Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

ALLMÄNT BETEENDE AKTIVITETER - Allmänt - Agility, Freestyle, Rallylydnad & Frisbee - Klicker, Träning & Trix - Lydnad & Bruks - Jakt, Spår & Sök - Weight pull & Drag - Utställning KURSER & INSTRUKTÖRER KLUBBINFO HUNDTRÄFFAR VETERINÄR, SJUKDOMAR & HÄLSA FÖRSÄKRINGAR HUNDMAT - Hundgodis & recept HUNDEN OCH LAGEN - Varning för oseriösa personer i hundvärlden VALPAR & AVEL HUNDFOTON & FILMKLIPP HUNDAR I MEDIA BOK- & FILMTIPS LÄNKTIPS PRESENTATION AV HUNDAR & MEDLEMMAR R.I.P HUNDAR VI MINNS GRATTIS! VECKANS FRÅGA ANNONSER - Info - Annonser - Köpes, Säljes, Bytes - Annonser - Tjänster erbjudes/sökes EFTERLYSNINGAR - Info - Efterlyses - Försvunna/Upphittade hundar - Efterlyses - Släktingar till din hund O.T. OFF-TOPIC - God morgon/middag/kväll - Dagens ros OM IFOKUS - Info från andra iFokussajter OM SAJTEN - Lekar på sajten
SKAFFA HUND

Hur livet förändras när vi skaffar hund

2009-02-21 14:42 #0 av: AnnL

Ens livsstil förändras mycket när vi skaffar hund. Det är något vi måste tänka på mer än en gång när vi ser den söta lilla valpen vi vill ha.

Jag är uppväxt med hund men har aldrig behövt ansvara för mat, promenader eller annat i hundens liv. Har som vuxen alltid haft katt som varit bekvämt, klarar sig själv några dygn med mat och vatten eftersom det finns kattlucka.

Är en person som tycker om att flyga och fara, ingen som gillar att ha tider att passa. Eftersom jag är sjukpensionär sen sju år tillbaka ville jag ha något mer meningsfullt i mitt liv, började tycka dagarna var tråkiga.

silvers mamma pappa.JPGHar varit på väg att att skaffa hund flera gånger under de sista åren, men alltid ångrat mig i sista stund eftersom jag vet vilken förändring det skulle bli i mitt liv. Men sommaren 2008 träffade jag Cilla med dess matte och tyckte hon var så söt och go. Började fråga lite om hunden, hon berättade att Cilla skulle ha valpar i slutet på augusti. Jag bestämde mig, om det blev en tik annars inte. Följde hela dräktighetstiden, valparna föddes en tik men dödfödd och tre hanar. Besviken, ingen hund. Har aldrig velat ha handjur i någon form. En väninna övertala mig att åka och titta på valparna, fastnade för Silver. Mest en fixidé förmodar jag att inte ha hanhund. Följde min valp tills jag skulle hämta honom, hälsade på varje vecka.

Silver_2_v_.JPG


Silver_3_mÃ¥n.JPGÅngesten växte för varje dag det närmade sig hämtning. Vill jag vekligen detta? Till saken hör att min sambo var emot att skaffa hund så jag visste att hela ansvaret skulle vila på mig med allt vad gällde motion, passning osv. Silver kom hem. Jag gick ner 3 kg de första tre veckorna. Min älskade katt ville inte ha med mig att göra på 3 veckor. Ut och in hela tiden med valpen, gnällande om nätterna. Tänkte ska det vara så här i minst 15 år, vad har jag gett mig in på?


Silver_6_mÃ¥n_.JPGNu är han drygt 6 månader. Jag måste ut i ur och skur på en långpromenad, om jag vill eller ej. Aktivera med lite hjärngympa. Jag kan heller inte bara åka iväg som innan utan att planera för hunden eller vara borta hur länge som helst. Ej heller åka på en helgtripp helt spontant som vi gjorde innan, utan måste ha någon som kan passa honom. Det är bara att gå upp ur sängen på morgonen  när hunden vill ut även om du kanske vill ligga till 10. Livet blir både mer planerande och oplanerande på samma gång. Ändå har jag haft en otrolig tur med en valp som blev rumsren väldigt snabbt som aldrig bitit sönder något, som kan gå ut på tomten själv fast vi inte har inhägnat utan att springa någonstans.

Han är med vart jag än åker om det är tåg, buss, eller bil. Kan följa med till alla mina vänner jag åker till. Där han får vara med är han med. Men även då är det inte bara att åka. Måste vara nyrastad, ha mat, leksaker, osv med till hunden om jag ska vara borta över natten.

Men jag älskar min lille Silver, ångrar idag inte för en sekund att jag skaffade hund. Sambon passar honom mer än gärna och går ut med honom också. Det tog inte många dagar förrän han smälte. Jag är inte så rastlös längre sen jag skaffade hund. Går hellre i skogen en timma idag än att åker till något varuhus. Så det är mycket som förändras i ens liv när vi skaffar hund.

Ann L.

 

Jag styr själv mitt liv med mina tankar o känslor.

 

Anmäl
2009-02-21 21:37 #1 av: AnneN

Tack AnnL för en mycket bra artikel.Glad

Det är verkligen nyttigt för mig som alltid haft hund att få se vilken omställning det kan bli för andra då de skaffar sin första egna hund, det ger mig mer förståelse för alla nybörjare.

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2009-02-22 00:32 #2 av: [GlittriGris]

Man tror inte att det blir så stor ändring men hela ens tillvaro ändras!.

Verkligen br artikel, tio poängare!

Anmäl
2009-02-22 10:10 #3 av: joggman

Oj, ett så genomtänkt hundköp, och vilket charmtroll han verkar vara lille Silver, så otroligt söt!

Jag vågar knappast berätta hur det gick till när jag blev hundägare för 8,5 år sedan.

Jag var på trav och satt i bilen och slappade lite innan jag skulle ut för defilering till travloppet. Då passerade en kvinna med en valp i famnen. Valpen tittade mig rätt i ögonen och jag trots att inte något hundköp var planerat visste jag direkt att det var MIN hund. 

Efter loppet var kört och jag skött om hästen gav jag mig ut och letade efter kvinnan med valpen. Jag hittade igen henne bland publiken och gick direkt fram och förhörde mig om valpen. Det var hennes systers valp och den var till salu!!

Den enda kvarvarande i en kull på nio. En tio veckor gammal tik som var blandning tax/pappillion/Lhasa apso/japanes chin och schi tzu (jag reserverar mig för stavningen av vissa raser). Systern kom och jag bad att få köpa valpen. Dagen efter hämtade jag lilla Busan och har inte ångrat mig en sekund!

Min då 8-årige son som tjatat om hund i flera år var i Stockholm hos mina föräldrar och kom hem någon vecka senare. Jag som alltid hävdat att vi inte hade någon möjlighet att ha hund fick ju lite svårt att förklara hur vi plötsligt kunde ha en!

Det här är väl ett typiskt exempel på hur ett hundköp inte ska gå till, men det blev ju så lyckat ändå!

Anmäl
2009-02-22 11:23 #4 av: sagalisa

Jag håller med artikeln, jag har aldrig i hela mitt liv ångrat att jag köpt mina hundar. De är det bästa som hänt mig och skulle gladeligen planera hela mitt liv kring dem=)

Anmäl
2009-02-22 13:47 #5 av: rulda

vilken härlig artikel.
Vist blir livet helt upp och ner när det flyttar in en familj.
Att Tusse kom hem till oss var tyvärr inget genomtänkt köp.
Min sambo var hos en kompis syster på fest en fredags kväll.
Helt plötsligt ringer min telefon och han talar om för mig att han har köpt en hund.
Lilla Tusse busen kom hem till oss på lördagen.
Jag var lite sur och tvär, hur ska vi kunna ta hand om en hund?
Men Tusse hade inte haft det lätt i livet och hur kunde jag säga nej?
Vist ibland så är han en pain in the ass (och han vet om det också) men jag älskar den lilla skrutten. Katterna har börjat tycka om honom och han har charmat hela vår familj och alla våra vänner.
Att inte kunna åka iväg på helgerna, att alltid ha tider att passa, att komma upp på morgonen.... att väckas av en massa pussar i öronen. Se honom göra alla framsteg, att se honom må bra. Ja, inte ångrar jag Tusse en sekund.

Men vist så ska jag inte skjuta under dörren med att ibland blir jag lite sur på honom, när han vägrar att sluta leka eller busa, när han skäller på grannarna och när han jagar katterna.
När han springer iväg och vägrar lyssna.

Men i det hela, vår familj blev hel när Tusse flyttade in. Nu har vi våra tre bäbisar. Alla tre fyller våra liv till brädden och vi har inte en sekund då vi inte har någonting att göra.
Nu kommer vi inte ihåg hur livet var utan dom tre T:na
Trötter, Toker och Tusse

Anmäl
2009-02-22 23:20 #6 av: AnnL

Tack ni som kommemterat artikeln. Roligt att ni tyckte den var bra. Den är skriven direkt från hjärtat.

Jag styr själv mitt liv med mina tankar o känslor.

 

Anmäl
2009-02-23 09:09 #7 av: zabelle

Fantastiskt bra skrivet AnnL!! Skrattande

Han är jättesöt din lilla hund.

Kan riktigt känna din ångest innan du fick hem vovven. Jag kände precis samma innan vår hund kom. Antingen skulle han avlivas eller flytta till oss. Nu har vi haft honom ett år och det har ju gått bra. Men som du skrev -hela livet blev förändrat. Ett pusslande för att få ihop det med hundvakt när man jobbar och resor får man skjuta på framtiden.

Vi är egentligen "kattmänniskor" och ganska bekväma, men det fick vi ju snabbt ändra på. Våra båda katter älskar hunden och han dem, jag tror att de har sällskap av varandra. 

Zabelle   

Anmäl
2009-02-23 12:50 #8 av: Kickilu

Verkligen bra skrivet. Det är sådant man ska läsa innan man köper hund. För mig blev det ungefär som #3 beskrev det. Såg valpen och visste att den skulle bo med mig. Detta var min chans att få en hund. Pratade igenom det hemma efter att jag tingat den och fick ok av min man om jag tog ansvaret och fixade en lösning när vi jobbade. Sagt och gjort jag ordnade allt inom 10 min. Det förändrar verkligen livet och när ens arbetsförhållanden ändrades efter ett år (vilket jag aldrig kunnat förutspå) så var man ju tvungen att lösa det - för ett liv utan Alfons finns inte för oss längre. Allt det possitiva överväger det negativa.

Anmäl
2009-02-23 17:34 #9 av: Luddesmatte

Bra artikel och det stämmer ju också. Jag hade ju hund raden när jag flytta ihop med min man och han hade själv två hundar men det är mycket att tänka på när man skaffar hund. Man kan till exempel inte ta dem där resorna jorden runt och jobba överallt i världen som man tänkt sig. Jag kunde till exempel inte gå med sveriges marinkår för att sedan ta mig därifrån och bli polis och sen hundförare i och med att jag hade en hund. Drömmen finns än men den är och förblir dröm. Men min hund var värt att ge upp den drömmen och idag får jag nöja mig med skyddsträning med min hund.

Anmäl
2009-03-01 10:42 #10 av: Ziggi

Jätte bra artikel! Jätte bra för oss som funderar på att skaffa valp!:)

Anmäl
2009-03-01 13:00 #11 av: Gullan402

Livet förändras med hund. Men har man barn finns redan förändringarna i mycket. Det som varit jobbigt för mig var med valp. Det var min första valp och vi hade redan en hund så det blev lite si och så med långpromenader eftersom den någon måste passa valpen.
Sen kostar det mycket att ha hund. Men för mig är det en livsstil och det får kosta. Så mycket som mina hundar ger mig skulle jag absolut inte vilja vara utan. Resa är inget som intresserar mig, jag trivs mest hemma. Mitt uteliv (jag menar krogar etc) är mer eller mindre obefintligt eftersom jag har barn och inget jag saknar. Men det handlar mycket om planerande och att ha bra kontakter. När jag i januari rök på influensan samt fick dubbelsidig lunginflammation, då kände jag mig billig. Nu har vi tomt och hundgård men hundarna behöver längre promenader, vilket min snälla grannfamilj fixade.

Nej, jag kan inte säga att jag försakar något pga hundarna, snarare berikar de mitt liv. Genom hundarna har jag och barnen ett fritidsintresse. Barnen trivs på hundklubben, de tycker om att vistas i naturen. Sen tror jag att barn som växer upp med djur lättare lär sig att ta ansvar och lär sig empati lättare för andra individer.

Anmäl
2009-03-06 22:18 #12 av: Hermelina

bra artikel! vilken ras är hunden? (sorry om jag missade det!)

Anmäl
2009-03-06 22:26 #13 av: madspaze

Jätte fint skrivet!

Jag hade inte direkt något med våran äldsta hund att göra när det gäller köpet, var ett halvt planerat litet impulsköp från min mammas sida, men hon sa att de hade åkt och kollat på flera olika kullar men just den valpen kändes rätt, och hunden var redo att åka då de var leveransklara så de köpte henne.

- Det bästa de någonsin gjorde, kan inte föreställa mig ett liv utan henne!

Men min tjej, hennes dotter, det var inte bestämt, det var 10 kullsyskon, vi skulle från början inte ha någon, men sen mot slutet, så fick mamma hund början till livmodersinflammation (detta pga vi lät henne börja bada för tidigt) så då började vi prata om att behålla en i alla fall. Men inget bestämt om vem. Det var 3 tikar och 1 hane kvar, alla älskade hanen men vi visste att det skulle inte fungera, en dag satt jag i valphagen, så kommer lille divusen och lägger sig i mitt knä och somnar, bara sådär.Då fick jag känslan att hon ska jag ha/vill jag ha, ingen annan valp brydde sig ett dugg om mig :( Sedan blev det diva, inget bestämt utan, det kändes rätt bara när hon kom till mig och somna i mitt knä :)

Anmäl
2009-03-07 23:05 #14 av: AnnL

#12  Han är 25% Papillon, 25% Australisk minifoxerrier, 12,5% Ihasa Apso, 12,5% Tibetansk Spaniel, 12,5% D/S Gårdshund och 12,5% Lancashire HeelerCool

Jag styr själv mitt liv med mina tankar o känslor.

 

Anmäl
2009-03-14 14:55 #15 av: marinelady

Väl behövd artikel tycker jag för det är en stor förändring att ha hund bra skrivet!

Anmäl
2009-03-14 17:06 #16 av: spikes

En jätte bra och fin artikel Ann L....det ger en så fin bild av så mycket,på så lite utrymme i livet egentligenFlört

Anmäl
2009-04-12 01:16 #17 av: Sahar

Blev precis medlem här och jag måste säga att det du skrev var riktigt fint!!

 

Jag fick min lilla bebis för 4 dagar sedan, bor tillsammans med min sambo och vi är så lyckliga!!

 

Ångrar mig inte för en sekund, även om allt blivit annorlunda!!

Hon ger så mycket kärlek till en..

 

Ska försöka komma igång nu lite med den här sidan, och förhoppningsvis lägga in lite bilder på vår lilla bebis ( har inte bestämt oss för vilket namn hon ska få )

Anmäl
2009-04-12 11:01 #18 av: monicany

Mycket bra skrivet de är mycket som förändras i ens liv när man skaffar hund  men det mesta är till det bätreGlad

Anmäl
2009-04-12 12:48 #19 av: Skruttan-1

bra skrivet o fint skrivet :) mycket söt hund

Anmäl
2010-07-03 04:56 #20 av: AnneN

Puttar upp pga många skaffar hund/valp i dessa semestertider Glad

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2010-07-04 01:27 #21 av: Forest

20, vilken bra putt eftersom jag helt missat denna :)

Mycket bra artikel o fina bilder på Silver o hans mor o far :) Jag tycker du gjorde rätt i skaffa lille silver :)

Vi  har ju köpt omplaceringshund och det var väl ganska så genomtänkt enda missen för min del var att jag inte läst på om just omplaceringar och hur man läser av en okänd hund. Det var ju trots allt en okänd hund först och hon fick stresskatarr men med råd av vetrinären fick jag bukt på det ganska så snabbt med rid o kokt kyckling. Sen har faktist dett forum varit till största hjälpen o jag har sett till att få lite självförtroende o veta att jag är bra hundägare. Skaffa hund av olika andledningar största var att komma ut alla dagar om året (utan sjukdom) då jag har behov av det. Så tack vare Chanel mår jag bättre gladare o piggare mer öppen nu och hon är gladare o bättre med :)

Hund nr 2: Foderhundvalp jag har sagt ända sen jag var liten ska jag ha hund ska det vara en pudel. Av ren slump fick jag se att det fanns en pudleuppfödare i närheten, maila o sa äh det är ju kört iaf eftersom jag ville vara fodervärd o dom har väl en lång lista på bättre tänkbara än mig/oss. Fick till min stora förvåning ett svar tillbaka det var glatt o läsa. Men hon skulle inte ha valpar ännu o det gjorde inget eftersom jag hade en del o jobba med chanel. Sen poff ringde hon o vi prata o prata o prata. Valpar var nyfödda o ville kolla om jag är intresserad ännu. (vi hade sagt vi sparar dom pengarna annars o köper en i höst) Iaf vi åkte o träffa uppfödaren o jag vart så glad en kvinna med så härlig personlighet bra hundar o jobba med dom. Så de var stabila o harmoniska. Nu idag är första dagen för Enja att vara hemma här. Jag har en jag kan ringa till för tips o råd allt för att det ska lyckas och vi kommer ha mer än god kontakt eftersom jag vill lära mig mer om just pudlar hala biten :D

Jag kan säga det krävs lite planering men ändå inte här har vi kunnat åka iväg när vi kännt för det mer lr mindre. Men visst måste man rasta sin hund väl innan, men så har jag barn o därmed har jag viss tid ändå för snabbplanering Flört

Nu kommer det bli andra bullar eftersom det finns en valp då krävs det ju mer planering o kan inte åka o bada jag komemr vara hemma o dom får ta sitt bad. Sen finns det bad där hundar för tas med så även dit kan hala familjen+hundar åka.

Sophie-Medarbetare på pudel

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.