Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

ALLMÄNT BETEENDE AKTIVITETER - Allmänt - Agility, Freestyle, Rallylydnad & Frisbee - Klicker, Träning & Trix - Lydnad & Bruks - Jakt, Spår & Sök - Weight pull & Drag - Utställning KURSER & INSTRUKTÖRER KLUBBINFO HUNDTRÄFFAR VETERINÄR, SJUKDOMAR & HÄLSA FÖRSÄKRINGAR HUNDMAT - Hundgodis & recept HUNDEN OCH LAGEN - Varning för oseriösa personer i hundvärlden VALPAR & AVEL HUNDFOTON & FILMKLIPP HUNDAR I MEDIA BOK- & FILMTIPS LÄNKTIPS PRESENTATION AV HUNDAR & MEDLEMMAR R.I.P HUNDAR VI MINNS GRATTIS! VECKANS FRÅGA ANNONSER - Info - Annonser - Köpes, Säljes, Bytes - Annonser - Tjänster erbjudes/sökes EFTERLYSNINGAR - Info - Efterlyses - Försvunna/Upphittade hundar - Efterlyses - Släktingar till din hund O.T. OFF-TOPIC - God morgon/middag/kväll - Dagens ros OM IFOKUS - Info från andra iFokussajter OM SAJTEN - Lekar på sajten
TRIX, TRÄNING & TÄVLING

Ensamhetsträning

2009-01-07 19:42 #0 av: AnneN

Vi lever i ett samhälle där vi tyvärr inte kan ta med våra hundar överallt, därför måste vi som ansvarsfulla hundägare lära våra hundar att vara ensam hemma en liten stund de gånger de inte kan följa med oss.

Förstå din hund

Det är viktigt att tänka på att hundar är flockdjur som inte är gjorda för att vara ensamma. De gör vad som helst för att få vara tillsammans med sin familj.

En del raser har lättare för att lära sig vara ensamma då de avlats för att arbeta mer självständigt medan andra raser som avlats för att jobba tillsammans med sin förare kan ha svårare för att bli lämnade ensamma. Det kan givetvis även skilja mellan olika individer.

En vuxen hund som fått rätt ensamträning kan klara av att vara ensam upp till 4-5 timmar/dag medan en valp inte kan lämnas ensam alls. Valpen måste först tränas att vara ensam precis som den måste lära sig allting annat.

När kan jag börja ensamträna hunden?

Velvet som en trygg liten valpOm du skaffar en valp så låt det gå ett par veckor så att valpen hunnit bli trygg i sitt nya hem innan ni börjar träna. Givetvis ska valpen inte lämnas ensam alls under den tiden!

Skaffar du en vuxen omplaceringshund så gäller samma princip, lämna inte hunden ensam alls innan den känner sig trygg i sitt nya hem!

Några tips på hur ensamträningen kan gå till:

  1. Börja med att lämna hunden väldigt korta stunder, gå ut och stäng dörren för att direkt öppna och gå in igen. Gör ingen stor sak av det utan se det som världens mest naturliga sak att du kommer och går. Börja med att lämna hunden några få sekunder och utöka sakta tiden så att hunden vänjer sig vid att vara ensam utan att få separationsångest, yla, skälla, tugga sönder inredning, mm. Passa på att träna då hunden är trött, efter träning, promenader eller annat som den blir trött av.

  2. Om hunden börjar skälla, yla och föra oljud då du går ut så vänta med att gå in tills hunden är tyst igen, om den så bara är tyst några sekunder. Går du in medans hunden skäller så lär den sig väldigt snabbt att du kommer tillbaka så fort den låter, hunden har då kommit på en väldigt bra inkallningssignal till dig. Då du kommer in igen så gör ingen stor sak av det, bekräfta bara att du sett hunden genom att tex säga "Hejsan Fido". När du varit inne en stund så kan du ägna mer uppmärksamhet åt hunden för då förknippar den det inte med att du kommer genom dörren.

  3. En del hundar blir lättare stressade och oroliga om de har ett stort område att röra sig på då de är ensamma. I så fall så kan du begränsa hundens utrymme till att den får vara i ett eller två rum då du lämnar hunden, se bara till att den kan gå fritt mellan sin bädd och mat- och vattenskålar. (OBS! det är enligt svensk djurskyddslag olagligt att ha hunden instängd i bur i hemmet oavsett hur korta stunder det gäller!). Du kan lätt avgränsa utrymmet genom att stänga dörrar eller sätta upp grindar (du kan enkelt göra grindar av kompostgaller).

  4. Ge hunden ett tuggben, leksak eller annat som hunden tycker om som den bara får då den ska vara ensam. Du kan tex göra en leklåda, skaffa en plastlåda som du fyller med goda märgben, aktiveringsboll, leksaker och annat roligt. Plocka bara fram denna låda just innan du går hemifrån och då du kommer hem så plockar du ihop sakerna och ställer undan lådan igen. På detta sätt så får hunden en rolig sysselsättning medan den är ensam hemma och den kan till och med börja tycka att det är roligt då du går hemifrån för då får den en massa roliga saker att leka med.

Velvet med en av sina favorit leksaker

Lycka till med träningen av din hund!

Källa: http://www.hundliv.se/productcart/tips/lamnaensam.htm och egna erfarenheter.

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2009-01-07 19:55 #1 av: Soffe

Tack! Bra artikel som är nyttig att läsa Glad

Anmäl
2009-01-07 20:02 #2 av: AnneN

Hur man gör för att ensamträna sin hund är en väldigt vanlig fråga på hundforumen har jag upptäckt och tänkte då att det är enklare att kunna länka till en färdig artikel istället för att sitta och skriva samma långa svar varenda gång frågan dyker upp =)

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2009-01-07 21:18 #3 av: empan-hampus

Väldigt bra artikel! Den kommer jag ha nytta av Flört

Anmäl
2009-01-07 21:28 #4 av: AnneN

#3 vad roligt att höra att den kommer till nytta =) Berätta gärna hur det går för er

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2009-01-08 00:45 #5 av: Tina-A

Tillägger också att anledningen till att hundvalpar får panik när man lämnar dom är för att det finns bara ett enda tillfälle då en hundvalp lämnas ensam, och det är när den lämnas för att dö. Det är alltså dödsångest valpen känner man man lämnar den. Därför är det såååå viktigt att börja med en hundradels sekund ensam, en halv sekund och sedan en halv sekund och inte jäkta det.

Att tugga är väldigt lugnande för hundar, så de hundar som mår väldigt dåligt och är väldigt stressade när de blir lämnade ensamma (inte tillräckligt ensamtränade) så är det alltså oftast dessa hundar som går loss på inredningen och tuggar för att lugna sin egen ångest.

.: Dance like there is no tomorrow :.

 

Läs min blogg - www.hejtina.blogg.se

Anmäl
2009-05-10 16:51 #6 av: spikes

putt

Anmäl
2009-05-10 17:03 #7 av: Gasoline

Många bra tips, ska sätta igång och träna när min karl kommer hem ifrån garaget med min hund =)

Anmäl
2009-05-10 18:47 #8 av: jessi_twini

Bra artikel! Skrattande

Anmäl
2009-07-23 16:43 #9 av: SarahOhrn

Det här måste jag testa när vi får hem våran 6åriga beagle (tror han är det) från min sambos mamma som nu bor i en hundgård sen ett par år tillbaka. Han har sån separationsångest o kan inte va inne i en lägenhet ensam hos min sambos bror som egentligen äger hunden och därför står han i hundgården hos deras mamma, men där skäller han ju ständigt också, det är ju samma sak där. Och nu vill dom avliva honom pga detta. Och mins ambo är allergisk mot vissa raser.

Men jag ber till gud att det funkar med allergin här att han dels tål honom och kan ha sovrummet "djurfritt" så han slipper avlivas. :/ Då ska jag börja träna detta, hoppas det går fast han är så gammal men jag ska göra ALLT för att det ska gå! Han kommeri nte behöva vara ensam länge men man måste ju kunna lämna honom en timme eller två ibland och min sambo jobbar oftast natt och jag går i skolan på dagen men IBLAND kn det ju hända att det krockar lite och då måste han kuna va ensam 4-5 timmar nån gång ibland. Så jag tror jag kommer ha en väldi nytta av denna artikel! Även eftersom han biter sönder ALLT o vi kan ju inte förstöra hyreslägenheten direkt :)

//Sarah

Webbshop Platy.se
Barntavlor, namntavlor, födelsetavlor, citat mm.

Anmäl
2009-07-23 17:20 #10 av: AnneN

#9 Med tillräckligt mycket tid och tålamod så fungerar det även på äldre hundar, har fungerat för många som tagit omplaceringar och adopterat hundar från tex spanien.

Håller tummarna att det ska fungera med sambons allergi också

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2009-07-23 17:33 #11 av: SarahOhrn

#10 Jag hoppas det!! Men han får ta tabletter o ha djurfritt sovrum sen jobbar han 12.5 h varje dag han jobbar, så det borde funka. Det måste funka för hna kan inte bo som han gör nu!

Jag ska lägga ner mig SJÄL i det här ;p

//Sarah

Webbshop Platy.se
Barntavlor, namntavlor, födelsetavlor, citat mm.

Anmäl
2009-07-24 12:11 #12 av: IceLinn

bra artikel! ;D

Anmäl
2009-07-24 13:42 #13 av: Tixy

Hur stor skillnad är det i ensamhetsträningen för en valp (när den då varit i hemmet några veckor) när det även finns en äldre hund i hushållet, som är lugn och mest sover bort den ensamma tiden? Kommer valpen att känna att det är lugnt då, eller kommer det ändå vara samma träning osv?
Bara en liten fundering. :)

Anmäl
2009-07-24 16:01 #14 av: spikes

13,att ha en lugn hund påverkar naturligtvis lugnet då man lämnar,men ensamhets träningen måste man ha fullt ut ändå,det är inte alla som tar efter den vuxna hunden...

Anmäl
2009-07-24 16:05 #15 av: Tixy

#14 Misstänkte att det var något i den stilen. Tack! :)

Anmäl
2009-07-24 16:11 #16 av: spikes

15,lycka tillFlört

Anmäl
2009-07-24 16:32 #17 av: Tixy

#16 Det är ett tag kvar, så jag ska nog hinna planera något inför träningen. ;D

Anmäl
2009-07-24 23:31 #18 av: Freke

Jätte bra artikel, vill bara ha ett tillägg!

Om det är en orolig hund, så ha i tanke på att den kan börja tugga på andra saker som den förknippar med dig som ägare/passare.

Men det finns ett lätt sätt att klara det, en hund tuggar nästan alltid på det sista du rörde innan du gick. Så om du stänger av tvn det sista du gör innan du går så är risken att du hittar den i bitar när du kommer hem. Så därför -Det sista du gör innan du går, är att ta på tugg leksaken/benet det sista du gör innan du stänger dörren och går!

 

 

Hälsn. Freke

Medarbetare på Beroenden.ifokus & Brott.ifokus

Anmäl
2009-07-25 23:07 #19 av: Karizma

Bra skrivet, vi tränar med våran hund o ser att hon ändras rätt mycket jag kan numera gå ner till tvättstugan (har barnvakttelefon) så jag hör det går jätte bra o när jag kommer in är hon glad men jag hälsar på henne när hon lugnat ner sig lite. Lika dant kan hon pipa när husse går o vi andra är hemma o tvärtom, jag säger bara sssshhhh så slitar hon pipa o tycker väl synd att hon inte får följa med :) men ja hon blir tyst. Vi är nästan alltid hemma men det är bra o ha en hund som kan vara hemma 1 timma utan yla som en toka :D Vi fick reda på att hon var sån men jag tycker att träningen har gett resultat redan 3 v och hon är 4år.

Anmäl
2009-08-23 05:51 #20 av: SAGA-20080817

Min tjej va bedårande från första gången hon la sitt huvud mot min axel o somna som 7 veckors valp.

 

Redan då kände jag på mig att detta är en härlig hund.

Och man hade rätt. Med mycket kärlek och hård men rättvis uppfostran kan man få sin livs bästa och trognaste vän i livet =)

 

Min saga är just nu 1 år och 6 dagar gammal, och hon är en solstråle 24/7.

Hon får mig att se positivt runt omkring pga hennes otroliga energin att ge kärlek dygnet runt till alla människor/hundar hon träffar.

Jag känner mig lite delaktig i som många andra här inne att fostra en hund som vi formar och dom blir vår bästa vän med världen då känns det som man gör nått bra för samhället =)

 

 

Anmäl
2009-08-23 13:33 #21 av: Gasoline

Ang min ensamträning så har jag börjat träna med att ha min hund ensam tillsammans med en annan hund. Det gick delvis bra, det vart lite stökigt men han hade inte försökt öppna dörrarna och han hade inte skällt (enligt grannen). Så jag är nöjd =)

(han är klippt, därför ser han konstig ut i pälsen)

Anmäl
2009-08-23 21:59 #22 av: Karizma

Jag vill säga att Chanel klarar nu mera av 1 time utan gråta :D tack vare träningen så även äldre hundar kan man träna detta:)

Anmäl
2009-08-23 23:12 #23 av: AnneN

#22 vad roligt att det går så bra flr er med ensamträningen Glad

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2009-09-08 20:50 #24 av: AnneN

Många köper valpar/hundar under semestern och därför puttar jag nu upp denna artikel en aning.

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2009-10-07 01:31 #25 av: alena

Rippe skäller som bara den när jag kommer hem, men när jag lämnar hundarna är dom tysta.

Tvärtom problem eller hur!

Brukar säga åt honom att va tyst (genom dörren, tunna dörrar i vårt hus för det låter som om han är ute när jag kommer hem), så går jag inte in förrän han är tyst, men det har inte hjälp hittills.

Är nån hemma så kanske hundarna är ute är det lika då också.... Rippe jublar när matte kommer hem. En granne trodde han gjort illa sig, men  Nej, det var bara matte som kom hem.

Däremot om jag tar bara Rippe med mig, då sjunger Azlan sin värsta sorge serenad om att han är SÅ ensam, även om det finns folk hemma.

Är jag hemma och nån i familjen tar en hund med sig brukar jag aktivera den som är kvar hemma. Den får göra konster blandat med lydnad + få beröm o godis och då "grinar" inte Azlan heller (om ddet är han som är hemma). Då blir det roligt ändå och han glömmer bort att han inte fick följa med.

Anmäl
2009-10-07 01:40 #26 av: AnneN

#25 Vad gör du då du kommer in efter att ha varit borta? Ignorerar du hundarna helt tills de lugnat sigg eller får de någon sorts uppmärksamhet?

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2009-10-07 01:52 #27 av: alena

Har inte tänkt på hur jag beter mig då.

Ska "analysera mitt betéende" nästa gång.

Antar att jag är dum nog att visa hur glad jag är att se dom igen....

Ska försöka och skärpa till mig på den fronten om fallet är så.

Anmäl
2009-10-07 01:54 #28 av: AnneN

#27 testa en period med att helt ignorera dem tills de är lugna och tysta (inte säga något till dem eller titta på dem) och se om det ger något resultat

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2009-10-07 13:59 #29 av: missaz

Åh vilken bra artikel! Vi ska hämta vår lilla valp (blandning Cavalier/papillon) på lördag.När det ar dax för ensamträning kommer jag att ha så god användning av detta inlägg, tack! Glad

Anmäl
2009-10-07 15:39 #30 av: AnneN

#29 Vad bra att den kan vara till nytta Glad

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2009-10-19 17:33 #31 av: AnneN

Puttar upp denna eftersom det är många som skaffat hund under semestertiderna och det kan vara nödvändigt att börja träna hunden att vara ensam hemma korta stunder.

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2010-04-03 00:21 #32 av: Karizma

Ger denna en putt då tycker den är bra o gå efter :)

Anmäl
2010-04-03 01:33 #33 av: Patriszija

Jätte bra artikel!

Mina vovvar (5månader) är på god väg, tränar dom alltid ensamma då dom inte kommer vara tillsammans för resten av livet.
Filmade den ena när vi var borta ca 30 minuter och han var helt lugn, lekte lite med sin aktiveringsboll med godis i, sov lite, satt lite och tittade och helt plöstligt ger han ifrån sig ett riktigt vargyl!
Förstår inte hur den lilla kunde ge ifrån sig ett sådant yl så plötsligt. Sen vart han helt tyst och somnade och efter det kom vi hem :P.

Anmäl
2010-06-27 13:06 #34 av: MeMilly

Vilken bra artikel!!! Håller på själv och ensamtränar min 11 veckors valp. Går helt okej tycker jag, har blivit väldigt korta stunder och som längst 10 minuter när jag var tvungen att springa och köpa mjölk. Jag bor själv så ibland blir det så Tungan ute Men jättebratips!!

Anmäl
2010-11-30 14:24 #35 av: Duffydoo

Hej!

 

Läser med stort intresse. Vi fick för några dagar sedan en ny familjemedlem, Duffy, från Hundar utan hem. Hon är en (vad man tror) fem år gammal tik och gatuhund från Irland. På grund av hennes förflutna är det inte så konstigt att hon är rädd för att bli lämnad ensam. Jag kan numera gå på toaletten med stängd dörr utan att hon skäller men så fort jag går utanför ytterdörren skäller hon, hoppar mot dörren och krafsar på den. Antar att det bara är öva och öva som gäller, i små steg.

/Sara http://sarasordverkstad.blogspot.com/

Anmäl
2010-11-30 14:30 #36 av: spikes

35,Ja det är bara att träna och än så länge har hon ju inte hunnit aklimatisera sig hos er,det kan ta upp till ett år innan dom landat helt på sitt nya ställe,så det gäller att skynda väldigt långsamt speciellt om det är en omplacering också.

Anmäl
2010-11-30 15:16 #37 av: Forest

35 jag skulle först börja med att göra hunden van att man går på toan själv utan behöva ha hunden med sig. Sen har jag gjort som så (vuxen omplaceringshund o inte ensamhetstränad innan) att jag gav henne 4 mån inna man börja ensamhetsträningen. Eftersom vi är en familj= alltid nån hemma nästan. Så fick man träna in kort stund allt från kunna vara i annat rum till kunna stänga dörren. Jag har flera sköna bäddar som jag har myst lite extra på masage mm Men iaf det tar tid med träna en omplaceringshund eftersom den ska landa med. Men träna smått inne först genom stänga dörren.  Jag gav ofta något ätbart då som akerveringsbollen med gott i o foder. ben mm. Nu 1 år o 7+ månader så har vi inga problem alls men jag håller 3 timar som max. Tänk på att inte vara för stimmig oxå när man kommer in så som tjo o tjim utan gör det så lugnt man kan :)

Sophie-Medarbetare på pudel

Anmäl
2012-07-06 16:51 #38 av: [schäfernronja]

Putt:)

Anmäl
2013-08-05 18:52 #39 av: Gasoline

Puttar upp denna artikel så att den kan hjälpa andra lika mycket som den hjälpte mig. :-D

Anmäl
2013-08-05 18:59 #40 av: minbebis

Bra tips :)
Lexie kan lämnas ensam, men bott tillsammans med hundar hela sitt liv så vet inte hur hon skulle reagera helt ensam. Men hon kommer bo med hundar hela sitt liv, så det behövs inte :)

Anmäl
2013-08-07 11:07 #41 av: Maja2

Jag har 3 hundar, och lagt stor vikt vid att ensamhetsträna dem även var för sig, så att de kan vara ensamma utan de andra hundarna åxå. Det KAN ju komma tillfällen längre fram, där det av någon anledning blir så att någon av dem måste lämnas ensam .... vet inte nu vad det skulle kunna vara :)  Men känner att jag tycker att det är viktigt att de alla var för sig, känner sig trygga nog att vara helt ensamma. 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.