Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

ALLMÄNT BETEENDE AKTIVITETER - Allmänt - Agility, Freestyle, Rallylydnad & Frisbee - Klicker, Träning & Trix - Lydnad & Bruks - Jakt, Spår & Sök - Weight pull & Drag - Utställning KURSER & INSTRUKTÖRER KLUBBINFO HUNDTRÄFFAR VETERINÄR, SJUKDOMAR & HÄLSA FÖRSÄKRINGAR HUNDMAT - Hundgodis & recept HUNDEN OCH LAGEN - Varning för oseriösa personer i hundvärlden VALPAR & AVEL HUNDFOTON & FILMKLIPP HUNDAR I MEDIA BOK- & FILMTIPS LÄNKTIPS PRESENTATION AV HUNDAR & MEDLEMMAR R.I.P HUNDAR VI MINNS GRATTIS! VECKANS FRÅGA ANNONSER - Info - Annonser - Köpes, Säljes, Bytes - Annonser - Tjänster erbjudes/sökes EFTERLYSNINGAR - Info - Efterlyses - Försvunna/Upphittade hundar - Efterlyses - Släktingar till din hund O.T. OFF-TOPIC - God morgon/middag/kväll - Dagens ros OM IFOKUS - Info från andra iFokussajter OM SAJTEN - Lekar på sajten
TRIX, TRÄNING & TÄVLING

Träna drag

2008-10-09 23:31 #0 av: fettmedkevlar

Är du intresserad av att träna hunden att dra däck i vinter? Här får du reda på hur du kan träna med din hund oavsett storlek och ras.

Alla vi kan behöva lite tips ibland på hur man kan träna hundarna under vintern. Här finner du lite information hur du kan träna med din hund, det spelar ingen roll hur stor eller liten hund du har.

Jag själv, Emma, har tre stycken Alaskan Huskys och en schäfer. När jag skaffade min hane(första husky) var dragträning ganska nytt, man kan säga att jag visste nästan ingenting. Men nu har åren gått och jag har fått mig erfarenhet som jag gärna vill dela med mig till er andra.

Börja från steg ett?

Jag började med att införskaffa mig ett tomt bildäck, sådana kan man hitta på de flesta bensinmackar och är ofta gratis. Finns flertalet stationer som med glädje ger bort tomma däck.
Har du en mindre hund så kanske du kan hitta ett gammalt däck till skottkärra. Har du mellanstor hund så kan man ta ett gammalt däck ifrån en fyrhjuling.

Du kanske tycker att däcket känns lätt? Ingen fara, för när snön har kommit så kommer däcket att fyllas med snö och blir tyngre.

När du har hittat ett tomt däck behöver du en stålvajerlina alternativt ett slitstarkt rep. För att fästa linan eller repet på ett bra sätt som gör att det inte slits sönder så snabbt så ska du ta och borra/skära ett hål i däcket på den (Se bifogad bild)

Däckskärning

Hålet skall ej vara så stort, men så du får in vajern eller repet, glöm inte att göra ett "stopp" inne i däcket på vajern eller linan så att den inte glider ur hålet. I ena änden på vajern/linan så behöver du en ögla för att fästa ytterligare en lina med karbinhake/bgbhaken i. Det kan vara ett koppel eller vad som helst, bara även det är slittåligt.

Anledningen till att det blir ett långt avstånd ifrån däcket och hunden är för att vissa hundar kan tycka det är obehagligt att någonting släpar efter. Hunden brukar oftast vänja sig vid ljudet efter lite träning.
Min hane tyckte i början det var obehagligt, men jag lät honom nosa, smaka och leka med däcket och därefter när dragträningen skulle sätta igång så gick det bra.

Men vad ska jag använda för sele?

När du skall börja och låta din hund dra så skall du ALDRIG låta hunden dra någonting tungt i halsbandet, då riskerar du att hunden skadar nacken och allvarliga skador uppstår.

En bra nybörjar sele som även jag använde var en Björkissele, dom finns att köpa på utvalda ställen för ca 250:-.
Dom är lätta att trä på hunden och ta av hunden, går att tvätta i maskin.

Dragsele

Min hund har redan bra med muskler.

Om din hund redan har bra kondition och en bra muskelmassa så kan även du besöka en bensinmack och få ta ett däck med fälg. Eftersom fälgen väger en del så blir det också snö inuti, det gör att det blir extra tungt för hunden och den får jobba mer.

Då gör du samma som med ett däck utan fälg.
Men det kan vara lite svårt att få fast vajern/linan i däcket om man inte har någon eller kanske klarar av det själv att ta av fälgen för att fästa och sedan sätta fälgen på plats inuti däcket. Vill man inte göra denna procedur så kan man fästa vajern eller linan i fälgen.

Om du inte har en hund som går fot utan koppel så fäster du bara kopplet i halsbandet och beger dig ut på promenad.

ATT TÄNKA PÅ!

Otränade hundar skall till början inte jobba för hårt, då ökar riskerna för att hunden blir skadad. Ta det alltså lungt till en början och öka sedan med tiden. Man kan tex gå 10-15 minuter första gångerna och sedan öka när man märker bättre kondition och muskelmassa hos hunden.
Glöm INTE att värma upp hunden först genom en rask promenad först på 15-20 minuter och sedan efter träningspasset gå en lugnare promenad så hunden får varva ner.

Anmäl
2008-10-10 00:21 #1 av: AnneN

Tack Emma för en jätte bra artikel Skrattande

 

Jag har tänkt börja dragträna Velvet i vinter, men har ett litet problem.

Ingen sele passar! Antingen passar de inte i bröstvidden och passar de där så är de antingen för långa eller för korta i ryggen!

Vad göra?

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2008-10-10 00:31 #2 av: giffan

#1 Lämna in den till någon som kan sy om den...

Min hund "körde" vi in när hon va ung och pigg. Hon drog barnvagnen och min kompis bror som satt i rullstol... hon tyckte det va jätte kul.

~ Anneli ~ 
Sajtvärd för:  adopterade.ifokus 

Anmäl
2008-10-10 00:32 #3 av: dara

eller sy en själv

Anmäl
2008-10-10 00:33 #4 av: AnneN

#2 jag har än så länge ingen dragsele alls så jag hade tänkt försöka hitta en ny som kan passa.

jag får väl försöka hitta någon som kan sy en sele efter måttbeställning. Någon som vet någon som gör det?

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2008-10-10 00:34 #5 av: AnneN

#3 jag kan inte hantera en symaskin överhuvudtaget, och nål & tråd är förenat med livsfara för min del (är inte så bra på den typen av arbeten)

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2008-10-10 02:24 #6 av: spikes

5, det finns en del zoo affärer som gör det, eller så vet dom säkert någon som kan;-)

Anmäl
2008-10-10 09:38 #7 av: Tiarasmatte

Oj det lät skoj men det får bli nästa vinter då det troligtvis blir valpisar denna:)

Anmäl
2008-10-10 10:16 #8 av: blackangel

# blev lite fel där jag skrev inlägget men glömde logga ut syster yster haha

Anmäl
2008-10-10 11:13 #9 av: amorosa

*Finns det någon sadelmakare i närheten kan den säkert hjälpa dig att endera måttsy en sele eller korta av den som är för lång

Anmäl
2008-10-10 11:37 #10 av: AnneN

#5 & 9 tack för tipsen =)

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2008-10-10 16:42 #11 av: Cerrolyn

Jätte bra artikel Skrattande

Några frågor:

1. Jag har planer på att skaffa en skrinda och låta Ceasar dra den. Jag vet att jag då måste ha skaklar, men är inlärnings stegen den samma? Är det något annat jag bör tänka på?

2. Jag har "bara" en vanlig spårsele i nylon. Går det bra att dra med den? 

 

Men det finns andra sätt att dra pulkor medFlört säger Ceasar och kompisen Teknoz.

MVH Cerrolyn
Sajtägare på Tävlingshundar

Medarbetare på: Hoya, Retriever, Vallhundar
Min hemsida: Ceasars Vänner

Anmäl
2008-10-10 17:18 #12 av: fettmedkevlar

#1 Du kan måttbeställa en här ifrån Kiruna, Björkis syr efter önskemål och bredd.

#11, Det är i princip samma metoder man anväder för att lära hunden dra skrinda. Det som är att tänka på då är att inte lasta skrindan med ett par "ton" om man kan säg så ;) Har han bra kondis och muskler sedan tidigare så ska det inte vara problem.
Jag vet inte riktigt hurdan sele man har när man drar med skrinda om jag ska vara ärlig,

Jag tror man kan använda en spår sele, men är inte säker på om den fungerar rätt så inte hunden sliter ut sig/belastar någon del för mycket. Det finns dock en sele hos Björkis som heter "Dragsele Nordisk", den skall fungera för pulka och vagn.

Anmäl
2008-10-10 17:23 #13 av: AnneN

#12 tack då ska jag kontakta dem =)

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2008-10-10 17:27 #14 av: fettmedkevlar

#13 Om du inte vet hur du skall måtta så fråga, eller kika på www.bjorkis.com :)

Anmäl
2008-10-10 18:51 #15 av: Cerrolyn

#12

Tackar!

Jag ska sätta igång med spårningen igen och kommer ev. att köpa en ny sela och då hade jag tänkt på en sådan du har på bilden.

Min tanke med att han drar skrindan är:

  • Ha Lea i den.
  • Varor från affären.
  • Fikat/tränings saker.

En annan dum frågaSkäms. Tror du att det skulle funka att han drar skrindan (efter träning) menan jag cycklar?

MVH Cerrolyn
Sajtägare på Tävlingshundar

Medarbetare på: Hoya, Retriever, Vallhundar
Min hemsida: Ceasars Vänner

Anmäl
2008-10-11 20:26 #16 av: fettmedkevlar

#15

Menar du att du cyklar bredvid medans han drar? Jo det bör ju fungera ifall han har ork kvar så du inte tränar slut på honom ;)

Anmäl
2008-10-12 00:26 #17 av: Cerrolyn

#16

Är inte det meningen Oskyldig

Men efter träning menade jag efter att jag hade tränat honom med att dra skrindan. Annas brukar vi cyckla till och från klubben och träna där (ca 20 min enkel). Men jag tar alltid en ca 15-20 min pause innan träning/hekfärd.

MVH Cerrolyn
Sajtägare på Tävlingshundar

Medarbetare på: Hoya, Retriever, Vallhundar
Min hemsida: Ceasars Vänner

Anmäl
2008-10-13 17:46 #18 av: corabora

#11 Du behöver en kombisele om du ska använda skaklar då spårselen inte har fästpunkter för skaklarna och belastningen hamnar fel på hunden.

Börja med att vänja hunden med skaklarna utan skrinda. Många hundar blir "rädda" när det låter bakom dem och försöker vända sig om. Har du bara skaklar så följer de med i vändningen. Har du även en skrinda bakom så snurrar hunden i selen och skaklarna och kan få panik och blir rädd för hela grejen. 

 

Anmäl
2008-10-14 00:10 #19 av: Cerrolyn

#18

Tack.

Som jag skrev i #15 så funderar jag på att köpa en nome och de (som jag har sett) har ringar vid sidorna också (de är väl till drag då?).

Tack även för de andra tipsen Skrattande

MVH Cerrolyn
Sajtägare på Tävlingshundar

Medarbetare på: Hoya, Retriever, Vallhundar
Min hemsida: Ceasars Vänner

Anmäl
2008-10-14 00:28 #20 av: fettmedkevlar

#19 Nome är en sådan jag använder till hundarna när dom ska dra släde, dvs all tyngd längst bak på rumpan. Nordisk är för pulka och vagn, där tyngden ligger på "sidorna" eller hur man säger. :)

Anmäl
2008-10-14 18:53 #21 av: AnneN

Jag har tur, sambon jobbar på en däckfirma så jag frågade vad de gör med gamla däck. han sa att de kastas bort, så han kunde absolut fixa ett däck utan fälg och eventuellt ett däck med fälg som jag kan använda att träna drag med Velvet Skrattande

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2008-10-14 19:14 #22 av: fettmedkevlar

#21 KANONBRA! Du och alla andra får gärna berätta hur det går för er med den träningen, är jätte nyfiken och se vad andra tycker om detta träningssätt :)

Anmäl
2008-10-14 19:31 #23 av: AnneN

#22 jag kommer absolut att berätta hur det går och säkert även försöka få nån bild på det =)

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2008-10-14 23:59 #24 av: villhailler

em hej en fråga min hund zazze som han heter han är 17v nu .. är han för ung för sådant i vinter

Anmäl
2008-10-15 00:18 #25 av: AnneN

#24 jag är inte helt säker på vad som gäller med att träna drag, men som tumregel brukar de flesta säga att man inte ska träna sådant som är fysiskt påfrestande före 1års ålder då skelettet vuxit klart.

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2008-10-15 00:34 #26 av: fettmedkevlar

#24 Ja, en hund ska helst vara kring året innan man börjar dra. Dock brukar slädhundsförare börja köra in och träna när hunden är kring 7-8 månader.

Anmäl
2008-10-15 13:38 #27 av: corabora

#24 Jag brukar vänja våra valpar med sele så fort det går för att de ska tycka att det är kul med selen. Sedan vid 5-6 månader får de börja dra en pet flaska eller liknande så att de för vänja sig med belastning och ljudet bakom dem. Om det finns snö brukar jag sedan åka lite skidor med dom för att se om de är redo och för att de ska få mer ljud och belastningsträning. Första turerna framför släden har de fått när jag kommit hem efter en långtur så att de övriga hundarna är trötta. Det brukar bli 5-10km med frugan i släden så hon kan ta dem i släden eller promenera hem med dom om de tröttnar, för de måste hela tiden tycka att det är kul. Vid 12 månader brukar de få följa med på långturerna och vid ca:1½ år går det att börja pressa dom och ställa lite krav.

Anmäl
2008-10-28 15:03 #28 av: fettmedkevlar

Puttar upp denna artikel :)

Anmäl
2008-11-20 20:56 #29 av: AnneN

ska kika på sele nästa vecka och sedan väntar vi bara på att få snö! Den lilla snö vi fått försvann ju igen =/

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2008-12-15 20:34 #30 av: catlins

Hittade den här artikeln av en slump, tack!

 

Om man vill börja med att dra däck, finns det flera tips på hur man fäster däcket bakom hunden om man inte kan borra hål i däcket tex. Hur lång ska linan vara mellan däck och hund för att hunden inte ska bli rädd i början?

Jag har sele och däck men vet inte riktigt hur jag ska få till linan där emellan Obestämd

Anmäl
2008-12-16 14:52 #31 av: fettmedkevlar

#30 Man kan fästa en stålvajer runt hela däcket, dvs så den går runt(?) och på vintern så slits inte stålvajern så mycket. Men på sommaren så nöts vajern sönder och går av tillslut.

Avståndet mellan hund och däck kan man ha kanske 1,5 meter, men det är beroende på hur långt man själv vill. Det enda man ska tänka på är väl att däcket inte ska slå i benen när hunden drar. Du kan vänja hunden genom att dra däcket själv bakom hunden medans du har hunden i koppel bredvid dig.

Anmäl
2010-01-08 23:25 #32 av: AnneN

*puttar upp denna*Skrattande

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2010-01-11 00:19 #33 av: fettmedkevlar

Jag hoppar också in och puttar upp!

Anmäl
2010-01-11 00:24 #34 av: AnneN

#33 Välkommen in igen, var ett tag sedan du var synlig här senast Glad

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2010-01-18 16:37 #35 av: NaimaG

Jag har sammanlagt 10 slädhundar varav jag står som ägare på ena wheelhunden (resterande ägs av min kompanjon) så tränar drag gör jag ofta och älskar det. Har tävlat i drag på mindre byggd tävlingar två gånger.

Anmäl
2010-01-21 20:41 #36 av: fettmedkevlar

#34 Hehe ja det var ju ett tag sedan, ska försöka bli lite aktivare här inne.

Anmäl
2010-01-23 18:49 #37 av: pippa__

Hur ofta kan man dra me en hund som inte är direkt van? Drar däck bara =)

Anmäl
2010-01-24 14:13 #38 av: AnneN

#37 jag tror det är ungefär som när vi människor ska bygga muskler... Träna en dag vila 2, träna 1, vila 2... Iallafall tills hunden bygt en bra muskelmassa.

Med vila så menar jag då inte att hunden inte ska göra något alls de 2 dagarna utan bara att den inte ska dra, men vanliga promenader och hjärngympa bör den få.

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2010-01-24 14:21 #39 av: KadjaNina

Jag har börjat träna drag med Troja :) Hon tycker det är jätteroligt! Vi använder ett däck.

Anmäl
2010-01-24 21:38 #40 av: fettmedkevlar

Om ni alla har provat träna efter artikeln, berätta gärna hur det har gått :)

Anmäl
2010-01-25 01:38 #41 av: pippa__

Jag har dragit ett par gånger utefter artikeln och den ena hunden uppskattar utmaningen. Den andra står och glor och undrar om jag är dum nånstans =) Hon tycker jag kan hitta på nått roligare till henne =)

Anmäl
2010-01-27 00:20 #42 av: kaka1234567

Rofe kn dra han gjorde de i sina yngre dar han va så duktig.han fick göra de ica2 år men sen ville vi inte att han skulle fortsätta för vi ville inte slita ut han.För gubben som fick köra han görde en hel del.

Men de ångrar jag inte han är duktig är riktigt fin och de va tur att vi inte lät han gå så mycket de är bra att spara på våra vovar.han är 15 i rå blir han 16 i oktober elle november.

Mvh kaka

Medarbetare på Arabiska fullblod,Burfåglar,undulater,Irish Cob och NH ifokus

 

Anmäl
2010-03-16 19:26 #43 av: fettmedkevlar

#41 Vad kul! Kommer ni fortsätta med tränandet av drag eller? :) Hehe håller tummarna att den andra får "blodad tand" och också uppskattar det.

Anmäl
2010-03-16 23:57 #44 av: pippa__

Vi drar fortfarande trots att snön har försvunnit =)

Hon som inte är så glad i att dra, drar väldigt friskt och glatt när hon väl fått på selen och börjar dra, så fattar inte riktigt vad hon har emot det :/

Anmäl
2010-03-16 23:58 #45 av: pippa__

Här är Nimba som drar.

Anmäl
2010-03-16 23:59 #46 av: pippa__

Och här är Locca (hon som inte tycker det är så roligt)

Anmäl
2011-01-16 23:45 #47 av: Valkyrie

när kan en hund börja dra?

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.