Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

ALLMÄNT BETEENDE AKTIVITETER - Allmänt - Agility, Freestyle, Rallylydnad & Frisbee - Klicker, Träning & Trix - Lydnad & Bruks - Jakt, Spår & Sök - Weight pull & Drag - Utställning KURSER & INSTRUKTÖRER KLUBBINFO HUNDTRÄFFAR VETERINÄR, SJUKDOMAR & HÄLSA FÖRSÄKRINGAR HUNDMAT - Hundgodis & recept HUNDEN OCH LAGEN - Varning för oseriösa personer i hundvärlden VALPAR & AVEL HUNDFOTON & FILMKLIPP HUNDAR I MEDIA BOK- & FILMTIPS LÄNKTIPS PRESENTATION AV HUNDAR & MEDLEMMAR R.I.P HUNDAR VI MINNS GRATTIS! VECKANS FRÅGA ANNONSER - Info - Annonser - Köpes, Säljes, Bytes - Annonser - Tjänster erbjudes/sökes EFTERLYSNINGAR - Info - Efterlyses - Försvunna/Upphittade hundar - Efterlyses - Släktingar till din hund O.T. OFF-TOPIC - God morgon/middag/kväll - Dagens ros OM IFOKUS - Info från andra iFokussajter OM SAJTEN - Lekar på sajten
ÖVRIGT

Tortyrredskap

2007-11-23 12:59 #0 av: AnneN

Människan har hittat många sätt att tortera hunden till lydnad. Tyvärr så är några av dessa redskap fortfarande lagliga. Här presenteras några av de tortyr redskap som finns i Sverige.

Förbud

Det är förbjudet att använda sig av el vid träning av hund i Sverige och i de nya föreskrifterna om djurskydd blir även stackel otillåtet. I övrigt gäller djurskyddslagen, som säger att man ska skydda djur från onödig smärta och lidande.

Stackel

 

Funktion: Stackel är ett halsband med piggar/taggar. Först används halsbandet med taggarna inåt mot hundens hals, och när det sedan fyllt sin funktion så vänder man det med taggarna utåt. Sedan räcker det med att länkarna i halsbandet skramlar för att påminna hunden.

Syfte: Stackel används för att bryta ett oönskat beteende.

Stackel är ett tortyr redskap för att det gör väldigt ont för hunden då halsbandet dras åt och piggarna tränger in i huden.

Elhalsband

Funktion: El-halsband har en liten mottagare som kan ge hunden en elektriskstöt. Stöten utlöses av förarens fjärrkontroll. Strömstyrkan kan ställas in på olika nivåer. Det finns även halsband med olika funktioner, exempelvis där stöten ges upprepade gånger eller där halsbandet enbart vibrerar utan att någon elektrisk stöt ges.

Syfte: Används för att bryta ett oönskat beteende.

El-halsband är ett tortyr redskap för att det ger elektriska stötar vilket inte bara är obehagligt utan även gör ont och dessutom kan vara livsfarligt om hunden har hjärtfel. Det finns dessutom fall där hunden fått brännskador av el-halsbandet.

Citronhalsband

Funktion: När hunden skäller får den en citrondusch från en behållare i halsbandet.

Syfte: Används för att bryta ett oönskat beteende, exempelvis skällande.

Citronhalsband är ett tortyr redskap för att det ger hunden en mycket obehaglig upplevelse, har man dessutom otur så kan duschen hamna i hundens ögon vilket svider och kan eventuellt påverka synen.

Kräkhalsband

Funktion: Kräkhalsbandet även kallat släpphalsband kopplas högt upp på hundens hals, framför adamsäpplet/struphuvudet. Sedan drar man åt lätt. När man drar i kopplet utlöses kräkreflexen hos hunden.

Syfte: Används för att bryta ett oönskat beteende genom att utlösa kräkreflexen hos hunden.


/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2007-11-23 13:03 #1 av: TinaH

Toppen artikel! :-)

 Mvh TinaH
~ Sajtvärd på: retriever.ifokus.se ~


 

Anmäl
2007-11-23 13:36 #2 av: AnneN

Tack =)

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2007-11-23 13:51 #3 av: [Vargnatt]

Bra artikel :)

Anmäl
2007-11-23 14:16 #4 av: Wiizy

Varför ha en artikel om detta hemska? :O

Anmäl
2007-11-23 15:56 #5 av: fettmedkevlar

#4 för att folk kanske ska få se vad som är förbjudet och inte förbjudet.

Anmäl
2007-11-23 16:09 #6 av: AnneN

Precis som #5 säger för att folk ska veta vad som är förbjudet, vad som är lagligt men ändå inte bra och att folk ska få upp ögonen för att dessa redskap faktiskt är rena tortyren.

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2007-11-23 20:13 #7 av: Liss

bra artikel!

Anmäl
2007-11-23 21:19 #8 av: V-lang

Otroligt bra artikel Anne....fruktansvärt vilka tortyr redskap vissa använder och har använt på sina hundar *morr*

Anmäl
2007-11-23 22:39 #9 av: kerstin_70

bra artikel

Anmäl
2007-11-23 22:43 #10 av: AnneN

Tackar Skrattande

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2007-11-26 20:27 #11 av: V-lang

Tjihoooo jag använder ett tortyr redskap på Skorpan har ni hört på 17, och detta har vi haft uppe på hundar förut och ingen sa något om det då utan då var så gott som alla med på det.Vi till och med rekomenderade det till en eller ett par stycken som hade samma problem som mig.

Jag anser dock inte att det är ett tortyr redskap då skulle det inte finnas kvar här i sverige och det tror jag inte ni tyckte då heller ;). Skorpan skäller till en gång får en dusch sedan är hon tyst...det skulle vara ohållbart varje gång våran hyresvärd kom och skulle laga något och Skorpan for runt och stormskällde då skulle vi nog vara vräkta rätt fort...

Anmäl
2007-11-27 09:06 #12 av: TinaH

Jag använder själv Blomspruta med hård stråle på tyson.
Jag anser inte att det är något "totyr-redskap".
Det skadar inte, det gör inte ont.
Bara vanligt vatten, som kommer överaskande på hunden för att avvika.

NU för tiden räcker det bara och visa flaskan....*S*

 

 Mvh TinaH
~ Sajtvärd på: retriever.ifokus.se ~


 

Anmäl
2007-11-27 13:31 #13 av: V-lang

Räcker inte på skorpan, räcker inte ens med slangen...men dosan som sitter under halsen hsr då aldrig sprutat upp i ögonen på henne, jag har haft den i några år och använt den dom gånger det varit tvunget...och som sagt vi har haft det ute på hundar och då var det inte tu tal om att det var ett tortyr redskap =) Och ibland när hon fått sig en dusch så räcker det med att lägga fram den så blänger hon på den och går och lägger sig..hehe

Anmäl
2007-11-27 15:17 #14 av: Elvis-Ike

ryser av åsynen av dessa redskap fy

Anmäl
2007-11-27 17:57 #15 av: fettmedkevlar

jag tycker inte att halsband som ger hunden en dusch är något tortyrredskap. har också använt blomsprutan på en av mina hundar när dom höll på.

Anmäl
2007-11-27 18:08 #16 av: Liss

Neh, tycker inte jag heller. Ett anti skäll med vatten eller dylikt är ju rätt vanligt. Dem lider inte utav de öht. Tycker bara de är obehagligt, därför dem oftast slutar:)
Jag kör me med blommspruta ibland. Men hinner ju inte mer att ta den ibland.

Anmäl
2007-11-27 23:17 #17 av: Olysios

usch för sakerna toppen för artikeln :)

Tyckte inte om det där kräkhalsbandet :(

Anmäl
2007-11-27 23:23 #18 av: AnneN

Tyvärr så används det halsbandet ofta vid skyddsträning! Har sett på då några tränat och använt det, sedan frågade jag varför dom använder kräkhalsband... Svaret jag fick var att det användes för att få hunden att släppa greppet snabbt. Min följdfråga var givetvis, "Finns det verkligen inget annat sätt att lära hunden att släppa? Tex att lära den loss eller nått sånt utan kräkhalsband?" På det fick jag som svar att jag inte ska lägga mej i deras träning!

Är det svaret kanske ett bevis på att dom inte klarar att träna hunden att släppa utan att använda tortyr?

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2007-11-27 23:33 #19 av: Olysios

Omg rent utsagt! hur kan man göra så, vilka puckon! Usch skulle aldrig använda det, tycker nästan helstryp är illa. Har bara använt halvstryp på min hund och nu vanligt halsband .. :S

Usch vad illa att dom tränar så :S

Anmäl
2007-11-28 00:51 #20 av: SparklingTindra

Hujja har aldrig hört talas om ett kräkhalsband men det låter juh rent ut sagt fördjävligt att folk använder sånt! Men jag tycker inte om det där med blomsprutor och antiskäll-halsband heller, även om dom inte orsakar skada på hunden. Jag tycker att man ska kämpa på utan sånt..

Anmäl
2007-11-28 00:55 #21 av: Olysios

#20 ja liksom den traditionella vägen liksom med vanligt koppel och halsband och evig träning! det är min filosofi iaf ^^

Jag och Gizmo tränar.. min kompis tog bilden med min kamera :)

Anmäl
2007-11-28 23:25 #22 av: TinaH

# 20

Tänk dig att du har en unghund, som inte efter Instruktörens alla regler inte vill det du vill, då kan man inte stå där och tjata och gnata på hunden. För det hjälper inte för hunden har lock för öronen.
Jag har provat ALLT innan, men inget har hjälp, men en oväntad vattenstråle har varit räddningen. Med all beröm och kärlek efteråt när den gör rätt.

Men jag kan tänka mig att du går efter IMMI, där man knappt få säga FY! till sin hund.

 Mvh TinaH
~ Sajtvärd på: retriever.ifokus.se ~


 

Anmäl
2007-11-29 00:23 #23 av: fettmedkevlar

#20 Vad är det du anser är skadligt med en blomspruta?
Jag har kämpat med en av mina hundar nå jäkligt mycket, provade till sist med en vattenstråle. och se på fan, det fungerade! Så vill du vara snäll och berätta för mig vad du tycker är skadligt med en blomspruta?

Anmäl
2007-11-29 00:27 #24 av: fettmedkevlar

Går inte att redigera inlägget, såg att jag uttryckt mig fel i en mening där.

#20 Jag menade, vad är det som gör att du inte tycker om vattenstråle?

Anmäl
2007-11-29 00:32 #25 av: SparklingTindra

#22/23 Jag säger juh inte att det är skadligt, jag tycker bara inte att man ska använda sig av saker som ska orsaka obehag för hunden (även om det är bara för en halv sekund). Jag tror inte att obehag är det enda som hjälper, inte på nån hund. Och, här kommer en rolig sak; jag planerar att utbilda mig till instruktör och hundpsykolog genom IMMI-godkända Hundens hus när jag blir 21! Skrattande

 

#21 Jättefin hund. Glad

Anmäl
2007-11-29 00:46 #26 av: TinaH

# 25

vad gör du när din hund inte lyssnar?
Inte gör som du säger, och inte gör vad den blir tillsagd om?

jag förstod nästan att det IMMI du höll på med, för där få man inte säga FY till hunden, utan klappa den på huvvet och säga "inte göra så".

jag har hållt på med BK logi i  5år, jag vet vad jag talar om. Det var många som hade vatten flaskor, blomsprutor, nycklar colaburkar med steanr i, enbart för att avleda hunden från det felaktiga hunden gjorde i den stunden.
 

Gör hunden ett felaktigt beteende så måste det avledas.
Men GENAST när hunden gör rättt så ska den ha all beröm och kärlek!

 

Hur gör du?

 Mvh TinaH
~ Sajtvärd på: retriever.ifokus.se ~


 

Anmäl
2007-11-29 01:00 #27 av: SparklingTindra

Det är juh svårt att säga så här rakt av. Det är juh olika i olika situationer. Och Tindra lyssnar faktiskt oftast på vad jag säger åt henne.

Anmäl
2007-11-29 01:02 #28 av: TinaH

just det ja, ddet är mycket beroende på vad man har för hund.

men hur kan du då göra ditt uttalande om att det är fel att använda redskap som skapar obehag för hunden?

 Mvh TinaH
~ Sajtvärd på: retriever.ifokus.se ~


 

Anmäl
2007-11-29 01:04 #29 av: AnneN

Det finns nog lika många sätt att träna som det finns hundar och då menar jag sätt som inte skadar hunden.

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2007-11-29 01:23 #30 av: SparklingTindra

Precis. Bara för att jag inte har Ett sätt som jag använder i alla situationer betyder det inte att det inte finns andra alternativ än det som du förespråkar.

Anmäl
2007-11-29 01:41 #31 av: SparklingTindra

*med du menar jag #28 om det blev lite oklart.. =)

Anmäl
2007-11-29 02:10 #32 av: AnneN

#31 Jag förstod det =)

Själv bryter jag oönskat beteende hos hunden genom att morra, vilket för mej funkar ypperligt...

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2007-11-29 02:35 #33 av: fettmedkevlar

#25 Det är ju inte något jätte obehag som gör hunden livrädd. Vattenspruta är det enda som hjälpte på ena min hund när han var oreglerbar, dvs trotsåldern.

Att säga till hunden "Nej så får du inte göra" skulle knappast hjälpt på honom. Tro mig när jag säger det. Avleda med godis/lek gick inte heller, jag provade allt och ingenting fungerade.

Vad använde du dig av för medel då din hund gjorde något den inte fick?

Anmäl
2007-11-29 10:01 #34 av: AnneN

Jag tycker inte att det är fel att använda vattenspruta om inget annat funkar, men däremot gillar jag inte tex citronhalsbanden då de inehåller kemikalier.

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2007-11-29 15:36 #35 av: fettmedkevlar

#34 man kan byta ut citronen mot vanligt vatten

Anmäl
2007-11-29 15:47 #36 av: TinaH

Min hund skulle gilla citronhalsband och skälla ännu mera....efter som han mumsar citron som en riktigt liten gris...*S*

 Mvh TinaH
~ Sajtvärd på: retriever.ifokus.se ~


 

Anmäl
2007-11-29 19:43 #37 av: V-lang

Jag har haft stora hundar förr och det har funkat jättebra att fått dom att vara tysta, men har damerna försökt krypa på alla fyra och fånga en råtta som skäller som en galning och är som en vessla så fort det kommer någon. Och att låta folk stå utanför tills jag fått henne att ligga på sin plats tar ju lite tid eftersom man inte får tag på henne, så när jag vet att det kommer någon som ska arbeta i mitt hem som inte hon gillar så använder jag det jag vet fungerar på henne. Och hon är 8 år nu och har aldrig blivit sjuk eller skakat av skräck när hon fått sig en dusch...

Anmäl
2007-11-29 19:46 #38 av: TinaH

# 37....

Snälla Lotta....

Be din dotter video filma :-)

jag skulle vilja se detta !!! *garvar*

Lotta som kryper på golvet efter sin råtta.....Mohahaha!!!

En syn för gudarna!  *AP-FILN*
Med orangutangrumpan i vädret....*ASG!!!*Oskyldig

 Mvh TinaH
~ Sajtvärd på: retriever.ifokus.se ~


 

Anmäl
2007-11-29 20:37 #39 av: Xiox

är värkligen tortyr redskap med citron halsband?! :O

Anmäl
2007-11-29 20:48 #40 av: AnneN

Skulle du själv vilja få citron sprejat i ansiktet så fort du säger något?

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2007-11-29 21:07 #41 av: V-lang

Det kommer inte rakt i ansiktet det kommer under ifrån så det hamnar typ där hakan är som bredast in mot halsen alltså....och varför fortsätta disskutera, den här disskutionen hade vi då rakt inte inne på hundar och då var även du med..kan det vara för att det nu står i en artikell =)

Anmäl
2007-11-29 22:14 #42 av: TinaH

Får jag säga något här nu?

 

Om jag förstår detta med citronhalsbandet.
Har en kompis som har en sådan på sin rottis, tack vare att det ska bli en tjänstehnd och den inte får skälla i tid och otid.

När den är rätt inställ, och sitter relativt hårt fast kring halsen och inte kan röra sig  och är rakt under käkarna intill halsen, så ska inte cintron sprutet INTE hamna någon annan stans än där lotta säger, mellan käken och under underkäken.

Nä nu tycker jag denna frågan och detta med citronhalsband, får vara slut disskuterat.
Jag personligen anser inte att ett rätt inställt citronhalsband inte är totyr redskap, utan kan hjälpa i flera fall. Tror ju inte att min vänn som ska ha sin hund till tjänste hund skulle få detta rekomenderat av tjänstehundshundsutbilningen om detta skulle vara livs farligtför sin hund.

 Mvh TinaH
~ Sajtvärd på: retriever.ifokus.se ~


 

Anmäl
2008-05-07 11:21 #43 av: AnneN

From 1 maj 2008 är nu även stackel förbjudet att använda i Sverige =)

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2008-05-07 20:22 #44 av: Freke

Bra artikel..

Nu kanske ni som tycker CM är jätte bra tittar lite extra vad han sätter på dom hundar han fostrar om...

Hans -nylon snöre är likställt med ett kräkhalsband då det är extremt snabbt.

Stackel sätter han på alla "jobbiga" hundar..(han har satt det på en JRT?)

 

Så han är "duktig" han... 

Hälsn. Freke

Medarbetare på Beroenden.ifokus & Brott.ifokus

Anmäl
2008-05-07 20:54 #45 av: Nikkis

Måste påpeka ang. stackel lite här (skrev ett mega långt inlägg i tråden om olika typer av halsband/koppel.)Oskyldig

Stackelns syfte (från början..?) är vid träning av hund, för att trigga hunden med hjälp av ett snabbt obehag, för att den ska prestera bättre, alt i korrogeringssyfte för att hunden ska skärpa till sig.

Piggarna tränger däremot INTE In i huden som du skrev, utan det nyper till, det finns dessutom olika längder på dessa piggar. Stacklet ska inte heller vara åtdraget utan 'löst', det krävs bara ett kort snabbt knyck i kopplet för att det ska få effekt. Helst ska stacklet kombineras med ett annat vanligt halsband, så att man har två koppel på hunden och använder ngt av dem vid 'rätt' tillfälle.

 

//Nikkis-som inte själv använder sig av stackel, men däremot vet/umgåtts med folk som gör det, så jag vet syftet med stacklet Samt att det används flitigt i Polen(som jag härstammar ifrån) av polisen/försvaret osv, så jag har alltså sett träningar där stackel användes på korrekt sätt!

Anmäl
2008-05-07 22:57 #46 av: AnneN

#44 Jag kan bara hålla med

#45 Jag är emot att tillfoga djur smärta oavsett om det är för att trigga eller korrigera, om dessa personer nu är så duktiga hundtränare varför behöver de då sådan redskap?

Piggarna kanske inte tränger in i huden vid "rätt" användning men jag har sett fall då det använts så väldigt fel att hunden haft djupa sår runt halsen pga att den sk "duktiga" ägaren hade det på sin hund och korrigerade minsta lilla fel den gjorde med ett rejält hårt ryck i halsbandet, och där var det inte tal om att ha flera olika halsband på hunden utan det var endast stackel, tom till rastningspromenaderna!

Jag är glad att stackel och el är förbjudet att använda i Sverige, hade dock vart ännu bättre om det hade blivit förbjudet att sälja och äga dem också för nog tror jag det finns en del rötägg som säger att de bara äger men inte använder men ändå använder dessa.

Kan man inte träna hunden utan att tillfoga den smärta kan man enligt mig inte träna hund alls!

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2008-05-08 00:04 #47 av: Nikkis

#46

Det är just pga. sådana personer som du själv stött på som använder stackel på ett katastrofalt fel sätt som ger stacklet dåligt ryckte, missförstå mig rätt nu. All typ av redskap man använder sig av kan göra så mkt skada om det inte används rätt, hamnar i fel händer mao-det är Det jag vill få fram.

Jag har tagit handgripligen tag i min hund i korrigeringssyfte då jag hellre ger honom ett snabbt 'bett' med handen än att rycka och slita i kopplet tex. Och det räcker att 'säga till' en kanske två gånger ordentligt än att mela fram och tillbaka och tjata utan resultat. Är jag också ett rötägg för det? Många ser inte skillnaden mellan korrigering som är följt av beröm och en ren bestraffning.

Jag kan tycka att vid träning av  bla. polis/skyddshundar så behöver man förstärka ett visst beteénde genom obehag, få hunden riktigt förbannad! Det får man knappast av "bra fido bra" mitt under en träning med buse(figgen). Man vill få fram rätt dådkraft och skärpa hos hunden.

En snut/väktarhund kan få ta en och annan smäll av förövare under arbetet. Detta ska den reagera Direkt på då det är så den är lärd, att "ger man mig obehag, så kan du fet räkna med att jag inte ger mig i första taget!" Hundar som inte gör det, ja det kan sluta illa för både hund och förare. Förstår du vad jag vill få fram?

 

Anmäl
2008-05-08 00:18 #48 av: AnneN

#47 jo jag förstår vad du vill ha fram. Största orsaken till att jag tycker att stackel är förbjudet nu är ju pga dessa rötägg... De som behöver använda det i träningen för tjänstehundar bör väl isf kunna ansöka om dispens, ist för att det ska vara fritt för vem som hellst att använda hur som hellst

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2008-05-08 00:46 #49 av: Freke

Lite rättning igen då...

Stacklet ska inte sitta för löst, ska vara tajt men inte stramt..

Har under min tid inom svenska försvaret använt stackel men bara  i triggnings syfte.. då man vill få fram ett visst beteende framför allt hos sk. hangarhundar.. som egentligen är en  Vakthund,,, till skillnad från skydds, antisabotage och alla övriga varianter.. 

Hälsn. Freke

Medarbetare på Beroenden.ifokus & Brott.ifokus

Anmäl
2008-05-08 01:33 #50 av: Nikkis

#49

Ja jag menade bara att det inte ska sitta såpass hårt hela tiden utan att det ska vara mer 'slakt' så att ett knyck i kopplet ska kännas, men ändå inte glida ner allt för långt ner på halsen, för om jag förstår det rätt så ska det väl sitta rätt högt upp. Så det är precis som du sa-inte för löst, utan tajt men inte stramt.Glad

Ja hangarhundar är verkligen Inget att leka med, så där förstår jag också att man använt sig av stackel. 

Anmäl
2008-05-08 02:06 #51 av: Freke

#50 Nja det är hundar det oxå.. Bara lite mer förstörda..

Min best som jag har nu skulle lätt kunna kvala och han är inte ens förstörd.. Men han har ett blockerings sinne som inte går av för hackor... Ovtjakan borde man använda som "Hangarhund" det är en utmaning allt till trots, men han är söt...

Hälsn. Freke

Medarbetare på Beroenden.ifokus & Brott.ifokus

Anmäl
2008-05-08 11:09 #52 av: KindredCold
Det där "kräkhalsbandet" - Är inte det egentligen samma sak som när man sätter en dressyrlänk högst upp på halsen?

Bra artikel!!
Anmäl
2008-05-08 18:43 #53 av: Nikkis

#51

Alltså, förstörda och förstörda.. När man väljer ut hangarhundar är det knappast ngn liten pudel man väljer, utan rejäla hundar med hårt/starkt psyke.

En KO (Kavkazskaja Ovtjarka) däremot är ju knappast ngn sällskaps/familjehund, utan en renavlad vakthund (ännu en sak som stör mig, att folk inte vet innebörden av vad en sann vakthund är för ngt, utan tror att vilken vanlig bruksras är det per automatik..) som går in för att oskadliggöra allt i dess väg förutom sin förare. Detta är sällan ngt man behöver göra så mkt åt för att få fram det, dvs behöva 'förstöra' hundarna. Utan dom har det i sig helt enkelt. Så jag förstår att din KO kvalar till det ändamålet, utan tvekan. Så man borde börja använda KO'r för det, faktiskt.

Sen förstår jag inte alls varför vanliga "svensson's" har dessa hundar till allt annat än vakt. En Ko har inget med sånt att göra, det är sanna gårds(vakt)hundar som är totalt oberoende av ngn förare och tar egna beslut. Förighet = 0, typ.
Idiotiskt rent ut sagt, jag  ski**r i att ägare till dessa hundar säger "Ja men Nalle är så go och snäll, han skulle aaaldriiig göra ngt", Näe visst, godmorgon yxskaft liksom-kom och säg det när hunden ingår i riktigt försvar..

//Nikkis-vars morfar hade en KO som gjorde det den är avlad för. Krävdes 3 man att få bort hunden när en kvinna genade över vår egendom(i Polen)...=/

Anmäl
2008-05-08 18:44 #54 av: Nikkis

#52

Effekten blir det samma. 

Anmäl
2008-05-08 21:56 #55 av: Fija

Bra artikel.

Nova har ett sånt där halsband som sitter runt nosen som hon får ha sinna skälliga dagar. Det sitter helt löst men hon skäms så mycke när hon har det på sej så hon e helt tyst. Så har med mej det i fickan å börja hon skälla visar jag det och säjjer är du inte tyst få du ha den här och då e hon så tyst å snäll igen.

Anmäl
2008-05-12 09:21 #56 av: KindredCold

54# Är det så inte så att alla hundar på hundutställningar skulle börja kräkas i ringen, eller som min tik som har halsbandet högt uppe när vi går förbi hundar hon har problem med, eller hundar som har problem med henne.

Hon kväljer inte, eller visar obehag. Hon finner sig i det och vet att när hon lugnat ner sig eller den andra hunden gått förbi så får halsbandet åka ner..

Måste ju vara någon annan effekt på "kräkhalsbandet"..

Anmäl
2008-05-12 09:28 #57 av: AnneN

#56 att sätta stryphalsbandet högt upp på halsen och att använda kräkhalsband har samma effekt eftersom om hunden/föraren drar i kopplet så får hunden kräkreflexer och därför undviker den att dra.

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2008-05-12 10:51 #58 av: Freke

#53 Jag och familjen är väl insatta i vad det vi har..

 Du generaliserar lite för mycket och för hårt i mina ögon..

Förvisso det är ingen vanlig "bruks-" och oskadliggör ALLT i sin väg? Vad får du det ifrån?? Det är som att säga att en hetsjagande hund inte kan gå i koppel för dom kan bara springa och jaga.. Eller att en schäfer inte kan tränas till skydd då det är en vallhund?? Eller AmStaff/Pit och bull raser bara kan kampa??

det är en HUND och med motivation, träning socialisering kan du få vilken ras som helst att fungera i samhälle..

 

Men visst är det dumt att sälja dessa som familje/gård och barnvänlighund JA håller med, Du måste veta vad du ger dig in på, men så tycker jag om alla hundar och hundägare.. Läs på, fråga och ta reda på Vad, Varför du skaffar det du i slutet kommer att ha i kopplet..

Alla Hundar kan "skeva" och bli jobbiga monster om du gör fel..

 

Ska inte kommentera det du skrev om vad som hände i polen... Men den gjorde INTE vad den är avlad för... 

Hälsn. Freke

Medarbetare på Beroenden.ifokus & Brott.ifokus

Anmäl
2008-05-12 15:16 #59 av: KindredCold

#57 Hon drar ändå.. Ja, hon drar ju aldrig på som en idiot på det sättet, men hon undiker det inte..
Hon har det uppe för om en anna hund gör utfall gör hon samma sak. Är hunden tyst är hon tyst..

Hon blir för stark om hon skulle säg åt den andra hunden.
Något vi tränar på, och det går framåt.
Menar bara att tycker att det verkar som att folk tycker dressyrlänken är ett hemskt redskap på en hund..

Anmäl
2008-05-12 23:22 #60 av: Nikkis

#58 Jag skriver enbart ut min erfarenhet av rasen, jag vet mycket väl vad det är för typ av hund en KO är, då rasen är väldigt känd i både Polen och Ryssland och jag har då sett dessa hundar i sitt rätta ässe. Framförallt Ryssland-dom har inte hundar, dom har monster. Men detta kan vi disskutera fram och tillbaka i all oändlighet, våra erfarenheter och åsikter skiljer sig från varandra en del verkar det som.

Du får väldigt gärna kommentera min morfars hund. Den gjorde precis det den är född till att göra, att hålla inkräktare borta från gården och skydda boskapen på den. Det är en självständig ras som är totalt oberoende av sin förare, den ska fatta egna beslut och hålla obehöriga borta. Och det är precis det man avlat på i denna ras, man har vackert plockat just dessa egenskaper - en oförighund och orädd hund med mkt självförtroende och skärpa och givetvis mkt vakt i sig.

Du som har rasen själv vet väl säkert att på utställningar av KO hundar så MÅSTE dom visas i munkorg?

Sen tycker jag att du förmildar denna ras lite väl kanske, då av det jag läst om dig i tidningen så har din hund självmant gått till försvar när det varit bråk och 'skrämt iväg' förävarna(för du var väl inte själv inblandad i dessa bråk utan lade dig i..? Rätta mig om jag har fel)

Så bara det säger en hel del om rasen i sig(och detta säkert trots avel där man säkert försökt förminska dessa egenskaper nämnvärt och göra en sällskapshund), du skrev att detta går med träning och socialisering tt fungera i samhället, men uppenbarligen så gör just inte en KO de4t, då den trots all träning och socialisering tar egna beslut i slutändan, uppfattar den ngt hot så agerar den direkt-oavsett vad DU tycker och säger om det-och det är precis det DIN hund har gjort.

Skulle det nu vara så att din hund Inte agerade självmant under dessa bråk ni stött på utan att det är du som 'bussade' på hunden för att leka hjälte, ja då säger det precis allt om Dig isåfall(inget illa) och jag får bara gratulera att du fått ett måndagsexemplar av en KO. Så hur ska du ha det?

Kan även göra ett litet tillägg om min morfars hund, den accepterade enbart oss i familjen(dvs morfar, min mor, mig och mina bröder), och det funkade bra att leka och lattja med henne på gården och hon Var super go verkligen *Love*, men det faktum återstod att vi visste vad hon kunde gå för, om så inte mot oss-men mot andra. Därför är en KO enligt mig-INTE lämpad som sällskapshund i en lägenhet eller litet hus. Utan hör bäst hemma på en stor gård där den gör ngn verklig nytta.

 

Anmäl
2008-05-12 23:24 #61 av: Nikkis

Äsch, nu går det inte att redigera inläggen igen, stör mig på ett stavfel, men det får vackert vara nuRäcka ut tungan

Anmäl
2008-05-13 00:02 #62 av: AnneN

Nikkis och Freke, om ni vill fortsätta diskutera rasen så är ni mycket välkomna att starta en egen tråd om detta och fortsätta diskussionen där, men nu har det gått lite för långt från denna tråds ämne.

/Anne, sajtvärd

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.