Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

ALLMÄNT BETEENDE AKTIVITETER - Allmänt - Agility, Freestyle, Rallylydnad & Frisbee - Klicker, Träning & Trix - Lydnad & Bruks - Jakt, Spår & Sök - Weight pull & Drag - Utställning KURSER & INSTRUKTÖRER KLUBBINFO HUNDTRÄFFAR VETERINÄR, SJUKDOMAR & HÄLSA FÖRSÄKRINGAR HUNDMAT - Hundgodis & recept HUNDEN OCH LAGEN - Varning för oseriösa personer i hundvärlden VALPAR & AVEL HUNDFOTON & FILMKLIPP HUNDAR I MEDIA BOK- & FILMTIPS LÄNKTIPS PRESENTATION AV HUNDAR & MEDLEMMAR R.I.P HUNDAR VI MINNS GRATTIS! VECKANS FRÅGA ANNONSER - Info - Annonser - Köpes, Säljes, Bytes - Annonser - Tjänster erbjudes/sökes EFTERLYSNINGAR - Info - Efterlyses - Försvunna/Upphittade hundar - Efterlyses - Släktingar till din hund O.T. OFF-TOPIC - God morgon/middag/kväll - Dagens ros OM IFOKUS - Info från andra iFokussajter OM SAJTEN - Lekar på sajten
VETERINÄR, SJUKDOMAR & HÄLSA

Är din hund pollenallergiker?

2009-02-09 22:09 #0 av: AnneN

Våren börjar närma sig sakta men säkert, de flesta av oss längtar efter den varma våren men för de som är pollenallergiker är våren en jobbig årstid. Visste du att även hundar kan vara pollenallergiker? Jo det är sant och inte alls speciellt ovanligt.


Pollenallergi hos hundar är vanligare än många tror, men tyvärr är det många som inte vet om att deras hundar är pollenallergiker.

Symtom

Några vanliga symtom är:

  • Klåda
  • Biter och slickar på tassarna
  • Rinniga ögon
  • Rinnig nos (snuva)
  • Nysningar

När utvecklas pollenallergin?

Precis som för oss människor så är pollenallergin årstidsbunden så de tider på året som det är mycket pollen i luften är den tid som det märks på hunden att den är allergisk.
Det kan ta ett tag att utveckla pollenallergi och oftast så dyker den upp då hunden är mellan 1-3 år.

Behandling

Man kan börja med att testa behandla med tabletter mot allergi om det är en mindre hund som inte har allt för stora problem. Man kan även bada hunden med klådstillande eller återfuktande schampo för att minska delen pollen som tas upp genom huden.

I svårare fall kan hunden behöva behandlas med kortison under pollensäsongen.

Kan man förebygga allergi?

Det enda sättet att förebygga pollenallergi är genom att inte avla på hundar som allergier.

Allergiutredning

En allergiutredning tar tid. Misstänker du att din hund kan vara allergisk så ska du ta kontakt med en veterinär som då kan göra en utredning.
Först ska veterinären utesluta att klådan kan bero på parasiter (loppor, löss, skabb, mm), infektion eller foder. Sedan kan veterinären göra ett så kallat pricktest eller ta ett blodprov på hunden.
Pricktest kan visa vilken typ av pollen hunden är allergisk mot. Om man tar reda på exakt vilken typ av pollen hunden är allergisk mot så kan det i vissa fall gå att vaccinera mot allergin. I de fallen specialtillverkas ett vaccin som kallas hyposensvaccin till just den hunden.

 

Källa: Agria

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2009-02-09 23:09 #1 av: empan-hampus

Bra artikel! Skrattande

Anmäl
2009-02-09 23:10 #2 av: Tatsja

Hos grannens hund som det visade sig vara gråbopollen allergi, hjälper inga behandlingar. Han fortsätter att ha klåda och tappa pälsen så han är alldeles kal på vissa ställen. Vatten verkar göra klådan värre.

Därför trodde vi först att det var fukteksem. Tester, efter tester har nu visat sig vara gråbo. Det är väldigt vanligt ute. Finns överallt. Även nu under vintern, så har han klåda, fast inte i lika stor utstäckning.

Väldigt bra artikel. Tack

 

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2009-02-10 00:06 #3 av: AnneN

Lägger in 2 länkar om just gråbo som Tatsja nämner

Länk 1

Länk 2

 

Förr hade jag inte alls koll på att även hundar kunde bli pollenallergiker, men det ändrades då jag fick veta att en labbe jag hade var allergisk mot gran & tall pollen.

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2009-02-10 09:36 #4 av: Tatsja

Jättebra AnneN. Vi måste sprida lite mer upplysning om detta. Tror att många vetrinärer och hundägare inte är uppmärksamma på detta. Grannen kom till slut till en annan vetrinär och sa det jag hade rått henne. Ta mer allergiprover. Då äntligen fick hon veta vad Ruff hade för problem. Väldigt viktigt.

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2009-02-10 09:39 #5 av: Tatsja

Glömde tala om att Tatsja är pollenallergiker. Hon går alltid och nyser när hon varit nere i gräset. Men det är inte värre än att jag slipper mediciner än så länge. Läkarna har kollat henne och det är lindrig allergi. Men blir det värre så får jag börja medicinera.

Tack och lov att hon är en sådan som äter allt. Även det jag INTE vill hon ska äta.Obestämd

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2009-05-23 15:26 #6 av: AnneN

Dags att putta upp denna artikel med tanke på att det är en hel del pollen ute nu.

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2009-05-23 18:39 #7 av: Karizma

mycket bra skrivet o bra putt med

Anmäl
2009-05-24 17:02 #8 av: AnneN

Här kan du kolla pollenrapporten dag för dag i ditt område http://www.vardguiden.se/Tjanster/Pollenprognoser/

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2009-07-16 09:34 #9 av: Tatsja

AnneN

kan vi låna artikeln till Jack Russel?

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2009-07-16 16:06 #10 av: AnneN

#9 ja, sajtvärden har redan frågat en gång för längesedan och fick ett Ja då med Skrattande Bara ni skriver att det är jag som skrivit den och att den är lånad härifrån.

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2009-07-16 17:10 #11 av: Bogart

Min hund är förmodligen pollenallergiker. Vi har inte gjort några tester men vi misstänker att det är pollen. Han biter och slickar mycket på tassarna, han nyser när vi är ute, och han har haft problem med ögonen.

Vi behandlar genom att ge honom Viacutan och dessutom sköljer jag av tassar och ben ofta, helst efter varje promenad. Jag tycker helt klart att det har hjälpt, men visst biter och slickar han fortfarande lite på tassarna. Dock är inte tassarna röda längre, vilket är skönt. Får se om det blir ett återbesök till veterinär eller inte.

Anmäl
2009-07-16 17:22 #12 av: AnneN

#11 min gamla hund som var pollenallergiker fick jag rådet att ge vanliga tabletter mot pollenallergi (finns receptfritt på apoteket) och de hjälpte.

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2009-07-17 10:29 #13 av: Tatsja

Tack Anne. Ska påminna henne

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2010-04-29 14:22 #14 av: Crazzysazza

Jag misstänker att min amerikanare kan ha fått pollen allergi.. jag själv är pollen allergiker och har denna veckan märkt att det är mycket pollen här..  Och så min amris då hon har geggat i ögonen varje dag denna vecka.. Fast hon geggar bara på morgonen och det är ett klart sekret..

hon kan gegga ibland om det blåser ute med eftersom hon har så hängande ögon..

AnneN: vadå ska man ge hunden Cleratyn? *tror de heter så*

 

Anmäl
2010-04-29 15:19 #15 av: Karizma

14, Anne är just nu utan nät men kanske nån annan kan svara på detta? Annars är mitt tips ringa vetrinären o hör, finns oxå andra allergitableter som är billigare o lika bra Flört

Anmäl
2010-04-29 15:26 #16 av: hittadjur-se

#15: ja kontakt med vet är ju aldrig fel ;-9 Jag har alltid fått lära mig att människomedicin (förutom Magnecyl vid enskilda tillfällen) är inget man ger hund eller djur. Är extremt nyfiken på detta då jag själv är allergiker och äter Kestine (och får sensibilisering sprutor som hjälpt ENORMT) Schäfern är förmodligen allergisk mot dammkvalster så vi försöker hålla rent så mycket det går med hans bädd osv.

 

Anne: Tar gärna mer info på vilka tabletter (namn) du menar när du får tebax nätet :-)

Anmäl
2010-04-29 15:44 #17 av: spikes

14,Jag är ju medis här, och medan Anne är borta så kan du vända dig till mig eller Freke om det skulle vara något i övrigt med sajten

Jag skulle i första hand försöka med uppkokt vatten och badda ögonen på morgonen utifrån och in,eftersom sekretet är klart så är det ingen inflammation i alla fall.

Går det inte över så kan du ju vända dig till vet och rådfråga.

En fråga blir också om du har avmaskat hunden på länge,dom kan nämligen bli kladdiga i ögonen av det,finns ju maskprov att köpa på apoteket i så fall.

Anmäl
2010-04-29 21:33 #18 av: [imaginepeace]

Min mammas portis Arcos är pollenallergiker. Främst alpollen. Han är även allergisk mot de flesta "inomhusväxter" och mot kvalster och damm. Stackars vovve Rynkar på näsan Här uppe norr har alpollensäsongen just börjat och vi har hållit tummarna att diverse mediciner, kortison och specialtillverkat vaccin skulle funka...men tyvärr. Nu har han börjat få eksem som har slickar och biter på som tillslut blir infekterat osv.

Det är så himla trist, för man ser verkligen hur olycklig han är. Om det blir lika jobbigt i sommar som övriga somrar så finns det nog inte så mycket att göra...

Anmäl
2010-04-29 22:44 #19 av: spikes

18,Stackars vovveGråter

Anmäl
2010-05-04 02:14 #20 av: Crazzysazza

Hej kontacktat vet.. ska droppa hennes ögon med ögon rengörning ett tag och om inte det blir bättre ska jag ge henne ½ tablett krestine en gång om dagen

Anmäl
2010-05-04 10:23 #21 av: spikes

20,Jättebra hoppas det blir bättreFlört

Anmäl
2010-05-13 00:05 #22 av: AnneN

Nu är det full fart på pollenproduktionen igen och det är som bekant inte bara vi 2-benta som kan vara allergiska... Om din hund är allergisk bör den precis som oss få medecinsk hjälp för att lindra sina allergiska besvär.

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2010-05-13 01:03 #23 av: [imaginepeace]

#12 Vad hette de tabletterna?

Anmäl
2010-05-13 01:08 #24 av: AnneN

#23 Kommer inte ihåg vilka det var, men rådgör med din veterinär så kan du få tips på vad som kan fungera för din hund.

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2010-05-13 01:43 #25 av: [imaginepeace]

#23 Det är min mammas hund och det känns som om vi famlar efter halmstrån... Det känns redan som om det är kört Rynkar på näsan

Anmäl
2010-05-13 01:51 #26 av: AnneN

#25 Varför känns det som om det redan är kört? Förvånad Om hunden är allergisk mot pollen så finns det ju hjälp att få, men för att vara säker på att man ger rätt medecin och rätt mängd så ska man alltid prata med veterinär först.

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2010-05-13 03:32 #27 av: [imaginepeace]

#26 Skrev lite om det i inlägg 18. Vet inte vad man mer kan göra, veterinärerna han varit hos står rådvilla och skriver ut kortisondos efter kortisondos. Man har även tillverkat ett eget vaccin till honom (tack och lov för försäkringar, det var svindyrt), men det verkar inte hjälpa. Han är allergisk mot kvalster och vanliga krukväxter (inomhuspollen) så mamma har slängt ut alla mattor, krukväxter etc. Han får inte längre sova i sovrummet pga alla kvalster och det har blivit på tal om att plocka ner gardinerna i alla rum. Men vad spelar det för roll egentligen när han ändå blir dålig av att gå ut... Usch, blir alldeles gråtfärdig av att tänka på det, jag har ju växt upp med honom. Älskade Arcos...

Anmäl
2010-05-13 13:01 #28 av: AnneN

#27 oj jag hade missat att du skrivit där, ja då förstår jag om det känns lite hopplöst.

Hittade just pappren från min gamla hund, det är Clarityn han fick, doseringen för han var 1 tablett dagligen och han vägde ca 25 kg.

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2010-05-13 13:32 #29 av: Karizma

27, Oj stackarn så mycket allergi, fin var han. Hoppas det händer ett mirakel din mamma gör en hel del för hunden synd att han inte blir bättre när hon rensat ut så mycket Rynkar på näsan

Anmäl
2011-04-16 18:49 #30 av: AnneN

Nu börjar pollensäsongen kicka in igen, så då puttar jag upp denna.

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2011-04-24 10:07 #31 av: electra

Jag har haft en där allergin bröt ut på allvar i 4-årsåldern. "Mest" mot björk och stickande insekter. Tappade all päls i ansiktet och under magen. Cortisonbehandling. Men ju äldre han blev, desto lindrigare blev allergin.

Anmäl
2011-04-24 13:41 #32 av: AnneN

#31 Vad skönt att allergin blev lindrigare med åldern, för många kan det ju tyvärr vara tvärt om att allergin blir värre och värre.

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2011-04-24 14:04 #33 av: [rightPAW]

Herregud, nästan alla symptom stämmer in på Smilla, jag har misstänkt både ögoninflammation och loppor. Imorgon blir det att ringa till vet.!

Anmäl
2011-04-24 14:07 #34 av: AnneN

#33 Berätta gärna hur det går, om ni kommer fram till nån allergi eller om det är något annat. Allergier visas ju inte alltid på proverna men kan vara allergi ändå, så om de inte hittar nått annat be att få veta vad för allergimedicin du kan ge till henne.

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2011-04-24 15:53 #35 av: [Ronon-m]

Japp min hund är extremt allergisk! Både mot kvalster och pollen. Han har det så otroligt svårt på sommaren och det är inte ofta han får en hel natts sömn. Han äter kortison då det är de enda som funkar. Tyvärr sliter ju kortisonet på kroppen, så det är blandade känslor att ge honom kortisonet :(

Han har flera gånger bitit upp sina tassar så att det blivit variga sår. Tycker så synd om min lilla Ozzi på sommaren :(

Anmäl
2011-04-24 18:30 #36 av: [Empisen]

Hugo har fått några konstiga sår på tassarna, han har ingen ohyra, slickar väldigt mycket på det, för några dagar sedan rann hans öga väldigt mycket.. Kan det vara tecken på pollenallergi?

Det han har på tassen tror jag är svamp, men kanske har fel...

Anmäl
2011-04-24 20:53 #37 av: AnneN

#36 Om han är röd i huden på tassarna är det mest troligt svamp och bör behandlas antingen testa med en huskur (finns recept i nålad artikel) eller av veterinär.

Rinniga ögon kan bero på mycket, hur ser ögonkletet ut, vilken färg & konsistens? Kolla om han har skräp i ögat eller nått hårstrå som växt fel.

Är det pollenallergi så är det ju inte bara någon dag utan mer konstant under just den period det finns pollen av just den sort hunden reagerar på.

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2011-04-24 21:27 #38 av: [Empisen]

#37 Okej, ska kolla in artikeln.
Då ögat rann var det genomskinligt, så gick han och kisade, såg ingenting i ögat då men kan ju ha varit något ändå.

Nu har det inte varit något dom senaste dagarna.. Förutom såren då.

Anmäl
2011-04-24 21:59 #39 av: AnneN

#38 Okej, då låter det som att det mest troligt bara var något tillfälligt skräp i ögat som irriterade.

 

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2011-04-24 23:15 #40 av: Starfall

Hm... Mycket bra artikel måste jag säga!

Jag börjar fundera på om min lilla Love kan vara allergisk..
Han brukar bita sig på tassarna, har klåda i huden trots att han inte har varken loppor eller löss, och sedan får han mycket "gegga" i sina ögon. Dock har jag inte satt det i samband med pollensäsongerna, men jag har märkt att det verkar gå i perioder. Nu har han åter igen kommit in i en period med klåda och tass-bitande. Det får nog bli ett samtal till veterinären i veckan.

Anmäl
2011-04-30 09:45 #41 av: NinniH

Här har vi en herre som verkar reagera på pollen, då han är lite "snuvig" och ena ögat är rött och kliar/varar.
Ingen klåda i övrigt tack och lov.
Men här har vi just nu såpass mycket att även min sambo som inte är allergiker, reagerar med kliande ögon och kliande näsa.

Kram Ninni, medarbetare på Bullhundar.ifokus
♥•*¨*•.¸¸♥ Chanipet Design & Foto ♥ ¸¸.•*¨*•♥

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.