Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

ALLMÄNT BETEENDE AKTIVITETER - Allmänt - Agility, Freestyle, Rallylydnad & Frisbee - Klicker, Träning & Trix - Lydnad & Bruks - Jakt, Spår & Sök - Weight pull & Drag - Utställning KURSER & INSTRUKTÖRER KLUBBINFO HUNDTRÄFFAR VETERINÄR, SJUKDOMAR & HÄLSA FÖRSÄKRINGAR HUNDMAT - Hundgodis & recept HUNDEN OCH LAGEN - Varning för oseriösa personer i hundvärlden VALPAR & AVEL HUNDFOTON & FILMKLIPP HUNDAR I MEDIA BOK- & FILMTIPS LÄNKTIPS PRESENTATION AV HUNDAR & MEDLEMMAR R.I.P HUNDAR VI MINNS GRATTIS! VECKANS FRÅGA ANNONSER - Info - Annonser - Köpes, Säljes, Bytes - Annonser - Tjänster erbjudes/sökes EFTERLYSNINGAR - Info - Efterlyses - Försvunna/Upphittade hundar - Efterlyses - Släktingar till din hund O.T. OFF-TOPIC - God morgon/middag/kväll - Dagens ros OM IFOKUS - Info från andra iFokussajter OM SAJTEN - Lekar på sajten
ÖVRIGT

Smällarupproret

2007-11-24 23:16 #0 av: AnneN

Många hundar och andra djur är ljudkänsliga och även skotträdda. Dessa djur lider oerhört mycket under de högtider som folk skjuter raketer och smäller smällare. Vi på blandrashundar.ifokus uppmanar härmed folk att ta hänsyn till dessa djur!

Smällarupproret!

Vi blev tipsade på hittekatter om en länk till

http://www.smallarupproret.se/Länken öppnas i nytt fönster

Där står bla under tips och råd:

Särtryck ur Hundsport nr 11/07, Författare: Anders Hallgen

FYRVERKERIER - dags igen...

Snart är det dags igen, det olagliga eländet med fyrverkerier som polisen, politiker och medborgare tycks ha gett upp inför.

Man har inte lyckats stå emot smällandet med fyrverkeripjäser, trots att det utgör en studie i skräck och ångest för hundar och andra djur.

Det allra mesta omkring användandet av fyrverkeri i Sverige är olagligt, som att köpa ut till personer under 18 år, skjuta utan tillstånd, skjuta i närheten av djur med mera. I din kommun finns en sammanställning, utarbetad av djurskyddsmyndig-heten, av vilka regler som gäller - begär ut den! I nummer 12/07 av Hundsport återkommer jag med fyrverkerier och lagen och vad vi alla kan göra för att minska detta djurplågeri.

Skrämmande på flera sätt

Hundar skräms inte bara av oljuden, utan de är också känsliga för sådant som rör sig ovanför dem, en sorts primitiv rovfågelskräck som säkert var bra för vilda vargvalpar.

Fyrverkeriraketer flyger upp i luften och avger ett ovanligt ljud, de fräser först och exploderar sedan med en smäll. Ljudintrycket förstärks av ett starkt synintryck, då det ju i samband med smällen breder ut sig ett stort paraply på himlen.

De starka ljuden är i sig själva obehagliga för hundar. Är de inte vana från tidig ålder vid höga oljud av olika slag, kan smällare åstadkomma en så kraftig chock att en hunds framtida liv blir ödelagt av ångest.

Minska riskerna

Här följer några tips och alternativ på hur du kan minska riskerna för att din hund ska må dåligt när det skjuts med fyrverkerier. De kan fungera ett eller flera i kombination på hundar som är rädda sedan tidigare, eller för att förebygga en chock.

Enkelt och säkert

 • Åk bort med hunden till ett lugnt ställe när det är dags för fyrverkeri.
 • Inackordera hunden på ett tyst och lugnt ställe under nyår och andra helger då man smäller.
 • Ska du vara hemma vid ett fyrverkeritillfälle, så prata med dina närmaste grannar om tid och plats för smällandet. Be dem informera sina barn.

Lindra upplevelserna

 • Vänj hunden vid att ha fetvadd i öronen. Börja i god tid med att stoppa lite vadd i hundens öron för några sekunder, medan du berömmer och ger en godbit. Upprepa detta så ofta som möjligt och lite längre tid för varje gång. Under det värsta smällandet kan sedan oljudet dämpas av hörselskyddet.
 • Ge hunden ett lätt lugnande örtmedel med start någon dag innan det börjar smälla. Upprepa dosen efter fem, sex timmar. Ett beprövat medel är Valeriana (finns under olika namn i din hälsokostbutik) baserat på vänderot (Valeriana Officinalis). Det är ofarligt, fritt från biverkningar och kan inte överdoseras. Doseringen är svår att säga exakt, eftersom det är individuellt hur det påverkar hundar, men utgå från en tablett per 6 kg kroppsvikt, upp till 8 tabletter, som är maxdosen.

Normalt ser man ingen speciell effekt på hunden, annat än att ångesten inte är fullt så stark. Observera att du ska börja med att ge medlet dagen innan det smäller. Fortsätt sedan med dosen till smällandet helt har upphört. I storstäder blir det under en till två månader.

Viktigt

 • Låt hunden få sin huvudsakliga motion innan det börjar smälla. Rasta den sedan bara korta stunder. Förlägg sista rastningen till tidigt på kvällen, innan det värsta fyrverkeriet börjar. Givetvis måste hunden då ut tidigare nästa morgon.
 • Sysselsätt hunden inne med mycket mental träning. Gör det även dagarna innan smällandet, så att den gör sig av med energi ordentligt. Har den överskottsenergi att lägga på upplevelserna av smällarna, kan den bli onödigt rädd.
 • Försök att maskera ljudet av fyrverkeriet genom att spela musik på hög volym - det fungerar. Håll alla fönster väl stängda. Dra för gardiner för fönstren. Det bidrar till att stänga ute både ljud- och synintryck.
 • Trösta inte hunden om den är orolig, det kan förstärka oron. Försök att avleda uppmärksamheten till något trevligt.

Svårt men bra

 • Försök att ljudisolera ett rum och var där själv med din hund. Detta är speciellt lämpligt om den redan är rädd för smällar. Är hunden mycket rädd för fyrverkeri, kan du ha en bur eller liknande i detta rum. Buren gör du också ljudisolerad. Men du får inte tvinga in hunden i den, det väcker bara mer ångest. Locka om den inte går in frivilligt och ha dörren öppen hela tiden.

Om hunden blivit chockad

Har din hund blivit ordentligt skrämd, har den upplevt en chock och bör behandlas speciellt. Tecken på stark chock är ett eller flera av följande. Hunden flyr i panik, skriker, tömmer tarm och/eller blåsa, tömmer analsäckar och hyperventilerar länge efter det att den blivit skrämd. Det går att begränsa skadeverkningarna av en chock avsevärt om man sätter in rätt behandling i tid.

Akutchockbehandling

Kommer din hund i chocktillstånd, ge den det ovan nämnda valerianapreparatet, helst inom ett par timmar och i de doser - eller mer - som jag beskrev ovan.

OBS! Om hunden blir vit i munslemhinnorna och väldigt illa påverkad, så ge inget lugnande medel. Chocken har nämligen då varit så kraftig att hunden fått ett blodtrycksfall. Det kan förvärras genom lugnande medel. Nu är nämnda örtmedel så svagt att risken dock är minimal.

Motion

Chocken gör bland annat att stresshormonsproduktionen blir förhöjd. Det i sin tur ökar blodgenomströmning i musklerna, ökar syreupptaget, frigör fett och blodsocker. Allt detta är till för att stärka kroppen och höja beredskapen för effektiv flykt.

Din hund kommer en period framåt alltså att ha starkare muskler än normalt. För att undvika att detta blir till såväl fysisk som mental spänning, vilket kan förvärra chockeffekterna, behöver hunden motion. Betydligt mer än den får normalt. Så ut och gå så ofta som du hinner och kan, det är en viktig del av terapin.

Aktivering

Mental aktivering har också stor terapeutisk betydelse. Det stärker hundens självförtroende och förhindrar att den får överskottsenergi. Därmed kommer den inte att överreagera på plötsliga händelser, vilket annars kan förvärra det traumatiska tillståndet. Dessutom ger aktivering ökad egenkontroll, den så viktiga känslan av att kunna klara olika svårigheter, motsats till vanmakt och hjälplöshet.

Mental aktivering bygger på helt naturliga beteenden, där hunden använder hjärnan på olika sätt. I boken "Min Bästa Vän" av Marie Hansson (se referenserna) får du 50 sidor med tips på hur du ska aktivera din hund. Det finns också ett antal andra böcker om detta ämne.

"Vaccinera" mot fyrverkeri

I dagens läge finns det ett stort behov av att vänja hundar vid fenomen som fyrverkeri och smällare. Det ska helst ske redan på valpstadiet, men det är aldrig för sent. Det finns en CD-skiva med skott- och fyrverkeriljud som Jycke-Tryck AB säljer (se referenserna) och du kan träna med det. Spela upp det varje dag, så ofta som möjligt. Först på en knappt hörbar ljudnivå, sedan successivt allt högre. Hela tiden under gränsen för att hunden upplever det som obehagligt. Håll hunden igång med roliga uppgifter, som att leta efter godis och dylikt, varje gång som skivan startar.

Klicker effektivt

Känner du till träningen med klickerträning (se referenserna), är det en klar fördel att träna med detta. Varje gång det smäller eller en raket skjuts upp på avstånd, klickar man och belönar. Denna träning är också effektiv på hundar som är rädda för luftballonger.

Prata med politiker

Hur vi ska lyckas med att minska användandet av fyrverkerier ligger mest av allt i händerna på våra politiker, så uppvakta dem du har närmast. Det borde vara lätt att få dem att våga reagera, för det är ju inga starka väljargrupper som skjuter som värst, det är barn (som inte vet hur farligt det är), tonåringar (som tror att skador bara händer andra) och berusade vuxna (som inte fattar något alls).

Anmäl till polisen

Ser du en vuxen köpa ut fyrverkeri till en person under 18 år ålder, anmäl genast till polisen. Anmäl också de som skjuter på ett sådant sätt att det är risk för skador eller olägenhet på människor eller egendom. I lagens mening är husdjur egendom. Alltså anmäl om din hund blir rädd!

Hallgren, A. Shaping/Klickerträning. MB förlag

Hansson, M Min Bästa Vän. Jycke-Tryck AB

SWP & Jycke-Tryck AB, CD-skiva med fyrverkeri. Jycke-Tryck AB

Artikeln är skriven av Anders Hallgren och har skickats till mig av Alexej


  /Mvh Anne
  ~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
  Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

  Anmäl
  2007-11-24 23:20 #1 av: jonasjo

  Mycket bra artikel, behövs verkligen nu när det nalkas jul..har själv ingen hund som är skotträdd men vet många som är det..min gamla hund var det..så den här artikeln var jättebra

  Anmäl
  2007-11-24 23:23 #2 av: AnneN

  Jag har så tur att Velvet tycker att det är jätte skoj då det smäller om vi är ute, är vi inne då det sätter igång så bryr hon sig inte alls.

  Men jag har haft en schäfer som var livrädd för minsta smäll (åska, skott, fyrverkerier) så jag vet hur jobbigt han hade det varje nyårsafton.

  Jag lider verkligen med alla djur som är rädda.

  /Mvh Anne
  ~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
  Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

  Anmäl
  2007-11-27 03:14 #3 av: Alexej

  Här kan man beställa en gratids-dvd för att träna sin hund:

  http://www.sveafireworks.com/se/extra/djuragare.asp

  Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

  Anmäl
  2007-12-13 01:51 #4 av: AnneN

  *puttar upp*

  /Mvh Anne
  ~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
  Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

  Anmäl
  2007-12-13 22:44 #5 av: Xiox

  Våran hund är inte rädd för nåt :O

  Anmäl
  2009-12-25 19:01 #6 av: AnneN

  Mindre än 1 vecka kvar till nyårsafton så därför aktualiserar jag denna artikel igen.

  /Mvh Anne
  ~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
  Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

  Anmäl
  2009-12-25 19:21 #7 av: Tina-A

  Toppenartikel :)

  .: Dance like there is no tomorrow :.

   

  Läs min blogg - www.hejtina.blogg.se

  Anmäl
  2009-12-25 20:47 #8 av: spikes

  Jättebra,men smällarupproret ha funnits i många år och regeringen bara nonchar det,tacka vet jag Norge där har dom vissa platser dom får smälla under vissa tider på nyåret,allt annat är förbjudet,tänk om det ändå vore så härObestämd

  Anmäl
  2009-12-25 23:32 #9 av: [Hilo]

  Min dröm vore att raketar inte skulle kunna köpas av privat personer, utan att raketcermoni annordnas av något, i de större städerna på ett fält eller så..
  Sen också de som sker ute till havs.

  Inget jäkla (ursäkta) smällande på bakgården.
  Tänk så många liv man besparar. Vet inte hur många raketer som farit iväg in i kaninburar på gårdarna, eller varför inte i ett stall.
  Sen skulle alla avskjutna fingrar och händer minska markant.

  Nåja, vackert är det, men enligt mig inte alls nödvändigt.
  Allra helst inte när alla småüngar går och smäller en vecka innan och efter nyår.. Skrikandes

  Jag har dock inga skotträdda hundar.

  Anmäl
  2009-12-25 23:55 #10 av: MoaW

  En dum fråga, det står att det är olagligt att köpa ut fyrverkerier till personer under 18 år, men finns det några (fyrverkerier/smällare) som är lagliga att använda om man är under 18 år? (vet inte om ni förstår vad jag menar, känner att jag inte kan formulera mig, för trött Tungan ute)

  Anmäl
  2009-12-26 09:29 #11 av: spikes

  10,Finns inga dumma frågorGlad,vad jag vet är det 18 år på allt,men säg den förälder som inte köper detta till demRynkar på näsan,tror inte det är många som låter bli,själv gör jag det inte,mina grabbar har aldrig haft intresse av det,och det beror ju på att man har berättat om alla faror och allt annat som kan hända.

  Anmäl
  2009-12-27 16:26 #12 av: MoaW

  #11 Okej. Jag vet ju att det är många ungar i området som smäller/skjuter raketer, men vill ju veta om det är olagligt innan jag vågar skälla ut dom Tungan ute

  Anmäl
  2009-12-27 16:36 #13 av: spikes

  12,Ta dom i hampan och gå hem till föräldrarna och fråga om dom tappat allt ansvar för dem redanFlört

  Anmäl
  2009-12-27 20:00 #14 av: hittadjur-se

  Vi delar ut dessa lappar. Fritt att kopiera och sätta upp, kanske kan det få någon att tänka efter lite

   

  http://hittadjur.se/tips/fyrverkerier.pdf

  Anmäl
  2010-11-28 13:57 #15 av: AnneN

  Bara ca 1 månad kvar till nyår som för många djur (och djurägare) kan vara en riktig mardröm med alla fyrverkerier som skrämmer slag på djuren.

  /Mvh Anne
  ~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
  Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

  Anmäl
  2010-11-28 15:53 #16 av: Namiko

  Hade förut inga problem alls med fyrverkerier, hunden älskade när det smällde och lyste. Tills han stod i fönstret och tittade på och en fyrverkeripjäs smet iväg rakt mot fönstret och smällde bara någon meter ifrån min hund. Han spenderade resten av nyår inne på toan och skakade. Så det gäller att vara försiktig även med hundar som inte är rädda.

  Som tur är är unghunden helt obrydd och jag har skaffat hem lugnande som jag kommer börja ge den äldre hunden några dagar innan nyår då en smäll när vi är utomhus räcker för att vi ska måsta gå raka vägen hem och han är orolig resten av dagen.

  Tell someone you love them today, because life is short. But yell it at them in German, because life is also terrifying and confusing.

  Anmäl
  2010-12-13 21:57 #17 av: TrueBloodLover

  hade otur 08 då det kom en hög smäll precis när jag och tjejen gått ut, så hon gick in igen :(:( gömde sig under sängen tills hon gick ner och la sig i köket. bågade inte gå ut förren halv två!!

  09 var det bättre, hon vågade gå ut med halva kroppen , men gillade inte ljudet av rakerterna

   

  jag hoppas dock att det går bra iår eftersom vi ska ha valpar i samma veva. kommervalparna innan blir det att köpa hem DAP :P men jag hoppas de kommer efter. har dock förberett lite inför nyår (hon ska få vara i hallen/toa med en radio+ bädd och hon hon vill så är jag där med)

  Anmäl
  2010-12-14 01:00 #18 av: studs

  Jag HATAR nyår då min tik är så fruktansvärt rädd, har de smällt en gång går hon inte ut, jag får dra ut henne för att hon ska kissa, och hon varken äter eller dricker :( räcker med skott från pistol på tv eller skyddslarmet som går en gång i månaden så flyger hon in under sägen och kommer inte ut på bra många timmar,, ska nästa vecka in till vet för att lyssna på hjärta osv för att få lite tyngre piller till henne och hoppas på att de ska funka bättre med de detta år, då INGET annat har funkat alls.. Hon är juh omplacering så jag vet inte vad som hänt henne innan :/ ....

  Anmäl
  2010-12-14 14:10 #19 av: Busangardens

  Jag har inga problem med nyår. Min hund bryr sig inte om fyrverkerier utan sitter snarare och tittar på dem vid tolvslaget, riktigt roande för honom. Har däremot haft hundar som varit skotträdda varav en av dem fick en smällare kastad rakt framför sig som valp av ett par barn som gjorde henne totalt livrädd för minsta "pang" om det så var en plastpåse livet ut.

  Jag lider med alla hundar som är skotträdda när eländet sätter igång.

  Anmäl
  2010-12-14 14:37 #20 av: spikes

  Ni som skriver i denna tråden har ni varit in och skrivit på?,det är ju det den är till för.

  Anmäl
  2010-12-14 14:49 #21 av: Busangardens

  Jag har.

  Anmäl
  2014-12-26 23:28 #22 av: AnneN

  Dags att putta upp denna

  /Mvh Anne
  ~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
  Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

  Anmäl
  2014-12-28 00:11 #23 av: Frida B

  Hittar verkligen ingenstans att skriva på, oerhört rörig sida...

   Sajtvärd på Akvarieräkor ifokus och medarbetare på Agility ifokus             
  (f.d MelvinMimmiLufsen)

  Anmäl
  2014-12-28 01:25 #24 av: AnneN

  #23 Sidan & artikeln är gamla men finns mycket bra info om hundar och fyrverkerier iallafall.

  /Mvh Anne
  ~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
  Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

  Anmäl

  Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.