Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

ALLMÄNT BETEENDE AKTIVITETER - Allmänt - Agility, Freestyle, Rallylydnad & Frisbee - Klicker, Träning & Trix - Lydnad & Bruks - Jakt, Spår & Sök - Weight pull & Drag - Utställning KURSER & INSTRUKTÖRER KLUBBINFO HUNDTRÄFFAR VETERINÄR, SJUKDOMAR & HÄLSA FÖRSÄKRINGAR HUNDMAT - Hundgodis & recept HUNDEN OCH LAGEN - Varning för oseriösa personer i hundvärlden VALPAR & AVEL HUNDFOTON & FILMKLIPP HUNDAR I MEDIA BOK- & FILMTIPS LÄNKTIPS PRESENTATION AV HUNDAR & MEDLEMMAR R.I.P HUNDAR VI MINNS GRATTIS! VECKANS FRÅGA ANNONSER - Info - Annonser - Köpes, Säljes, Bytes - Annonser - Tjänster erbjudes/sökes EFTERLYSNINGAR - Info - Efterlyses - Försvunna/Upphittade hundar - Efterlyses - Släktingar till din hund O.T. OFF-TOPIC - God morgon/middag/kväll - Dagens ros OM IFOKUS - Info från andra iFokussajter OM SAJTEN - Lekar på sajten
VETERINÄR, SJUKDOMAR & HÄLSA

"Cherry eye" (Körsbärsöga) hos hund!

2009-01-26 21:40 #0 av: AnneN

Vad är "cherry eye"? Vad kan man göra åt det? Vilka löper störst risk att drabbas? Dessa frågor och några till får du svar på i denna artikel.

Prolapsed_gland_of_the_third_eyelid.jpg

Vad är "cherryeye"?

Om hunden har "cherry eye" (körsbärsöga) kan man se en röd "klimp" i storlek med en halv ärta, i inre ögonvrån. Den röda svullnaden är en tårkörtel som normalt ska ligga på baksidan av blinkhinnan men som fallit fram.

Orsak:

"Cherry eye" orsakas av en svullnad och inflammation i tårkörteln, i kombination med att den bindväv som omger körteln är svag och ger efter så att tårkörteln glider upp mellan ögat och blinkhinnan.

Den mest vanliga orsaken till inflammation i körtelvävnaden är en onormal reaktion i det lokala immunförsvaret.

Behandling:

Behandlingen är kirurgisk och inriktas på att återställa körteln på sin normala plats.

Vilka hundar drabbas?

"Cherry eye" är vanligast hos valpar och i högre frekvens hos vissa raser. I sällsynta fall kan även äldre hundar få det.

Till de raser som löper högst risk att drabbas av "cherry eye" hör bland andra amerikansk cockerspaniel, beagle, blodhund, bostonterrier, bulldoggraserna, lhasa apso, tibetansk spaniel, sankt bernhard och welsh corgi.

Källa: SKK´s Anomalex

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2009-01-26 22:32 #1 av: [jejjas]

Mycket bra artickel nyttig läsning Skrattande

SMF 456 Chocopop´s

Visa andra den respekt du själv vill ha.

Respektera andra så blir du själv respekterad.

Anmäl
2009-01-26 22:42 #2 av: AnneN

#1 Tack =)

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2009-01-26 22:58 #3 av: Cerrolyn

Intresant artikel. Men kommer det alltid fram på samma ställe dvs längst in i ögonvrån?

MVH Cerrolyn
Sajtägare på Tävlingshundar

Medarbetare på: Hoya, Retriever, Vallhundar
Min hemsida: Ceasars Vänner

Anmäl
2009-01-26 23:53 #4 av: Frejzan

Är det här något som kaniner kan få oxå?

Min dotter hade en kanin som hade en kula som kom fram i ögonvrån, större än på bilden på hunden. Vetrinären kunde inte säga riktigt vad det var. Vi antog att det kanske var något som kommit in i ögat o skadat det. Det såg inte kul ut, men han blev pappa o ingen av ungarna fick något sådant.

Anmäl
2009-01-27 00:00 #5 av: AnneN

#3 jag har är inte helt säker på om tårkörteln kan komma ut på andra ställen, men jag har bara sett det i ögonvrån i alla fall.

#4 har aldrig hört talas om att någon kanin fått det, men det är nog inte omöjligt.

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2009-01-27 12:24 #6 av: sagalisa

Min valp har haft det några gånger då hon är en blandning med tibetansk spaniel i. Men det har alltid försvunnit när hon sovit några timmar sen så operation är inte nödvändig ännu. Har märkt med att det kommer oftast då hon är lite förkyld. men klart det ser otäckt ut...

Anmäl
2009-02-10 22:12 #7 av: Luddesmatte

Usch, jag har en gång haft en katt som hade ett sådant öga. Så vidrigt.

Anmäl
2009-02-10 22:23 #8 av: AnneN

#7 jo det ser inte så trevligt ut och jag kan ju ana att det inte känns så trevligt för djuret som är drabbat heller, men då är det ju tur att det går att åtgärda.

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2010-09-27 15:20 #9 av: Emmieline

fy f*n, min valp har fått diagnosen körbärs öga i dag.. operation, får hoppas att försäkringen har gått in annanr blir det nog en dyyr historia för mor och mig -.-

Anmäl
2010-09-27 15:48 #10 av: Emmieline

vet nån hur mkt operationen kan kosta?....

Anmäl
2010-09-27 15:56 #11 av: spikes

10,Det bästa är att rådgöra med flera vettar,priserna skiljer sig en hel del,så ett exakt pris är svårt att sätta så här.

Hoppas det blir en lätt op och lycka till...

Anmäl
2010-09-27 16:01 #12 av: Emmieline

mamma ska ringa runt i morgon blir nog en tjej i leksand som gör det,
fy va jag e ledsen att detta hände henne... fy tusan. urscäka mitt dåliga språk-.-

Anmäl
2010-09-27 16:07 #13 av: spikes

12,Ingen fara du skrev inte svärordet rent ut,nu håller vi tummarna för att allt går bra med vovven och att hon kryar på sig snabbtFlört.

Anmäl
2010-09-27 16:11 #14 av: Freke

Bra och vettig artikel

Hälsn. Freke

Medarbetare på Beroenden.ifokus & Brott.ifokus

Anmäl
2010-09-27 16:37 #15 av: Crazzysazza

min amris har stor möjlighet att få det.. hennes har svullnat upp lite men går ner efter nån timma..

Anmäl
2010-09-27 18:37 #16 av: Forest

Du gjorde det igen AnneN!  Jätte bra skrivet .  Glad

Sophie-Medarbetare på pudel

Anmäl
2010-09-27 18:42 #17 av: AnneN

#9 Hoppas att allt går bra med op för er hund, det brukar inte vara ett så stort ingrepp, men priserna varierar ganska rejält från veterinär till veterinär och kan även variera beroende på vart i landet man finns.

#14 & 16 Tack Glad

#15 Hoppas att din vovve slipper utveckla detta, tyvärr så är ju amris en av de raser som riskerar att drabbas av detta.

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2015-01-04 16:36 #18 av: Fonzie1

Hej, heter Fonzie och är en fransk bulldog pojke som just nu i vintertid är lite förkyld och slö mellan varven.I morse när jag skulle gå ut för att kissa så tittade ena ögats tårkanal fram ur sin ficka nere vid ögonvrån.Såg lite otäckt ut men var inte så farligt enligt husse.La mig lite på rygg och sprallade så trillade tårkanalen rätt igen i ögonvrån.Husse har nu köpt vitamintabletter till mig så jag får en konstant dos av behövliga vitaminer nu när mitt imunförsvar beroende på förkylningen och kylan är lite nedsatt.

Låter ju riktigt bra Fonzie ... :) Pelle heter jag och är husse till Fonzie och som Fonzie beskrev ovan så ska man om möjligt inte få panik när denna tårkanal kan titta fram om hunden kanske inte mår så bra för stunden som vid t ex en förkylning.Näringsrik mat anpassad för just din hund är viktigt men ett tillskott av vitaminer beroende på hälsan gör ingen skada om hunden är lite onaturligt hängig mellan varven.I mitt fall löste det sig med att Fonzie låg och sprallade lite på rygg så gled tårkanalen tillbaka och har nu inte visat sig igen efter några dygn.Tårkanalen som gled fram i nedre ögonvrån på Fonzie var mer vitfärgad än den annars vanligare röda nyansen.Köpte också som Fonzie skev lite behövliga multivitaminer för hundar på apoteket för att hålla uppe hans imunförsvar nu under förkylningen vintertid.

Skulle hunden däremot ha feber eller liknande rekomenderar jag istället att du tar kontakt med en veterinär när hunden kan ha fått någon form av infektion som kräver veterinärvård.Hundar har en normaltemperatur runt 38 grader.

Mvh Fonzie o Pelle.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.