Annons:
Etiketthundmat-godis
Läst 58666 ggr
spikes
2009-01-08 23:28

För- och nackdelar med färskfoder

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Jag har fått frågan många gånger,så jag tänkte här skriva fördelar och nackdelar,samt min egen erfarenhet av det och rå föda till våra hundar. Jag har använt färskfoder sedan 80-talet nu och vill gärna delge er det som är bra och dåligt med det.

höstlov 2008 123.jpg

Fördelar är:

De får i sig alla mineraler, vitaminer och blod allt som är nyttigt för deras hälsa.

De mår bättre både i päls, mage, tarm, håller hälsan tills de blir riktigt gamla oftast.

När de fäller gör de det en gång och småfäller inte hela tiden, vacker pigg lyster i ögonen och hållning är också ett plus med färskfoder.

Man kan ge dem råa köttben med märg utan att det blir en reaktion i magen och de tål i stort sett allt. Man behöver ej heller avmaska dem lika ofta som med en torrfoders hund, en hund som går på färskfoder får i stort sett aldrig mask i magen.

Tänder och tandkött håller sig otroligt friskt.

Nackdelar är:

Det är lika svårt att hitta ett bra färskfoder som att hitta ett bra torrfoder, därför måste man veta lite om vad just ens hund behöver.

Ledsamt nog har EU´s lagar sett till att tex vom i färskfoder måste ångas upp innan det säljs, vilket gör att mycket nyttiga ämnen försvinner i färskfodret. I stället kan en del ha för mycket av något annat tex fett, eftersom de måste tillsätta andra typer av fetter på grund av att vomens fett ångas och tas bort, bara ett exempel.

Det kan leda till att hunden får hårlösa fläckar, Valpar kanske växer fel, att man ser att allmäntillståndet inte är ok. Visserligen kan det bli samma reaktion på torrfoder och man måste då kolla vad som fattas eller vad som är för mycket av.

höstlov 2008 104.jpg

Egen erfarenhet

Jag började på 80-talet att ge mina hundar rått älgkött, färsk vom, älgben med märg och behövde aldrig tillsätta något i maten i övrigt, men blev tvingad att välja det näst bästa när vi gick med i EU på grund av det jag skrivit ovan om vom.

Jag har provat 3 sorter sedan dess och den som funkar allra bäst på mina hundar är Klass, den är också äldst och mest pålitlig enligt mig. Det finns även andra foder som är lite billigare som Bravo mfl, men de funkade inte bra på mina hundar.

Naturligtvis är det ju så med alla foder att vissa passar bra med olika hundar det är ju individuellt.

Jag har alltid haft ett motto med detta och det är att komma så nära vargens matkultur som möjligt och innan EU var jag där helt och fullt. Idag ger jag den näst bästa maten Nordic och jag får nöja mig med den, jag ser ju att mina hundar mår bra ändå. Flört

Annons:
AnneN
2009-01-11 03:14
#1

Tack spikes för att du delar med dig av dina erfarenheter av färskfoder =)

Hade jag haft bättre med utrymme i frysen så hade jag antingen gett färskfoder (om det finns nått utan spannmål) eller BARF. Men nu får jag snällt nöja mig med torrfoder då vi har väldigt liten frys så det ryms inte en massa hundmat där =/

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

TinaH
2009-01-11 10:50
#2

# 1

det finns utan spannmål.
bravo Ox. då får man sätta dit själv Vegetabilier, Vitaminer, Mineraler samt Kalk. Glad

-----------------------------------------------------------------------------

Min Tyson har Torrfoerallergi.

Han tappade päls fick stora öppna köttiga ytor utan hud och hår, samt klåda. Han såg ut som en dalmatiner, istället för svarta prickarna så hade han stora öppna sår….

Min vetrinär, Torkel Falk Din vetrinär - Ödåkra, satte pannan i stora veck för han hae aldrig varit med om något sånt här innan, inte i denna stora grad.

Jag hade haft Hills lagre breed puppy, från uppfödaren.
Gick över till Royal Canin valp, hjälpte inte det heller…

Sedan så prövade jag till och med Royal Canins Hypralergenic foder, till och med det satte öppna sår på Tyson. jag prövade säkert lika märkes  torrfoder under en ½års period för tusentals kronor…

Han fick mediciner och vetrinärbesöken började komma upp till 2-3 gånger i veckan, i bland ännu flera…
Jag till och med frågade Torkel vid ett tillfälle som det var som värst, om det var kanske dax för Tyson att få sova, för att slippa lidandet…Gråter
Men då var det en vetrinär som väckte Tina! "Somna in?? du det lyser bara livsgnista i hans ögon, och svaret är NEJ!, han ska LEVA!! detta ska vi fixa!!" sa Torkel till mig.

Så en dag sa han, jag ska be min kollega på Vetrinärhögskolan i köpenhamn komma över, han är specialist på hundar med hudproblem.

Sagt och gjort så kom han över, och vi skulle göra ett "prick test". Precis som på oss. Blod testet tog tyvärr inte Agria på den tiden på försäkringen.
Testet gjordes, och det gav en liten liten liten upphöjning, men som vetrinären sa den struntar vi i, det var mot..katt!Oskyldig

Torkel förklarade för honom vad vi hade givigt till honom i både mediciner och Foder.
Den danske vetrinären sa rakt ut:
"Torrfoder är skit! Rena förärvet för hundarna, änniskan okunskap och lathet, ligger i torrfodret, oavsett vilket torrfoder det är så är det massa tillsatser och onyttigheter för hundarna och det kan ge sånt här resultat som på Tyson."

Jaha, sa jag, vad ska man då ge honom?

Den danske vetrinären sa: "ge honom hästkött, bättre kött för en hund finns inte".

VAA!!! - sa jag…

" det är väll bättre att hästarna blir hundmat här i sverige än åker till Italien, sa han".

 Sagt och gjort jag gick hem, och hade då inte nån som hade en gammal häst till mig. Men jag köpte frysna lammkotletter och blandade upp det med grönsaker och vitaminer och mineraler och kalk. Kokade gröt till honom på morgonen och joxade i köket. et var ett pilleri och jag tyckte inte jag gjorde annat än lagade mat, var det inte till oss så var det till hunden, trotts att han fick råa lammkotletter med ben, så skulle man riva grönsaker och och pillra med allt et andra.

Efter redan 6 dagar, så började såren gå tillbaka….
och jag började på och se ljuset, som var lååångt borta innan, Torkel hade rätt, det fanns en vändning.
Så på valpkursen så var det en instruktrör som sa till mig om BRAVO, kontaktade dem, och sedan den dagen har Tyson gått på deras "Bravo special" - För hundar med vissa allergier och överviktiga hundar."

Nu har bravo även torrfoder. Kan köpa en 5kg säck om året till honom, bara för att det är lite jobbigt och ha med sig hamburgarna på semestern och så där.
Han tål deras torrfoder, för det innehåller samma sak som blötmaten. Men skulle jag köpa hills, royal eller bara vanlig "ica-foder" eller doggy typ, så kommer klådan igen, redan efter 1 måltid….
Jag vågar inte vara utan min blötmat, eller torrfoder från Bravo.

Nu väntar jag bara till att Boy ska bli 1år, och vi kan börja ge honom samma blötmat som till tyson. Lite jobbigt med 2 olika foder, men så är det när man är liten. Glad

Så hade inte blötmaten funnits, sat att jag hade en envis vetrinär, som jag har tackat med en stor bukett, så hade inte jag haft en Tyson idag…

 Mvh TinaH
~ Sajtvärd på: retriever.ifokus.se ~


 

spikes
2009-01-11 11:01
#3

tina varför måste du vänta tills han blir 1 år?,min uppfödare har kört färskfoder även till Valpar som ska sluta dia,och det har funkat suveränt,titta på snoddenGlad.

har man färskfoder redan från början så minskar du risken för allergier avsevärt…..

TinaH
2009-01-11 11:14
#4

Jag fick rekomendationer från flera håll att just Golden har ju som känt sina höfter och leder och sånt, som du säkert vet.

Och då när instruktörer, och vetrinärer har tyckt att det är bra om dem får växa i lugn och ro och stabilisera sig som valp, så är det lättare med ett torrfoder för att där kan dem ju beräkna innehållet på ett helt annat sett, än vad man kan med blötmat.

men jag är säkert bara "feg-dum", eller nått - jag vet inte…Skäms

 Mvh TinaH
~ Sajtvärd på: retriever.ifokus.se ~


 

spikes
2009-01-11 11:22
#5

4,du gör ju som du vill….men jag upplever det ju helt tvärtemot,att dom blir starkare i både benstomme och annat av ett bra färskfoder…..

spikes
2009-01-11 11:49
#6

1,Tack Anne……ja det är ett elände om man har liten frys,min e inte så stor den heller,men ett fack är Snodden och Spikes och eftersom Spike inte bor här jämt så går det ju,annars hade jag nog fått skaffa en liten frys till….

hade jag haft en allergisk hund som du så hade jag barfat också, men krossat allt i så fall,just bara för att jag skulle veta exakt vad hunden får i sig…….som jag sade innan jag saknar det råa köttet den riktiga vomen oerhört,men nu e det som det e….Flört

Annons:
Soffe
2009-01-11 12:29
#7

Så vad finns det för rekommendationer när det gäller tillverkare av färskfoder?

Klass, Bravo, Prima, Nordic, Fodax..

AnneN
2009-01-11 14:54
#8

#2 tack för tipser om bravo ox =)

#6 jo men som sagt så ryms ingen hundmat i våran lilla frys + att vi inte har någonstans att ställa en till frys =/

#7 vad är det för rekomendationer du vill ha? är det vad som gäller för tillverkarna eller vill du ha tips på vilka som finns?

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Crazzysazza
2009-01-11 15:40
#9

En fråga färskfoder är det fodret på burk?

Soffe
2009-01-11 15:55
#10

#8 Ja vilka som är väl godkända, väl rekommenderade.. Iofs är det väl många som kör med någon av dess märken, men tänkte om det är någon speciell som är extra bra eller så.. Tänker mest på ingredienserna, kvalitet..

spikes
2009-01-11 17:03
#11

9,tänker du på dom i affären så är det två helt skilda saker, det man köper på affärn är inte nyttigt,möjligen för att förhöja smaken på maten till hunden,det är i stort sett bara vatten….

färskfoder du köper är packeterade på olika sätt,bravos ligger som hamburgare i paket…..men de flesta är packade som korvar,om du tänker att du köper lingonsylt på refill, så är det lika…men i olika mängder nordic har stora sådana så man får dela upp det,klass har mindre så där kan man ge halva åt gången…

10,alla är godkända annars hade dom inte funnits på marknadenFlört,men sen beror det på vad man vill ha för pris och kvalitet……Klass är den som är mest pålitlig som jag ser det nordic kommer näst därefter,den är äldst på marknaden också

…..Bravo kanske passar en del också, men vad jag erfor med mina hundar är att dom har tagit bort en del nyttigheter som gjorde att mina inte såg ut som dom skulle i päls och annat efter ett tag…..det är dessutom tillsatt för mycket fett för att mina ska må bra av det….och det har dom gjort för att bära upp det den färska o-ångade vomen som togs bort…..Jag har egen erfarenhet av dessa tre sorter ska jag väl tilläggaFlört

Soffe
2009-01-11 17:26
#12

#11 Nä det förstår jag väl.. Jag skrev väl godkända.. Som torrfoder brukar det ju klassas olika i kvalitet..

spikes
2009-01-11 17:30
#13

11,det var inte meningen att du skulle ta illa upp??,jag svarade så bara för det finns säkert dom som ändå undrar om det är godkänt eller inte,alla är vi olika…hoppas du blev nöjd med svaret ändåGlad

Annons:
Soffe
2009-01-11 17:34
#14

#13 Nej.. Jag tog inte illa upp så.. Det är lätt hänt att man tolkar inlägg olika oxå.. Jag är nöjd med svaret Ja..

spikes
2009-01-11 17:39
#15

14,vad bra Gladja det är lätt hänt att man tolkar olika,därför gav jag ett utförligare svarFlört

Soffe
2009-01-11 18:07
#16

#15 Ja det är bra gjort..

TinaH
2009-01-11 18:26
#17

Så här fint ser maten ut i från BRAVO, Frächt, färskt, smaskigt, och blodigt, precis som det ska vara för en lyckad måltid för hunden. Bravo hade korvar innan, men gick ifrån det systemet tack vare att det var enklare för kunden och få 150g hamburgare.

 Mvh TinaH
~ Sajtvärd på: retriever.ifokus.se ~


 

Soffe
2009-01-11 18:35
#18

#17 Ser fantastiskt gott ut för hunden Glad Kan tänka mig att dem äter det som inget annat Glad

Någon som har erfarenhet av att ge sin valp färskfoder och hur det har gett resultat tills den blivit vuxen eller bara just under valptiden?

TinaH
2009-01-11 19:07
#19

kan säga det om Bravo,

har an en kräsen hun som inte gillar sin mat längre, så börjar em äta ärskmat, så slukar em med god aptit.

 Mvh TinaH
~ Sajtvärd på: retriever.ifokus.se ~


 

spikes
2009-01-11 20:19
#20

18,som det står i inledningen under "egen erfarenhet",så har jag använd färskfoder från den dagen valpen kommit hem, eftersom min/uppfödare fött upp dem på det från början, och mina hundar har i stort aldrig varit sjuka,och dom har varit fina och fräscha genom åren,och varit pigga ända till slutet…..

Annons:
Soffe
2009-01-11 20:44
#21

#20 Ja just det.. Tänkte inte på det för stunden när jag skrev den frågan ;-) Den uppfödare jag har kontakt med.. Hon ger både färskfoder och torrfoder.. Är det verkligen bra att göra det?

spikes
2009-01-11 21:17
#22

21,det finns dom som gör det men jag skulle inte rekomendera det,det kan ju bli för mycket av en sak i maten då….vet du om hon gav torrfodret torrt eller uppblött?

Soffe
2009-01-11 21:32
#23

#22 Nej.. Det kommer jag inte ihåg.. Hon ger det till sina Valpar oxå.. Men dem får väl sitt torrfoder uppblött, men nog inte de vuxna..

spikes
2009-01-11 21:58
#24

23,men då kanske hon har det för att dem ska få tuggmotstånd….men man får se till att dom har ordentliga tugg ben att tugga på ofta så löser det sig

Soffe
2009-01-11 22:23
#25

#24 Njaa.. Oxå för att hon tycker färskfoder verkar väldigt bra till hundar.. Kan ju hända att hon övergår helt o hållet till det..

Men hur gör man ex. om man ska åka bort över dagen eller flera dagar om man ger färskfoder? Kan man ta med sig det då?

spikes
2009-01-11 23:04
#26

25, vad braFlört

Man ska helst se till att fodret är nedfryst när man köper det,det klarar lätt 3 dygn i kylskåp om man delar upp det,åker jag bort i flera dygn så tar jag med mig kylväskan och lägger det i,och ser till att byta klabbar bara, om det nu inte finns en frys eller ett kylskåp dit jag ska…

Soffe
2009-01-11 23:11
#27

#26 Okidoki :-)

Annons:
giffan
2009-01-12 00:15
#28

Jag har gett färskfoder i olika omgångar. När jag tävlade med greyhounds gav jag halla foder till mina hundar, De gick super på det och åt som bara den.

Nu får min kräsna lilla prinsessa Bravo och det går hem riktigt bra.

~ Anneli ~ 
Sajtvärd för:  adopterade.ifokus

AnneN
2009-01-12 16:58
#29

Jag har nyss fått reda på att med rätt tillstånd får man ha kalltvättad vom i foder! Det ska tydligen finnas kalltvättad vom i Nordic färskfoder, om det finns i fler foder har jag inte hunnit kolla upp ännu.

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

spikes
2009-01-12 17:53
#30

29,fick du reda på vad det skulle göra för skillnad med kalltvättat?……

AnneN
2009-01-12 17:56
#31

#30 nix bara att man måste ha tillstånd för det, men jag ska försöka forska lite mer om detta, har fått lite fler idéer till artiklar men de kräver en hel del mer forskande från min sida =)

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

spikes
2009-01-12 18:11
#32

31,jag kan höra mig för jag med om du vill?

AnneN
2009-01-12 18:43
#33

#32 det får du gärna göra =) all fakta är välkommet

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

TinaH
2009-01-15 10:37
#34

Angående Bravo och Vom samt innehållsdeklaration

När Bravo slutade med vom, 05/06, så fick dem inte enligt jordbruksverket ha vomen kvar, pga att den inte var upphettad.
Då slutade Bravo med vom i sin mat.

07/08 så släppte jordbruksverket på kravet, och nu är vomen bara kall tvättad, ej behandlad på något sett, ej ens sköld i varm vatten, pga av att å kan den bli för varm och då blir den som att den skulle vara behandlad.
Dem tillsätter inte heller mer fett i färskmaten med vom.

Alla företag som håller på med livsmedel får stickprov av livsmedelsverket, så även Bravo.
Dem kommer ut ca 3-4 gånger om året, för att göra stick-prov på bravo. 
Det är toppen för det blir uppdateringar även till kund, för att få en så färsk innehållsdeklaration, och rätt-riktig innehållsdeklaration som Bravo har på sina förpackningar, och på deras internetsida.

Detta är sanningen om Bravo, då jag själv har pratat med en av ägarna, idag 15/1-09, när jag skulle beställa mat.

 Mvh TinaH
~ Sajtvärd på: retriever.ifokus.se ~


 

Annons:
spikes
2009-01-15 10:45
#35

34,Vad bra att dom har börjat kalltvätta vomen,ett plus till dom…men fortfarande är deras mat för fet för många raser,och det är också sanning….jättebra att du tog reda på fakta om just vomenFlört,till saken hör också att många återförsäljare på bravo har börjat med annan färskmat just på grund av att bravos är för fet och kunderna slutar köpa det…..men det är ju bara att hoppas att dom tar det till sig och ändrar tillsatser i maten så den blir ok igen…

TinaH
2009-01-15 11:47
#36

För vilka raser skulle deras mat vara "för fet"?

Min tyson går på Bravo special vom, den magraste av deras alla färskfodder.

Han skulle inte kunna gå på något annat, efter sm han är kastrerad, och har lätt att lägga på sig i och med det..

under den perioden som dem inte hade Bravo special vm, så åt han Bravo special Lam och öka de i vik, och han fick gå ifrån 2 skivor om dagen till, 1½ burgare om dagen.

Dem kommer Inte att ändra något i sin mat, efter som dem har många nöjda återförsäljare och kennlar samt kunder som köper ifrån dem. Enda gången dem ändrar något i sin mat, skulle vara om livsmedelsverket säger något, men inte annars.

Du kan ju alltid PMa mig om vilket företag du tänker på som skulle vara magrare än bravo special vom. Eller deras mat övh.

Men det är ju alltid så i foderbranchen (alla brancher), att man talar gärna skit om några företag, och lägger manken till andra….allt för att få sälja sitt egna tyckande och tänkande.

 Mvh TinaH
~ Sajtvärd på: retriever.ifokus.se ~


 

spikes
2009-01-15 12:06
#37

Ge dig nu tina!!….skulle jag sitta och räkna raser så skulle det bli väldigt långt.

Vad jag vill ha sagt med denna artikel är bland annat att man måste vara väldigt uppmärksam när man köper färskfoder,likaså om man köper torrfoder,det gäller att inte snöa in sig på ett foder bara för att hunden funkar bra på det nu,man får inte vara blåögd vad det gäller något foder alls oavsett vad de säger….och dom kommer alltid att ändra saker i sina foder efter påstötningar från köpare som tycker att det ena eller det andra inte är så bra….det går dom inte alltid ut med till privat personer.

detta gör dom för att få ett så säljbart foder som möjligt.

Jag lovar dig att jag vet vad jag talar om har nog använt färskfoder längre än dig, och har en stor erfarenhet av vad man ska tänka på…annars hade jag absolut inte startat denna artikel!,och eftersom jag haft färskfoder så länge så har jag kontakter inom flera olika försäljare av färskfoder och inte bara 1….

Var nöjd med att dina hundar mår bra av det i stället, men du måste acceptera att inte alla gör det,så är det med allt…….

Något pm i detta är inte nödvändigt anser jag…..och vill du något mera kan du ju pm,a själv…

Åter till tråden UTAN TJAFS nu……

Lena

Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
lkn02001
2009-01-20 12:07
#40

får jag fråga dig spikes, vad är det man måste vara uppmärksam på?

bytte för ett år sedan till orijen för min blandis men har funderat på att barfa. Börjar nu fundera på ett färskfoder att prova med först i alla fall.

Om jag ger färskfoder, måste jag komplettera med något typ mineraler och grönsaker? hur mycket/ofta ska jag ge henne ben att tugga på? snasset älskar ju märgben men jag gillar inte riktigt att lämna henne ensam hemma med det och jag kan ju inte ta det ifrån henne när hon väl fått det…

TinaH
2009-01-21 00:35
#41

# 40

i bravos färskfoder så ingår ALLT din hund behöver ha.

Förrutom tuggmotståndet.
Så köp ox märgis ben, eller nått som hunden kan ha och tugga på vid sidan om.Glad

 Mvh TinaH
~ Sajtvärd på: retriever.ifokus.se ~


 

Annons:
spikes
2009-01-21 09:42
#42

40, Var uppmärksam med bland annat fett och vitaminer i,förklaringar finns i mina tidigare inlägg i tråden om just det.

det finns färskfoder som inte är så bra, och då kan hunden få bland annat våtexem,tappa päls,och växande hundar har bevisligen fått krumma ben(krokiga)….

Om du har ett bra färskfoder behöver du endast komplettera med tuggben,gärna märgben eller liknande men det går bra med vanliga oxhuds ben också om man inte får tag på annat…enda gången jag brukar tillsätta något är om det är fällperiod och då blir det laxolja i maten varje dag.

Ett bra märgben flisar sig aldrig älg tex är kanon,så får du tillgång till det behöver du aldrig vara orolig att lämna hunden med detFlört.

Om du vill kan du pm,a mig så kan jag berätta meraGlad.

41,har du bytt nick nu?Obestämd

TinaH
2009-01-21 09:58
#43

#40

Jag har Bravo, som är ett mycket bra 1a klassigt färskfoder.Glad

 Mvh TinaH
~ Sajtvärd på: retriever.ifokus.se ~


 

TinaH
2009-01-21 09:58
#44

# 42

Vad skulle jag heta innan?

 Mvh TinaH
~ Sajtvärd på: retriever.ifokus.se ~


 

spikes
2009-01-21 11:29
#45

43.jag bara undrade eftersom du redan skrivit att du tycker bravo är bra…och att frågan ställdes direkt till mig i 40….men då vet jagFlört

TinaH
2009-01-21 13:41
#46

# 45

Kärt barn har många namn, du vet…..

 Mvh TinaH
~ Sajtvärd på: retriever.ifokus.se ~


 

[mingdie]
2009-01-22 10:57
#47

Bra artikel. Jag har använt rent naturligt rent kött och vissa grönsaker för mina hundar i över 30 år. Det fungerar mycket bra. Kyckling, lamm och vilt för det mesta. Jag kan köpa det som blir kvar av kycklingen när fileerna är uttagna hos slaktaren otroligt billigt.

spikes
2009-01-22 12:02
#48

47,vad bra…sånt är guld värt:-)

Annons:
spikes
2009-03-11 13:48
#49

Puttar upp denna för dom som villFlört

rulda
2009-03-11 16:18
#50

En lite funderare… det här med färskfoder låter toppen. Men det pratas mycket om att tuggmotståndet saknas.
Hur gör man då med en hund som totalt vägrar att tugga på ben och övrigt?

spikes
2009-03-11 16:21
#51

50,ojdå hmmm finns det inga leksaker gummi tugg som han gillar det kan ju funka också…finns ju även tugg i godis…bara ett par tankar som kom precis nuFlört,det brukar vara så också att får dom böja käka färskfoder så blir dom automatiskt mera intresserade av märgben och annat,dom får ju smaken av rått liksomGlad

rulda
2009-03-11 18:01
#52

#51 godsedjur och filtar är väll typ det enda som Tusse tuggar på… Men det kanske blir bättre?

spikes
2009-03-11 21:14
#53

52,ja det kan mycket väl bli det, får dom bara smaken på vilt/rått kött så brukar dom älska det sedan och det får dom ju genom ett färskfoder.

Hade en omplacering som enbart levt på torrfoder,han vägrade käka ben och annat fast mina fick det…men efter första gången han hade fått älgkött och vom….så växte intresset och han satte igång att käka ben som en tok.Flört

Kattmynta
2009-03-12 00:40
#54

Pris?

Vilket är dyrast vs. billigast?

Hur mycket kostar färskfoder per dag för hund, gentemot torrfoder?

ForbiddenRage
2009-03-12 04:04
#55

Jag kör på Bravo och det enda negativa jag märkt av det är att jyckarna fiser illa ;)
Annars har jag inget att klaga på faktiskt!

Har inte utrymme i frysen så att jag får in en hel kartong med burgare, men vi köper 10 förpackningar burgare och det går alltsomallt på drygt 200 kronor…

Annons:
Kattmynta
2009-03-12 10:22
#56

Hur länge räcker det?

spikes
2009-03-12 11:23
#57

När Anne kommer tillbaka ska jag be henne lägga länkarna till alla återförsäljare i denna tråd som jag fick en gång.

Jag kör på klassen den kostar 210 kr per kartong och räcker för en hund i en månad…den ska vara dyrast men jag är inte 100% på det.Flört

5,kan vara spannmålet i bravon som hunden fiser av,jag bytte bland annat pgr av det,vill inte att hundarna ska ha gaser i magen.

Kattmynta
2009-03-12 11:43
#58

210kr är ju billigt. Kompleterar man med något?

Hur mycket går åt per dag för dig, som har stora hundar?

spikes
2009-03-12 11:58
#59

58,ingenting kompletterar man med….det enda man ska tänka på är ju att dom ska ha ben att gnaga på ofta, för tuggandets skull….den enda gången jag brukar tillsätta något är under fällperiod och då använder jag laxolja….men det är mest för att dom pälsar i fortare då…Flört

Kattmynta
2009-03-12 18:26
#60

Och hur mycket går åt per dag till dina hundar?

minja
2009-03-12 19:20
#61

Jag ger Fodax till min. Helt klart bäst för min vovve. Hans mage är för känslig för torrfoder och detta fodret är det bästa jag har gett honom och ångrar mig inte det minsta. Han är i perfekt hull och pälsen är blank och slät och han är bra i magen och bajsar inte alls mycket. Och jag har inga svårigheter att hålla honom på rätt sida kilona även om han är kastrerad. Jag betalar 120 kr säcken och den håller nästan en månad beroende på hur kakorna är uppskurna. Han får bara havregrynsgröt i som lite extra på kvällen. Sedan får han märgben och morötter och lite smått och gott att tugga på.

rulda
2009-03-12 19:52
#62

Spikes, hur mycket väger dina vovvsar. Jag var inte på Klass hemmsida och där stod det att man skulle ge 0,9kg dagligen till en hund som vägen mellan 20-25kg.
Hur mycket är det i varje paket som kostar 210kr? Jag och sambon satt och räknade och blev osäkra på om vi skulle få plats med 30kg i frysen.
Eller har jag fått allt om bakfoten nu?

Annons:
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
spikes
2009-03-12 22:20
#68

Snodden äter 500gr alltså en sådan korv om dagen och väger 28 kg,spike väger kring 35kg och får en och en halv sådan korv med 500gram alltså 0,5kg i varje korv med mat….

Sedan får man tänka på om man använder godis i träning och annat under dagen, och som sagt ben som är viktigt…Flört

twiggy123
2009-03-13 14:58
#69

hej min superkänsliga new foundland fungerade utmärkt i 10år på nordic gluten fri plus.nu har jag en pinscher och griffon som älskar nordic bas.för tänderna finns det utmärkta tandrensar ben att köpa

Annons:
spikes
2009-03-24 22:37
#70

Här kommer en del länkar till återförsäljare,så det är bara att läsa och se vad det inehållerFlört.

 http://www.hallafoder.se/templates/start.php?top=21&me=7&sub=21

http://www.fodax.se/default.asp?article_id=7

http://www.klassfoder.se/

http://www.nordichundfoder.com/default.aspx

http://www.priima.se/index.htm

http://www.bravodjurfoder.se/

MVH

Lena medis på bif

Soffe
2009-03-27 17:27
#71

Jag har läst att Klass är väldigt blaskigt? Jag har nyligen bestämt mig för Klass, men vet inte om jag ska ändra mig till Nordic istället.. För Priima finns inte att få tag i här tyvärr..

Craz-y
2009-03-27 17:45
#72

Mina hundar äter BRAVO färskfoder. Oroligt bra och enkelt att tina upp då dom är packade som "burgare".

rekomenderas!!

Soffe
2009-03-27 17:52
#73

Svårt val tycker jag :-/ Finns det någon möjlighet att jämföra de olika med innehållen eller får jag prova att göra det själv..

spikes
2009-03-27 22:36
#74

73,det får du nog göra själv….vad menar du med blaskig?,nordics ser precis likadant ut,och det är ju för att det finns blod i och det är ju viktigt…därför ska man ju vara noga med tuggben och annat.

Man får väl kanske tänka så att det är inte vi som ska tycka att det är gott utan hunden, för oss räcker det med att veta att fodret är bra för hundenFlört

Soffe
2009-03-27 22:46
#75

#74 Har jag gjort ;-) Jag har läst att det finns dem som tycker att Klass är så blaskig och luktar illa, att de andra är luktfria och mer fasta i konsistensen.. Vet att det är hunden som ska tycka det är gott osv.. Det är inte smaken det handlar om, utan hanterbarheten..

spikes
2009-03-27 22:55
#76

75,jag har då aldrig haft problem att hantera klassen…lika lite som de andra färskfodren jag haft…däremot är jag noga med vilket färskfoder jag ger oavsett konsistens eller sk lukt,är det någon annan lukt än det som bör vara, så är den i så fall dålig,än en gång vi kan inte avgöra vad hundens näsa gillar och inte….men är man känslig för det så ska man kanske inte använda det alls…

Själv anväder jag färskfoder för att det ligger närmast vargen föda och för att jag vet att det är det bästa för hunden oavsett utseende hanterbarhet lukt osv osv….men det är upp till var och enFlört

Annons:
Soffe
2009-03-27 23:08
#77

Jo det förstår jag.. Vet inte riktigt hur priserna ligger mellan Klass, Nordic, Bravo och Priima..

Jag får väl prova mig fram, för alla hundar verkar inte älska alla dess sorter lika mkt..

spikes
2009-06-06 14:16
#78

77,Gå in på länkarna ovan och jämför prisernaFlört

Soffe
2009-06-06 14:34
#79

#78 Ehh.. Detta va länge sen jag skrev och jag har använt färskfoder ett tag nu!

spikes
2009-06-06 14:59
#80

79,förlåt kom på det jag med nu….hoppas det funkar bra för digSkrattande

Soffe
2009-06-06 16:18
#81

#80 Lugnt ;-) Jodå det funkar bra.. Ger Nordic och det är jag nöjd med eller iaf hunden verkar va det :-)

spikes
2009-06-06 16:21
#82

81,vad bra…den funkade bra på mina medFlört

Soffe
2009-06-06 16:41
#83

Ja det låter bra :-)

Annons:
Mia-Marie66
2009-07-16 16:01
#84

Jag måste ju fråga lite, hoppas det är okej?

Om någon ger BRAVO och vad dom tycker om detta?

Jag funderar på att ge både bravo färskt och torrt…skulle det vara en bra kombination?

Våran lilla valp äter just nu en blandning av klass och purina valp foder hos sin "uppfödare" Då Bamse kommer hem till oss om ca. 2 veckor, så tänkte jag köra ett byte av foder och funderar då på just BRAVO, som har både färskt och torrt…

Men inte valpfodret eller bas - färskt för detta innehöll vete och jag vill ha utan vete…så bravo plus - färskt och torrfoder bravo kyckling/ris…

Min tanke då var att ett valpfoder innehåller kring 28% protein och att då blanda ett vanligt torrfoder med ett färskt borde ge samma effekt, eller tänker jag fel?

För jag vet flera stycken som ger just färsk foder som inte ger valp torrfoder till sina Valpar, då det färska fodret innehåller igentligen det som behövs och torrfodret ges mest för att få tugga och rensa tandsten och hjälpa till att tappa dom små valptänderna…

Någon som KAN och har bra tips?

Mvh Mia-Marie66

Biejvve
2009-07-17 02:48
#85

Mycket intressant, själv har jag get mina djur kött som jag köper från butiken, alltså sånt som ska vara till människor och därefter varit tvungen att blanda med annat så att det blir bra för djuren. Nu när vi ska ha valp snart så ska den också få samma sort, uppfödaren ger lite blandat så det kommer vi att göra tills vi kan övergå till bara kött mm.

Mitt stora problem var att jag inte kunnat hitta någon som kan köra till Sigtuna/märsta. Jag försöker nu mer än innan hitta någon som kan göra hemkörning men hittils har jag inte hittat.

Känner någon till någon återförsäljare som kan göra hemkörning så är jag mer än tacksam Glad. Nu tänker jag inte på vilken av de som finns om det är klass eller annat, bara att det går att köra hem…

spikes
2009-07-17 11:46
#86

84,klart det är okFlört…jag svarar utifrån min egen och en del uppfödares erfarenhet av bravo som jag hade i lite över 1 år…..i mitt tycke är det för fett att ge,gick sedan över till klass men har synd nog ingen återförsäljare nära här dit jag flyttade…så nu har jag nordic vilket är lika bra som klassen och jag behöver bara åka 3 km för att hämta det.

sedan är det så här att har man ett bra färskfoder så ska man inte behöva tillsätta något i det,alltså att tillsätta torra kulor stör balansen i näringsintaget,allra helst ska man ge tuggmotstånd genom bra märgben och sånt och det jag dagligen med mina,alla mina hundar har haft ett bra färskfoder sedan valp hos uppfödaren och dom har verkligen mått bra på det…..kom gärna med flera frågor,bara kul att dela med mig.

85,kika in på länkarna i inlägg 70,det borde stå där vilka som kör ut eller vad som är närmast,stockholms området brukar det inte vara några problem medFlört

Mia-Marie66
2009-07-17 19:25
#87

#86

funderar just på bravo då dom hade som "hamburgare" då jag inte har någon frysbox ännu som man kan ha klassfodret i, den äter klass just nu…Så därför tänkte jag på att fortsätta med ett färsk foder…att ge torrisar skulle bara vara för att den ska lära sig och äta det också, den äter det nu lite då och då…

Men jag kan få tag på dessa foder:

Klass
Bravo
Nordic
Fodax

vilket är bäst att ge en valp?

Och varför är det bäst?

Jag vill ändå ha möjligheten att ge ett torrfoder också, därför var det som bra att Bravo hade både och…Men om det är för fett, kanske man inte ska ge det?

Nu ska jag ställa en annan foderfråga i forumet - torrfoder…alternativ till Bravo :)

Tackar för svar…

spikes
2009-07-17 22:48
#88

87,jag har redan talat om vad jag anser om bravo,skulle dom ändra fettet i det så skulle det inte vara ett problem för mig att ge det också….ska du ge en valp färskfoder så skulle i alla fall jag fortsätta med klassen eller nordic,det är dom 2 som är bäst i mina ögon och jag har alltid haft färskfoder eller rå föda i alla år till alla mina hundar,så jag har provat mig fram….

fortfarande skulle jag undvika torrisar i färskfodret då det stör balansen, och är det en valp kan dom få fel på tillväxten som benstomme och annat,eftersom det blir obalans i näringsintaget tex för mycket kalorier eller för mycket av något annat som kan göra att dom växer fel eller att det blir nått annat fel….man ska inte tillsätta mera foder om man använder ett bra färskfoder…..

Mia-Marie66
2009-07-18 10:45
#89

#88 Alltså, dom får inte färskfoder och torrisar ihop blandat nu och jag ska inte ge så heller…Utan ha både och det måste vi ha, för då vi far bort under dagen, kan man ta med torrisar, då vi fraktar våra "rumpor" med en moppe, så är det svårt att få med färskfoder, utan att det tinar och stinker, blir dåligt.

Har nu tagit kontakt med Bravo och frågat om deras innehåll, fett, kalcium, vete osv.

Ska kika och läsa om klass och nordic nu och fråga dom också omd eras innehåll…så man får se vad skillnaderna är.

Tack för dina svar…

spikes
2009-07-18 10:59
#90

89,ja jag och många andra har tagit kontakt med bravo….jag har även sett resultatet på en del som ähundar som ätit  det…men du gör som du villFlört

Annons:
pepsan
2009-08-22 17:58
#91

Hejsan!

Sökte på färskfoder och hamnade här inne, intressant läsning Flört

Jag undrar hur Nordic är, är det korvar eller som hamburgare? Såg att hamburgare stog som Hundgodis, kan man inte ge enbart hamburgare eller ska man då kompletera med t ex bas?

Har 2 nakenhundar med finnar och porer och mycket klåda så jag tänkte prova något av detta, men vet inte vilket..

Pepsan.

spikes
2009-08-22 20:23
#92

91,trevligtFlört…nordic är näst bäst efter klass…dom säljs som korvar långa smala korta och tjocka,beroende på hur du vill ha…ska du böraj med det så föreslår jag bas,sedan ser du om du behöver nått mera….

pepsan
2009-08-22 21:24
#93

Ok. Tack så mycket Glad

Måste man ha våg för att kunna veta hur mycket var och en ska ha? Tänker då om det är i gram och att det är korv.. Hade varit lättare med hamburgare, den större kanske skulle ha 1½ medan min mindre hund bara 1 hamburgare.

Pepsan

spikes
2009-08-23 00:07
#94

93,jag vet inget om dessa hamburgare,står det på nordics sida?,är inte det på bravos?….det är inte svårare med korvar tror till och med det kan bli billigare med korvar i så fall….du kan ju maila och fråga tala om hur stor din hund är osv vad den väger…

Soffe
2009-08-23 15:12
#95

Nordic har burgare både i bas och special + ..Finns 150, 200 och 250 g och då är det olika kilopriser på dem.

spikes
2009-08-23 19:03
#96

95,Tack för den infon…jag har ju aldrig brytt mig om att kolla efter något annat än den förpackningen jag redan har och är nöjd med,men detta var bra att vetaGlad

pepsan
2009-08-23 19:14
#97

Vad är skillnaden mellan Nordic och Bravos hamburgare?

Min ena hund väger 7½KG och den andra 4KG, hur mycket ger man om dagen då? Erkänner att jag är usel på att fatta vad som står i innehållsförteckninga, vad som är bra och inte bra Skäms

Jag brukar ge ca 3dl till den stora och 2dl i torrfoder om dagen, uppdelat på morgon och kväll.

Pepsan.

Annons:
Soffe
2009-08-23 19:35
#98

Om du går in på Utfodring på Nordics hemsida så finns där en ruta med Fodergiva för Nordics Hundfoder..

spikes
2009-08-23 19:47
#99

97,om du tycker det är svårt att veta hur mycket du ska ge och har svårt att tyda vad som står,så kan du ta kontakt via tele eller mail,dom är jätte trevliga att prata medFlört…jag kan inte ge dig tips på hur mycket för mina väger mycket mera än så Glad,det enda jag kan säga är att mina yorkar åt 1 dl färskfoder och dom vägde ca tre och ett halvt kg…

pepsan
2009-08-23 20:07
#100

98 och 99 Tack Glad Jag får ringa dit i morron till både bravo och nordic och höra mej för, för jag vet inte vilket jag ska ge dom. Bara hört att många rek. färskfoder.

Pepsan.

SAGA-20080817
2009-08-25 15:35
#101

Jag är väl lat och dum men jag kör faktiskt stenhårt på torrfoder fast många rekommenderar färskfoder.

Min hund blev också kräsen efter bara 10 månader så jag försökte allt. Började testa riven ost i torrfodret(Royal Canin Sensible)och det går an som  bara den men är egentligen så lite ost sakdligt för hunden?

spikes
2009-08-25 15:48
#102

101,man gör som man själv villFlört….skulle dock inte rekkomendera ost tack vare fettet och kryddorna som det ofta är i det…..ett tips är att koka upp en liter köttbuljong,mums på maten tycker de flesta torrfodershundarGlad

SAGA-20080817
2009-08-25 17:32
#103

102 Jag vet, testade det och hon bara titta på maten och blicken sa mer än 1000 ord. Men husse detta vill jag inte käka. Testat mycket och många olika torrfoder men lite riven ost inte mycket alls så va det liv i aptiten =)

spikes
2009-10-25 18:19
#104

Puttar upp denna lite

Annons:
NaimaG
2009-10-25 19:05
#105

Nu hitta jag artikeln. Var inne på Hundar iFokus och irrade först. Klass färskfoder säljs i den stad jag bor i så det är mig av glädje jag ska ta mig till den butiken och fråga vad dem tar för fodret och hur stor mängd/kartong det behövs till en 50kg hund.

Är Vom något man måste att köpa till?

spikes
2009-10-25 22:37
#106

105,vom finns i maten du köper,men det finns ju även utan så hör med dom på klass i vilket,när jag hade klass så fanns det i basmaten jag köpte då.

Lycka tillFlört

spikes
2009-11-20 10:51
#107

PuttGlad

mina-grisar
2009-11-20 10:53
#108

#107 TACK Flört

fridaas
2009-11-20 12:24
#109

Synd att man har en sån liten frys, annars tror jag det hade varit perfekt för Celine som oftast vägrar äta sin mat Obestämd

Med Vänliga Hälsningar Frida

Kolla gärna in Finntrolls Hembränneri på facebook och instagram.

[nataschaj]
2009-11-22 15:47
#110

Spikes: hur mkt kostar det för dig när du köper färskfoder i månaden?, funderar på att skaffa det, men beror på kostnaden, så om du vet hur mkt du lägger ut så hojta till.

För ja har ju i schäferstorlek. Och kmr inskaffa mig en till hund te nästa år. (schäfer) så dem äter ju ganska mkt ändå..

spikes
2009-11-22 15:54
#111

110,Jag har ju 2 normal stora hundar,och jag betalar 650kr ca för en hel månad i färskfoder……

Annons:
[nataschaj]
2009-11-22 16:05
#112

#111 ok men inte alls farligt, trodde de skulle gå på betyddligt mera, men ska köpa prov nån gång nästa år nu blir de för tajt inför jul å allt, sen så måste ja se om ja ens får plats med maten med=)..

spikes
2009-11-22 16:08
#113

112,nej folk tror ofta att det är dyrare med färskfoder,men så är det inte,finns torrfoder som är långt mera dyrare än detFlört

Karizma
2009-11-22 23:17
#114

Jag kolla in återförsäljare och det var inte många i östergötland men 4.5 mil får vi resa för att köpa klass då ligger den i en mycket trevlig butik 4 tassar där njuter dottern att vara mycket o titta på. Ska läsa lite till på deras hemsida sen läsa ang Bravo med en återförsäljare har jag mailat för lääääänge sen men får inte tillbaka något svar och sånt orkar inte jag jaga efter foder hela tiden.

Karizma
2009-11-22 23:28
#115

113 vilken är den bästa enligt dig i deras sortement? :) de har ju lite olika är ju kass på foderbiten :D Sen det är inget man ska dutta med och hur gör du för tina upp det låter det vara i kylskåpet 24 tim innan? eller värmer du det? luktar det kadaver lär min man spy för sån klarar inte han av o inte min pippliga son heller. Tänkte om man har det i kylen för upptining kanske man kan ha en bra bytta o hoppas inte det stinker i kylskåpet. Tuggben så som märben o gnaga på det räckar allså?

spikes
2009-11-23 08:18
#116

115,Om du inte tränar och tävlar aktivt med din hund(klubb eller så),så är det basmaten du ska ha.

Jepp jag tar fram det ett dygn innan och låter det tina i kylen,du ska aldrig värma på det eller liknande.

Du frågar nog fel människa,jag har ju som sagt alltid hållt på med färsktfoder ren vom och annat,mina grabbar är vana och reagerar inte alls,sambon rynkade på näsan lite då när Spike gick över till det,men har vant sig han med.Han sa ju också att det är ju inte jag som ska käka det Flört.

Det luktar ingenting i en burk i kylen,och när man håller på med det luktar det rå mat helt enkelt,det klarar sig minst 3 dygn i ett kylskåp.

Karizma
2009-11-23 09:47
#117

#116 Tack då är det inte så farligt :D med lukt, chanel är inte aktiv jag har försökt göra henne till lite mer aktiv hehe men det går inte. Hon vill inte vara en "fart brutta" utan trivs som Ferdinand bara lukta på sina blommor :D Så valet av foder ska alla inte vara för aktiv hund, bra att man kan ha det i 3 dyng står på sidan "Hållbarheten i kylskåp efter upptining är max 24 timmar"  titta på KLASS för det är det du rekomenderar. Sen en fråga till :D det ser ut att fodret är korvar, är det så eller är det biffar? Jag tänkte en hel korv är väl mer räknad till fler o stora hundar :)

spikes
2009-11-23 09:54
#118

117,Jamen det är egentligen en rekommendation bara,alla vet att det håller längre än såFlört,jag kan rekomendera Nordic också funkar lika bra som klass,men där är det mera utrymme i frysen som krävs…jag har det själv.

Det beror ju på vilken sort du vill ha,det finns ju i burgare också men det måste ju stå skillnaden på dem på deras hemmis,när jag hade klass så var korvarna ungefär lika stora som lingon reffil korvar på affärn,och jag tycker dom var bättre,men det är ju upp till var och en.

Annons:
Karizma
2009-11-23 10:04
#119

#118 jo, men om jag då tittar på vart de andra fanns det var allså bravo o klass så fanns bravo bara hos privatpersoner (uppfödare) och dom har jag mailat för länge sen och inte fått tillbaka svar så där rök den pga det iaf. Jag vill inte behöva "jaga" fodret själv utan det ska kunnas köpas :) Blir till att åka o kolla in foder :D en hylla i frysen är iaf till Chanel nu. Nu har jag tröttnat på att hon inte ska äta sitt foder jag får ju dalta med henne sånt jag anser löjligt Tyst (får allså sitta o ge henne en o en då äter hon hon kan gå här i 2 dagar utan peta i maten slänga det o ny dagen efter som ändå inte hon äter) inget fel på henne frisk är hon men antar hon är ganska smart o tror att det ska trilla ner falukorvar till henne. Ja så nu är jag allså trött jag anser att en hund ska äta sitt foder och gärna med glädje. Så valet blir då detta med färskfoder för det ska smaka så bra med för vovvarna.

spikes
2009-11-23 10:09
#120

119,Ja då väljer man ju absolut klass,det skulle jag gjort i vilket fallFlört….hundar som är kräsna äter med glädje sin mat när det är färskis,du kan ju höra med AnnL härinne,henns silver har ju nyligen börjat med det,och hon ser många skillnader på honom redan nu…

scth
2009-11-30 19:30
#121

jag var inne på att blanda torrfoder, färskfoder för ett tag sedan då våran frys är rätt liten. Dock fick jag höra att det inte var så bra(tror det var av Spikes - tack!)

Men om jag nu skulle välja (vet ej om det blir så men ska efterforska lite) att ge färskfoder är det ju en jäkla skillnad på innehållet jämnfört med torrfoder.. I mängd alltså.

Hur vet jag vad min hund behöver? Hon går bra på det torrfoder hon äter nu men skulle helldre ge henne ett naturligare foder.

Vilka värden bör vara höga resp låga.. hm krångligt

spikes
2009-11-30 22:42
#122

121,gå in på nån av länkarna och kolla deras hemsidor så ser du vad din hund behöver…tränar du aktivt med din hund så behövs ett mer energi givande foder,men har man träning som jag hemmavis,så är det basen som gäller.

fridaas
2009-12-07 16:46
#123

Här hemma lutar det åt att börja med färskfoder trots att jag egentligen inte har plats i frysen.. men vad gör man inte för sin pälskling..

Frågan är bara vilket av alla företag man ska använda =/

Med Vänliga Hälsningar Frida

Kolla gärna in Finntrolls Hembränneri på facebook och instagram.

spikes
2009-12-07 17:04
#124

123,ta reda på vad du vill att din hund ska ha,vill du kan du få bra tips på vilka som är bäst via pmFlört

fridaas
2009-12-07 17:29
#125

#124 Det vore väldigt snällt om du ville ge mig några tips!

Är så dålig på att veta vad hon behöver och vad som är bra/dåligt…

Med Vänliga Hälsningar Frida

Kolla gärna in Finntrolls Hembränneri på facebook och instagram.

Annons:
spikes
2009-12-07 21:29
#126

125,utan att slå ner på alla andra färskfoder så rekommenderar jag antingen klass eller nordic,det är det bästa sorterna enligt mig,sen undrar jag om din hund tränar aktivt eller bara ibland.

fridaas
2009-12-07 21:32
#127

#126 Hon tränar bara ibland, tanken är att vi ska börja träna aktivt, men just nu finns det inga kurser här i närheten.

Och just nu lutar det väldigt mkt åt Nordic, då de leverar hit.
Vet du hur deras förpackningar ser ut? Om det är i "korvform"?

Och man basen är bäst att börja med va?

Med Vänliga Hälsningar Frida

Kolla gärna in Finntrolls Hembränneri på facebook och instagram.

AnneN
2009-12-07 21:40
#128

#127 jag är inte 100% säker, men 95% på att det är förpackat i "korvar".

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

spikes
2009-12-07 21:42
#129

127,dom ser nog olika ut beroende på vad du vill ha,men basen ska du ju ha om du inte tränar aktivt och dom är förpackade i korvar,nordic är ett bra valFlört

fridaas
2009-12-07 22:11
#130

#128 Okej tack :)

#129 Tror det med, blir till att ringa imorn tror jag.. om jag vågar, telefonfobin har börjat komma tillbaka Obestämd

Med Vänliga Hälsningar Frida

Kolla gärna in Finntrolls Hembränneri på facebook och instagram.

spikes
2010-01-03 13:58
#131

130,Nu har du haft det ett tag,hur går det för dig?

fridaas
2010-01-03 20:56
#132

#131 Nu har man en hund som står och viftar på svansen var gång som man tar upp skålen för att fylla på den, hon äter med glädje och har gått upp i vikt vilket hon skulle.

Innan fällde hon extremt mkt, jämför man med nu fäller hon knappt ingenting längre, visst fäller hon dagligen då hon är dalmatin, men inte alls lika mycket!

Enda "nackdelarna" med foderbytet är väl att jag fortfarande inte har vant mig vid lukten och att det tar sån plats i frysen men det är det helt klart värt då jag har en glad hund som mår bra!

Med Vänliga Hälsningar Frida

Kolla gärna in Finntrolls Hembränneri på facebook och instagram.

Annons:
spikes
2010-01-04 08:03
#133

132,Vad roligtGlad,ingenting går ju upp mot glädjen att se sin hund äta och må bra,lukten vänjer man sig vid sakta men säkertFlört.

Spike fällde ju ockås kopiösa mängder när jag träffade honom och min sambo,men det är mycket mindre nu,han är ju också korthårig.

Nu har vi 4 löptikar nära oss i området,och det syns på dem bägge,så man får se till att hålla deras nosar ovanför backen,men dom äter friskt ändå,annars är det väldigt vanligt att hanar matvägrar när det blir för mycket löptiksluktGlad.

spikes
2010-01-25 13:48
#134

puttar uppFlört

Soffe
2010-01-25 13:53
#135

Har en fråga: Härsknar köttet fortare om det inte är blod i tillsatt? Jag ser ju klart o tydligt skillnaden nu mellan Nordic o Bravos färskfoder.
Min yngsta får ljusare och illaluktande avföring av Bravo och när jag ger honom Nordic så blir hans avföring mörkare och fast utan stinkande lukt.
Så jag är mer än nöjd med Nordic!

spikes
2010-01-25 14:08
#136

135,Ja det gör det om du menar att du ser skillnaden när du tinar bravos och nordics foder?.

Jag beställer ju alltid med blod och delar upp det broderligt mellan grabbarna här,förstår att du gillar nordic bättreFlört

Soffe
2010-01-25 14:22
#137

#136 Ja det är verkligen skillnad! Bravos är mer brunaktig med konstiga fettremsor o pluttar i. Nordic är riktigt rött o saftigt som färskt kött ska va.

Kakan81
2010-02-01 14:06
#138

Vi har provat både Bravo och Nordic nu och det kommer att bli Nordic i fortsättningen. Nordic ser mycket fräschare ut.

Emil visar tydligt att han älskar färsk fodret. Han springer runt på bakbenen när jag tar fram fodret. Direkt jag ställer det på bänken och tar fram hans matskål slänger han sig på mage (ligg) å ligger tyst och väntar. När matte säger sitt är han blixtsnabb och när så "varsegod" äntligen kommer är han ännu snabbare fram till matskålen. Det är så skönt för oss att se och uppleva eftersom vi verkligen fått truga med maten förrut.

[Sisa]
2010-02-01 14:18
#139

Jättebra information…och så skönt att hitta ett bra foder…som också hunden gillar…Glad

Annons:
spikes
2010-02-01 14:48
#140

139,Tack Sisa….ja det är verkligen skönt med ett nyttigt foder som innehåller det hunden behöver,som dom dessutom käkar gladeligt trots löptikar i närheten,det tar inte lång stund innan man ser skillnaden både i päls och ögon..ja hela hunden blir annorlunda och då blir man glad själv medFlört

[Sisa]
2010-02-01 15:50
#141

# 140

Då jag hade hund, tyckte jag det var jättesvårt med just fodret. Människor sa så olika, hunden tyckte inte om det mesta…så svårt att hitta rätt och man blev osäker.

Om jag skaffar hund igen…kommer jag att fråga dej…hoppas det är okey…

Sisa   Glad

spikes
2010-02-01 16:52
#142

141,Ja det är en djungel med foder att gå igenom,självklart är det okey SisaGlad,lika självklart för alla andra ocksåFlört.

Soffe
2010-02-01 17:31
#143

Nordic är Bäst, Ingen Protest Skrattande Cool

spikes
2010-02-12 09:41
#144

Puttar upp denna eftersom det är mycket färskfoder prat ju nuFlört

AnneN
2010-02-12 09:48
#145

Det är ju tydligen så att Bravo inte längre tillsätter blod i sitt färskfoder, bör man då köpa och tillsätta detta själv?

Hur mycket ska man ge i så fall?

Vad är just blodet bra till?

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Soffe
2010-02-12 10:18
#146

För o dela min åsikt ser jag det som att blodet innehåller nyttigheter hunden behöver och att det gör så köttet håller sig + ser fräscht ut.

Annons:
spikes
2010-02-12 10:35
#147

145,Jag skulle nog gjort det,för det innehåller ju järn och mineraler dom behövar ha,svårt att säga mängden dock,men en halv dl skulle jag kunna tippa på vad det gäller Velvet.Men har du ringt och hört dig för varför?,för jag tycker det låter lite konstigt,kanske att dom inte får tag på blod just nu,och att det kommer sen…..och då gör det ju inget om hon är utan ett litet tag.

146,SantFlört

AnneN
2010-02-12 10:41
#148

#147 Kommer inte ihåg vart jag läst/hört det, men tydligen skulle det vara så att det slakteri de fått blod och sånt från har lagt ner och att de nu inte får tag i blod längre.

Kanske kan hända att de börjar om med det igen om de lyckas hitta leverantör.

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

spikes
2010-02-12 10:56
#149

148,Skulle nog maila eller ringa och höra,för det kan ju ge dem en putt att hitta blod till sin mat,dom går ju mycket efter efterfrågan från kundernaFlört

AnneN
2010-02-12 11:02
#150

#149 Jo, jag ska avvakta lite med det tills jag ser om Velvet ens tål fodret. Men tål hon det och tycker om det så ska jag ringa och prata med dem. Glad

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Soffe
2010-02-12 11:05
#151

#148 Det va nog svaret på mailet jag fick som du läst, som jag skrev om i en annan tråd gällande Bravos färskfoder.

AnneN
2010-02-12 11:05
#152

#151 aha, så var det nog Glad

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Karizma
2010-02-26 13:47
#153

ger denna en putt pga många som inte läst denna ännu Glad

Annons:
Sweeeet
2010-02-27 01:19
#154

Men får inte hunden väldigt dålig andedräkt av färskfoder?

fridaas
2010-02-27 01:26
#155

#154 min hund fick det till en början när hon inte fick några ben att tugga på, men nu när hon äter både märgben och tuggben dagligen så är det inga problem alls med andedräkten.

Med Vänliga Hälsningar Frida

Kolla gärna in Finntrolls Hembränneri på facebook och instagram.

spikes
2010-02-27 08:12
#156

154,Färskfodret i sig har inget med lukten i munnen på hunden att göra,utan tvärtom så får du en hund som luktar fräschare i munnen och i hela pälsen av färskfoder.

Är det problem med lukt i munnen så beror det på att hunden troligtvis har tandsten som behöver tas bort.

Men man ska vara noga med att ge märgben så hunden får gnaga och slipa sina tänder på ett naturligt sätt.

AnnL
2010-02-28 11:20
#157

Sen jag gick över till fäskfoder har jag fått en glad o pigg hund som äter ordentligt varje dag. Han har en tjock, blank o fin päls. Glad

Sen äter han ben varje dag, antingen märgben eller köpta tuggben.

Jag styr själv mitt liv med mina tankar o känslor.

 

spikes
2010-03-04 09:59
#158

putt

KadjaNina
2010-03-04 16:18
#159

Det står på klass hemsida att min hund ska ha 1,05 kg per dag. Kan man inte bara ge två korvar så det blir exakt ett kilo och sen komplettera med något? Känns besvärligt att behöva öppna en tredje när man bara ska ta litegrann från den.

AnneN
2010-03-04 17:40
#160

#159 Du kan ju prova ge 2 korvar (1kg) sedan ser du ju på hunden om den går upp/ner i vikt om du behöver öka eller minska mängden.

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Annons:
KadjaNina
2010-03-04 18:20
#161

#160 Kan jag alltid göra.

spikes
2010-03-04 19:17
#162

161,Ja allt är lite besvärligt innan man vant sigSkrattande,men jag ser inget besvärligt i det, eftersom du ändå ska ge samma mat dagen efter så går det utmärkt att spara den öppnade i en burk i kylen,det håller sig i minst 3 dygnFlört,sen som anne säger så kan du kolla om det kanske räcker för färskfoder tar upp alla näringsämnena i deras kroppar på ett helt annat sätt än torrfoder,det är därför dom bajsar mindre av det också,och alltid håller sig så himla fina i magarnaGlad

KadjaNina
2010-03-04 19:43
#163

#162 Okej :) Undra om man ska testa det. Finns en återförsäljare här. Köpte för skojsskull några korvar förra året och min hund älskade det.

spikes
2010-03-05 08:44
#164

163,Ja gör det,vill dock tala om att ska du byta foder så blanda inte med annat för då blir det fel i näringsintaget,utan det är bra om du bestämt dig innan,och sedan går över på färskfodret direkt.Lycka till….

KadjaNina
2010-03-05 12:34
#165

#164 Okej då vet jag! :) Men foderbytet får då vänta ca en månad. Köpte precis en säck.

spikes
2010-03-05 14:05
#166

165,Ja precis,och skulle det bli någon reaktion på hundens mage kan du alltid köpa morotspure på burk för bäbisar,kanon bra att ge i maten och nyttigt,när man går över till annat foderFlört

spikes
2010-03-25 19:29
#167

Puttar upp även denna…

Annons:
spikes
2010-04-13 23:35
#168

Puttar upp denna eftersom ämnet är aktuellt.

spikes
2010-05-11 15:01
#169

Puttar igen,ämnet är aktuellt just nuFlört

Stereo
2010-05-11 21:03
#170

Det här var en rejäl tråd att läsa igenom! Tack, Spikes för "puttningen"!

Min pappskalle är oerhört kräsen med maten (trots att han är kastrerad) så något måste göras för honom.

Jag har fått lite funderingar och sitter just nu och ifrågasätter mej själv. :-) Min gamla hund köpte vi "råa biten" (tror jag det hette), men det skulle kokas innan man gav det till hunden. Någon som vet varför? Egentligen verkar det ju lite dumt att behöva koka kött till en hund? Eller?

Jag har också förstått att man inte ska ge vilka märgben som helst.

Vad gäller egentligen?

Tack på förhand!

spikes
2010-05-11 21:32
#171

170,Vet inte var råa biten är för något?,men koka maten ska man absolut inte göra då försvinner ju allt som hunden behöver ha i sig,mineraler osv osv.

Att ge färskfoder är som att ge samma mat som vargen äter,och det är det allra bästa för en hund,en varg får ju inte kokt mat den hellerFlört.

Märgben av kalv och älg ska serveras råa och dom är bäst för att dom aldrig flisar sig,risken med för tunna ben är att dom skär sönder tarmarna på en hund.

spikes
2010-05-20 12:06
#172

Artikeln intressant igen,puttar uppFlört

[Liiillap]
2010-05-20 15:18
#173

har hittat en återförsäljare som kör hem.  nu i Gävleborg där jag bor..  och priset hon erbjuder är 300 för fodret och 250 för hemleverans.. totalt blir det  550 :- är det dyrt ?

Karizma
2010-05-20 15:25
#174

173, är det långt att åka eftersom för 250kr i besinpeng känns lite dyrt? hur många kg foder är det och vilken sort? Har hon hemsida så kan du länka den :)

Annons:
[Liiillap]
2010-05-20 15:33
#175

det är 5 mils skillnad.. 16 kilos låda av Nordic i korvar. Hittar dock ingen sida :/

[Liiillap]
2010-05-20 15:36
#176

eller ja hon startar i norrsundet som det heter så det blir 16 mil totalt :S

spikes
2010-05-20 16:07
#177

173,kan ni inte hämta själva?,det gör vi en gång i månaden,om inte så låter det dyrt faktiskt,vilket foder gällde det?

[Liiillap]
2010-05-23 23:20
#178

177 # det gällde nordic

Jo går och hämta .. men då jag inte har något körkort så blir det lite mer komplicerat att hämta det :S.. men jag går i skola i gävle och undrar om fodret klarar av att åka buss i 1,3 timmar utan att bli förstört ?

för i såna fall kan man juh deala ihop det så att leveransen blir billigare iaf :)

Karizma
2010-05-24 01:20
#179

178, då tar man med kylväska och ompackar fodret i den flera kylväskor kan man ha :D går säkert låna om man bara har en.

Fråga till Er som ger Nordic: Jag har nu hittat en återförsäljare ganska så nära oss. Jag ger nu Bravo men itne helt nöjd bla tycker jag inte den är så röd o blodig. Så nu undrar jag är Ni nöjda med Nordic?

spikes
2010-05-24 09:46
#180

178,Ja fodret klarar det,eftersom det ligger fryst ordentligt från början,men som Karizma säger man kan ju ta det i kylväska om man är osäker.

179,Klart jag är nöjd med Nordic,mina hundar får fin päls och mår kanonbra på detFlört

Karizma
2010-05-24 11:14
#181

180, Aha trode du gav klass Glad  Då vet jag att det är bra.

Annons:
spikes
2010-05-24 20:35
#182

181,Jag hade ju klass innan jag flyttade ner hit,och det är ju det absolut bästa,men här finns det ingen återförsäljare på det,och som tur var fanns Nordic,annars hade jag nog blivit lite ledsen i ögatFlört

[Liiillap]
2010-05-25 14:40
#183

179 - 182 # Tack för bra svar då är det problemet löst ;) är bara min plånbok som behöver växa lite ;)

AnneN
2010-05-25 16:13
#184

#182 Vad är det som gör att du tycker att Klass är det bästa färskfodret? *nyfiken*

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

spikes
2010-05-25 22:57
#185

184,Det var dom som startade försäljning av färskfoder,dom är alltså äldst i sin hantering av sådant,dom har då alltså den mest gedigna erfarenheten av rätt sammansatt mat.

Sen är det såhär att vissa färskfoder har ju fått klagomål på viktiga ingredienser genom åren,en del har till och med fuskat med näringsämnen och annat i det,vilket varken klass eller nordic gjort sedan starten,många av dessa fusk försäljare ha fått lagt ner men ändå kommit igen med nytt namn.

Lägger inte ut några namn här….

Karizma
2010-05-26 16:14
#186

Jag kan oxå tipsa om att jag vart lite förvånad att Nordic även har lax-färskfoder till katter gick även ge hunden då den får i sig omega 3 , men framförallt kissen får bra foder. Himmla synd att jag inte viste om detta när man hade katt, ger man burkmat som många gör samt billigt torrfoder så rek jag kolla in färskfoder till katter :) Ska få hem en korv som prov till grannens kissar som är väldigt bortskämda o äter "finare" burkmat.

fridaas
2010-08-10 01:27
#187

Är det okej om jag länkar till den här artikeln på min blogg? Håller just nu på att skriva om foderdjungeln och om varför jag tycker bättre om färskfoder istället för torrfoder.

Med Vänliga Hälsningar Frida

Kolla gärna in Finntrolls Hembränneri på facebook och instagram.

AnnL
2010-08-10 15:14
#188

Jag provade först Nordic. Det var ok men han vägra att äta det ibland. Sen fick jag tag i Klass. Han har inte missat en dag att äta. Har haft Klass i drygt 4 månader.

Jag styr själv mitt liv med mina tankar o känslor.

 

Annons:
Royalz
2010-08-10 17:06
#189

Vilket märke har mat med mest fett i? Eller finns det olika att välja på alla?


Royalz
2010-08-10 17:06
#190

Vilket märke har mat med mest fett i? Eller finns det olika att välja på alla?


spikes
2010-08-10 18:07
#191

190,det finns olika så du får kolla deras hemsidor i länkarna ovan,men det är viktigt att veta om det är mycket fett man behöver till sin hund,annars kan det ju slå fel….

spikes
2010-08-12 17:11
#192

Puttar upp denna eftersom det är lite intressant just nuFlört

[Driva]
2010-08-12 17:23
#193

Jag är inte så insatt i foder överhuvudtaget, men hur vet jag vad min hund ska ha?
Är väldigt intresserad av att byta till färskfoder, men vad ska jag leta efter, hur vet jag vad som är bra för min hund?

spikes
2010-08-12 22:47
#194

193,Tipset jag kan ge är att du mailar eller ringer det foder företaget du funderar på,det baseras ju på hur aktiv du är med din hund,hur mycket du tränar osv osv…

gnagarlover
2010-08-13 09:46
#195

har hallafoder nu.skriver lite om innehållsförteckningen här.

protein 27%

fett 49%

kolhydrat 24%

beräknat på 1kg

råprotein 39,7%

fett 30,2%

kolhydrat 37,5%

+vitaminer och mineraler

min valp är jättefin i magen,ger även 2dl halla torrfoder om dagen för att han ska lära sig att inte sluka matenTungan ute

Annons:
spikes
2010-10-27 16:14
#196

Puttar upp denna eftersom det är mycket foder frågor just nuFlört

tovvi
2010-11-16 13:56
#197

jag undrar över dina tankar med att klass är det bästa, och att du vill ge din hund mat så lik vargens som möjligt… klass innehåller ju både vete, korn och havre, och syrade mjölkprodukter - det är väl inte så likt vargens mat? Obestämd
funderar själv på nordic, (det beror lite också på att jag har en återförsäljare väldigt nära), vilka visserligen också har antingen korn eller vetekli i men det låter ändå lite bättre i mina öron? 
Men jag kanske är ute och cyklar Glad

sen undrar jag även över det här med priset… det är så många som säger att sen de började med färskfoder så har deras foderkostnader sjunkit och det är så himla billigt med färskfoder, att man blir förvånad över hur mkt mindre mat hunden behöver osv… och visst, kilopriset är ju lägre. men tittar  man på mängden mat per dag, så är det ju dubbelt så mycket (eller mer) än vad man ger med torrfoder.. Jag kan inte se hur det blir billigare?
Vissa pratar ju om att de är mycket vätska i färskfodret (vilket man vid torrfoder istället får ge vid sidan av) som gör att "det verkar vara mer mat". Men ändå, man får ju fortfarande betala för vätskan? 
Idag  ger jag min hund ca 300 gram torrfoder per dag (det hon hade innan fick hon ca 250g av), och när jag tittar runt på färskfoder så ska hon ha typ mellan 700-1000 gram per dag. och priset är inte mer än hälften så billigt..
Har jag missat något? Glad

spikes
2010-11-16 14:44
#198

197,Jo det är likt för vargen i det vilda äter nämligen vete korn havre och olika rötter bär också.syrade mjölk produkter har lagts till pgr av att eu har ändrat en del lagar,men de är tillsatta för att behålla den rätta syrebalansen hunden behöver i tarmen.

Jag förespråkar klass eftersom jag vet många uppfödare som har gett sina Valpar det sedan dom börjat äta,och alla mina hundar sedan 80-talet har fått det klass har allra längst erfarenhet av färskfoder och har skött sitt innehåll i sitt matvarumärke utan kritik under alla år.Hade jag haft en återförsäljare på klass nära mig så hade jag köpt det i stället för nordic som jag har idag,men nordic ligger som god tvåa efter klass.

Jag vet inte riktigt vad du pratar om när du säger vätska i färskfoder?,den vätska som ska finnas i det är färskt blod och det måste ju hunden ha i ett färskfoder?.

Angående priset så vet inte jag vad du ger för torrfoder?,men jag som aldrig ger torrfoder har ju jämfört med andras hundar som får torrisar och vi har kommit fram till att det går åt mindre färskfoder än om man skulle ge torrfoder,hunden blir klart mättare på färskis,och torrfoder jäser ju i magen på dem om det inte blir uppblött innan,och blöter man upp det så finns ju vätskan där men den vätskan kan man ju inte jämföra i kvaliteten med blodet i färskfoder.

Min ena hund Spike käkade torrfoder innan jag kom in i bilden,säcken kostade ca 500 spänn för 15 kg och det räckte knappt en månad,dessutom syns en stor skillnad på honom nu både när han äter och glansen i pälsen hela hans satus trots att han är 13 år,så är han pigg som en mört.

Idag köper vi nordic 1 gång i månaden för 600 kr,så visst går priset ner om man ska jämföra med den säcken Spike åt tidigare,för hade Snodden ätit samma torrfoder hade det ju gått långt över 600kr.

En sak till jag vill säga är att det som står på färskfodret att hunden ska äta,brukar alltid visa sig att hunden blir mätt av mindre eftersom det är bara en rekommendation på hur stor mängd hunden ska ha.

tovvi
2010-11-16 17:50
#199

#198 tack för svaret!
men okej, men vad kommer sig då egentligen den här "spannmålshysterin" där man vill ha spannmålsfria foder pga det inte är naturligt för hunden? hmm, ta inte det här som något påhopp mot dig, insåg nu att det nästan låter som att jag anklagar dig för vad du sa :p
jag har bara aldrig hört förut att vargarna faktiskt står på vetefälten och knaprar Glad

Nä, du har ju helt rätt så sett faktiskt.. Vet inte om de som jag hört det av mer tänkt på vanligt blötfoder eller hur de menat.. Men då (har tittat runt lite i olika trådar här, och på andra siter, om färskfoder) pratades det iallafall om att volymen är mindre på färskfodret än torrfodret… äsch! nu minns jag inte, så nu blev det rörigt för mig med Tungan ute glöm det så länge…

förut fick hon högenergifoder för att gå upp i vikt (och för att hon åt dåligt) och nu får hon Orijen vilket väl också innehåller rätt mkt prot, fett och energi.. så ja det beror ju på vad man titttar på för foder, ett Hills-foder jag blev rekommenderad skulle hon äta typ 450g av per dag, så visst finns det de foder de behöver mer av.. Men har aldrig sett ett färskfoder med rekommendationen att de ska äta så "lite", utan de har mer varit 700g och uppåt. Men det kanske är som du säger att de ofta klarar sig på mindre ändå.. :)
Påverkar det hur mycket ben och så de får utöver? Att de blir mättare av att få tugga ben och så? (så länge de får i sig det de behöver av maten för att inte tappa vikt osv)

Vet inte om jag har någon klass-försäljare i närheten, får kolla upp de och va de har för priser! Annars får de bli nordic när torrfodret börjar ta slut :)

tovvi
2010-11-16 17:53
#200

#198 tack för svaret!
men okej, men vad kommer sig då egentligen den här "spannmålshysterin" där man vill ha spannmålsfria foder pga det inte är naturligt för hunden? hmm, ta inte det här som något påhopp mot dig, insåg nu att det nästan låter som att jag anklagar dig för vad du sa.. jag har bara aldrig hört förut att vargarna faktiskt står på vetefälten och knaprar Glad

Nä, du har ju helt rätt så sett faktiskt.. Vet inte om de som jag hört det av mer tänkt på vanligt blötfoder eller hur de menat.. Men då (har tittat runt lite i olika trådar här, och på andra siter, om färskfoder) pratades det iallafall om att volymen är mindre på färskfodret än torrfodret… äsch! nu minns jag inte, så nu blev det rörigt för mig med Tungan ute glöm det så länge…

förut fick hon högenergifoder för att gå upp i vikt (och för att hon åt dåligt) och nu får hon Orijen vilket väl också innehåller rätt mkt prot, fett och energi.. så ja det beror ju på vad man titttar på för foder, ett Hills-foder jag blev rekommenderad skulle hon äta typ 450g av per dag, så visst finns det de foder de behöver mer av.. Men har aldrig sett ett färskfoder med rekommendationen att de ska äta så "lite", utan de har mer varit 700g och uppåt. Men det kanske är som du säger att de ofta klarar sig på mindre ändå.. :)
Påverkar det hur mycket ben och så de får utöver? Att de blir mättare av att få tugga ben och så? (så länge de får i sig det de behöver av maten för att inte tappa vikt osv)

Vet inte om jag har någon klass-försäljare i närheten, får kolla upp de och va de har för priser! Annars får de bli nordic när torrfodret börjar ta slut :)

rahl
2010-11-16 18:39
#201

men kolla på vom och hundemat om du inte vill ha spanmål :) jag testar det nu, tror att jag stannar med nordic i med att det skulle vara för dyrt med den andra men testa ska vi göra :)

spikes
2010-11-16 18:40
#202

199.Det kommer sig av att i de fletsa torrfoder använder dom det för utfyllnad i alldeles för hög skala,och som jag skrivit i något av ovanstående inlägg här,så ska man pass opp även med en del färskfoder vad det gäller utfyllnad av fett vete och annat.Vargen i det vilda äter ju det men inte alls i den mängden som finns i torrfoder tex,därför är det viktigt att välja ett foder som innehåller rätt balans av dessa varor,det finns ju även färskfoder helt utan spannmål också.

Undrar om dom menar blötfoder på burk i affärn?,för i så fall finns det inga nyttigheter alls med dessa,möjligen som smakförhöjare,men då kan man lika gärna koka upp en buljongtärning och lägga över maten.

Det beror ju helt på om du ger ben med mycket kött på för i så fall kan dom ju bli mätta på det,men är det ett vanligt rensat märgben så är det ju ingen mättnads känsla i det,ofta kan man beställa bra ben från sin återförsäljare,och även dessa ska alltid serveras råa,det är ju då viktigt att dom får ben ofta för tändernas skull.

Längre upp i tråden ska det finnas länkar till några försäljare du kan ju kika där…Glad

Annons:
spikes
2010-11-16 18:57
#203

201,Har du någon länk till dem?,skulle vilja kolla upp det för enligt vad jag vet så tillsätter dom lite väl mycket fett eftersom dom inte har spannmål.Men så länge hunden inte är allergisk eller annat så är det ju bra om dom får spannmål,eftersom dom ju faktiskt behöver det också.  

Sen finns det utan spannmål både i klass och nordics utbud,om dom inte ändrat det alldeles nyligen.

rahl
2010-11-16 18:59
#204

http://www.vomoghundemat.se/produkter.htm

hunden ska 2% av sin vikt av det, mindre än andras produkter

spikes
2010-11-16 19:04
#205

204,ska kolla den,men fortfarande undrar jag varför man inte har spannmål alls om nu hunden behöver det och inte lider av allergi eller annat?,har du kollat ALLA andra återförsäljare?,och vad är det dom ersätter spannmålen med?.

rahl
2010-11-16 19:08
#206

Hur menar du alla andra återförsäljare? alltså deras? då har de knappt något annat än vom och hundemat säljer :) jag har min som också har nordic och jag valde att testa vom och hunde mat, beställde kanske 4 kg av det.

kanske för att man säger att hunden ska inte ha så mycket spannmål? det är inte kanin eller andra gnagare utan en hund som ha kött, jag vet inte :)

spikes
2010-11-16 19:11
#207

204,Kollade nu och de mesta är ju tilläggsfoder,det var väl 1 högst 2 som var helfoder,och meningen med färskfoder är ju att man ska ha ett fullgott helfoder,annars blir det ju merkostnader som dom skriver här med blodmjöl laxolja och annat.

Laxolja tillsätter jag endast vid fällning eftersom nordic är ett helfoder,och vad jag kan utläsa tar dom mycket fetter från lax,och det är verkligen fett om något så det skulle i alla fall inte jag ge i den utsräckningen,sen vad jag kan se har dom ju inte färskt blod med heller?…..men det är ju bra om du är nöjd.

spikes
2010-11-16 19:17
#208

206,Du skriver ju själv att dom ska ha 2% mindre än andras produkter,och vilka är dom andra då? därav min fråga.

Kanske du ska läsa på om vargen näringslära så du vet vad du ska stoppa i din hund? tarmfloran är fortfarande densamma som vargens nämligen,det är stor skillnad på mycket spannmål och inget alls.

AnneN
2010-11-16 19:18
#209

Nu kanske jag har fel, eller rätt, men den enda spannmål vargar får i sig är via mag- & tarminnehållet som de äter från sina bytesdjur (fågel, hare, sork, mm) det är alltså inte så att de står på vete fälten och äter utan det de äter är sånt som bytesdjuret redan ätit och till stor del hunnit smälta i magen.

På samma sätt får de i sig det mesta i grönsaksväg också, att de sedan går och själva äter bär, fallfrukt och ätbara rötter i mindre mängd är en sak, men just spannmål äter de inte färskt för på det sättet kan de inte tillgodogöra sig någon näring från det.

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Annons:
spikes
2010-11-16 19:25
#210

209,Indirekt har du inte helt fel,men enligt kolmårdens vargskötare lägger dom in även spannmål vid mattider för att dom behöver en del av det också,och vargen i det fria äter det när den får chansen vid ett fält det behöver inte heller vara vid just ett fält för tittar man i naturen finns det gott om fröer som har planterat sig själva med vindens hjälp,så något tillgodogör dom sig nog,sant är ju dock att dom får i sig det mesta från byten dom fälltFlört .

Kom just på en sak till som han berättade,en varghane hade rymt ur hägnet en gång och han var som tur var mätt,för dom hittade spår av honom i stallet någon km därifrån där han hade käkat hästens höSkrattande

rahl
2010-11-16 19:32
#211

#208 t.ex. från nordic där jag ska ge 300 gram till min blandras om jag minns rätt och voh ska hon få 120 gram om jag nu räknar rätt

jag är nöjd med hur hunden reagerar på det och hur den mår - har den med lax - men jag kommer inte att stanna hos de på grund av priset

spikes
2010-11-16 19:36
#212

211,Jaha men då var det ju bara nordic,s du menade,men det är ju bra att det funkar för dig…..men jag själv anser att det är för mycket fetter i vilket jag fått förklarat för mig tidigare av folk som prövat det,men det är min åsiktFlört

rahl
2010-11-16 19:39
#213

Jag har inte testat andra än nordic och voh - ja bravo också men det var en kort stund, det gillades inte av hundar.

Jag hade kanske inte kör voh livet ut just på grund av mer fett men för lite varation :) bra att vi vet nu hur vi både menade :)

nu får blandras standardt led och brosk+ fiskolja, nyponpulver och havsalger i sitt mat :) det blir en del burkar som tar tillskott från :)

AnneN
2010-11-16 19:42
#214

Eftersom denna tråd börjar bli lång och seg att ladda så låses den och diskussionerna fortsätter istället i denna nya tråd.

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Inlägget är låst för nya kommentarer
Upp till toppen
Annons: