Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

ALLMÄNT BETEENDE AKTIVITETER - Allmänt - Agility, Freestyle, Rallylydnad & Frisbee - Klicker, Träning & Trix - Lydnad & Bruks - Jakt, Spår & Sök - Weight pull & Drag - Utställning KURSER & INSTRUKTÖRER KLUBBINFO HUNDTRÄFFAR VETERINÄR, SJUKDOMAR & HÄLSA FÖRSÄKRINGAR HUNDMAT - Hundgodis & recept HUNDEN OCH LAGEN - Varning för oseriösa personer i hundvärlden VALPAR & AVEL HUNDFOTON & FILMKLIPP HUNDAR I MEDIA BOK- & FILMTIPS LÄNKTIPS PRESENTATION AV HUNDAR & MEDLEMMAR R.I.P HUNDAR VI MINNS GRATTIS! VECKANS FRÅGA ANNONSER - Info - Annonser - Köpes, Säljes, Bytes - Annonser - Tjänster erbjudes/sökes EFTERLYSNINGAR - Info - Efterlyses - Försvunna/Upphittade hundar - Efterlyses - Släktingar till din hund O.T. OFF-TOPIC - God morgon/middag/kväll - Dagens ros OM IFOKUS - Info från andra iFokussajter OM SAJTEN - Lekar på sajten
VETERINÄR, SJUKDOMAR & HÄLSA

Loppor och Löss

2009-02-09 18:22 #0 av: empan-hampus

Det är ganska vanligt att hundar råkar ut för angrepp av loppor eller löss, här kan du läsa om vad dessa ohyror är för något och vilka symtom de kan ge.

Loppor

loppa

Loppangrepp är idag ett av det vanligaste hälsoproblemen bland hundar.

Lopporna är vanligast i södra delarna av sverige, där lopporna förökar sig för att vinterklimatet är milt. Den äkta hundloppan har anpassat sig till vårat inomhusklimat. Andra loppor som kan leva på hunden är grävlingsloppor, fågelloppor och igelkottsloppor.

Lopporna finns oftast på länden (ryggslutet) på din hund.

Hälsoproblem och sjukdomssymptomerna som våra hundar och katter får orsakas av den vuxna loppan. Även om vi inte upptäcker lopporna så finns dom i hundens/kattens miljö t.e.x. i mattor, bädden, möbler o.s.v.

Lopphonan lägger cirka 50 ägg per dag på värddjuren och totalt cirka 1500 ägg under sin livstid! Äggen faller ganska snabbt av hunden och faller då ner varhelst hunden befinner sig. Äggen kläcks sedan inom 5 dagar, larven skyndar sig då att leta upp en mörk och varm plats där den kan växa. Loppan livnär sig då på att äta exkrementer från andra loppor som innehåller torkat blod.

Ett djur som har loppor kan visa en rad olika symtom, klåda är det första symptomen sedan som andra symtom håravfall, mjäll och små hudblödningar.

Loppor kan smitta även mellan hundar och katter.

 

Löss

lus

Lusen kan man se med blotta ögat och det gäller även äggen som sitter fastklistrade på hårstråna, lusen lever hela sitt liv på värddjuret.

På hund finns två olika typer av löss:
Den pälsätande och den blodsugande den pälsätande är dock relativt sällsynt.
Den blodsugande lusen hittas oftast runt hundens nos, öron och ögon.

Hundens löss kan inte angripa katt eller människa.

Angrepp av löss kan ge klåda, krypningar i huden och mjällbildning. Om hunden kraffsar med sina klor uppstår det hudirritationer som orsakar små sår som då kan bli infekterade.

Om din hund drabbats av loppor eller löss så kan det botas med frontline vet. Det finns även andra medel mot loppor och löss, rådgör med apotekspersonalen eller din veterinär.

 

Källa: http://www.ringvet.se/loppor.htm

Anmäl
2009-02-09 19:45 #1 av: AnneN

Tack empan-hampus för en bra och informativ artikelGlad

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2009-02-09 23:06 #2 av: empan-hampus

#1 Så lite så Glad

Anmäl
2009-02-10 00:19 #3 av: spikes

2 jätte bra och informativ artikelFlört

Anmäl
2009-02-10 08:58 #4 av: Gullan402

Bra artikel.

Anmäl
2009-02-10 12:35 #5 av: Hedbrant

För många år sedan när vi köpte våran Irl.Varghund så följde det med kattloppor på köpet, alltså fripassagerare från Skåne och upp till oss i Bollnäs.

Och jag som då hade min uppf. av Norska Skogkatter vart ju inte allt för glad över det. För att kunna indentifiera lopporna så tog vi med en loppa till veterinären och det visade sig då att det var kattloppor.

Innan vi var till veterinären så hade vi ett helsike med att försöka få våra pälsdjur avlusade för ingenting bet på dom, så till slut var vi ju tvungna att åka till veterinären så hon skrev då ut Frontline Spot'on, det var inte receptfritt då som det är nu,

Samtidigt som vi behandlade djuren så var vi tvugna att anlita anticimex som kom och spruta lusgift i huset, vi bodde i ett stort gammalt trähus på den tiden med massor med gömmor & skrömsler där lopparna kunde ligga och lura. Kattloppor kan ligga i dvala i flera år i väntan på att ngt värddjur dyker upp och dom lopporna kan ligga gömda under gamla trätrösklar & bakom gamla trälister och sånt.

Men till slut så blev vi då fria från kattlopporna men det tog tid.  Kattloppor är ena envisa små rackare som inte ger sig i första taget...:)

 

Anmäl
2009-02-10 13:07 #6 av: alena

Min Shy (som jag hade förr) kliade sig så hemskt så han "grinade" när han var valp.

Skulle iväg o vå valpspruta, så jag frågade vetrinärn..-loppor sa hon! utan att titta nå mer på Shy som stod framför henne på bordet och just fått spruta. Köp den här sprayen, sa hon... Tok gör som tok sa... men det hjälpte inte också tänkte jag.... loppor måste synas i pälsen och det syntes inte nåt, så jag åkte till en annan vetrinär som misstänkte rävskabb och den behandlingen hjälpte.

Kom då ihåg att en räv varit upp på vår bro och sedan skrämt upp katten i ett träd och "lilla Shy" var ju med hela tiden, så den räven led nog av rävskabb. Hade 2 hundar till då, men som tur var så klarade dom sig.

Vetrinärn sa att det var gamla och unga som drabbades oftast och pontus och Pley var väl i sina bästa år då.

Anmäl
2009-02-11 17:58 #7 av: Veero

Bra artikel! =)

Min vovve har jus nu löss D: :( Men har börjat behandla :)

Anmäl
2009-02-12 08:57 #8 av: CarolineO

Bläääääärk!!! Säger jag bara!!
I mars/april nånting förra året låg Emil i soffan & vi myste...
Så satt jag & pillade lite som vanligt (som trogen ruv-pillare lyckas jag alltid känna små små ruvor & pilla bort, hehe)  Han brukar inte ha ruvor direkt så när jag hade pillat bort 3-4st och hittat en till tyckte jag att det var lite märkligt.. Så jag tog tag om den & höll upp den... Öööööörk!!! När jag såg att "ruvan" hade BEN!!! Alltså... fy fanken! Jag hade aldrig sett sånt innan, men kunde ju ana vad det var...
Så jag googlade på "loppor" & fick fram en bild som inte stämde alls! Men sen kom jag på att det finns ju löss också!
Mycket riktigt! Där var den lille j*keln på bilden!! Usch, jag rös längs hela ryggraden!! Fy tusan!! Usch!!
Så det var ju bara att ila till apoteket dagen efter & köpa spraymedel.... Twi...
Det var så hemskt när man låg i sängen & inbillade sig att det kröp överallt!! Usch... 
Sen skrubbade jag soffan & mattan & allt annat & tvättade ALLA kläder (även de rena) för att vara riktigt säker på att varenda en av de små krypen skulle vara borta!!
Också blev det runtringning förstås. Alla vi hade träffat på sistone ringde jag till "hej, Sambo kan ha fått löss" "Hej, Laika kan ha fått löss"   Värre än om det hade varit klamydia man ringde om, hehe...

Anmäl
2009-02-12 14:37 #9 av: Hedbrant

Ja fy inte är det mysigt med de eländiga små krypen, och det värsta är ju att dom faktiskt kan bita oss människor också, i alla fall kattlopporna, inget trevligt alls!!

Anmäl
2012-08-01 19:10 #10 av: mariatingsund

Nu har vi råkat ut för detta, har både hund och katt. Jag tror att det är kattloppor, men jag har svårt att identifiera. Vet någon om det finns en sida där man kan göra skillnad på fågelloppa, igelkottsloppa, kattloppa, människoloppa, om hästen har också en särslid loppa, mm mm.

Katten jagar fåglar med förkärlek, och trädgården är full av igelkottar. Eftersom hunden o katten brukar hålla varandra i mun (leker snällt, tänk inte på annat), därför vill jag inte ha gift på dem. Vad finns det för alternativ?

Om en loppa kläcker 50 ägg dagligen, då har man ju inte mycket chans att kamma ut dem med en sån elektrisk kam som jag köpte för att hitta fästingar på dem. Den är bra, men känns övermäktigt. Vad finns det för alternativ till frontline och andra kemiska medel? Namn, inköpsställe, kan någon det?

Ha en fin dag med glädje o skratt, hälsn. Maria från Glas DeCo

Anmäl
2012-08-01 20:42 #11 av: AnneN

#10 jag har tyvärr inga svar på dina frågor, men jag har skickat PM till ChallisQ som pysslar med homeopati på djur, så hoppas hon kan svara dig snart.

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2012-08-01 20:54 #12 av: Michaela-N

#10 Varför passar inte frontline?


Anmäl
2012-08-02 15:25 #13 av: mariatingsund

Därför att de slickar på varandra, katten och hunden. Det vore ju inget kul om man förgiftade dem på det sättet. Frontline är gift och jag vill inte ha gift på mina djur, det var så många gånger man hade hört om biverkningar och skador efter det.

Ha en fin dag med glädje o skratt, hälsn. Maria från Glas DeCo

Anmäl
2012-08-02 15:30 #14 av: Michaela-N

Vill du inte ha gift på dina djur får dom nog så snällt leva med sin ohyra. Vad jag vet finns det inget annat bekämpningsmedel, i alla fall inte som är så effektivt.


Anmäl
2012-08-02 16:10 #15 av: AnneN

Maria, jag googlade lite och hittade ett medel som heter Exner, som ska vara giftfritt och så ofarligt att det kan användas tom på nyfödda djur enligt info om produkten.

Hittade även ett som heter Reptix First Aid.

Googla på produktnamnen så hittar du återförsäljare och info.

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2012-08-02 16:11 #16 av: Michaela-N

Ja faktiskt, testa det =) http://djurmaxi.se/exner-ohyremedel-p-694.html


Anmäl
2012-08-03 13:23 #17 av: mariatingsund

Tusen tack snälla! Jag kanske är konstig, men det där med frontline, skulle ni vilja droppa det på er egen nacke, få hudförändringar, sveda, utslag, olika besvär och överhuvudtaget leva med gift på nacken? Hundar kan ju inte klaga och kan inte heller visa att där på nacken pågår något som är fel. Nä, jag fattar inte att de säljer det. Grannens hund fick stora kala fläckar på hela kroppen, en annan fick hemska utslag mm mm.

Ha en fin dag med glädje o skratt, hälsn. Maria från Glas DeCo

Anmäl
2012-08-03 14:10 #18 av: mariatingsund

Det var en bra djurbutik, har beställt en schamponeringborste också, och lite smått och gott ;-)

Ha en fin dag med glädje o skratt, hälsn. Maria från Glas DeCo

Anmäl
2012-08-03 19:50 #19 av: AnneN

#17 Nej jag tycker absolut inte att du är det minsta konstig, jag undviker i största möjliga mån alla gifter också till mina djur.

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2013-12-30 03:57 #20 av: Shine

Gammal tråd men, hur har det gått för er som behandlat?
Vad valde ni?

Anmäl
2014-01-02 12:07 #21 av: mariatingsund


jodå, det gick alldeles utmärkt. lite mekanisk utrotning, dem vi hittade tog vi död på mellan naglarna, tvätten gick hett med alla hundtecken mm, och sprayen gjorde sitt i pälsen.

Ha en fin dag med glädje o skratt, hälsn. Maria från Glas DeCo

Anmäl
2014-01-02 13:15 #22 av: Shine

Vad härligt!
Låter som en lång process?

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.