Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

ALLMÄNT BETEENDE AKTIVITETER - Allmänt - Agility, Freestyle, Rallylydnad & Frisbee - Klicker, Träning & Trix - Lydnad & Bruks - Jakt, Spår & Sök - Weight pull & Drag - Utställning KURSER & INSTRUKTÖRER KLUBBINFO HUNDTRÄFFAR VETERINÄR, SJUKDOMAR & HÄLSA FÖRSÄKRINGAR HUNDMAT - Hundgodis & recept HUNDEN OCH LAGEN - Varning för oseriösa personer i hundvärlden VALPAR & AVEL HUNDFOTON & FILMKLIPP HUNDAR I MEDIA BOK- & FILMTIPS LÄNKTIPS PRESENTATION AV HUNDAR & MEDLEMMAR R.I.P HUNDAR VI MINNS GRATTIS! VECKANS FRÅGA ANNONSER - Info - Annonser - Köpes, Säljes, Bytes - Annonser - Tjänster erbjudes/sökes EFTERLYSNINGAR - Info - Efterlyses - Försvunna/Upphittade hundar - Efterlyses - Släktingar till din hund O.T. OFF-TOPIC - God morgon/middag/kväll - Dagens ros OM IFOKUS - Info från andra iFokussajter OM SAJTEN - Lekar på sajten
ÖVRIGT

Att rädda hundar från slakt i Asien

2008-03-01 14:09 #0 av: AnneN

Animal Protection Network (APN) är en svensk ideell organisation som grundades 2004 i Stockholm. Syftet med organisationen är att stoppa djurplågeriet och slakten av katter och hundar i Asien.

Jag vill varna känsliga läsare för artikelns innehåll som kan vara något magstarkt!

 

Att rädda hundar från slakt i Asien

 

Animal Protection Network (APN) är en svensk ideell organisation som grundades 2004 i Stockholm. Syftet med organisationen är att stoppa djurplågeriet och slakten av katter och hundar i Asien. Med djurplågeri syftar vi främst på tortyren katter och hundar utsätts för i samband med slakt för kött- och pälsproduktion. APNs verksamhet går ut på att stödja viktiga projekt i Asien med ekonomiska resurser. Det gör vi genom fundraisingarbete och genom stödmedlemmar i Sverige. Ju fler medlemmar vi får, desto fler hundar kan vi rädda. En ganska enkel ekvation faktiskt! Alla jobbar helt gratis inom APN, vi har inga kontor, inga administrativa kostnader och vi garanterar att varje krona som vi samlar in går till rätt saker. För mer information, se www.animalprotection.se.

Just nu stödjer vi flera projekt, bland annat Animal Kingdom Foundation i Filippinerna. Vår partner i Asien, Animal Kingdom Foundation arbetar med det farliga jobbet att frita hundar från illegala slakterier. För ca 90 kronor per hund kan Animal Protection Network bidra till att en hund slipper slaktas, och istället får komma till AKFs shelter utanför Manilla. I priset ingår även rättegång mot de skyldiga. Det kostar samma summa att hålla en hund på centret per månad, med mat, veterinärvård osv. Hittills har AKF bland annat räddat över 800 hundar från slakt. De har stängt ner flera slakterier och ställt ett flertal personer inför rätta.

Här redogör Milla Bokemar och Lou Kockly för en del av sin resa för Animal Protection Network till deras samarbetspartner i Asien, Animal Kingdom Foundation (AKF) i Filippinerna.

Två dygn med hundslaktsutredare i Filippinerna

Vi packade in oss i AKF's pålitliga buss med Ronald, (Filippinernas absolut bästa chaufför bakom ratten) och begav oss ut på en fyra timmar lång resa upp till bergen.. Vi skulle till staden Baguio där traditionen av att äta hund är mycket djupt rotad.

De två dygnen som följer efter detta är helt overkliga. Ena sekunden så kände man sig som Modesty Blaise som jobbade under cover på en stake out och var så cool, och nästa stod man gråtandes som ett barn och kräktes bakom en illegal köttmarknad där man precis sett en liten hund bli styckad...

Hur som: Det hela började med en resa upp i de vackraste bergen jag sett med en natur som slår allt annat. Så fort vi kom fram slängde vi in väskorna på vårt hotell som hade en skylt utanför som proklamerade att det var "Clean, Cosy & Comfy". Vad mer kan man begära?

Vi gick in på ett fik, tog en kaffe och mötte Brando, AKF's utredare som jobbar på det norra distriktet. En man med så mycket stolthet, kunskap, kärlek och is i magen. Han sa till oss när vi möttes att vi skulle få ett hektiskt dygn framför oss... och han visade sig ha rätt. Vi kommer att återkomma till honom då denna man gjorde ett mycket starkt intryck. Vilken hjälte, att sådana människor finns i verkligheten?

 

Under briefingen fick vi reda på att han haft Surveillance i två månader och att vi mellan klockan halv fyra och sex på morgonen, vid en vägspärr, tillsammans med två poliser förhoppningsvis skulle göra en raid mot en bil med "dead meat", alltså redan slaktade hundar på väg upp mot marknaden.

I Baguio äts ungefär 360 hundar per dag, de säljs på marknad för omkring 110-130 peso per kilo (omkring 20kr), i affärer och på restauranger. Allt helt olagligt, och i stort sett samtliga har dött en vedervärdig tortyrliknande död. I en sådan bil som vi skulle stanna så kan man komma över omkring 50 hundar, ibland många fler.

Det är i Operations där man antingen stoppar bilar på väg till slakterierna eller genom att slå till mot självaste slakterierna som man räddar de levande hundarna som sedan hamnar på AKF Rescue Center. Att göra Raid mot "dead meat" har den effekten att man sätter dit handlaren, chauffören och hindrar ytterligare en transport att nå marknaden. Detta är det "minst farliga" man kan göra, och jag och Milla skulle få vara med på en sådan Raid. Hjärtat stannade i våra kroppar. Herre Gud, vad har vi gett oss in på?

Hem till hotellet och försöka att sova ett par timmar... klockan 02.30 ringde väckarklockan och det var dags att gå upp. Efter att vara vana vid värmen som var nere vid centret så var det skönt att kura in sig i jacka och halsduk, för det var både ruggigt och kallt denna morgon.

Vi träffades vid receptionen strax före tre på morgonen och hoppade in i bilen. Ronald hade sovit en timme, men berättade att under Raids kunde han gå 48 timmar utan sömn, så det var inget vi behövde oroa oss för.

Vi åkte till en vägspärr och ställde oss där tillsammans med AKFs två investigators, två inhyrda poliser, AKFs chef, jag och Milla. Alla på varsin strategisk plats för att hålla utkik efter en speciell bil. En brun van, med medar på taket, en speciell registreringsskylt och en last som var både olaglig och ohygglig. Han åkte förbi denna väg varannan natt och försåg Baguios marknad med en stor del av det hundkött som vi tillsammans med AKF kämpade så hårt för att hindra. Jag och Milla fick av naturliga orsaker hålla oss i bakgrunden eller ha luvorna på oss, ljushåriga vita kvinnor är ingen vanlig syn här uppe i bergen.

Väntan var spännande, läskig, men lång. Många bilar åkte förbi, men inte vår bruna van med takräcken... Något hade gått snett. Besvikelsen var total!

Det finns tre vägar upp till Baguio, men detta är den snabbaste med tanke på vägen som köttbilen kom ifrån. Det finns lite olika alternativ varför den uteblev denna natt, men det troligaste är att polisen vi jobbade med hade tipsat leverantören om att något var i görningen. En polis tjänar omkring 20 000 pesos varje månad, en hund-handlare mer än det femdubbla. Sedan kan det ju ha hänt att bilen fick punktering, chauffören blev sjuk, han åkte tidigare än vanligt, senare än vanligt, annan väg etc. Vi kommer aldrig att få veta. Men den natten lyckades vi aldrig stoppa transporten, och dagen efter besökte vi marknaden och upptäckte att köttet nått sin destination. Vi hade misslyckats...

Text: Lou Kockly och Anna Almberg

Bilderna är tagna av AKF och hela denna artikel inklusive bilder är det copyright på.

Relaterade länkar

Av: Anne_N

Datum för publicering

  • 2008-03-01

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2008-03-01 14:41 #1 av: AnneN

Ni får mer än gärna tipsa om denna artikel genom att länka till den på fler sajter

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2008-03-01 15:57 #2 av: Emelie123

Eftersom jag går i ett naturbruksgymnasieum och hundinriktinig så ska jag höra mig för i skolan om det är någon som vill bidra med en slant så kanske man kan rädda några hundar och katter från slakt:). Jag håller er upprättade om vad som kommer att hända med våran insamlig sen.

Bra artikel men hemskt att det händer såna saker här i världen...

Anmäl
2008-03-01 16:02 #3 av: AnneN

#2 Jätte bra initiativ =)

Jo det är riktigt hemskt att sånt händer i världen men det är bra att det finns folk som jobbar helt ideellt i organisationer som hjälper djuren.

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2008-03-01 17:42 #4 av: Ijin

Alltså.. inte för att verkar askall eller någonting.. men hundar precis som alla andra djur är väl mat dom med? det är en helt annan kultur där borta, och vi borde inte lägga oss i den försen vi vet exakt vad vi gör.. MEN.

Om det är så att det är förbjudet enligt lag i det landet, så är det klart att man ska stoppa det, och inget djur ska dö en tortyr död. Men om landet tilllåter det(vissa gör det) så är väl dödssättet också viktigt. 

Men vi västerlänningar har en helt annan syn på djur och liknande än vad dom har.

OBS Jag står inte för tortyr död, eller liknande, jag helt enkelt konstaterar att vi inte har någon rätt att ändra på andra länder hipp som happ... Det är deras kultur, vad har vi för rätt att ändra på den? 

Anmäl
2008-03-01 18:04 #5 av: AnneN

Det är väl en sak att de äter djuren, men att tortera dem är aldrig någonsin rätt kultur eller ej!

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2008-03-01 18:29 #6 av: Ijin

#5 Jo, det var det jag försökte säga.. Liite knepigt att tala om det utan att alla hatar en, ungefär som att prata om invandrare ellre liknande..

Anmäl
2008-03-04 21:01 #7 av: Hennum

jag håller faktiskt oxå med där. folk kan få äta vilka djur de vill, så länge de inte lider. själv är jag vegetarian, men fördömer inte andras val av mat. (utom möjligtvis att folk inte vill äta ekologiskt, det fördömer jag lite grann åtminstonde :P )

Anmäl
2008-03-05 21:01 #8 av: Ijin

#7 jag skulle också vara vegeterian om jag var säker på att jag itne skulle se ut som en pinne om jag gjorde det;/

Anmäl
2008-03-05 21:35 #9 av: danino

såg att dom flår hundar LEVANDE i asien på nått program.Önskar att jag aldrig sett det,kommer aldrig glömma...

Anmäl
2008-03-13 19:16 #10 av: Dohse

Gå in på denna länken och skriv på ni också:

http://www.animalprotection.se./index.php?id=73

Anmäl
2008-09-20 11:51 #11 av: AnneN

I senaste numret av HUNDliv så finns det ett bra reportage om APN´s jobb i Filipinerna!

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2008-09-21 00:05 #12 av: Hera

Tyvärr anser man i vissa länder att köttet blir godare om djuret dör en plågsam död.

 

Det är jag fruktansvärt mkt emot!!! Dom får gärna äta hundar, men hundarna ska få dö en värdig död, som vilket annat djur som helst. Alla förtjänar en bra död.

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2008-09-21 00:41 #13 av: AnneN

Jag håller med dig Hera, så länge djuren inte behöver plågas så får de väl äta vilken djurart de vill.

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2009-03-28 15:10 #14 av: AnneN

I senaste nummret av Härliga Hund (nr 4 2009) så står det om ett tillslag som Animal protection network var delaktiga i mot ett hundslakteri.

Mycket läsvärt!

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2010-02-18 00:00 #15 av: KadjaNina

Vet inte om ni läst bloggen men den är läsvärd. Vilka hjältar säger jag bara! http://apn.blogg.se/

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.