Annons:
Etikettskaffa-hund
Läst 19568 ggr
AnnL
2009-02-21 14:42

Hur livet förändras när vi skaffar hund

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Ens livsstil förändras mycket när vi skaffar hund. Det är något vi måste tänka på mer än en gång när vi ser den söta lilla valpen vi vill ha.

Jag är uppväxt med hund men har aldrig behövt ansvara för mat, promenader eller annat i hundens liv. Har som vuxen alltid haft katt som varit bekvämt, klarar sig själv några dygn med mat och vatten eftersom det finns kattlucka.

Är en person som tycker om att flyga och fara, ingen som gillar att ha tider att passa. Eftersom jag är sjukpensionär sen sju år tillbaka ville jag ha något mer meningsfullt i mitt liv, började tycka dagarna var tråkiga.

silvers mamma pappa.JPGHar varit på väg att att skaffa hund flera gånger under de sista åren, men alltid ångrat mig i sista stund eftersom jag vet vilken förändring det skulle bli i mitt liv. Men sommaren 2008 träffade jag Cilla med dess matte och tyckte hon var så söt och go. Började fråga lite om hunden, hon berättade att Cilla skulle ha Valpar i slutet på augusti. Jag bestämde mig, om det blev en tik annars inte. Följde hela dräktighetstiden, valparna föddes en tik men dödfödd och tre hanar. Besviken, ingen hund. Har aldrig velat ha handjur i någon form. En väninna övertala mig att åka och titta på valparna, fastnade för Silver. Mest en fixidé förmodar jag att inte ha hanhund. Följde min valp tills jag skulle hämta honom, hälsade på varje vecka.

Silver_2_v_.JPG

Silver_3_mÃ¥n.JPGÅngesten växte för varje dag det närmade sig hämtning. Vill jag vekligen detta? Till saken hör att min sambo var emot att skaffa hund så jag visste att hela ansvaret skulle vila på mig med allt vad gällde motion, passning osv. Silver kom hem. Jag gick ner 3 kg de första tre veckorna. Min älskade katt ville inte ha med mig att göra på 3 veckor. Ut och in hela tiden med valpen, gnällande om nätterna. Tänkte ska det vara så här i minst 15 år, vad har jag gett mig in på?

Silver_6_mÃ¥n_.JPGNu är han drygt 6 månader. Jag måste ut i ur och skur på en långpromenad, om jag vill eller ej. Aktivera med lite hjärngympa. Jag kan heller inte bara åka iväg som innan utan att planera för hunden eller vara borta hur länge som helst. Ej heller åka på en helgtripp helt spontant som vi gjorde innan, utan måste ha någon som kan passa honom. Det är bara att gå upp ur sängen på morgonen  när hunden vill ut även om du kanske vill ligga till 10. Livet blir både mer planerande och oplanerande på samma gång. Ändå har jag haft en otrolig tur med en valp som blev rumsren väldigt snabbt som aldrig bitit sönder något, som kan gå ut på tomten själv fast vi inte har inhägnat utan att springa någonstans.

Han är med vart jag än åker om det är tåg, buss, eller bil. Kan följa med till alla mina vänner jag åker till. Där han får vara med är han med. Men även då är det inte bara att åka. Måste vara nyrastad, ha mat, leksaker, osv med till hunden om jag ska vara borta över natten.

Men jag älskar min lille Silver, ångrar idag inte för en sekund att jag skaffade hund. Sambon passar honom mer än gärna och går ut med honom också. Det tog inte många dagar förrän han smälte. Jag är inte så rastlös längre sen jag skaffade hund. Går hellre i skogen en timma idag än att åker till något varuhus. Så det är mycket som förändras i ens liv när vi skaffar hund.

Ann L.

Jag styr själv mitt liv med mina tankar o känslor.

 

Annons:
AnneN
2009-02-21 21:37
#1

Tack AnnL för en mycket bra artikel.Glad

Det är verkligen nyttigt för mig som alltid haft hund att få se vilken omställning det kan bli för andra då de skaffar sin första egna hund, det ger mig mer förståelse för alla nybörjare.

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

[GlittriGris]
2009-02-22 00:32
#2

Man tror inte att det blir så stor ändring men hela ens tillvaro ändras!.

Verkligen br artikel, tio poängare!

joggman
2009-02-22 10:10
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#3

Oj, ett så genomtänkt hundköp, och vilket charmtroll han verkar vara lille Silver, så otroligt söt!

Jag vågar knappast berätta hur det gick till när jag blev hundägare för 8,5 år sedan.

Jag var på trav och satt i bilen och slappade lite innan jag skulle ut för defilering till travloppet. Då passerade en kvinna med en valp i famnen. Valpen tittade mig rätt i ögonen och jag trots att inte något hundköp var planerat visste jag direkt att det var MIN hund. 

Efter loppet var kört och jag skött om hästen gav jag mig ut och letade efter kvinnan med valpen. Jag hittade igen henne bland publiken och gick direkt fram och förhörde mig om valpen. Det var hennes systers valp och den var till salu!!

Den enda kvarvarande i en kull på nio. En tio veckor gammal tik som var blandning tax/pappillion/Lhasa apso/japanes chin och schi tzu (jag reserverar mig för stavningen av vissa raser). Systern kom och jag bad att få köpa valpen. Dagen efter hämtade jag lilla Busan och har inte ångrat mig en sekund!

Min då 8-årige son som tjatat om hund i flera år var i Stockholm hos mina föräldrar och kom hem någon vecka senare. Jag som alltid hävdat att vi inte hade någon möjlighet att ha hund fick ju lite svårt att förklara hur vi plötsligt kunde ha en!

Det här är väl ett typiskt exempel på hur ett hundköp inte ska gå till, men det blev ju så lyckat ändå!

sagalisa
2009-02-22 11:23
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#4

Jag håller med artikeln, jag har aldrig i hela mitt liv ångrat att jag köpt mina hundar. De är det bästa som hänt mig och skulle gladeligen planera hela mitt liv kring dem=)

rulda
2009-02-22 13:47
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#5

vilken härlig artikel.
Vist blir livet helt upp och ner när det flyttar in en familj.
Att Tusse kom hem till oss var tyvärr inget genomtänkt köp.
Min sambo var hos en kompis syster på fest en fredags kväll.
Helt plötsligt ringer min telefon och han talar om för mig att han har köpt en hund.
Lilla Tusse busen kom hem till oss på lördagen.
Jag var lite sur och tvär, hur ska vi kunna ta hand om en hund?
Men Tusse hade inte haft det lätt i livet och hur kunde jag säga nej?
Vist ibland så är han en pain in the ass (och han vet om det också) men jag älskar den lilla skrutten. Katterna har börjat tycka om honom och han har charmat hela vår familj och alla våra vänner.
Att inte kunna åka iväg på helgerna, att alltid ha tider att passa, att komma upp på morgonen…. att väckas av en massa pussar i öronen. Se honom göra alla framsteg, att se honom må bra. Ja, inte ångrar jag Tusse en sekund.

Men vist så ska jag inte skjuta under dörren med att ibland blir jag lite sur på honom, när han vägrar att sluta leka eller busa, när han skäller på grannarna och när han jagar katterna.
När han springer iväg och vägrar lyssna.

Men i det hela, vår familj blev hel när Tusse flyttade in. Nu har vi våra tre bäbisar. Alla tre fyller våra liv till brädden och vi har inte en sekund då vi inte har någonting att göra.
Nu kommer vi inte ihåg hur livet var utan dom tre T:na
Trötter, Toker och Tusse

AnnL
2009-02-22 23:20
#6

Tack ni som kommemterat artikeln. Roligt att ni tyckte den var bra. Den är skriven direkt från hjärtat.

Jag styr själv mitt liv med mina tankar o känslor.

 

Annons:
zabelle
2009-02-23 09:09
#7

Fantastiskt bra skrivet AnnL!! Skrattande

Han är jättesöt din lilla hund.

Kan riktigt känna din ångest innan du fick hem vovven. Jag kände precis samma innan vår hund kom. Antingen skulle han avlivas eller flytta till oss. Nu har vi haft honom ett år och det har ju gått bra. Men som du skrev -hela livet blev förändrat. Ett pusslande för att få ihop det med hundvakt när man jobbar och resor får man skjuta på framtiden.

Vi är egentligen "kattmänniskor" och ganska bekväma, men det fick vi ju snabbt ändra på. Våra båda katter älskar hunden och han dem, jag tror att de har sällskap av varandra.

Zabelle   

Kickilu
2009-02-23 12:50
#8

Verkligen bra skrivet. Det är sådant man ska läsa innan man köper hund. För mig blev det ungefär som #3 beskrev det. Såg valpen och visste att den skulle bo med mig. Detta var min chans att få en hund. Pratade igenom det hemma efter att jag tingat den och fick ok av min man om jag tog ansvaret och fixade en lösning när vi jobbade. Sagt och gjort jag ordnade allt inom 10 min. Det förändrar verkligen livet och när ens arbetsförhållanden ändrades efter ett år (vilket jag aldrig kunnat förutspå) så var man ju tvungen att lösa det - för ett liv utan Alfons finns inte för oss längre. Allt det possitiva överväger det negativa.

Luddesmatte
2009-02-23 17:34
#9

Bra artikel och det stämmer ju också. Jag hade ju hund raden när jag flytta ihop med min man och han hade själv två hundar men det är mycket att tänka på när man skaffar hund. Man kan till exempel inte ta dem där resorna jorden runt och jobba överallt i världen som man tänkt sig. Jag kunde till exempel inte gå med sveriges marinkår för att sedan ta mig därifrån och bli polis och sen hundförare i och med att jag hade en hund. Drömmen finns än men den är och förblir dröm. Men min hund var värt att ge upp den drömmen och idag får jag nöja mig med skyddsträning med min hund.

Ziggi
2009-03-01 10:42
#10

Jätte bra artikel! Jätte bra för oss som funderar på Att skaffa valp!:)

Gullan402
2009-03-01 13:00
#11

Livet förändras med hund. Men har man barn finns redan förändringarna i mycket. Det som varit jobbigt för mig var med valp. Det var min första valp och vi hade redan en hund så det blev lite si och så med långpromenader eftersom den någon måste passa valpen.
Sen kostar det mycket att ha hund. Men för mig är det en livsstil och det får kosta. Så mycket som mina hundar ger mig skulle jag absolut inte vilja vara utan. Resa är inget som intresserar mig, jag trivs mest hemma. Mitt uteliv (jag menar krogar etc) är mer eller mindre obefintligt eftersom jag har barn och inget jag saknar. Men det handlar mycket om planerande och att ha bra kontakter. När jag i januari rök på influensan samt fick dubbelsidig lunginflammation, då kände jag mig billig. Nu har vi tomt och hundgård men hundarna behöver längre promenader, vilket min snälla grannfamilj fixade.

Nej, jag kan inte säga att jag försakar något pga hundarna, snarare berikar de mitt liv. Genom hundarna har jag och barnen ett fritidsintresse. Barnen trivs på hundklubben, de tycker om att vistas i naturen. Sen tror jag att barn som växer upp med djur lättare lär sig att ta ansvar och lär sig empati lättare för andra individer.

Fånga dagen - i morgon kan det vara försent!!!

Hermelina
2009-03-06 22:18
#12

bra artikel! vilken ras är hunden? (sorry om jag missade det!)

madspaze
2009-03-06 22:26
#13

Jätte fint skrivet!

Jag hade inte direkt något med våran äldsta hund att göra när det gäller köpet, var ett halvt planerat litet impulsköp från min mammas sida, men hon sa att de hade åkt och kollat på flera olika kullar men just den valpen kändes rätt, och hunden var redo att åka då de var leveransklara så de köpte henne.

- Det bästa de någonsin gjorde, kan inte föreställa mig ett liv utan henne!

Men min tjej, hennes dotter, det var inte bestämt, det var 10 kullsyskon, vi skulle från början inte ha någon, men sen mot slutet, så fick mamma hund början till livmodersinflammation (detta pga vi lät henne börja bada för tidigt) så då började vi prata om att behålla en i alla fall. Men inget bestämt om vem. Det var 3 tikar och 1 hane kvar, alla älskade hanen men vi visste att det skulle inte fungera, en dag satt jag i valphagen, så kommer lille divusen och lägger sig i mitt knä och somnar, bara sådär.Då fick jag känslan att hon ska jag ha/vill jag ha, ingen annan valp brydde sig ett dugg om mig :( Sedan blev det diva, inget bestämt utan, det kändes rätt bara när hon kom till mig och somna i mitt knä :)

Annons:
AnnL
2009-03-07 23:05
#14

#12  Han är 25% Papillon, 25% Australisk minifoxerrier, 12,5% Ihasa Apso, 12,5% Tibetansk Spaniel, 12,5% D/S Gårdshund och 12,5% Lancashire HeelerCool

Jag styr själv mitt liv med mina tankar o känslor.

 

marinelady
2009-03-14 14:55
#15

Väl behövd artikel tycker jag för det är en stor förändring att ha hund bra skrivet!

spikes
2009-03-14 17:06
#16

En jätte bra och fin artikel Ann L….det ger en så fin bild av så mycket,på så lite utrymme i livet egentligenFlört

Sahar
2009-04-12 01:16
#17

Blev precis medlem här och jag måste säga att det du skrev var riktigt fint!!

Jag fick min lilla bebis för 4 dagar sedan, bor tillsammans med min sambo och vi är så lyckliga!!

Ångrar mig inte för en sekund, även om allt blivit annorlunda!!

Hon ger så mycket kärlek till en..

Ska försöka komma igång nu lite med den här sidan, och förhoppningsvis lägga in lite bilder på vår lilla bebis ( har inte bestämt oss för vilket namn hon ska få )

monicany
2009-04-12 11:01
#18

Mycket bra skrivet de är mycket som förändras i ens liv när man skaffar hund  men det mesta är till det bätreGlad

Skruttan-1
2009-04-12 12:48
#19

bra skrivet o fint skrivet :) mycket söt hund

AnneN
2010-07-03 04:56
#20

Puttar upp pga många skaffar hund/valp i dessa semestertider Glad

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Annons:
[Forest]
2010-07-04 01:27
#21

20, vilken bra putt eftersom jag helt missat denna :)

Mycket bra artikel o fina bilder på Silver o hans mor o far :) Jag tycker du gjorde rätt i skaffa lille silver :)

Vi  har ju köpt omplaceringshund och det var väl ganska så genomtänkt enda missen för min del var att jag inte läst på om just omplaceringar och hur man läser av en okänd hund. Det var ju trots allt en okänd hund först och hon fick stresskatarr men med råd av vetrinären fick jag bukt på det ganska så snabbt med rid o kokt kyckling. Sen har faktist dett forum varit till största hjälpen o jag har sett till att få lite självförtroende o veta att jag är bra hundägare. Skaffa hund av olika andledningar största var att komma ut alla dagar om året (utan sjukdom) då jag har behov av det. Så tack vare Chanel mår jag bättre gladare o piggare mer öppen nu och hon är gladare o bättre med :)

Hund nr 2: Foderhundvalp jag har sagt ända sen jag var liten ska jag ha hund ska det vara en pudel. Av ren slump fick jag se att det fanns en pudleuppfödare i närheten, maila o sa äh det är ju kört iaf eftersom jag ville vara fodervärd o dom har väl en lång lista på bättre tänkbara än mig/oss. Fick till min stora förvåning ett svar tillbaka det var glatt o läsa. Men hon skulle inte ha Valpar ännu o det gjorde inget eftersom jag hade en del o jobba med chanel. Sen poff ringde hon o vi prata o prata o prata. Valpar var nyfödda o ville kolla om jag är intresserad ännu. (vi hade sagt vi sparar dom pengarna annars o köper en i höst) Iaf vi åkte o träffa uppfödaren o jag vart så glad en kvinna med så härlig personlighet bra hundar o jobba med dom. Så de var stabila o harmoniska. Nu idag är första dagen för Enja att vara hemma här. Jag har en jag kan ringa till för tips o råd allt för att det ska lyckas och vi kommer ha mer än god kontakt eftersom jag vill lära mig mer om just pudlar hala biten :D

Jag kan säga det krävs lite planering men ändå inte här har vi kunnat åka iväg när vi kännt för det mer lr mindre. Men visst måste man rasta sin hund väl innan, men så har jag barn o därmed har jag viss tid ändå för snabbplanering Flört

Nu kommer det bli andra bullar eftersom det finns en valp då krävs det ju mer planering o kan inte åka o bada jag komemr vara hemma o dom får ta sitt bad. Sen finns det bad där hundar för tas med så även dit kan hala familjen+hundar åka.

kela2
2010-07-13 02:39
#22

Hej allihop som skriver , driver ,och alla andra som liksom mig själv bara snubblade in av en tillfällighet men stannade upp ett tag och i mitt fall pga ett inlägg angående någon som påstås vara hundpsykolog .???!!? och dennes råd avseende blickar från andra "monster" vars ägare säkerligen bara gått runt och väntat på att skicka ut sina orena bestar på henne och hennes hundar ,samt råden hon delgav med någon slags sadistisk bejakelse .

Har faktiskt aldrig råkat på denna kvinna men har bekanta som anlitat henne och …visst alla kan välja fel EN gång men det upprepades aldrig , och om ett sådant möte verkligen skulle ha ägt rum med min "kamphund" född med höftfel liksom övriga från denna sk uppfödare utanför Märsta (kända från tv 4 pågrund av detta och sitt annorlunda sätt att dels sälja snälla famijehundar till att svänga  om till häftiga och jättebra kamphundar ) beroende på vilken brytning som användes vid dom inspelade intervjuerna .

Oj nu for jag i väg lite… åter till det möte som nämndes innan och ett utspel i någon form skulle utförts mot min IZZA i folkmun mest kallad "fisen" så hade jag inte läst hennes perversa skrift för hon skulle aldrig mer kunnat skriva någonting över huvud taget änmindre läst något så ett sådant möte har som jag sa aldrig hänt men ifall……

Nu en mer  avslappnad och vänligare hyllning till den fina  beskrivningen om den förändring  en hund medför och det val man plötsligt står införI mitt eget fall var jag vid milleniumskiftet nygift med var sitt barn i boet lugna och fina eller var det ADHD det hette , boende i ett radhusområde i området Valsta i Märsta. Frun arbetade deltid på något som då faktiskt fanns Posten och själv var jag egenföretagare med 8 anställda och vi levde väl ett så kallat svensson liv om än i lite högre tempo och alltid på G. båt , bilar ,utlandsresor etc ,ett sånt liv som då faktiskt passade det husdjur vi ägde En parakit och en majsorm….vid en eftermiddags bira på loftgången i vårt bostadsområde uppfattade jag ett samtal  mellan 2 grannar gällande den hund den enas dotter köpt 10-11 månader tidigare och då hon flyttat till eget ansåg mamman att hon ej klarade av sin hund på ett drägligt sätt så den omplacerades men det fungerade inte då hunden  var stökig eller nåt. det jag uppfattade var "kanske får försöka med gula tidningen" för vi jobbar ju båda två vi med och skall åka till tyskland över helgen..Och jag hör mig själv plötsligt säga "Vi ska ingenstans i helgen så hon kan vara hos oss så länge" och kort därefter kom HON för en helg.

Izza var en orolig tjej och kissade inne vid vår tvättstuga i köket och andra natten samma sak , så jag tänkte hon känner sig väl otrygg och återigen hör jag mig själv Kom då tjejen klappandes på ena halvan (min halva) av dubbelsängen och den delade vi på den natten …….och alla andra nätter 4 år framåt. och eftersom jag var den som hade mest flexibel arbetstid så fick hon väl åka med till jobbet  ,men Izza var ju nu ingen tax eller någon av de mer måttfulla raserna utan hon var en blandning av rottis med en utsökt inblandning av dobberman och vägde ug 45 kg .Kangoon för lite och Viton för högt uthopp , Så vad passar väl en tysk prinseesa bäst så hon kan få vattenskål matskål div tennisbollar mnågon upphittad sten eller trevligt träd man kan gnaga på …En Mercedes 420E klass troligtvis enda i sitt slag med baksätesplatsen  avsedd för IZZA.obs 420 e klass är ingen kombi utan en direktionsvagn med v8 .

(ni ska veta att om min bil ej fanns inne på min firma gick hon runt och en ungersk vän och anställd fick då räkna med att hon snart skällde mer och mer till han öppnade sin egen bil av dom 5-6 övriga och hon valde självklart en annan Merca tills hennes var på plats igen. behöver jag nämna att jag ej behövde låsa min bil  och IZZA är nog den hunden som varit på fler arbetsplatser  än någon annan och då även inne på Bla Södersjukhuset , Flera av våra badhus (hon gillade inte sockiplast) för efter hennes intäde i mitt liv gällde devisen om inte min hund är välkommen kommer inte jag heller och det fungerar om man har ett lite mer specialiseradt jobb , kanske inte att rekommendera alla med hund , och visst fans det några som totalvägrade släppa in henne …. och där läcker det nog än. .Frun var kaqnske inte direkt alltid possitiv till Izzas gästspel i nyanlagda rabatter och blev med tiden mer vaktande om mig och då det ej längre fungerade alls togs ett avsked år 2005 från Frun och jag och Izza fick ta en letanymatte tripp och IZZA hade nog redan valt ut en som var klisugen och snäll så ny matte flyytade med oss i en lägenhet då frun ville ha resten utom hunden .

Sorg är ett begrepp jag trots förlust av mina mor och faröräldrar samt min far endast 53 år gammal aldrig riktigt drabbats av ,kan bero på att jag arbetat på sjukhus i unga år äch även hämtat "mors" med likbil så döden har aldrig skrämt eller greppat tag i mig …..

20091104 åkte vi till Knivsta Vetrinär för att låta henne slippa undan att ha sin husse eller matte som stöd vid toalett besök men Izza hatade verkligen allt som hade med vetrinär mottagningar at göra så hon till och med tappade päl i mängder vid de få besök vi haft gemensamt och han hade varit vid knivsta vet  tidagare ..när jag köpt henne var vi där en gpng för höftröntgen nu 8 år senar med bakben  som ej bär lyfts hon ur bilen varsamt  tittar sig omkring ser villaingången som pryder Knivsta vet kastar sig omkull och kryper in under  bilen och skakar där rämnar mitt liv totalt för första gången någonsin ,mitt på en gata i Knivsta förstår jag för första gåmgen kanske vad Kärlek och sorg kan innebära i extrema doser

Knivsta och Märsta är antingen samägda eller i varje fall arbetar det MÄNNISKOR med ett oerhört stort Hjärta och med mänsklighet  "djurisk " sådan och då vi var sista patientenrna för kvällen stog vår vetrinär tyst en stund och sedan kom något jag fått veta ej sker längre . Bor ni i Uppsala och då jag gör detsamma vill jag nog fråga om ni hellre skulle vilja få detta utfört där Izza känner sig trygg.

Jag har så mycket känslor  för den meningen och jag är inte den som låter tårarna spruta inför en för mig okänd Man men allt kändes helt ok och sköttes så proffsigt så Izza aldrig hann känna oro eller stress alls , det vart på något sätt fint och Jag kommer alltid att stå i moralisk skuld till denna underbara och känslosamme yrkesman.

Och än mer illa är att jag letat i hela huset efter hans visitkort då mitt namnminne ej är upp to date så lovar jag att återkomma med det å det snaraste.

10 år med hund och nu i ruta 1 åka utolans ,inga tider att passa perfekt ….om det nu inte var för att marie min sambo plötsligt säger kolla på den här annonsen på eniro …………….visst är han söt………Så i julas flyttade Nero 8 månader in och efter att ha haft hund men en ganska lugn och relaxad tik så kom det en som förvandlat vår hörnsoffa till en velodrom ,och tar skutt över vardagsrumsbordet soffan för att landa i hallen ..han påstås vara HMM LITE UDDA ANNONS  75% dobberman 25 % dalmatiner !!!! och 25% flat 125 % hund !!!! men jag är ju körd igen

Tack flr mig Ken Uppsala  ps bilder på hundarna kommer inom kort

Upp till toppen
Annons: