Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

ALLMÄNT BETEENDE AKTIVITETER - Allmänt - Agility, Freestyle, Rallylydnad & Frisbee - Klicker, Träning & Trix - Lydnad & Bruks - Jakt, Spår & Sök - Weight pull & Drag - Utställning KURSER & INSTRUKTÖRER KLUBBINFO HUNDTRÄFFAR VETERINÄR, SJUKDOMAR & HÄLSA FÖRSÄKRINGAR HUNDMAT - Hundgodis & recept HUNDEN OCH LAGEN - Varning för oseriösa personer i hundvärlden VALPAR & AVEL HUNDFOTON & FILMKLIPP HUNDAR I MEDIA BOK- & FILMTIPS LÄNKTIPS PRESENTATION AV HUNDAR & MEDLEMMAR R.I.P HUNDAR VI MINNS GRATTIS! VECKANS FRÅGA ANNONSER - Info - Annonser - Köpes, Säljes, Bytes - Annonser - Tjänster erbjudes/sökes EFTERLYSNINGAR - Info - Efterlyses - Försvunna/Upphittade hundar - Efterlyses - Släktingar till din hund O.T. OFF-TOPIC - God morgon/middag/kväll - Dagens ros OM IFOKUS - Info från andra iFokussajter OM SAJTEN - Lekar på sajten
TRIX, TRÄNING & TÄVLING

Aktivera mera

2008-01-09 15:05 #0 av: Cerrolyn

Att aktivera sin hund är viktigt. Här får du några tips på vad du kan göra med din hund. Men det är bara din fantasin som sätter stopp...

Aktivera mera

Vikten av att aktivera hunden

Elsa har tröttnat på Fidos svansande efter henne så hon gick ut på en långpromenad på 2 timmar och när hon kommer hem är Fido fortfarande pigg och svansar efter henne. Lisas hund Karo svansade efter henne också så hon tröttnade och la ett 300m spår till Karo som tog ca 5 minuter att gå. Karo ligger trött och nöjd i sin bädd.

Varför är Karo tröttare och nöjdare än Fido när Fido har varit i gång längre?

Svaret är enkelt. Karo blev aktiverad på ett kontrollerat sätt där han fick använda nosen och huvudet. Det gör att hunden mår bättre och klarar av hemmets stilla takt på ett bättre sätt.

Men hur ska jag orka aktivera hunden varje dag? Det är något du ska tänka på innan du skaffar hunden. Tänk också på att olika raser kräver olika mycket aktivering. En hund som inte får aktiveras blir understimulerad och där med svårhanterlig. I och med att du aktivera din hund så får ni ett bättre samarbete och du stärker din ställning hos hunden.

Olika sätt att aktivera hunden på

Man kan aktivera sin hund på 4 olika sätt (kanske fler, men de kommer jag inte på nu) cirkuskonster, balansövningar, nosarbeten & problemlösningar. Man kan välja en eller flera av dessa kategorier att aktivera sin hund med, allt efter vad man känner för och har tid och ork till.

Cirkuskonster
I denna kategorin hamnar alla moment som du lär hunden. Hunden ser ingen skillnad på om det är "fritt följ" eller att "sitta fint". Inlärningssätten är också den samma.

Exempel på olika cirkuskonster:

 • Eller hur? - Hunden ska nicka när du sagt detta.
 • Blyg/skämmas - Hunden gömmer sin nos/ansikte med tassen.
 • Rulla runt - Hunden ska rulla på kommando.
 • Pekleken - Hunden ska med nosens hjälp hitta i vilken hand du har godisbiten och sedan "peka" med tassen.
 • Vinka - Hunden ska vinka med tassen.


Zack och Elina gör pekleken.

Balansövningar
Att kunna balansera på en hög och spetsig sten kräver en hel del av hunden eller att gå balansgång på ett omkullfallande träd.

Exempel på balansövningar:

 • Balansera på nosen - Lägg en godis bit på nosen som hunden inte få ta förrän du har sagt varsågod.
 • Sitta fint - Hunden sitter så den har frambenen i luften.


Ceasar sitter fint.

Nosarbeten
Alla hundar älskar att på något sätt jobba med nosen. De kräver också en stor portion koncentration från deras sida. Det kan vara allt från att man har kastat ut några godbitar i gräsmattan till att leta människor i skogen eller ett spår.

 • Sök - Hunden ska hitta en person som har gömt sig.
 • Uppletande - Hunden ska hitta en eller flera saker som du har lagt ut.
 • Spår - Hunden ska följa ett spå som är utlagd av en människa.


Ceasar letar efter godis i snön.

Problemlösningar
Att knyckla ihop en toarulle med en godis bit i som hunden ska försöka att få ut har säkert många gjort. Men få tänker på att hunden då blir aktiverade. Det finns också många aktiveringssaker på marknaden där hunden ska utföra något för att få ut en godisbit.

Exempel på problemlösningar:

 • Gömd godis - Hunden ska klura ut hur den ska få tag i en godisbit som finns under en burk.


Aktiveringsboll

Slutord

Det är bara fantasin som sätter stopp för vad man kan lära sin hund. Själv ska jag försöka att lära Ceasar att städa sina leksaker, dvs han ska leta upp dem och sedan lägga dem i sin lekkorg där hans leksaker ska vara. Det finns många olika "nytto" saker man kan lära sin hund. Som sagt det är bara fantasin som sätter stopp. I boken Aktivitetsboken av Memea Mohlin finns många tips och på sidan Aktiveringssidan (http://www.hattifnatt.com/aktivering/index.html) kan ni läsa om hur man lär hunden olika trix mm.

Lycka till med aktiveringen av din hund.

Av: Ceasar_Gold

Datum för publicering

 • 2008-01-09

MVH Cerrolyn
Sajtägare på Tävlingshundar

Medarbetare på: Hoya, Retriever, Vallhundar
Min hemsida: Ceasars Vänner

Anmäl
2008-01-09 15:36 #1 av: Nicka

ToppenKyss..BRA - inlägg Flört..!!

Just detta aktiveringssätt har Jag alltid gjort och gör titt som tätt. Lovar att hundarna gillar detta och så nyfikna De blir. Super-Bra.

Roligt för både hund & ägare, även för publikSkrattande

Anmäl
2008-01-09 15:37 #2 av: AnneN

Jätte bra artikel =)

Vill bara påminna folk om att en hund som har lätt att bli stressad bör inte leka allt för mkt med aktivitetsboll eller annat som gör att den springer omkring och jagar saker, även fotbollar och att kasta tennisbollar kan vara stressande och det kan ta några dagar innnan stresshormonet har återgått till normal nivå för hunden.

(det är iaf vad min instruktör berättade för mej)

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2008-01-09 15:43 #3 av: Cerrolyn

#2

Bra påpekande

MVH Cerrolyn
Sajtägare på Tävlingshundar

Medarbetare på: Hoya, Retriever, Vallhundar
Min hemsida: Ceasars Vänner

Anmäl
2008-01-09 19:09 #4 av: L8sson

vilket bra inlägg *tummen upp*

 jo jag kan erkänna att jag inte aktiverar min hund så mkt på detta sätt *generad* men de ska de bli ändring på ska bli som förr när båda hunden min och jag va pigga nu e vi trött för de mästa hehe :)

 

Anmäl
2008-01-09 19:41 #5 av: neeonbubbla

roligt å lärorikt inlägg ;) " eller hur? " verkade extra skojj :D

Anmäl
2008-01-09 21:39 #6 av: Cerrolyn

Tackar

Kul att ni gillade den :D

#5 "Eller hur" finns beskriven i boken Aktivitetsboken av Memea Mohlin

MVH Cerrolyn
Sajtägare på Tävlingshundar

Medarbetare på: Hoya, Retriever, Vallhundar
Min hemsida: Ceasars Vänner

Anmäl
2008-01-26 03:22 #7 av: Liss

Jätte bra artikel:)
skulle dock velat ha tips på HUR man tränar in sakerna också?:) Jag gör i princip allt de där.. men just "skämmas" med tassen i ansiktet och "sitta fint" är ecko inte alls bra på:P Hur tusan får man en hund att föra tassen till huvudet?:) hehe..

bra iaf:)

Anmäl
2008-01-26 16:55 #8 av: Cerrolyn

#7

Jag har själv inte lyckas med att få Ceasar att skämmas (tränat dåligt) men jag har höra att man kan testa att blåsa på nosen eller sätta en tejpbit på nosen eller över ögat och sedan klicka in när hunden tar upp tassen dit.

Sitta fint
Tränade jag in genom att hålla en godis bit över nosen så att han måste lyfta båda frambenen för att nå den. När han lyfte på dem så fick han den. Sedan krävde jag mer och mer...

MVH Cerrolyn
Sajtägare på Tävlingshundar

Medarbetare på: Hoya, Retriever, Vallhundar
Min hemsida: Ceasars Vänner

Anmäl
2008-01-26 19:18 #9 av: Elcyion
Det finns lite olika aktiveringsböcker på marknaden som kan vara till hjälp där. Dels har du "min bästa vän" av Marie Hansson (utbildad av Anders Hallgren) och "Aktivering - Smart lek med din hund" av Nina Roegner. Det finns säkert fler, med de var de jag kunde komma på just nu.
Anmäl
2008-01-28 01:26 #10 av: Liss

#8 Ah, smart de där me en tjepbit eller så.. undra bara om han får in att de är just de jag berömmer och inte att få bort tejpbiten:P

De där med sitta fint- jag försökte som du säger att hålla en godis.. men då hoppar han eller gör alla andra saker han kan:P iaf så har jag fått honom till att ta upp båda tassarna sammtidigt men nästan som han inte har någon balans.. för de är i nån sekund sen dunsar han ner igen.. så han sitter inte precis fint;)

Anmäl
2008-01-28 08:51 #11 av: Cerrolyn

#10

Om han hoppar så håller du godisbiten för högt upp. Det tar ett tag innan de får till balansen, men det är bara att träna på. Beröm honom när han är uppe med "bra" eller klicker så gör det inget om godisen kommer när han har dunsat ner.

Om en 7-årig envis goldenhane kan lära sig detta på ca 1 månad så finns det hopp för allaFlört

MVH Cerrolyn
Sajtägare på Tävlingshundar

Medarbetare på: Hoya, Retriever, Vallhundar
Min hemsida: Ceasars Vänner

Anmäl
2008-02-05 22:43 #12 av: Liss

#11 haha, han lyckades EN gång för ett tag sen:P men sen försvann de lika fort.. får fortsätta öva helt enkelt.

Anmäl
2008-02-06 08:28 #13 av: TinaH

#11

Inte för en Tyson.....Gråter

 Mvh TinaH
~ Sajtvärd på: retriever.ifokus.se ~


 

Anmäl
2009-01-23 19:42 #14 av: AnneN

Puttar upp denna lite =)

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2009-01-24 02:10 #15 av: Andreassons

Hejsan,

vi har en fråga när det gäller aktivering. Hur ska vi få vår hund Lova, som vi adopterade från ett hundstall när hon var ungefär ett år, att förstå hur man leker.

Vi har en boll där man gömmer godis. Vi visar henne godiset och tydligt hur vi lägger den i bollen men hon tittar bara efter våra händer. Vi tar bollen och skakar på den och får godiset att rulla ut och då kan hon ta det. men om vi lägger bollen där så nosar hon och sedan går hon därifrån.

Vi har också provat att kasta saker och få henne att springa efter (provat med pinnar, leksaker och godis) men hon stannar och tittar på oss och slickar våra händer.

Häromdagen tog vi en godisbit i handen och visade på bitsaken och när hon tog den i munnen då berömde vi direkt och gav godis. Vi tänkte först få henne att förstå att det kan ge utdelning att leka med saken och och efter det få henne att springa och hämta den eller något.

Kan det vara så eftersom att hennes första år har varit på ett hundstall med mängder av andra hundar att hon inte vet hur man leker med oss, är hon för gammal eller leker vi fel?

Hon leker mycket bra med andra hundar. Då lägger hon sig ner och vill få dem att springa med henne och busspringer sedan runt, runt. Det har vi också provat att göra samma sak. Vi lägger oss förväntansfullt framför henne och busar lite genom att försiktigt putta till henne. Men då tittar hon bara på oss och undrar vad vi gör.

Hon får mycket motion genom att vi är ute med henne långa promenader och springer mycket.

Men vi vill ju stimulera hennes hjärna också.

Hon kan sitt, ligg och mer eller mindre rulla runt.

Har ni tips och hjälp på vad vi ska göra?

Anmäl
2009-01-24 09:35 #16 av: fettmedkevlar

SKIT ROLIG ARTIKEL!!

Har sparat och skrivit ut denna ;D Nu ska det banne mig lekas här hemma med hundarna.

Anmäl
2009-01-26 11:38 #17 av: CarolineO

Jättebra tips!!

Anmäl
2009-01-26 12:09 #18 av: zabelle

15# Jag har haft samma problem med min hund att han inte förstår hur han ska "leka fram godis" ur aktivitetsbollen. Jag tog en toarulle, delade den o la godisen synlig först. Efterhand gjorde jag det lite svårare och till sist förstog han vad det gick ut på. Nu klarar han bollen också, men det tog några veckor. 

Man kan ta en genomskinlig plastburk och ställa upp o ner över godisen också till att börja med. Det får inte vara för svårt i början då tappar hunden intresset. 

Zabelle   

Anmäl
2009-01-26 16:00 #19 av: pippa__

Jättebra! =)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.