Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

ALLMÄNT BETEENDE AKTIVITETER - Allmänt - Agility, Freestyle, Rallylydnad & Frisbee - Klicker, Träning & Trix - Lydnad & Bruks - Jakt, Spår & Sök - Weight pull & Drag - Utställning KURSER & INSTRUKTÖRER KLUBBINFO HUNDTRÄFFAR VETERINÄR, SJUKDOMAR & HÄLSA FÖRSÄKRINGAR HUNDMAT - Hundgodis & recept HUNDEN OCH LAGEN - Varning för oseriösa personer i hundvärlden VALPAR & AVEL HUNDFOTON & FILMKLIPP HUNDAR I MEDIA BOK- & FILMTIPS LÄNKTIPS PRESENTATION AV HUNDAR & MEDLEMMAR R.I.P HUNDAR VI MINNS GRATTIS! VECKANS FRÅGA ANNONSER - Info - Annonser - Köpes, Säljes, Bytes - Annonser - Tjänster erbjudes/sökes EFTERLYSNINGAR - Info - Efterlyses - Försvunna/Upphittade hundar - Efterlyses - Släktingar till din hund O.T. OFF-TOPIC - God morgon/middag/kväll - Dagens ros OM IFOKUS - Info från andra iFokussajter OM SAJTEN - Lekar på sajten
ÖVRIGT

Hund- och kattbett

2008-12-04 23:54 #0 av: Faxlin

Vad kan man göra själv? Om du blir hund eller kattbiten finns det en del man bör tänka på faktiskt. Lite om vad tänkte jag berätta här.

Viktigt att tvätta såret

Om man har fått ett ytligt sår, en rispa, i huden av att en hund eller katt har nafsat är det viktigt att rengöra såret ordentligt så att det inte blir infekterat.

 

Rent rinnande vatten. Rent rinnande vatten.

Innan man börjar är det bra att tvätta händerna. Skölj rent det ytliga såret under vanligt kranvatten, gärna med en handdusch, och tvätta med mild tvål och vatten. Det är lättast att använda flytande tvål. Skydda gärna såret med ett plåster, men låt det lufttorka först. När rispan börjar få en skorpa och det ser rent ut behöver man inte göra något särskilt, utan kan låta det läka färdigt av sig själv.

Vanlig tvål. De olika i flaska är bäst. Vanlig tvål. De olika i flaska är bäst.

 

 

Kontakta vården om såret är djupt eller infekterat

Om man har fått ett djupare bett där tänderna trängt igenom huden bör man kontakta vårdcentralen eftersom det lätt blir infektion i såret. Om man har fått djupa bett på händerna är det särskilt viktigt att kontakta vården med en gång. Ett infekterat sår blir svullet och ömt, och huden runt omkring såret blir röd. Feber är också ett tecken på infektion.

 

Ett sår kan lätt börja bli infekterat och börja vara. Ett sår kan lätt börja bli infekterat och börja vara.

 

Kontrollera stelkrampsskyddet

Om man blir biten av en hund eller katt och inte har, eller är osäker på om man har, stelkrampsskydd bör man också kontakta vården. De flesta människor som är födda och uppvuxna i Sverige har blivit vaccinerade som barn. Detta skydd gäller upp till 40-årsåldern, men därefter kan man behöva förnya sin vaccination.

 

Stelkrampsspruta är bra att ha om man riskerar att bli biten. Stelkrampsspruta är bra att ha om man riskerar att bli biten.

 

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2008-12-05 00:03 #1 av: AnneN

Tack för att du ville dela med dig av denna artikel Faxlin Glad

Det har ju hänt otaliga gånger att jag blivit klöst eller biten av både hundar, katter och andra djur, både privat men framför allt under det år som jag jobbade på djurklinik. Dock inte helt oväntat då man hanterar djur som är både rädda och har ont.

Förutom att skölja med kallt vatten så brukar jag även rengöra såren med väteperoxid 3%.

Jag har även fått stelkrampssprutan för bara några få år sedan (förutom den man fick i skolan) pga att jag efter att hamnat mitt i ett kattslagsmål fick uppsöka akuten då jag var totalt sönderklöst. Som tur var så var inget sår så pass djupt att det behövde sys iaf.

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2008-12-05 00:37 #2 av: Faxlin

Jag tog inte ens min stelkramp i skolan. Så jag vet att jag inte har något skydd där. Men är man spruträdd så är man :-)

Klart jag delar med mig av mina artiklar när jag har någon du vill ha :-)

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2008-12-05 09:04 #3 av: TinaH

Tack för en underbar och väl informerad artikel!

Satt och små skrattade lite, inte åt artikeln, för den är informatibel, men min gubbe blev biten av Tyson i lördags, när dem busade, och katt-f*n, som han heter nu för tiden, klöste han dagen innan... Oskyldig
Gubben ha sjåpat sig hela veckan, åt ett litet litet litet bett...och ett litet, litet rivmärke..Karlar!

Men vad är det man säger "arga katter får rivet skinn!".Glad

Sprutor, ska man hålla sig undan, dem är och förblir - hemska!

 Mvh TinaH
~ Sajtvärd på: retriever.ifokus.se ~


 

Anmäl
2008-12-05 11:35 #4 av: Faxlin

Roligt att du tyckte om artikeln Tina. Alltid skoj när det man gör uppskattas.

Ja det där med arga katter får rivet skinn. Det stämmer nog. ;-)

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2008-12-05 16:52 #5 av: HannaM

Stelkrampsskyddet ska räcka tills man är ca 40 men dom fyller gärna på om du blivit biten eller skadat dig på något smutsigt. För säkerhets skull antar jag? Jag fick påfyllning när jag var 20.

http://hannasskafferi.blogaholic.se/ http://www.classicferret.se
Anmäl
2008-12-05 17:02 #6 av: AnneN

"Vaccination

Sjukdomen kan förebyggas enkelt och effektivt genom vaccination. Sådan ingår i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn.

Alla bör vara vaccinerade mot stelkramp. Om det gått mer än tio år efter grundvaccination rekommenderas en fjärde injektion och därefter en påfyllnadsdos vart 20:e år.

Om du inte är vaccinerad mot stelkramp kan vaccination i samband med skada inte förhindra stelkramp. I dessa fall måste immunglobulin mot stelkramp ges omgående för att förhindra att du blir sjuk."

Källa: http://www.vardguiden.se/templates/Article.aspx?Articleid=3289

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.