Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

ALLMÄNT BETEENDE AKTIVITETER - Allmänt - Agility, Freestyle, Rallylydnad & Frisbee - Klicker, Träning & Trix - Lydnad & Bruks - Jakt, Spår & Sök - Weight pull & Drag - Utställning KURSER & INSTRUKTÖRER KLUBBINFO HUNDTRÄFFAR VETERINÄR, SJUKDOMAR & HÄLSA FÖRSÄKRINGAR HUNDMAT - Hundgodis & recept HUNDEN OCH LAGEN - Varning för oseriösa personer i hundvärlden VALPAR & AVEL HUNDFOTON & FILMKLIPP HUNDAR I MEDIA BOK- & FILMTIPS LÄNKTIPS PRESENTATION AV HUNDAR & MEDLEMMAR R.I.P HUNDAR VI MINNS GRATTIS! VECKANS FRÅGA ANNONSER - Info - Annonser - Köpes, Säljes, Bytes - Annonser - Tjänster erbjudes/sökes EFTERLYSNINGAR - Info - Efterlyses - Försvunna/Upphittade hundar - Efterlyses - Släktingar till din hund O.T. OFF-TOPIC - God morgon/middag/kväll - Dagens ros OM IFOKUS - Info från andra iFokussajter OM SAJTEN - Lekar på sajten
SKAFFA HUND

Omplaceringshundar är känsliga

2011-03-29 16:55 #0 av: AnneN

Vi har nu sett det på TV hur man låter familjer välja hund genom att "pröva på" ett antal, varpå de röstas ut en efter en tills en blir kvar. Eftersom det är hundar i TV-rutan är de flesta tittare förtjusta av det de ser. Men...

Författare: Anders Hallgren

"...hur mår hundarna?

Åh, det är inga problem, säger producenterna och deras hundexperter. Hundarna är bara glada att få vara med och uppleva lite i deras annars så trista tillvaro.

Motståndarna mot TV-serie "Huset fullt av hundar" hävdar att det är stressande och att det är ett cyniskt sätt att handskas med så känsliga djur som hundar. Dessutom, hävdar de mycket riktigt, är det ju inte hundarna som i första hand ska väljas ut, även om det är viktigt hur de är. Framför allt måste man bedöma de blivande hundägarna, hur lämpliga och kunniga de är. Det krävs mycket att ta sig an en ny familjemedlem.

KASAM

Ordet står för känsla av sammanhang och man anser att det är ett grundläggande behov hos alla varelser som lever i grupper. Det här begreppet myntades av Aaron Antonovsky vid Ben Gurion-universitetet i Israel som en förklaring till människors olika förmåga att hantera stressande upplevelser på. Det är uppbyggt av tre komponenter: begriplighet, hanterbarhet och meningsfullhet. Relationerna och det som händer ska vara begripliga, man ska kunna hantera dem och det ska finnas en viss mening. Det här gäller i lika hög grad för hundar som för människor.

Begriplighet

Förstår man inte vad som händer, kan man inte se konsekvens och sammanhang i tillvaron, ökar stresspåslaget direkt. När nya händelser inträffar är det också viktigt att kunna veta vad som händer, ha en aning om vad som väntar, att kunna förutsäga - annars blir det inte begripligt. Så när en hund flyttas från ett ställe, en grupp som den tillhör, till ett annat ställe och en annan grupp, så kommer det att medföra en stressupplevelse. Inte lika mycket för alla, men för en del tillräckligt för att det ska visa sig i symtom som oro, problem att vara själv och liknande."

Detta är de 3 första styckena i den mycket intressanta artikeln som finns på Foderbilen.se - Direktlänk till artikeln!

Jag har fått tillstånd av Åsa som är marknadskommunikatör på Foderbilen att kopiera de första 3 styckena i artikeln och att låna bilden till löpsedeln.

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2011-03-29 17:41 #1 av: flocken

Jätte bra artikel. Omplaceringar blir oftast ens bästa vänner- MEN- Jag har hållt på med omplaceringar i mer än 10 år. Allt från ´normala´hundar till hundar som blivit slagna. Jag har efter mkt jobb fått dessa hundar till bra individer igen.

NU har jag en kille på 2,5 år. När han var 6 månader blev vi hem nr 4. Då hade han blivit ´räddad´ från de som inte tog hand om honom. Fick hem en liten nervös kille på knappa 20 kg. Han hade aldrig sett gräs, träd. Det är precis nyss han har blivit så lugn & cool i sig själv så han har kunnat vara själv inne en stund. Innan hade han svår seperations ångest. han har magkatarr, pollen+ damm allergi. Foder överkänslig. Vid mista ändring hemma så börjar magkatarren igen. Han har varit inlagd akut 2 gr. Axel skulle aldrig klara ava ett hem till.

Nu är inte alla omplaceringar som de jag har haft att göra med. Man kan få tag på individer som är världens bästa direkt. Jag dras till dessa speciella fall.

Den nya tv-serien är idioti. Varför visar dom inte baksidan? Alla hund hem?

Sajtvärd rexkanin & fibromyalgi Driver Djurflockens hunddagis. Litet hunddagis i hemmiljö. www.djurflocken.se / vh Mette
Anmäl
2011-03-29 18:30 #2 av: Forest

Mycket bra skriver, jag tror vissa hundar tar saker som nya hem lättare än vissa, men ofta ser man att många får problem med stress o hittar på nya protester exp biter sönder skor mm, gör behoven inne mm.

Ska bli kul o läsa forsättningen av detta från foderbilen :)

Sophie-Medarbetare på pudel

Anmäl
2011-03-29 18:58 #3 av: Maja2

Omplaceringar är ju individer, och inte som det låter på en del, en egen grupp av hundar. En balanserad individ blir inte lika lätt stressad som en obalanserad. Då spelar det ingen roll om det är en hund på ett hunddagis, en hund som är ensam hemma el. dyl.

Att bita sönder saker, leva rövare, ha separationsångest eller problem vid hundmöten tex, är tecken på stress och frustration. Det har inget med trots att göra.

Anmäl
2011-03-30 11:57 #4 av: MoaW

#3 precis, hundar är individer. Dessa hundar som är med i programmet har genomgått tester innan för att se hur stabila dom är, så förhoppningsvis så har dom valt hundar som inte är lättstressade.

jag är faktiskt tvådelad när det gäller programmet. Dels håller jag med denna artikel, det är inte sjysst att skicka runt massa hundar, dom är som sagt känsliga djur. Men - jag tror egentligen inte att det är värre för hundarna än att vara på hunddagis, eller bo en vecka på prov hos sin blivande familj.
Det finns dessutom flera delar av programmet som jag tycker man kunde ha ändrat för att göra det bättre. Jag tycker tex. inte att om behövt ha alla hundar på en gång. Och delen när dom lämnar hundarna ensamma för att se vad dom hittar på?? riktigt onödigt.

Anmäl
2011-04-05 16:16 #5 av: Lillulla

Liten anekdot: Min hund var tre år när han omplacerades hos mig, efter att ha varit med sin älskade husse dygnet runt. Han hade bott en månad hos en jourfamilj, och under den tiden varit på besök, tillsammans med en tjej från föreningen som skötte omplaceringen, hos några olika familjer som inte passade. Jag passade, och ett halvår senare kom omplaceringstjejen på besök hos oss, för att vi skulle slutföra adoptionen och skriva över ägandet. Då hälsade han inte på henne!!! Han som hälsar på alla, alltid glad och vänlig! Och jag vet att han gillade den här tjejen jättemycket egentligen! Vi fikade medan han låg under bordet och surade, och jag svär på att han drog en lättnadens suck när hon gick utan att ta honom med! Jag håller med Anders Hallgren, som alltid!

Anmäl
2011-04-05 17:23 #6 av: Forest

5 haha ja han var väl rädd att hon skulle ta han :) Vi hade en katt som hade det jätte bra hos oss hon var jätte kelig o fin fd vildkatt (vi var jourhem) . Iaf en bekant till oss tog henne o när jag kommer dit nu så gömmer hon sig Tungan ute Jag säger så att jag är helnöjd med det hemmet hon har bättre än det kan hon inte få,bortskämnd med allt.

Sophie-Medarbetare på pudel

Anmäl
2011-04-06 19:33 #7 av: [4paws]

det är en bra tanke, men de hade kunnat göra det på ett annat sätt

 

typ vackans 5 hundar eller något och gått igenom om vad de gillar och inte gillar, vad de har för behov mm

 

de har något linkade i usa (veckans hund typ) och de hundarna kommer oiftast till underbara hem och flera hundra svarar!

så det borde kanske vara något för sverige med?

Anmäl
2011-05-16 20:41 #8 av: wieindewereld

Ursäkta mig her Hallgren,
när ska du sluta försöka humanisera hundar genom att använda human psykologi på djur?

Det börjar bli tjatig att du klankar ner på allt som heter framgång. Var glad att det finns något som huset fullt av hundar i rutan. För en gångs skull en bra hundprogram, begriplig för alla i alla åldrar OCH med kunskap underbyggd.

Nej, jag har tappat respekten för dig redan sedan länge, men nu är du verkligen ute på din retur!

Typiskt gubbgnäll!

Anmäl
2011-05-16 20:43 #9 av: Maja2

#8  hahahaha.. uppfriskande :)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.