Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

ALLMÄNT BETEENDE AKTIVITETER - Allmänt - Agility, Freestyle, Rallylydnad & Frisbee - Klicker, Träning & Trix - Lydnad & Bruks - Jakt, Spår & Sök - Weight pull & Drag - Utställning KURSER & INSTRUKTÖRER KLUBBINFO HUNDTRÄFFAR VETERINÄR, SJUKDOMAR & HÄLSA FÖRSÄKRINGAR HUNDMAT - Hundgodis & recept HUNDEN OCH LAGEN - Varning för oseriösa personer i hundvärlden VALPAR & AVEL HUNDFOTON & FILMKLIPP HUNDAR I MEDIA BOK- & FILMTIPS LÄNKTIPS PRESENTATION AV HUNDAR & MEDLEMMAR R.I.P HUNDAR VI MINNS GRATTIS! VECKANS FRÅGA ANNONSER - Info - Annonser - Köpes, Säljes, Bytes - Annonser - Tjänster erbjudes/sökes EFTERLYSNINGAR - Info - Efterlyses - Försvunna/Upphittade hundar - Efterlyses - Släktingar till din hund O.T. OFF-TOPIC - God morgon/middag/kväll - Dagens ros OM IFOKUS - Info från andra iFokussajter OM SAJTEN - Lekar på sajten
HUNDMAT & GODIS

8 frågor & svar om hundmat

2008-05-14 14:13 #0 av: AnneN

Kan hunden äta kattmat? Kan hunden bli vegetarian och hur mycket ska hunden egentligen dricka? Dessa och andra några andra vanliga frågor om foder får du svar på här.

Kan jag ge hunden "människomat"?
Även om lite människomat t.ex. popcorn, isbitar och saltfria riskakor eller rena råvaror, t.ex. kokt kött, kokt ris, kokt potatis eller en skiva ost gärna kan ges som fodertillskott eller godis, rekommenderas det inte att du ger hunden rester från bordet. Tillagad människomat kan innehålla flera ingredienser som kan irritera hundens magtarmkanal, varvid hunden kan få besvär i mage och tarm som luft i magen, magsmärtor eller diarré. Besvär i mage och tarm förekommer speciellt vid intag av kryddad, saltad eller fet människomat, som t.ex. välkryddade grytor, stekt kött eller sås.
För mycket rester från bordet kan på längre sikt störa balansen mellan de näringsämnen hunden äter. Hunden kommer dessutom vänja sig vid att få människomat tillsammans med fodret och kan då bli kräsen. Om du ger hunden mat vid bordet uppmuntrar du den också att tigga, vilket oftast inte är önskvärt.

 

Varför vill min hund inte äta sitt foder?
Det kan finnas många orsaker till att hunden inte äter sitt foder. Många hundar fastar i perioder upp till 7 dagar, ofta i samband med varmt väder. Du bör kontakta veterinär om hunden verkar slö eller inte vill dricka och har fastat i mer än 24 timmar.
Många hundar är vanedjur. Om du utfodrar hunden på ett annat ställe, vid en annan tidpunkt eller i en annan skål än den är van vid kan den vägra att äta. Ännu en anledning uppstår om fodret har förvarats på fel sätt eller är för gammalt, vilket kan få fettsyrorna att härskna och ge fodret en obehaglig smak.
Om hunden har fått för många godbitar eller själv har hittat någon mat eller avfall att stoppa i sig kan den redan vara mätt och nekar då kanske att äta.

 

Varför äter hunden gräs?
Det gör den sannolikt för att den inte får i sig tillräckligt med kolhydrater via fodret. I naturen får vargen i sig vegetabiliska ämnen genom att äta upp magtarmkanalen på växtätande djur. Växtdelarna är då halvt smälta, viket främjar upptaget och smältningen av dessa ämnen.
Om hunden får för lite grönt i sitt foder kan den försöka kompensera det genom att äta gräs. Gräs är dock svårsmält och tufft för hundens mage. Många hundar tål inte gräs och kräks kort efter att de har tuggat i sig detta. Om du vill undvika att hunden äter gräs kan du istället ge den kokta, väl avkylda grönsaker.

 

Kan hunden vara vegetarian?
Hunden är en carnivor, dvs. en köttätare men delvis också omnivor (allätare). En hund kan således vara vegetarian. Hunden har behov av minst 20% protein i sin mat. Kött är en utmärkt proteinkälla som ger hunden den nödvändiga proteinsammansättningen. I naturen äter vargen både kött och grönt.
Det finns mycket carnitin i rött kött och i mjölkprodukter. Om du ger hunden hemlagad vegetarisk kost bör du därför försäkra dig om att den får tillräckligt med carnitin via sitt foder. Om hunden endast får vegankost kan nivån av L-carnitin i blodet minska med 50% vilket är skadligt.

 

Tål hunden mjölkprodukter?
Mjölk innehåller mjölksocker (laktos). För att kunna bryta ned detta mjölksocker behöver hunden ett enzym som kallas laktas. Valpar har laktas i sin magtarmkanal men förlorar ofta förmågan att bilda detta enzym när de blir vuxna. Därför får hundar ofta diarré av att dricka mjölk.
Om du vill skämma bort hunden bör du välja de produkter som innehåller minst mängd laktos. Som en tumregel kan man säga att hunden undviker diarré om den får en mjölkprodukt som innehåller mindre än 2 gram laktos per 100 gram, dvs. mindre än 2% laktos. Om du vill ge hunden något gott att dricka kan du t.ex. blanda vatten och naturell yoghurt i förhållande 1:5. På detta sätt kommer det vara mindre än 2% laktos i blandningen.
Mjölk och mjölkprodukter innehåller också kalcium. Kalciumrika foderämnen bör undvikas om hunden lider av kalciumoxalatet urinsten. Hos valpar av stora raser, dvs. raser som har en vuxen vikt över 25kg, bör man inte utfodra med mjölkprodukter eftersom ett förhöjt kalciumintag kan öka risken för tillväxtproblem.

 

Kan jag ge min kräsna hund kattmat?
Kattmat innehåller ofta mindre kolhydrater men mera protein, fett och energi än hundfoder. Därför har kattmat vanligen även en mera kraftfull och inbjudande smak som tilltalar både hundar och katter. Kattmat är enkelt uttryckt lite mer näringsrikt och därför dyrare än hundmat. En fullvuxen frisk hund kan utfodras med kattmat, däremot bör du inte ge det till sjuka, överviktiga eller äldre hundar samt växande valpar. Det är viktigt att hunden har friska njurar eftersom den då tål det högre proteininnehåll som finns i kattmat.

 

Vad är den vanligaste typen av råvaru-/foderallergi hos hund?
En amerikansk undersökning har visat att den vanligaste råvaru-/foderallergin hos hund är allergi mot nötkött och/eller sojabönor i hundens foder. Om du misstänker att hunden är allergisk mot sitt foder kan du med fördel ersätta det med ett foder som inte innehåller dessa råvaror. Chansen finns då att du hittar ett foder som hunden tål. Tänk på att beteckningen "kött och animaliska biprodukter" kan inkludera nötkött.

 

Hur mycket vatten ska hunden dricka?
En hälsosam törst är alltid bra, eftersom vatten är viktigt för att alla kroppens funktioner ska fungera optimalt.
Om hunden dricker mer än 1dl vatten/kilo kroppsvikt/dag, är det mer än normalt. Detta innebär att en hund på 10kg dricker mer än 1 liter om dagen. Om hunden dricker och urinerar mer än normalt kan det bero på sjukdom, såsom akut livmoderinflammation, diabetes, njursjukdom, leversjukdom, cancer eller hormonstörningar. Hunden beter sig också på samma sätt om den får binjurebarkhormoner som medicin. Om du misstänker att hunden dricker mer än normalt är det en god idé att mäta dess vattenintag. Gör den det är det viktigt att du kontaktar veterinär.
Om hunden dricker dåligt kan du få i den mer vatten genom att blanda det med fodret.

 

Källa: HUNDliv, nr 2/2008

Av: Anne_N

Datum för publicering

  • 2008-05-14

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2008-05-14 14:14 #1 av: AnneN

Har du fler frågor så är du välkommen att ställa dem så kan vi hjälpas åt att svara på dem =)

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2008-05-14 16:33 #2 av: KindredCold
Om jag får, tillägger att hundar kan även äta gräs vid halsont. :)
Anmäl
2008-05-14 16:42 #3 av: AnneN

#2 klart du får =)

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2008-05-14 16:44 #4 av: KindredCold

#2 Tackar :)

Vet inte varför de gör det, fick höra det av vår veterinär.

Anmäl
2008-05-15 00:19 #5 av: Elna

Hinner inte läsa hela aritkeln nu, men det där om att de äter gräs visste jag faktiskt inte! ^^ Då kanske Nagli ska få lite grönsaker. Bra artikel av det jag hann läsa! :)

Anmäl
2008-05-15 22:07 #6 av: psyko

Har en fråga, kan man faktist ge kattmat ibland? Alltså kanske någon dag i veckan om man arbetat mkt med hunden?

Anmäl
2008-05-15 22:46 #7 av: AnneN

#6 borde man väl kunna göra om hunden är frisk och magen tål det tvärra ombytet

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2008-05-17 03:17 #8 av: MoonFairy

Jag skulle rekommendera att Du som hundägare håller dig till et å samma grund-torr-foder...

Det finns ett hel-blöt-foder "VOV" som finns att köpa i mataffären... blanda ca 1 dl av detta med torrfodret å värm i micron några 15 sek på högsta...blanda väl å servera!

Min Nash älskar "varm" mat(!)

Men om man så säger: -Skulle Du som människa gilla kylskåpskall mat?

Kram å Lycka Till

Anmäl
2008-06-23 23:58 #9 av: gyllenehjartljuset

Hur fort efter de ätit gräs brukar de spy?

Min valp är som som en kanin, hon sprätter och käkar gräs, mossa. Nu vet jag inte hur mycket hon fått i sig, om hon bara ska dra upp det eller om hon äter det. Men nu ikväll har hon låtit lite som mina kater när de ska spy, hostat hest, sen har gått undan lie. Jag är inte van vid hundar och hon kom till oss i torsdags och nu blir jag lite orolig. Hon har varit hur go som helst hela tiden, men ikväll var hon orolig. Nn som har nåt förslag vad det kan vara?

Anmäl
2008-06-24 00:00 #10 av: AnneN

#9 har hon ätit gräs så är det nog det som "spökar" om de kräks upp gräset brukar det ta allt från några minuter till ett dygn tror jag

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2008-06-24 00:05 #11 av: gyllenehjartljuset

Tack, jag hoppas det, hoppas hon spyr snart, jag får väl avvakta tills i morgon  i alla fall

Anmäl
2008-06-24 01:26 #12 av: fettmedkevlar

Det är ingen större fara att hundar äter gräs heller, två av mina äter gräs med jämna mellanrum. Det gör dom för att rensa magen, vilket min vet sa.

Anmäl
2008-06-24 11:47 #13 av: gyllenehjartljuset

Hon har inte spytt i natt, men sovit lite oroligt. Sen var den sista avföringen lite lös, men hon är som vanligt i dag.

Gräset rensar väl genom magen åxå? Hoppas det är över, för denna gång 

Anmäl
2008-07-01 17:56 #14 av: snuvan

BUster brukar få gurka ut av mig. och de älskar han så.. och så får jag inte heller ha i fred morötter och knäckebröt utan smör.. hehe.. men de e bara nyttigt.

Anmäl
2009-03-09 18:07 #15 av: silvery

men det betyder alltså att laktosfria produkter är frittfram typ? för jag är laktosintolerant, så min hund kan då äta allt jag äter?

Anmäl
2009-03-09 18:29 #16 av: alena

Rippe käkar bla. tomter, morötter, gurka, bananer, paprika.

Han kommer som ett skott och tittar så bedjande på en när man håller på att göra sallad eller äter nån frukt, så gör även Azlans mamma.

 

Anmäl
2009-03-11 03:42 #17 av: [Billan]

Hund kan äta kattmat om den tål det höga protein innehållet, men katt kan inte leva på hundmat, ja leva kan dom ju men det är vissa ämnen i kattmaten som saknas i hundmat och gör att katten får brister i längden., hundmat innehåller också mindre protein.

Hundar som har ont i halsen vill gärna svälja sträva saker, en del äter gräs andra äter andra olika saker de kommer över.

Anmäl
2009-07-11 02:11 #18 av: DixieMyMelina

Jag har "haft" en hund när vi var ner på stranden på Öland så stog han och åt alger hella tiden som låg på stranden. Och det var det enda han gjorde Obestämd

Anmäl
2009-11-25 10:57 #19 av: spikes

En mycket gammal tråd men ändå...

I inlägg 8 rekommendera man att ge varm mat till hunden,ganska självklart slår mig tanken då,värmer vargen också på maten till sig,med det vill jag säga att rumstempererad mat till hund är det bästaFlört

Anmäl
2009-11-25 12:38 #20 av: Karizma

Då är en tanke kring deras "fasta" Chanel här kommer ju in ofta i inte äta foder-perioder det anser jag för ofta nu har hon vart så här i 3 veckor visst kan jag ge henne gott och hon äter MEN inte alltid det heller smakar. Nu ska vi byta foder iaf då hon har sina fasta minst varje månad och det gör att hon blir hård i magen inte slö eller mager men jag tycker väl att hon inte är lika alert ute. Vi har flera svala ställen i lägenheten och sover med öppet fönser hon har sin ena bädd nära fönstret vill hon kan hon ligga svalt. Kanske ska jag klippa/raka henne? man då måste man klä-på-henne vid kallt väder eller regnväder. Tanken var att hon skulle vara klippt vår-sommar sen spara vinterpäls, flåsar gör hon aldrig inne. Dricker normalt gör hon oxå.

Vi ska byta foder iaf och jag tor det kommer smaka tjejen mycket bättre ska givetvis ge henne lite för att magen ska lära sig enligt konstens alla regel :)

Anmäl
2009-11-25 12:42 #21 av: spikes

20,Nu vet inte jag vad chanel har för päls?,men min york som jag hade var nedrakad på sommaren,och längre på vintern pälsen han hade var som hos oss och fällde aldrig.

Än en gång lycka till med färskisFlört

Anmäl
2009-11-25 16:05 #22 av: AnneN

#19 tipset i #8 kan fungera om man har en hund som är lite kinkig med maten eller om man haft blötfodret i kylskåp så det är lite kallt. Om man värmer fodret så det är ungefär kroppstempererat så förhöjer det smaken lite, och vargar äter väl knappast kylskåpskall mat? utan de äter sitt byte medan det fortfarande är kroppstempererat

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2009-11-25 16:21 #23 av: Tina-A

Jag brukar ge kattmat som godis. MUUUUMS. Brukar ta med det på kurser också och nästa alla hundar har hittills gillat det :) inte alla dock.

.: Dance like there is no tomorrow :.

 

Läs min blogg - www.hejtina.blogg.se

Anmäl
2009-11-25 16:36 #24 av: spikes

22,Visst är det så men vargens byte blir snabbt kallt efter ett slag,jag vill nog ändå påstå att man inte ska värma maten,det är väldigt lätt att det blir härsket...vargen är tåligare än tamhunden på det viset,gräva ner och gräva upp är mums...men det finns många hundar som mår dåligt av det,dock har aldrig mina gjort det eftersom dom är uppfödda på rå föda.

Anmäl
2009-11-25 16:40 #25 av: AnneN

#24 Jag har då aldrig varit med om att maten blivit härsken för att man värmt den till kroppstemperatur och hunden sedan ätit upp maten direkt efter det. Om hunden däremot inte äter maten direkt efter uppvärminingen så kan det bli härsket.

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2009-11-25 16:44 #26 av: spikes

25,Ja just det och det var det jag menade med att RISKEN finnsFlört,men jag skulle ändå aldrig gör en sån sak alla är vi olikaGlad

Anmäl
2009-11-25 17:21 #27 av: Karizma

#21 ja du vad har hon för päls :D blanding softis-imaal lite softis men så får hon grövre hår längst ryggen-bakbenen (höfterna) och ner på benen det är strävare hår. Hon fäller inte, jag har inte tyckt att hon har jätte tjock päls men andra tycker hon har det det är ju lite svårt med blandras om de får blandadpäls med. Men tjockare är det på överkroppen. Nästa år ska jag köpa mig en klippmaskin så jag kan hålla efter som jag vill på henne lite jobbigt att klippa med sax. Yorkar upplever jag inte så tjock päls de har finare hår, tycker det är svårt o förklara hennes päls :D tänk dig en jack russel med locking päls lite typ så fast huve-hals mjukare sen grövre lite så kan jag förklara. Jag tillhör den som tycker en hund ska man inte klä-på om päls finns eller att den inte fryser, dalta gör jag det kan jag erkänna men jag tycker att deras mat ska ätas med glädje iaf äta det :)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.