Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

ALLMÄNT BETEENDE AKTIVITETER - Allmänt - Agility, Freestyle, Rallylydnad & Frisbee - Klicker, Träning & Trix - Lydnad & Bruks - Jakt, Spår & Sök - Weight pull & Drag - Utställning KURSER & INSTRUKTÖRER KLUBBINFO HUNDTRÄFFAR VETERINÄR, SJUKDOMAR & HÄLSA FÖRSÄKRINGAR HUNDMAT - Hundgodis & recept HUNDEN OCH LAGEN - Varning för oseriösa personer i hundvärlden VALPAR & AVEL HUNDFOTON & FILMKLIPP HUNDAR I MEDIA BOK- & FILMTIPS LÄNKTIPS PRESENTATION AV HUNDAR & MEDLEMMAR R.I.P HUNDAR VI MINNS GRATTIS! VECKANS FRÅGA ANNONSER - Info - Annonser - Köpes, Säljes, Bytes - Annonser - Tjänster erbjudes/sökes EFTERLYSNINGAR - Info - Efterlyses - Försvunna/Upphittade hundar - Efterlyses - Släktingar till din hund O.T. OFF-TOPIC - God morgon/middag/kväll - Dagens ros OM IFOKUS - Info från andra iFokussajter OM SAJTEN - Lekar på sajten
MEDIA

Hund och dess Uppfödare

2009-02-18 13:55 #0 av: Freke

En berättelse om vår hund, som är ifrån en oseriös uppfödare. Och att det nu förekommer diskussioner om dessa blandningars vara eller inte.. Farliga Hundar eller Olämpliga Ägare?!

Vår hund: Tzar född 20061207 Kaukasisk Ovtjarka(CAO)/Schäfer 50/50

Kommer ifrån en Herre i smålad som vid första kontakten verkade riktigt seriös men sen visat sig vara riktigt oseriös?!

0135.JPG

Jag ska berätta om hur vi blev med Tzar.
Det började med vi bestämde oss för att skaffa en Hund och helst då en lite större sort
Vi hittade en bild på hans syster på blocket, ville ju inte ha en tik men men tjejer övertalning är svår.
Jag ringde och pratade med uppfödaren om vad det var och vad han hade att säga om hunden.

Det visade sig att han bodde i småland strax söder om Jönköping. Han berättade om hundarna som stora lufsiga och trevliga familje-, gårds(vakt)hundar som inte behöver allt för aktivt liv men gärna friluftsliv och fullständigt lojala och pålitliga.


Så vi kollad upp så mycket vi kunde om rasen CAO och hittade en massa negativ publicitet vilket vi läste och blev förvånade? Jag kontaktade min gamla hundinstruktör och mentor i hundar en tokig tysk som lever för och med hundar och vargar(helt underbar människa lite galen men ändå) Jag berättade att vi funderade på att skaffa en CAO-blandning, han frågade mig om jag gått och slagit mig hårt eller något? Så berättade han om sin tid i Tyskland vid Berlin-muren och vad dom gjorde med CAO:ar där..
Vilket väckte mitt intresse ännu mer, sen avslutade han samtalet med att - Ja Freke är det någon som jag tror kan fixa det så är det du, du är så pass envis och djurlik så det kan nog gå vägen.

Sen hittade tjejen en berättelse på nätet - Berättelsen om Catch vilket väckte vårat intresse ännu lite till! Kunde det vara så att det här var den utmaningen som passade oss?? Vi pratade med vänner och sa vad vi var på väg att göra och en kompis som har god kontakt med Hundstallet här i Sthlm berättade för dom om vad som vi skulle göra! Och fick till svar Vet din kompis hur många som vi fått avliva just pga aggressivitet. - Har din kompis 100hektar en massa får eller är han bara en tjockskallig, envis dåre?! Kompisen svarade att efter 20år som dörrvakt och hela tiden jobbat med hundar och hund problem så var det sistnämnda det som var mest överensstämmande.

Vid samtal med Herrn i småland berättade jag om vilken hundvana jag har och vad jag jobbat med, träningar och hund problem samt vilka kurser jag gått och vissa problem som jag arbetat med. Sen sa han att han ville att vi skulle komma ner och besöka honom så att han fick se vad vi var för några och om vi var sådana hund människor som vi sagt. Då han ville veta att hunden skulle komma till ett hem som den kan fungerar i, så vi åkte ner till småland den 11 februari 2007 och kom fram till hans gård.


Där det var hur många hundar som helst, om man sett CM?! så såg hans gård ut lite lika!
Han hade 40 hundar på gården typ.. Vi möttes av en CAO/Schäfer i grinden, stor lufs som skällde lite sen tystnade. Luktade och gick tillbaka mot huset, samtidigt som herrn kom ut på gården och välkomnade oss.
Huset låg idylliskt för hundar, massa skog och en massa stora hundgårdar och en lada där tydligen en del hundar hade sin hemvist. Själva blev vi lite skeptisk för alla olika raser som fanns där?
Vi pratade lite sen frågade om vi ville kolla runt på gården, sagt och gjort vi gick runt och tittade hittade en massa AmStaffar (omplaceringar från GBG), schäfrar, CAO:ar och en Rottis tik med 10 st valpar (rottis/tibetan) sen kom vi till sista hundgården där stod en stor Tibetansk mastiff han sa att det var hans egna vakthund och rådde oss att inte sätta in händerna till honom då han bits..

Jag tittade på mastiffen och sa till ägaren att den hunden kommer aldrig att bita mig visade genom att sätta upp handen och hunden satte sig tittade på mig sen tryckte den hela ansiktet i gallret för att jag skulle kunna klappa den ägaren sa att hunden aldrig varit så vänligt inställd till någon främling, han undrade om det var okey att släppa ut honom -Visst sa jag, jag vill gärna ha honom i famnen. vilket jag oxå fick. Han kom fram luktade och när jag satte mig på huk satte sig han i knät på mig.
Sen upplyste han mig att det var lite imponerande att se att mastiffen fann oss så pass trygga och vidare sa han att han hade ljugit lite för oss genom att bara sagt att han hade 3st tikar till salu men han hade en kull till på 10st CAO/Schäfer leverans färdiga nu, det var Tzars kull födda den 7/12.
så vi tittade och såg dom gulligaste valparna vi någonsin sett, stora hårbollar hur söta som helst.

Så vi valde ut 3st för att titta närmre på, det som skulle bli Tzar en hanne till och en tik.
Att det blev Tzar som blev våran var väl mitt fel.. Han var störst i kullen och visade mest framtoning något som passar mig tjejen insåg att det var ju ingen idé att försöka övertala mig till någon av de andra.
När vi sedan bestämt oss och gjort upp affären så frågade han om vi ville träffa Tzars fader? Vilket vi givetvis ville!

Men han varnade oss först för att han såg inte så trevlig ut då han hade rymt tidigare i veckan och sprungit in i taggtråd och slitit upp ett stort jack under vänster öga. Men vi sa att det gjorde ingenting vi ville se honom ändå....
Och han öppnade dörren

- In kom det största hårigaste vi sett, 88cm i manke massa päls, fånig tratt på huvudet och ett minst sagt sönder trasat öga.. Men han såg helt fantastisk ut trots allt! Vilken bjässe... Vi var helt tagna.. Han gick fram och tryckte det sargade huvudet i midjehöjd på tjejen som om han sa till henne... - Klappa mig! För jag kommer inte åt själv!Vi var helt imponerade av denna bjässe..


Sen var det en lång resa hem tillbaka till Stockholm.. med ett par stopp för Tzars skull.

Med oss fick vi ett kvitto på köpeskillingen ett löfte om att han skulle skicka papprena på hunden och vaccinations intyget. Vilket vi insåg att det kommer ju inte att hända.
Men vi vaccinerade och chippade honom och registrerade honom själva, försäkrade och gjorde allt som stod i vår makt för att Tzar skulle finnas i vår ägo.
Vi hade därefter en del kontakt med honom i småland för att mest berätta om hur Tzar hade anpassat sig till ett boende hos oss och hur han växte, något som jag som hundägare och de gånger som jag sålt valpar alltid tycker är intressant och roligt. Vi berättade om hur han växte och vid påsken -07 skickade vi ett par bilder på Tzar och berättade om hur fort det gått att han blivit stor.
Efter som när vi hämtade honom var han 10kg tung och 32cm i manke.. Nu på påsken -07 var han 26kg tung och 51cm i manke.. Så jag fick ett svar samt en lyckönskning av uppfödaren meddelandet lät så här - Wow. Det märks att han trivs! Han har nog hittat rätt hem! Men ni får sluta mata honom med anabola stereoider..

0058.JPG


Efter det har vi inte hört ett ljud, vi har sökt efter honom! Sen har vi via forum och andra fått höra om vilken ful fisk det egentligen är!! Han sa till oss att han aldrig skulle sälja en CAO/Schäfer till en första hundsägare vilket vi vet att han gjort, det var en liten tjej på 17år som fick köpa en.
Vi har även via Catch matte fått höra en massa problem som hon stött på då hon aktivt jobbat för att han ska ställas in för skranket och stå till svars för sina handlingar. Något som jag stödjer och arbetar för oxå då jag anser att man ska dömas för sina handlingar och ageranden man ska få en chans till att försvara sig men man ska inte gömma eller försöka få folk att glömma. Fel kan man göra men när det gäller hundar så anser jag att kan man undvika problem och minimera dom som uppfödare samt att man som uppfödare bör och SKA vara till hjälp för de som köpt en hund av en.


Sen tycker jag det är förvånansvärt att det finns folk som ställer sig på denne uppfödares sida och rättfärdigar det han gjort.. Det finns såna även här på ifokus.se


Sorgligt kan jag bara säga, ser dom inte?? De som i slut ändan blir lidande är hunden?? Och hunden har väl inget gjort för att förtjäna det? En eventuell avlivning en massa problem och missförstånd just bara för att den nya hundägaren inte var förberedd på att det skulle bli så mycket hund av den där lilla söta pälsbollen som dom köpte av en herre i småland!
Nu vet jag att på Farliga Hund debatten har det kritiserats och diskuterats CAOns varande eller icke varande i Sverige.. Något som jag tycker är bra men det blir lite fel ändå..

 

Uppdrag Granskning håller på med ett reportage om just dessa hundar och blandningar, men om dom belyser problemen på fel sätt kommer varningen att få helt fel resultat. Det vill säga att hundarna kommer att attrahera dom som definitivt inte ska ha en CAO-blandning och det kommer att resultera i en massa hundbett eller omplaceringar och i värsta fall skjutna hundar..

CAO och blandningar med eller liknande hundar så finns det ett par saker som man bör ha i åtanke när man tänker eller går i köptankar av en stark hund.
Det är en hund med stora bokstäver och kräver sin fostran, uppfostran och en ständig närvaro av sin ägare, man tar inte en "slö"promenad med en CAO i kopplet..
Det gäller att ha i tanke vad hunden är skapt och vad den används till.
Jag är inte för förbud... Men jag är för en starkare kontroll på vem och vad som skaffar hundarna vill också att det skulle införas någon form av hundlicens för ägarna med uppföljningar för att se om hundägarna klarar att ta vara på sina hundar.

Finns även i Sverige alldeles för många hundar som inte mår bra i de hem dom nu finns och för många ägare som inte borde ha djur möjligen kramdjur eller porslinshundar (kanske)?
Om frågor eller bara nyfikenhet finns är det bara att kontakta mig så ska jag försöka svara och hjälpa efter bästa förmåga..

Freke Ekstrand
medhjälpare på blandraser.ifokus.se

Sittande.jpg

Hälsn. Freke

Medarbetare på Beroenden.ifokus & Brott.ifokus

Anmäl
2009-02-18 15:27 #1 av: AnneN

Tack Freke för att du delar med dig av din erfarenhet. Denna artikel var verkligt intressant att läsa.

Hoppas att uppfödaren får det han förtjänar!

Jag är dock lite nyfiken på vart man kan läsa om Catch och om ni stött på några problem med Tzar.

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2009-02-18 16:22 #2 av: Dockan

SkrattandeJag säger likadant,mycket intressant läsning.LenaJättevacker hund har duFlört

Anmäl
2009-02-18 16:25 #3 av: Ziggi

Väldigt intressant artikel, bra skrivet!

Anmäl
2009-02-18 18:31 #4 av: Freke

Har lagt upp länken.. glömde det....

 

men här är den också

http://www.infoom.se/mysite/?user=111

Hälsn. Freke

Medarbetare på Beroenden.ifokus & Brott.ifokus

Anmäl
2009-02-18 20:41 #5 av: spikes

4,följer detta med spänning framåt....Flört

Anmäl
2009-02-18 22:23 #6 av: fettmedkevlar

Denna artikel var SKIT bra :D

Anmäl
2009-02-18 22:26 #7 av: empan-hampus

Jätte bra artikel!

Anmäl
2009-02-18 22:55 #8 av: Mischa

Intressant att dessa uppfödare lyfts fram, CAO har varit populär det senaste året att mixa fram kullar med.

Rasen är otroligt intressant och jag ser dom gärna här i sverige speciellt med ökad mängd rovdjur och hos folk som kan tillgodose vad en riktig herdehund behöver.

Anmäl
2009-02-19 00:16 #9 av: Freke

#1 Vi hoppas nog alla på att uppfödaren får det han förtjänar!
Samt at han tar tag i sina tidigare misstag och problem han skapat.

 

Angende problem med Tzar: Så ha vi inte diekt fått några större problem... Vi var väl förberedda på det mesta "nästan"... Men klart att man ska få lite överraskningar!?!..

Tjejen ha vid ett tillfälle fått en hörntand i armen då hon skulle vända honom i ett av hans utmorrnings försök. Jag har fått en hörntand i bröstet(mitt eget fel)Han gick i överbeskydd för AmBull tiken vi dagpassar.. och jag tröttnade på honom och ryckte tillbaka honom och han vände huvudet och tog en tugga.. sen skämdes han som bara en hund kan.. när han insåg att han bitit husse.
Och axlar som lite stryck iform av tokryck när han sett kaniner, katter och ekorrar.. som han vill jaga...

Men överlag så har vi  klarat oss väl, men det var en riktigt jobbig period under hans trotsålder mellan 16-23månaden.. vid 23månaden blev han valp?? Vilket var ett äventyr även det! När en hund på knappa 60kg då.. som aldrig varit direkt lekfull... Helt plötsligt tror att han är valp och börjar hoppa, studsa, bita och vara helt hopplös men det ser lite roligt ut och är ganska kul..

Men när man försöker med dragkamp med honom får man en duktig överraskning.. -han biter tag -man drar -han sätter sig --- och inget händer?? Sen som en blixt från klar himmel kommer detta...

Hund och dess Uppfödare

 

Då är det inte direkt roligt, även om han inte siktar in sig på oss... Så blir man lite reserverad av hans vita stora och många tänder.

Hälsn. Freke

Medarbetare på Beroenden.ifokus & Brott.ifokus

Anmäl
2009-02-19 07:12 #10 av: leijasmatte

Vilken vacker vovve! Tycker det var en väldigt intressant artikel. Säger en hel del. Ett härligt smajl han har.Glad

Anmäl
2009-02-20 00:47 #11 av: madspaze

wow det är verkligen en vacker hund du har!

Jag tycker också dem borde införa hundlicens!

Anmäl
2009-02-22 23:23 #12 av: Kattmynta

Vilken vacker bjässe! Men så galet det hade kunnat gå om han hamnat i fel händer. Blandrasaveln är många gånger skrämmande.

Anmäl
2009-02-23 03:44 #13 av: silverorm

MYCKET bra skrivet! Glad

Anmäl
2009-02-23 19:20 #14 av: rulda

Otroligt bra skrivet.
Vilken bjässe till hund du har. Haha skulle nog inte vilja möte er i en mörk gränd ;)

Anmäl
2009-02-23 19:49 #15 av: Luddesmatte

Jag fick samma upplysning av folk när jag skaffa min blandras (schäfer och Alaskan Malamute) två hundraser som kräver en hel del varav ena har vanan till att springa 40 mila hundspann. Blev avrådd av hundinstruktörer samt vänner inklusive min familj om att skaffa denna blandras då dem är mycket krävande, envisa, starka och kan vara oförväntande. Men med min vana av hundar inom vall så som polis blev Ludde en enkel 50-60kg match. Folk sa jag skulle få problem, olaten han har är reservation mot andra hundar annars är hen en underbar och fungerande polishund.

Men jag håller med dig det du säger att man bör ha mycket i åtanke när man köper stora hundar, inte bara CAO utan alla bjässar. Härlig berättelse och bra att du delar med dig. Uppfödaren tyckte jag lät helsjuk dock, om man nu äns vill kalla honom för uppfödare, skulle mer säga drömmare.

Anmäl
2009-02-23 22:06 #16 av: AnnL

Mycket intressant artikel.

Jag styr själv mitt liv med mina tankar o känslor.

 

Anmäl
2009-02-24 09:56 #17 av: minja

Väldigt bra skrivet! Otrolig utstrålning han har Kyss.

Stå på er och låt inte sådana rötägg vinna för då vet man aldrig vart detta kommer sluta.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.