Annons:
Etikettövrigt
Läst 11795 ggr
Maja2
2016-07-04 20:42

Hundens lugnande signaler

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Vad säger hunden egentligen?

Alla hundar talar samma språk.

Vare sig du har en renrasig hund eller en blandrashund. Oavsett varifrån hunden kommer – utlandet eller Sverige – så talar de samma språk. När jag för snart 7 år sedan köpte min älskade Kelly från Portugal, sa många: Men, förstår hon svenska? Och jag svarade alltid: Nej, men det gör inte din svenska hund heller. 

Hundar pratar hundspråk, men kan lära sig att förstå många av våra kommandon. Det handlar då inte om språk, utan inlärning. 

Hur ser då hundens språk ut? Hur kommunicerar de med varandra, och oss? Vad säger de?

Hunden kommunicerar genom signaler. Vi känner till 29 signaler. De flesta signaler är faktiskt lugnande. 

  • Vrida på huvudet. Denna signal kan vara en hastig rörelse, eller så hålls huvudet bortvänt ett tag, men kännetecknas av att de inte vill ha ögonkontakt. Det betyder inte att de inte vill ”se dig i ögonen för att de skäms” utan är en lugnande signal.  

  • Använda ögonen. Att titta från sida till sida, oftast när ägaren försöker hålla fast huvudet för att få ögonkontakt. 

  • Vända sig bort. Att vända sidan eller ryggen till, är en starkt lugnande signal

  • Slicka nosen

  • ”frysa” En hund som plötsligt ”fryser”, dvs stannar upp, står sitter eller ligger helt stilla, utan att röra en muskel. 

  • Överdrivet långsamma rörelser. Många hundar använder denna lugnande signal tex vid inkallning, när de inte till fullo förstår vad du vill. 

  • Lekställning. Denna ställning innebär inte alltid att hunden vill leka, utan ofta vill den visa att den inte vill bråka.

  • Sätta sig

  • Lägga sig. 

  • Gäspa. Hundar använder sig ofta av denna lugnande signal

  • Nosa på marken. 

  • Gå i båge

  • Gå emellan. Din hund kan försöka gå emellan när du tar upp ett barn i knäet, när du dansar runt med någon, kramas, sitter tätt intill i soffan. Detta är inte svartsjuka, det är en lugnande signal. 

  • Vifta på svansen. En viftande svans är inte alltid ett glädjetecken. Det kan mycket väl vara en lugnande signal.

  • Spela valp. 

  • Markering (kiss)

  • Omriktat beteende

  • Smila

Det här är några av signalerna. Om du studerar din hund kanske du ser dessa signaler?

Från boken ”I samspråk med hunden, Lugnande signaler” av Turid Rugaas

Annons:
AnneN
2016-07-11 03:06
#1

Tack Maja2 för en mycket bra artikel 👍

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Dagsjötorp
2016-07-14 14:28
#2

Hej! Jag tror att vi människor kommunicerar med kroppen och handtäcken med våra hundar mycket mer än vi själva tror! Vår förra hund blev döv pga ålder! Jag tror att han säkert hade påverkan på hörseln två- tre år innan jag förstod det! Var han lös ute höll han sig alltid bredvid så behovet av att kalla in honom fanns inte där! Man fick med tiden förstärka sitt kroppsspråk! jag allt funkade med kroppsspråket till den dagen vi var och letade kantareller och han tappade bort mig för att jag gått runt i samma spår! Han sprang och skällde! Antagligen ropade han på mig och väntade på svar! Jag svarade men han hörde inte! När vi hittade varandra så blev han så överdrivet glad att jag förstod att något var fel! Han var Sten döv!

[Forest]
2016-07-22 09:35
#3

Bra artikel, och kul att se att det var så fina fokushundar med o lekter tillsammans  😉

AnneN
2016-09-22 23:14
#4

I artikeln och boken räknar man upp 18 lugnande signaler. Vilka är de resterande 11 signalerna? Jag kommer på 2 så här på rak arm: 1) Lägga öronen bakåt 2) Avleda/distrahera

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

[Forest]
2016-09-23 08:08
#5

4, Vad menar du med avleda/distrahera, kan du ge ett exempel :) 

Vad jag märker är att vissa hundar har svårt att läsa av pudel, Enja våran äldsta är jätte tydlig med visa och andra har lättare att läsa av henne. Men det är svårare för Donna som visar tydligt med vika sina öron mer bakåt,slickar och vänder bort huvudet dock inte lika tydligt som Enja. Kan färgen ha med att göra att andra har svårare att läsa av Donna? (Donna är svart Enja är röd) Kan säga att Enja är ganska beskyddande och anser att andra inte ska gå på D för D vill inte hamna i en hög med nyfikna andra hundar. E brukar ställa sig för med sin kropp för blockera. På så sätt kan D gå undan lite. Det är inte ofta vi träffar andra hundar vi har få hundväner till dom, men det är kul o se när dom träffar sina vänner så är det alltid samma kroppspråk. D har andra vänner det är i regel unghundar som är ganska fulla med energi såna som E anser ganska jobbiga 😉

AnneN
2016-09-23 12:24
#6

#5 Tex har det hänt att Velvet har avbrutit slagsmål mellan andra hundar genom att ställa sig och tokskälla åt ingenting alls bort från de som slåss, de har då blivit distraherade och kommit för att kolla vad hon skäller åt, då har hon slutat och bara gått därifrån.

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Annons:
AnneN
2016-09-23 12:28
#7

#4 Ja svarta hundar kan vara svårare att läsa ansiktsuttrycken på, de brukar därför ofta lära sig att använda mer synliga signaler som att vrida bort huvudet, slicka sig tydligt om nosen, mm.

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

RoxannaS
2016-09-24 22:17
#8

Jag måste få fråga vad som menas med "lugnande" signaler? Är det att hunden visar att den är lugn eller va? 🤔


Vill du bli sajtvärd? Besök listan på sajter som söker ny värd!

Sajtvärd på Anslagstavlan, Diabetes, Djurannonser & Misshandel iFokus
Kalli
2016-09-24 22:33
#9

#8: Mer en signal hunden använder för att lugna ner situationen, visa att den inte vill något illa.

RoxannaS
2016-09-24 22:34
#10

#9 Ah, då förstår jag. Tack 🙂


Vill du bli sajtvärd? Besök listan på sajter som söker ny värd!

Sajtvärd på Anslagstavlan, Diabetes, Djurannonser & Misshandel iFokus
Kalli
2016-09-24 22:36
#11

#10: Varsågod, inte lätt att veta.

RoxannaS
2016-09-24 22:48
#12

#11 Hehe, nä jag satt och fundera och försökte vända och vrida på det, men fick inte ihop det riktigt. 😛


Vill du bli sajtvärd? Besök listan på sajter som söker ny värd!

Sajtvärd på Anslagstavlan, Diabetes, Djurannonser & Misshandel iFokus
Maja2
2016-09-25 08:30
#13

#4 De menar att man känner till 28 eller 29 signaler, och att de uppräknade är de lugnande signalerna, övriga signaler räknas inte som lugnande :)

Annons:
[Forest]
2016-09-26 07:59
#14

6 Då är jag med vad du menar, smart drag av henne. 👍

supernatural
2017-02-01 20:25
#15

Intressant artikel!! Många känner jag igen och har sett hundarna på dagis (jag jobbar på hunddagis då) göra.

Hur ska man som människa reagera om ens hund/någon annans hund gör en lugnande signal mot en? Ska man "lugna ned sig", alltså typ andas och bara ta det lugnt, ska man stryka hunden mjukt och lugnt, eller ska man göra någon slags signal tillbaka? 😃

❤️ - Med kärlek, utan våld - Hjärta

Maja2
2017-02-05 11:39
#16

Jag tror att många har svårt att se signaler hos sin hund, och vad hunden menar. Förr var det ju vanligt att man skulle "läsa paragrafer" för sin hund när den varit olydig, tack och lov var det länge sedan jag såg någon nyttja den "metoden", men det är ett tydligt exempel på när man inte alls läser sin hund. Att läsa paragrafer innebar att man skulle greppa tag om hundens kinder och tvinga den att se dig i ansiktet. Hunden försökte titta bort genom att vrida på huvudet. Då blev paragraferna än mer högljudda, då många påstod att hunden "vägrade lyssna", och inte alls förstod att det var hundens sätt att visa lugnande signaler. 

Att lära sig läsa sin hund, och förstå vilken slags signaler den sänder ut, är en fashinerande resa. Många säger ju åxå att hunden "skäms" när de kommer hem och upptäcker att hunden gjort nåt ofog. Jag skulle vilja påstå att jag tror att hunden uppvisar lugnande signaler pga någon förändring i ditt eget beteende, det kan räcka med rynkade ögonbryn för att hunden ska uppfatta ditt beteende som något hotfullt. 

Jag undviker att gå på gångvägar nu på vintern, med min rottishane. Det blir för smalt vid hundmöten. På sommaren, när man kan gå utanför gångvägen och gå i en båge, och på så sätt skapa avstånd, eller om jag som nu, håller mig till de bredare vägarna och kan byta sida och på så sätt skapa avstånd, så går det bra. Om han visar lugnande signaler, som att nosa i marken till exempel, men de mötande bara kommer rakt mot ändå, som det ju automatiskt blir på en smal gångbana, så blir mötet jobbigt. Kan vi ta ut avståndet så funkar det fint.

Upp till toppen
Annons: