Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

ALLMÄNT BETEENDE AKTIVITETER - Allmänt - Agility, Freestyle, Rallylydnad & Frisbee - Klicker, Träning & Trix - Lydnad & Bruks - Jakt, Spår & Sök - Weight pull & Drag - Utställning KURSER & INSTRUKTÖRER KLUBBINFO HUNDTRÄFFAR VETERINÄR, SJUKDOMAR & HÄLSA FÖRSÄKRINGAR HUNDMAT - Hundgodis & recept HUNDEN OCH LAGEN - Varning för oseriösa personer i hundvärlden VALPAR & AVEL HUNDFOTON & FILMKLIPP HUNDAR I MEDIA BOK- & FILMTIPS LÄNKTIPS PRESENTATION AV HUNDAR & MEDLEMMAR R.I.P HUNDAR VI MINNS GRATTIS! VECKANS FRÅGA ANNONSER - Info - Annonser - Köpes, Säljes, Bytes - Annonser - Tjänster erbjudes/sökes EFTERLYSNINGAR - Info - Efterlyses - Försvunna/Upphittade hundar - Efterlyses - Släktingar till din hund O.T. OFF-TOPIC - God morgon/middag/kväll - Dagens ros OM IFOKUS - Info från andra iFokussajter OM SAJTEN - Lekar på sajten
VETERINÄR, SJUKDOMAR & HÄLSA

Parvovirus

2008-04-05 16:43 #0 av: AnneN

Parvovirus är en av de sjukdomar som vi (i de flesta fall) vaccinerar våra älskade hundar mot. I denna artikel kommer du att få läsa om hur detta virus smittar, vilka symptomen är mm. Du har väl också vaccinerat din hund?

Förekomst

Hundens parvovirus typ 2 (CPV-2) är spritt över hela världen och finns även i Sverige. Detta går dock att vaccinera mot så att hunden får ett mycket bra skydd (immunitet) mot infektion med parvovirus. Tack vare att folk oftast vaccinerar sina hundar så är sjukdom orsakad av parvovirus sällsynt bland svenska hundar.

Smitta

Viruset sprids genom avföring från infekterade hundar under ca 2 veckors tid, efter det kan hunden fortsätta att sprida virus om det finns rester av avföring på t.ex. päls och tassar. De hundar som är infekterade sprider smitta även innan de visar symtom på sjukdom och många smittspridande hundar visar aldrig några symtom.
Viruset sprids även via t.ex. händer och föremål som kläder, matskålar, filtar, mm.
Parvoviruset kan leva i flera år i skog och mark och smitta nya hundar.
Pga. dess långvariga överlevnad i naturen kan man inte räkna med att kunna "vänta ut" en parvovirus-smitta från omgivningen, varken inomhus eller utomhus. Noggrann rengöring och desinficering är nödvändigt. Parvoviruset tål de flesta desinfektionsmedel om de används i vanlig brukslösning, noggrann granskning av tillverkarens anvisningar vad avser dosering och tillvägagångssätt är därför att rekommendera. 
I inomhus- och utomhusmiljöer som inte går att desinficera helt kan smittan finnas kvar under lång tid.

Korrekt vaccinerade hundar är väl skyddade mot smitta. Valpar som föds av en korrekt vaccinerad tik har ett indirekt skydd under de första veckorna. 
En hund som överlevt en parvovirusinfektion är immun mot infektion med hundens parvovirus i minst 20 månader, eventuellt hela livet.

Parvovirus smittar inte till människor, dock kan det smitta ovaccinerade katter.

Symptom

Sjukdom till följd av en parvovirusinfektion kan ses hos hundar i alla åldrar. Många äldre hundar visar dock inga symtom på att de är infekterade. Även om allvarlig sjukdom ses även hos vuxna hundar är risken för grav sjukdom störst hos unga hundar.
Symtomen ses oftast inom några dagar från det hunden infekterats. Typiskt är hög feber (40-41°C), kräkningar och diarré. Dessa symtom kan dock orsakas av en rad olika anledningar så en hund med dessa symtom behöver inte vara smittad med parvovirus.
Hunden kan snabbt bli sämre och avlida. I de flesta fall överlever hunden med hjälp av veterinärvård. Hundar som överlever brukar tillfriskna helt utan några bestående problem.
Riktigt små valpar födda av en tik utan skydd mot infektionen (alltså en icke vaccinerad tik) är mycket känsliga och hela kullen kan dö plötsligt om de smittas med parvovirus. Valpar födda av en ovaccinerad tik kan även dö flera månader senare till följd av skador på hjärtat. För att viruset ska kunna orsaka hjärtsjukdom måste valparna infekteras före 2 månaders ålder.

Diagnos

Misstanke om infektion med parvovirus uppstår ofta när en eller flera ovaccinerade hundar uppvisar typiska symtom. De flesta hundar har också mycket få vita blodkroppar när de är akut sjuka till följd av parvovirusinfektion, detta kan ses med hjälp av blodprov.
Om man hittar själva viruset (eller delar av det) i ett avföringsprov vet man säkert att hunden är infekterad med just parvovirus. Ibland kan man dock inte hitta virus i avföringsprovet även om hunden är sjuk, risken för det ökar desto längre tid hunden har varit infekterad.

Blodprov kan undersökas för att se om hundens immunförsvar har bildat antikroppar mot parvovirus.
Vaccinerade hundar och hundar som tidigare varit infekterade med parvovirus har också antikroppar i blodet.

VACCINERA DIN HUND!

Artikel om vaccinering hittar du här

Källa: www.sva.se

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2008-04-05 16:55 #1 av: AnneN

Under det år som jag jobbade på en djurklinik så kom det in en jätte söt valp som ägarna hade trott i 1 vecka att den hade "bara" vanlig magsjuka ända tills den en morgon hade kräkts och bajsat rent blod Gråter Valpen var så dålig då den kom in att den inte gick att rädda utan dog mitt framför våra ögon på undersökningsbordet.

Valpens ägare hade fått valpen av en bekant till en som var med i samma jaktlag. Tiken var inte vaccinerad och vid leverans så var inte heller någon av valparna vaccinerade, ägaren hade tid på samma djurklinik 2 dagar senare för vaccinering av valpen. Tyvärr var det för sent... Det var riktigt hemskt att se denna lilla valp som var bara 8½ vecka gammal så sjuk Gråter

Så snälla om ni ska ta valpar på era hundar så se till att både föräldradjuren och valparna vaccineras och vaccinera era hundar regelbundet även om ni inte ska ta valpar på dem och även om de aldrig träffar främmande hundar!

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2008-04-05 18:02 #2 av: SparklingTindra

Jättebra artikel. Tindras valpar ska ju snart vaccineras och Tindra kommer själv snart att ta en till eftersom att det snart gått 2 år.

Anmäl
2008-04-05 18:08 #3 av: AnneN

#2 jätte bra att du vaccinerar =)

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2008-04-05 20:51 #4 av: LillMalin

Bra artikel!! =)

Men en sak undrar jag , varför ska valparna vacineras när dom är såååå små? dom vaciners ju ändå när dom är typ 12 veckor tror jag...I Norge och Finland vacinerar dom jiu inte valparna när dom är så små?

Anmäl
2008-04-05 20:52 #5 av: AnneN

#4 de vaccineras så tidigt för att de ska få ett så bra skydd som möjligt

 

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2008-04-05 20:54 #6 av: LillMalin

men det tycker jag är onödigt,,tycker det räcker att dom vacineras när dom är 12 veckor, men varför gör man inte så i Norge och Finland då?

Anmäl
2008-04-05 20:59 #7 av: AnneN

Varför de inte gör så i andra länder har jag tyvärr inget svar på men jag tycker det är bra att de vaccineras vid både 8-12 veckors ålder, ju bättre skydd ju mindre risk för att de blir smittade.

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2008-04-05 21:02 #8 av: LillMalin

Okej! =)

Anmäl
2008-10-18 00:32 #9 av: AnneN

Puttar upp denna lite för att påminna folk om varför vi bör vaccinera våra fyrbenta vänner!

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2012-04-29 09:15 #10 av: JenD

Puttar upp denna tråd. Min 4 mån valp ligger förnärvarande jättesjuk av parvo. Enligt vet är det 50/50 chans för överlevnad.

Han är vaccinerad! Dock fick han för ca 3-4v sedan allergimed utskrivet av en annan vet och enligt nya vet var det alldeles för starka steroider som sänkte immunförsvaret och lill-grabben blev då smittad.

Nu bor jag i ett land med annan djurhållning (Thailand) så förhoppningsvis skulle detta inte hända i Sverige men jag vill ändå uppmärksamma detta. INGEN info gavs av gamla vet att detta kunde hända. Hade då aldrig gett honom dom pillrena.

Håll tummarna för min pojke! Det är en vidrig sjukdom!

Anmäl
2012-04-29 09:59 #11 av: AnneN

#10 Nej vad dåligt av gamla veterinären att inte upplysa om riskerna Rynkar på näsan Håller tummar & tassar för att din lille ska klara sig ur detta!

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2012-04-29 10:08 #12 av: Forest

Det är snart dags för lilla Donna att få sin 1 års spruta Enja ska få sin årliga vacc med :) Tycker detta är jätte viktigt att man vacc sina hundar :)

10 oj det var inte roligt :-( Håller tummarna för att allt ska gå bra och att han klarar sig

Sophie-Medarbetare på pudel

Anmäl
2012-04-29 10:48 #13 av: JenD

#11 & #12

Tack!!

Anmäl
2017-09-03 23:11 #14 av: fackdack

familjens ny in komling fick parvo.
mätte det väldigt fort gick till veterinären när jag såg att hon hade diarré nu 4 dagar senare nätter hon och dricker jätte och börjar bli sig själv! hon tog med sig sjukdomen från hennes uppfödare bor i Ungern)

Anmäl
2017-09-03 23:12 #15 av: fackdack

men nu har det kom på Alva:/
Vi håller våra timmar läkaren sa att på elsa var chansen 1 procent och hon klarar det jag håller hoppet uppe men jag tror inte att Alva klarar det. hoppas bara inte dom andra hundarna blir smittade :'/

Anmäl
2017-09-03 23:15 #16 av: fackdack

ps Alva bar vacenetad mot den sjuk dommen veterinären fattade inte heller riktigt hur det kunde komma på henne. hon hade nu när vi var hos dockton 40 graders feber och skakade :/

Anmäl
2017-09-04 12:17 #17 av: Forest

16 fy vad otäckt, jag hoppas verkligen på att % ökar så lilla Alva klarar sig.  

Sophie-Medarbetare på pudel

Anmäl
2017-09-05 08:54 #18 av: fackdack

hon ser hemskt mycket bättre ut nu❤ håller alla tummar och tassar för henne här hemma ❤ nästa vecka blir det att åka till Elsas uppfödare ! tycker inte det är ok att sprida viruset så ! :/

Anmäl
2017-09-05 10:37 #19 av: Forest

18. Jag vet inte om det är samma som med katter Funderar Men vissa kattkolonier kan ha sin typ av kattpest, vi hyrde ett tag ett hus där fanns det en typ av pest i hade en katt som åkte på det (vuxen katt) som var vacc. Övriga 4 fick inte.   Om du åker dit så tänk på att byta om, du kan annars dra med dig smittan hem igen.  Håller tummarna stenhårt för Alva Blomma

Sophie-Medarbetare på pudel

Anmäl
2017-09-05 10:51 #20 av: fackdack

jo det skall jag här själv städar vi här hemma 3 gånger om dagen med klor eller vad det heter :o doktorn sa att det tar bort bakterierna bäst :o men doktorn sa med att det ser bättre ut men han kan inte säga något :o

Anmäl
2017-09-09 09:32 #21 av: fackdack

bästa veterinären i EU är i Debrecen !
har aldrig hört eller sett en hund som har varit så inne i parvo som överlevt ! men Alva!!! hon äter och dricker !!!!
hon har parvo fortfarande inte så blir att hålla henne under karaktären hemma i 7 dagar ❤
veterinären är med överlycklig! glad att veta hur man gör för att göra chansen bättre ! 2 hundar med parvo 1 var inte så illa kommen den andra var riktigt illa ! båda överlevde ! med många sprutor och mycket kärlek ❤ är mina hundar fri från parvo ❤ dock har Alva gått ner många kg ! men här blir det lätt och vatten framme hela dagarna tills hon blir på sin normala vikt ❤ bild från Alva kommer när hon kommer hem från doktorn ❤

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.