, han ska till veterinären när han är 12 veckor för andra sprutan då ska jag be om nytt undersökning och höra vad de tycker/tänker. Annars tidigare än så får man åka dit.. Man får hoppas att det "växer" bort.

Anmäl
2012-05-18 22:50 #4 av: Forest

Att syskon och fäderdjur inte har detta så kan det iaf finnas i valpens tidigare släckt. Inte helt ovanligt att dessa raser får det. Men ang din fråga så kan mycket väl valpar växa i sina leder, jag hade gjort som AnneN tipsar om allså rådfråga vetrinären nu och sen göra en partellaundersökning när han är färdigväxt. Vi ska själva göra detta på Donna när hon är 18 mån då vetrinären ansåg henne inte helt fördigväxt än, lite sent utväckling på den tösen :)

Tycker ni valde rätt iaf ni valde efter hjärtat, sen kan man göra mycket oxå som bygga upp musklerna osv när han är äldre för att hålla leden på plats.

Sophie-Medarbetare på pudel

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.