Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

ALLMÄNT BETEENDE AKTIVITETER - Allmänt - Agility, Freestyle, Rallylydnad & Frisbee - Klicker, Träning & Trix - Lydnad & Bruks - Jakt, Spår & Sök - Weight pull & Drag - Utställning KURSER & INSTRUKTÖRER KLUBBINFO HUNDTRÄFFAR VETERINÄR, SJUKDOMAR & HÄLSA FÖRSÄKRINGAR HUNDMAT - Hundgodis & recept HUNDEN OCH LAGEN - Varning för oseriösa personer i hundvärlden VALPAR & AVEL HUNDFOTON & FILMKLIPP HUNDAR I MEDIA BOK- & FILMTIPS LÄNKTIPS PRESENTATION AV HUNDAR & MEDLEMMAR R.I.P HUNDAR VI MINNS GRATTIS! VECKANS FRÅGA ANNONSER - Info - Annonser - Köpes, Säljes, Bytes - Annonser - Tjänster erbjudes/sökes EFTERLYSNINGAR - Info - Efterlyses - Försvunna/Upphittade hundar - Efterlyses - Släktingar till din hund O.T. OFF-TOPIC - God morgon/middag/kväll - Dagens ros OM IFOKUS - Info från andra iFokussajter OM SAJTEN - Lekar på sajten
VALPAR & AVEL

träna eller inte träna valp?

2011-02-13 00:20 #0 av: MoaW

Jag går instruktörsutbidningen för hundens hus, och vi har bla. i läxa att läsa och recensera massa böcker.

Jag har börjat med att läsa "valpen", av mickie gustafson, och fortsatte sedan med "kontaktkontraktet" av Eva Bodfält.

Något jag reagerade på var hur olika dessa böcker var, och visst finns det lika många "metoder" som det finns hundägare. Men jag tycker det skulle vara spännande att höra eran syn.

Den ena författaren menade att valpen inte ska tränas så mycket, helst så lite som möjligt första året, för den kan nämligen bli stressad. Om man rumsren tränade den genom att springa ut när den skulle kissa så kunde den med stor sannolikhet bli stressad. Av att gå promenader likaså. Och ensamhetsträningen skulle man ta det lugnt med, inte göra en stor grej av det. Skulle man till en början vara hemma med hunden kunde man ta ensamhetsträningen senare!
Valpen skulle dessutom gå lös så mycket det bara är möjligt, för att om man använde koppel blev man bekväm och lärde inte valpen sånt som "nej", eler att stanna vid övergångsställen. När man skulle ha hunden lös vet jag inte eftersom man inte skulle gå promenader, och när man skulle träna nej och stanna vet jag inte heller, eftersom man inte skulle träna valpen... menmen.

I nästa bok så var social och miljöträning otroligt viktigt och skulle påbörjas redan hos uppfödaren, där den skulle få följa med till olika platser och på bilresa. Ensamhetsträning var väldigt viktigt redan från början, för hundar som inte kan vara ensamma kan ofta behöva omplaceras, eller tom avlivas.
Valpen ska helst ha blivit vänjd vid halsband och koppel redan hos uppfödaren.

Nu har jag inte citerat, utan gjort en grov samanfattning! (och möjligen överdrivit lite då jag inte minns allt). men det skulle ändå vara intressant att höra era synpunkter!

Anmäl
2011-02-13 00:24 #1 av: Hera

Det första stämmer inte alls tycker jag.
Att ensamhetsträna, miljöträna och socialisera gör jag tidigt. Så klart så måste ju valpen lära känna sin familj och sitt hem först och främst. Men sen börjar jag så sakta. Utan någon stress.

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2011-02-13 00:27 #2 av: MoaW

#1 jag håller med dig!

själv skulle jag nog hålla mig nånstans mittemellan. jag skulle inte helt isolera valpen från omvärlden, men jag vill ändå att valpen ska känna sig trygg med mig innan jag utstätter den för nya "faror". Miljöträning, socialisering och ensamhetsträning är också viktigt för mig då det är viktiga element för att hunden ska fungera i vardagen! Men samtidigt kan jag förstå att om man går på för hårt kan den möjligen bli stressad, men man måste kunna känna av siin egen valp.

Anmäl
2011-02-13 00:29 #3 av: AnneN

Skulle det första alternativet stämma så skulle nästan alla hundar jag träffat vara totalt ihjälstressade, vilket de flesta inte är.

Då tycker jag nog att alternativ nummer 2 är aningens bättre, men vad man anser som miljöträning lämplig för valpar som fortfarande är för små för att flytta från uppfödaren kan nog variera en hel del.

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2011-02-13 00:30 #4 av: Hera

#2 Gör man bara rätt i sin träning så blir hunden inte stressad. Men gör man fel och forsätter så kan nog hunden bli stressad. Tyvärr finns det ju dom som inte tar reda på hur man ska göra fören det är för sent  :(

Och det här med rumsrenhets träningen. Hur tycker den första personen att man ska göra om man inte ska ta ut valpen på ett år? :P

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2011-02-13 00:31 #5 av: MoaW

#3 med miljöträning hos uppfödaren så menade hon nog att den skulle ha varit utanför huset iaf, och helst åkt bil.

#4 hon tyckte att man skulle lära hunden att kissa på tidningar...

Anmäl
2011-02-13 00:31 #6 av: Maja2

Den ene "experten" säger si, den andre så, Den ene använder den ena metoden, den andre en annan metod. Men alla anser sig ha den "rätta" metoden och det "rätta" tänket. Det handlar nog om att försöka använda sitt sunda förnuft många gånger. Är man nybörjare inom hund kan jag mycket väl förstå att det verkar som ett kaos där alla verkar tycka olika.

Anmäl
2011-02-13 00:31 #7 av: [Vargnatt]

Jag tycker att valpen först ska bli trygg med sin nya familj, sen börja träna den med socialträning, ensamhetsträna och miljöträna. Tycker det är viktigt att ändå komma i gång med det ganska tidigt, håller inte alls med första författaren. Man får hitta en takt som känns bra för sig själv och sin valp Glad

Anmäl
2011-02-13 00:36 #8 av: Hera

#5 Haha, ja det var ju ett bra förslag, eller inte :P

#6 JA det är ju en hel jungel med tips och åsikter när man som nybörjare ska försöka lära sig. Därför är forum bra så man får prata med riktiga människor som har erfarenheter.

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2011-02-13 00:41 #9 av: MoaW

#6 jo självklart tycker alla olika, därför jag skrev det i första inlägget. Därför var jag mer intresserad av att höra vad ni tyckte om att träna vs. inte träna valp :-)

 

Anmäl
2011-02-13 10:52 #10 av: Maja2

#8 och #9  Och härinne är det ju åxå många som tycker olika :)

Nu har jag inte läst just "valpen" av Micki G, så jag vet inte vad hon skriver, har läst andra böcker av henne däremot, och det stod en hel del vettigt i dem i alla fall.

Att man inte ska stressa en valp, eller en äldre hund för den delen, är väl logiskt. VAD som är stress för en valp är en annan fråga.

Att socialisera sin valp och låta den vara lös ute så mycket som möjligt låter sunt. Att man inte ska motionera sin valp är väl de flesta överrens om, men att vara ute och upptäcka naturen i sin egen takt.

En valp ska ju inte lämnas ensam överhuvudtaget, så det kan man väl vänta lite med, nackdelen är att det är få som är hemma med valpen tills den egentligen är gammal nog att lämnas ensam, utan börjar med ensamhetsträningen, enl mig, på tok för tidigt.

Att hunden ska behöva vara van vid koppel och halsband före 8 veckors ålder har jag svårt att förstå.

Anmäl
2011-02-13 11:20 #11 av: Forest

Den första författaren hoppas jag många nya hundägare ratar för jag tror inte många andra författare håller med. Visst man ska ta det lungt med valpen men träna den med promenader anser jag inte stressande om man tar det lungt o kort ibörjan.  

Nr 2 har mer rätt att träna valpen är viktigt om man vill ha en trygg hund. Vi har haft Enja lös mycket där det är säkert det vill säga inte väg i närheten. Lärt henne komma när man visslar eller ropar hennes namn. Ensamhetsträning börja vi träna in lite smått när hon var 5 mån då handlar det om typ kasta sopor,tvättstugen,handla i närbutiken. Men så har vi haft det bra min man arbetar natt o jag var arbetslös, nu är jag på pratik men ändå är det max 30-1tim som hundarna är själva då är Enja 10 mån gammal. Detta går bra då man smygit in ensamhetsträningen.

Sophie-Medarbetare på pudel

Anmäl
2011-02-13 12:48 #12 av: twinkime

Jag tycker att både författarna har rätt i lite av vad de skriver.  Det är otroligt viktigt att man miljötränar en valp och att man lär en hundvalp följa dig redan som liten och vara lös så mycket som möjligt. Men sedan skall man inte träna för långa pass med en valp. Utan man skall ta det i valpens takt.

 

Anmäl
2011-02-13 13:07 #13 av: Hera

#11 JA, man smyger in det :)

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2011-02-13 14:39 #14 av: localoca

hade jag inte tränat min valp förrens ett års ålder hade jag lika bra kunnat avliva henne!!! så det tycker jag är skitsnack!

 

jag anser att man ska börja träna direkt när man fått hem valpen, men jag tycker att man ska var försiktig med hur mycket. det räcker med 10 min per dag samt att man leker mycket med valpen och låter den träffa folk när man är ute (jag bodde i lgh område när jag hade min så då träffar man ju grannar mm)

 

jag gjorde tyvärr misstaget att gå för fort fram, så när hon var 6 mån fick jag börja om helt och hållet med allt. hon kunde ju vissa saker, men hon sket i att göra det om jag bad henne.  idag är jag visare och ser fram emot att ta till godo allt jag lärt mej under de här 2½ åren med min tik :D snart är vi inte bara två utan tre i lgh :D:D

 

jag vill även se de personer (heltidsjobbande) som kan vara hemma utan betalning i ett år innan valpen kan vara ensam hemma. det jag har hört är att man bör vara hemma 2 veckor och sedan börja lite försiktigt. jag lämnade knappt min tik ensam förrens hon var runt 10 mån, vilket ledde till ett helvete när vi skulle börja burträna henne!!! det tog flera månader innan hon accepterade buren!

 

lägger dock till att de valpar hos mej redan är vana vid halsband (6 veckor imorron) samt att vi påbörjat en miljöträning i trädgården. jag pratade med vissa ang miljöträning och denna ska ske i samma område där man bor. så det är inte mycket valpen får se/uppleva hos uppfödaren. dock kommer jag ta med några av dem på mindre promenader så de får uppleva olika väglag. vi har väg utanför huset så där får de uppleva asfalt och vägen bakom huset har vi grusväg :) så jag behöver inte gå långt. när de lämnar mej kommer de även ha lite vana ifrån sele eftersom detta kommer följa med valpen :) har testat på valpen jag ska behålla och hon accepterade det direkt (dock lite svårt när man försökte ställa in eftersom hon inte ville vara still XD)

Anmäl
2011-02-13 15:20 #15 av: Hera

#14 Burträna? Buren i bilen eller vadå?

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2011-02-13 15:25 #16 av: Helenaaa

Jag såg ett klipp på animalplanet dogs 101 om hur  man tar hand valpar upp till 4 veckor tror jag :/ men där visade dom att man kanlära små småttingar att sitta innan maten kommer fram Glad. de var såsöta och satte sig då de såg skålen ^^

Videon hittar ni här

Anmäl
2011-02-13 21:16 #17 av: localoca

15# just nu är det så att  3 valpar får mat  i buren/ 3 i valphagen

eller så är de i buren om jag ska byta tidningar mer noga eller skrubba lådan.

 

som mest är de där kanske 30-60 min beroende på vad jag gör, men de är jätteduktiga :D de har flera gånger somnat i buren efter ett tag

sist hängde jag upp sockar i burtaket som de lekte med (de skulle slängas så jag passade på)

Anmäl
2011-02-13 22:49 #18 av: Forest

17 tror hon menar burtäning av din tik när hon var 10 mån du skrev att det var ett helvete? kan vissligen ha fel men jag reagera lite på det med eftersom bur itne hör till hemmet utan till bilar

Sophie-Medarbetare på pudel

Anmäl
2011-02-13 23:18 #19 av: Yezz-an

Utbildning på Hundens hus Glad Avis, avis, avis Skäms

Eva Bodfält's metoder ligger mig närmare om hjärtat Glad

Mickie Gustafson's bok 'Valpen' har jag själv reagerat på. Jag upplever det som att hon snudd på överdriver i sin uppmaning till att vara så otroligt rädd om valpen och försiktig med allt. Det är dock mycket möjligt att hennes erfarenhet har varit att folk flänger omkring med sina nya små valpar alldeles för mycket, och att det är därför hon trycker så på sin uppmaning om att inte stressa valpen.

Mickie's uttryck om att inte rasta valpen för då blir den stressad... tror jag att hon baserar på att det finns så många ägare som själva blir stressade och ivrigt rusar ut om dom ser att valpen är på väg att sätta sig för en liten kissdrill inomhus. (Själv lät jag min valp kissa klart inne om hon redan hade hunnit börja). Självklart ska man 'erbjuda' valpen att efter sov/mat/lek få komma ut och uträtta sina behov. Men det ska ske med lugn. Man lyfter helt enkelt upp valpen och går ut med den. Behöver liksom inte stressa upp sig och rusa ut som om huset brinner.

Själv blev det inte så mycket till ensamhetsträning för min JR när den var valp, för det var helt enkelt för mycket folk som bodde hemma då med oregelbundna arbetstider och skoltider. Men den dagen då min JR väl lämnades hemma så var det inga problem. Så hon har egentligen inte blivit mer ensamhetstränad än att jag har gått ut med soporna eller gått en vända till tvättstugan. Idag klarar hon 4 timmar (kanske längre, men mitt samvete dödar mig om jag är borta mer).

Själv har jag inte koppel på mina hundar när dom är små. Kopplet åker bara på då vi tränar just koppelgående, men annars så får dom skrutta på bäst dom hinner i min riktning. (Lätt för mig att säga som har fler hundar och att valpen då inte vill bli lämnad av 'hela flocken'). Men däremot har jag haft halsband på från början.

Vad det gäller miljöträning har jag tänkt mycket på Eva Bodfält's rekommendationer om att låta valpen redan från start, få uppleva allt som man kan tänka sig att den ska behöva uppleva som vuxen.

Lycka till med utbildningen! Glad

Anmäl
2011-02-13 23:28 #20 av: Hera

#18 Ja, det var det jag undrade över.

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2011-02-14 16:09 #21 av: localoca

18/20#

vi började med att ha henne korta stunder i buren inomhus, emn hon totaltvägrade :/

men till slut började hon sova i buren på natten (vi hade den på mitt rum när den inte var i bilen) och sakta men säkert började hon acceptera den/ känna sig trygg däri :)

 

det är ju förbjudet att ha hundar i burar när man är hemma/inte hemma så det är inget jag skulle göra i första hand. det senaste halvåret har hon varit i buren 2 ggr/ 10 min. detta för att jag snabbt skulle ner och byta tvätten och inte ville att hon skulle ta maten på diskbänken, men annars är hon alltid lös och har den som sovplats i lgh :)

Anmäl
2011-02-14 17:54 #22 av: Helenaaa

21, hunden ska ju få vara lös även om du int är hemma? maten på diskbänken får du väl ställa någon annan stans..

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.