Etiketthunden-och-lagen
Läst 65919 ggr
TinaH
2007-11-23, 00:19

Vad innebär koppeltvång och var får min hund vara

Det finns lagar och följa när man får och inte får ha sin hund lös. Vart man får och inte vara och rasta sin hund.

Vad innebär koppeltvång och var får min hund vara lös?

Reglerna för hur hund ska hållas varierar från kommun till kommun. Eftersom Du som hundägare är skyldig att känna till vilka lagar som gäller för hundhållning kan det vara lämpligt att Du kontaktar Miljö- och Hälsoskyddskontoret i den kommun där Du bor för att få information om vilka regler som gäller. Anvisningarna finns i den lokala ordningsstadgan.

I jaktlagen och jaktförordningen finns också en del som berör hundar. Bl a nämns där att hund under tiden 1 mars till 20 augusti ska hållas under sådan tillsyn att den hindras från att löpa lös i marker där det finns vilt. Detta innebär inte automatiskt att hunden inte får vara okopplad, den måste dock stå under sådan lydnad som om den vore kopplad. Regeringen kan också meddela föreskrifter som avviker från detta och om det finns skäl att skydda vilt får sådana föreskrifter innebära att koppeltvång gäller.

Rent generellt får en hund aldrig, även om inte koppeltvång föreligger, springa lös okontrollerat.

I vissa områden råder alltid koppeltvång (oavsett hur bra lydnad Du har på Din hund) och på vissa platser totalt hundförbud. Hundförbud gäller t ex ofta för lekplatser, på många kyrkogårdar samt på allmän badplats. Information om detta framgår av broschyren Du erhåller från Miljö- och Hälsa. Kom också ihåg att, för allas trevnad, plocka upp bajset efter Din hund!

Relaterade länkar

Av: TinaH

Datum för publicering

  • 2007-11-22

 Mvh TinaH
~ Sajtvärd på: retriever.ifokus.se ~


 

AnneN
2007-11-23, 00:21
#1

Jätte bra och viktig artikel =)

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Wiizy
2007-11-23, 14:27
#2

Puttar upp artikeln, väldigt bra ;)

AnneN
2007-11-23, 17:33
#3

Flyttade artikeln till den nya kategorin "Hunden och lagen"

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

AnneN
2008-02-04, 17:10
#4

*putt*

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

AnneN
2008-04-23, 16:23
#5

Har ni era hundar kopplade eller under sådan kontroll att de inte kan dra iväg efter vilt?

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

[bimbim]
2008-04-23, 18:46
#6

Vår hund är alltid kopplad när det finns människor eller vilt i närheten, däremot släpper vi henne på ängar där vi har fri uppsikt=)

silverorm
2008-04-23, 21:12
#7

Blandar, tränar just Missy på att vara lös lite överallt…men bara "bra dagar", jag skrev i en annan tråd att hon har fått upp nosen på rådjur, så nu tränar vi på det, att bryta om hon börjar spåra, just så att hon kan vara lös…Jag vill ju att hon bara ska börja spåra när jag säger det, alltså varsågod börja spåra, hitta "vad det nu kan vara", tex folk, räv, hund…Glad Vi tar det på lek då o då, men hon MÅSTE komma snabbt när jag kallar!! (o just nu gör hon det) Andra dagar när jag märker att hon har "en bubbla" över huvudet får hon foga sig i ett långt koppel, och rasa av sig i en rast hage!

Hawknestgrove
2009-12-22, 15:44
#8

puttar upp!!!

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Karizma
2009-12-22, 22:14
#9

Mycket bra skrivet vi kan gå lösa mycket med här jag har kollat upp vart det är koppeltvång just lite bör vi ändå tänka på då det finns hundrädda människor ett koppel kan ge dom lite trygghetskänsla.

Bara en tanke :)

Hawknestgrove
2009-12-22, 22:27
#10

ja och att respektera andra människors skogar! Det är så trist att ha lösa hundar i skogen, även på vintern. Vi vill inte ha det. Vi vill ha vår skog i fred, utan flåsande hundar som jagar tyst. Det är många gånger, som vi inte  går på jakt, för att snön är för skarig, vi tänker på viltet och hunden. Men hej vad det går i Kaanans land hos folk som tror att de kan släppa sina hundar vind för våg. Jag säger inget om man är ute och går själv med hunden och den har kadaverdisciplin och går två-tre meter från husse - matte. Är det inte en jakthund, som vi lämanr ifred, då förpassar vi den till polisen. OCh hämtar inte ägaren hunden samma dag, så tar polisen ner den till hundstallarna i Spekeröd och då blir det DYRT!

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Bekarim
2009-12-22, 23:26
#11

Jag anser i alla fall att i stan och på allmänna platser där det finns mycket människor finns det ingen anledning att ha en hund okopplad oavsett hur lydig den än är.

Hawknestgrove
2009-12-22, 23:42
#12

Där har du rätt. För det finns folk som är hundrädda och varör skrämma dem?

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Karizma
2009-12-23, 00:47
#13

10, Ja helt klart ska man tänka även på att man bestrider nån annans mark. Jakthundar tar ju inte semester och inte ser de gränser heller. Men jag tycker du gör rätt i att säga imot där Gunilla 10. :) min tös jagar inte o är en sån där bra hund som inte går utan matte visst har jag stenkoll på henne för det är trots allt ett djur.

Hawknestgrove
2009-12-25, 18:52
#14

ja och är hunden lydig, så mår den inte dåligt av att gå i koppel på annans mark. För rätt vad det är, så träffar man på markägaren och då  blir stämningen mycket bättre, om hunden är kopplad.

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Tina-A
2009-12-25, 19:20
#15

Jag har inte läst den här artikeln för än nu, men den är ju kanon :) Läsvärd med mycket bra information!

.: Dance like there is no tomorrow :.

[Lyssna på någon av mina låtar -
”Jag är en liten bajskorv” på Spotify]

Hawknestgrove
2009-12-25, 19:34
#16

ja den är verklikgen tydlig och bra och opartisk!

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Limpanmackan
2012-05-27, 09:05
#17

Angående att koppla sin hund! Igår hände en väldigt tråkig insident.

Jag var med min hund nere vid min husvagn på inhägnat område.

jag hade funderingar på att låta honom springa lös där för det tycker han om. Men jag viste att kompisen skulle komma ner så jag satte fast honom i en krok på en lina max 4 meter lång så han stannade vid mig.

så hör jag han skäller för någon kommer och de visar sig vara en gubbe som har en båt på området. han hhörde min hund o sa att han lämnade sin ute. Sen kom han o hälsade på mi hund o pratade med mig. Då ser jag att min hund reagerar o ser då hans hund komma springade mot oss, Jag ser att de är försent med min väldigt vaktiga hund just nu o försöker få bort honom o han skäller o kränger o har sig o sliter sig från mina händer och får tag i hans hund som är mindre. Han har nämligen inte fått bort sin hund när jag tog bort min o försökte bryta o få kontroll. Visst i efter hand sitter jag o grämer mig för att varför gjorde jag inte si eller så. De hela slutade med att hans hund fick fyra hål efter hörn tänderna från min hund och fick drenage hos veterinären.

O han säger när han kom tillbaka att veterinären tycker han ska polisanmäla men han vet inte riktigt men veterinär räkningen ska han skicka till mig säger han o de förstår jag väl sa han oxå.

Jag va shockad av händelsen o tycker så synd om hans hund men anser att jag hade vidtagit de jag skulle jag vet att min inte går överens med många andra hundar o vi va inlåsta på inhägnat plus att han satt fast bunden.

Jag tycker att de är han som gjort fel pga att han tydligen lämnade sin hund lös utanför när han gick in. hade han haft sin kopplad eller kvar i bilen hade detta aldrig hänt.

I mitt upplösnings tillstånd tänkte jag att jag måste iallfall kolla upp så jag ringde polisen o summa okardemumma av de samtalet så har jag gjort rätt o vidtagit rätt åtgärder o han gjort fel som hade sin lös. Och polismannen hade gått i väg och rådfrågat med någon eller så innan han svarade. Och han tycker att jag ska bestrida räkningen och inte betala.

Så koppeltvång är absolut bra.

AnneN
2012-05-27, 10:50
#18

#17 Jag har för mig att även om din hund var kopplad och inte den andra så är det du som får betala för att det var din hund som gjorde skadan och att det gäller oavsett om hunden är kopplad eller ej.

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Kalli
2012-05-27, 11:13
#19

Om man kollar vad de säger på Lawline: http://lawline.se/answers/2747 så verkar det vara lite av en bedömningfråga. När man talar om "den som vållat skadan" menar man hundägaren som inte hade sin hund under sån tillsyn som lagen kräver, eller är formuleringen främst för att kunna begära ersättning om någon annan som felaktigt hanterat ens hund och på så sätt orsakat skadan.

Moraliskt kan jag tycka att det är fel att lösspringande hundar och deras ägare ska vara helt utan ansvar, men jag förstår varför lagen ser ut som den gör även om det verkar finnas en del gråzoner.

Limpanmackan
2012-05-27, 14:37
#20

Jag tycker ju att de är illa om jag som vidtagit åtgärder genom att ha min hund bunden ska betala när de hade kunnat undvikas om han haft sin hund kopplad!!

Ruzicka
2013-02-03, 17:57
#21

Jag har funderat lite på det där med detaljerna runt koppeltvång. Jag har inte 100% lydnad på min hund, så jag måste hålla honom kopplad. Men hur definieras egentligen ett koppel? Är det bara faktiska koppel, eller även en långlina på 20 m som man inte håller i utan bara låter löpa längs marken? Flexi? Finns det någon gräns på längden på kopplet, eller handlar det helt enkelt om att bara ha kontroll på sin hund så att den inte kan springa iväg helt?

Corgisaurus - mitt huvud i ettor och nollor
Ni får gärna titta in och hälsa på.

[Forest]
2013-02-03, 22:24
#22

21. Jag kan väl gissa så länge hunden har någon typ av koppel/lina så hindrar man den att dra efter vilda djur så räknas den som kopplad. Sen brukar det inte vara så lätt att ha spårlina på 20 meter i dom skogarna vi har utan i iaf eftersom den ofta fastnar i ris/buskar/träd osv. Men om du iaf har hunden kopplad sen tycker jag man gott kan ringa sin kommun o kolla vad som gäller o även ställa denna fråga ang "koppel-längd" :)

emoflickan
2013-03-07, 20:21
#23

Har  absolut inget emot hundar i allmänhet men allt för ofta när jag är ute och går så kommer det lösa hundar springande (eller folk som inte kan kontrollera sin hund i koppel) till detta hör att jag har en iller som jag är ute och går med och jag går i princip alltid på helspänn för att jag är beredd att slita upp henne i famnen ifall en hund kommer springande. Till svar får man ofta "min hund har aaaldrig reagerat så.." ja men tydligen kan den göra så och du har inte helt koll på den..tycker det är väldigt tråkigt :( Tycker man ska vara beredd på att det kanske inte bara andra hundar man träffar på utomhus utan även andra djur!

Upp till toppen