Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

ALLMÄNT BETEENDE AKTIVITETER - Allmänt - Agility, Freestyle, Rallylydnad & Frisbee - Klicker, Träning & Trix - Lydnad & Bruks - Jakt, Spår & Sök - Weight pull & Drag - Utställning KURSER & INSTRUKTÖRER KLUBBINFO HUNDTRÄFFAR VETERINÄR, SJUKDOMAR & HÄLSA FÖRSÄKRINGAR HUNDMAT - Hundgodis & recept HUNDEN OCH LAGEN - Varning för oseriösa personer i hundvärlden VALPAR & AVEL HUNDFOTON & FILMKLIPP HUNDAR I MEDIA BOK- & FILMTIPS LÄNKTIPS PRESENTATION AV HUNDAR & MEDLEMMAR R.I.P HUNDAR VI MINNS GRATTIS! VECKANS FRÅGA ANNONSER - Info - Annonser - Köpes, Säljes, Bytes - Annonser - Tjänster erbjudes/sökes EFTERLYSNINGAR - Info - Efterlyses - Försvunna/Upphittade hundar - Efterlyses - Släktingar till din hund O.T. OFF-TOPIC - God morgon/middag/kväll - Dagens ros OM IFOKUS - Info från andra iFokussajter OM SAJTEN - Lekar på sajten
TRIX, TRÄNING & TÄVLING

Trix - Krypa

2008-12-19 18:26 #0 av: AnneN

Att ha en hund som kryper på kommando är inte bara ett roligt trix utan även ett av momenten i brukslydnaden.

Detta behöver du:

  • Hund (om du inte vill lära sambon krypaSkrattande)
  • Någon slags belöning som din hund tycker om (godis, leksak, mm)
  • Eventuellt klicker och targetsticka om du använder sådant i din träning.
  • Glatt humör och tålamod är alltid bra att ha vid träning.

Så här kan du lära din hund att krypa:

  1. Börja med att du sätter dig på golvet med uppdragna knän (så de bildar en tunnel) och med hunden liggandes vid din ena sida. Håll en godis eller leksak som hunden vill ha på den andra sidan av dig och locka hunden att krypa under dina knän för att komma åt godiset/leksaken. Belöna när hunden kommer fram på andra sidan.
    Upprepa detta flera gånger.
  2. Ställ dig mitt emot hunden och få den att ligga ner. Håll en godbit framför nosen, om du använder targetsticka i träningen så använder du den istället för godisen här.
  3. Dra godisen/targetstickan bort från hunden ca 15cm, upprepa kommandot ligg. Så fort hunden ålar sig framåt för att nå godisen/targetstickan så berömmer du (alt. klickar) och belönar. Lägg sedan in kommandot "Kryp" när hunden har förstått idén. Fortsätt upprepa "Ligg" så att det blir "Ligg, ligg, ligg, kryp", beröm (alt klicka) och belöna.
  4. Öka avståndet hunden ska krypa genom att berömma/klicka efter 2 steg, sedan 3 steg, osv. När hunden har förstått rörelsen och klarar att krypa ett stycke så tar du bort kommandot "Ligg" och använder endast kommandot "Kryp".

 

Att tänka på:

Trixet att krypa kan utvecklas på många olika sätt, t.ex. att hunden kryper bakom dig, kryper bredvid dig medan du går, krypa baklänges, ja endast din fantasi och hundens fysik sätter gränserna.

För att hunden ska kunna krypa måste den vara ganska smidig och vig. Om din hund har ledproblem så är det alltså inte säkert att den klarar av att krypa.

Stora hundar kan ha svårt att åla och kryper därför med framdelen mot golvet och bakdelen något högre.

 

Källa: Hundlekar Stimulerande träning för smarta hundar, av Mary Ray & Justine Harding

Bilderna tillhör Cerrolyn

 

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2008-12-19 18:38 #1 av: Tina-A

Krypa håller jag och Oliver på med just nu :) Använder targetstick så jag inte måste böja mig ner!

Dock är vi precis i början och han kan bara krypa några steg! När han kan krypa kanske en meter är det tänk att jag ska lägga på kommandot. Vill ju såklart att han ska kunna krypa slalom mellan benen, då vi håller på med freestyle :)

.: Dance like there is no tomorrow :.

 

Läs min blogg - www.hejtina.blogg.se

Anmäl
2008-12-19 18:45 #2 av: AnneN

#1 vad roligt att ni redan kommit en bit på vägen i tränigen =)

Denna artikel presenterar ju givetvis bara ett av alla de olika sätt som man kan lära hunden samma sak.

 

Kanske någon som kan tips mig om hur jag kan träna detta med min hund?
Säger jag ligg så ligger hon stilla och försöker inte ens sträcka sig fram för att få godiset/leksaken. Jag har testat att locka med allt möjligt, men har jag sagt åt henne att ligga så rör hon sig inte.

Alla tips är välkomna! (kan tillägga att jag använder klicker, men har ingen targetstick)

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2008-12-19 19:10 #3 av: flikkan77

#2 Har du testat att hålla godisbiten ganska nära hennes näsa så att hon bara behöver sträcka på halsen lite? Hade nån hund på en kurs vi fick göra så med. Den behövde bara röra lite på huvudet åt rätt håll först och sen byggde vi på med nån centimeter i taget. Tillslut så blev halsen inte tillräckligt lång och då flyttade den ett framben och sen höll vi på så. Fast efter att den flyttat första frambenet så började den komma på att den fick röra på sig.

Anmäl
2008-12-19 19:16 #4 av: AnneN

#3 tack det ska jag testa, får se till att ha lite mer uthållighet med detta trix =) Jag är van vid att Velvet lär sig ett trix på en, max 2 dagar så jag har nog blivit lite för bortskämd på det området =P

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2008-12-19 23:32 #5 av: Tina-A

#2; Säg inte ligg då. "Ligg" betyder väl för henne att ligga stilla, så då vill hon väl förstås inte röra sig :) Locka ner henne i liggande utan kommando, då är hon inte bunden vid "ligg".

Jag har ju lärt in targetsticken så Oliver vet att den ska han röra med nosen. Har jag den framför honom sträcker han sig alltså efter. Men det här med att komma på hur man kryper och att man inte bara kan ställa sig upp och gå fram är väl det svåra :) Men nu har han förstått att han inte ska resa sig utan sträcker sig fram och tar några steg. Men vi ökar försiktigt, med något steg i taget :)

.: Dance like there is no tomorrow :.

 

Läs min blogg - www.hejtina.blogg.se

Anmäl
2008-12-19 23:34 #6 av: Tina-A

Skulle också rekommendera att när man lär in detta trick, lägg inte på kommandot för än hunden kan krypa säkert.

Lär du hunden ordet "kryp" på en gång när han kryper helt galet, så är det vad du kommer få senare när du säger "kryp". Lägger du dock på kryp när hunden kryper bra och en okej sträcka så är det det krypet du kommer få när du säger kommandot :) Vänta med kommandot, det är ingen brådska med det.

.: Dance like there is no tomorrow :.

 

Läs min blogg - www.hejtina.blogg.se

Anmäl
2008-12-20 03:08 #7 av: anaprincess

När jag lärde min jackrussel så la jag en hand på ryggen hans när han låg ner och sen hade jag godisen framför nosen och då kröp han efter min hand , tog 3 gånger så kröp han av sig själv.

Anmäl
2008-12-21 23:02 #8 av: Cerrolyn

Anne - Ändra ett fel i din artikel. Det är inget tävlingslydnads moment utan ett brukslydnads moment.

 

Få se om jag kommer ihåg hur jag gjorde.
Jag satt framför honom och med hjälp av handrörelse fick jag honom att ligga. Sedan drog jag godiset på golvet och för varje sträckning av hals så sa jag "bra" och han fick godisen, eller rättare sagt han fick slänga sig efter den. Till slut fattade blondinen att det är ju den godisen jag ska ha, och den ligger lite för långt bort. Då tog han ett krypsteg och det blev julafton. Och träningen var slut. Vin nästa träning backade jag 2 steg och la sedan godisen längre och längre bort. Sedan testade jag med att lägga godisen och ställa mig jämte honom och det funkade. Sedan gick jag samtidigt. Efter det plockade jag bort godisen på golvet.

MVH Cerrolyn
Sajtägare på Tävlingshundar

Medarbetare på: Hoya, Retriever, Vallhundar
Min hemsida: Ceasars Vänner

Anmäl
2008-12-21 23:10 #9 av: AnneN

#8 oj, tack för rättelsen, fixar det direkt

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2008-12-21 23:45 #10 av: Annarex

hehehe , Glad det har min hund kunnat sedan han var valp, han älskar o lära sig nya sakerFlört just nu håller jag på med, "sök strumpa" heheh han älskar strumpor Skrattande

Anmäl
2008-12-22 10:41 #11 av: Cerrolyn

#9

Bra Glad

MVH Cerrolyn
Sajtägare på Tävlingshundar

Medarbetare på: Hoya, Retriever, Vallhundar
Min hemsida: Ceasars Vänner

Anmäl
2008-12-22 10:46 #12 av: LiindaH

hehe, jag var hundvakt åt min fasters hundar i sommras, så hade jag lite tråkigt och lärde Amber att krypa. :)  Jätte duktig va hon.
Men nu när jag kommer ditt så lägger sig Amber nästan alltid ner och börjar ;) . HAHA

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.