Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

ALLMÄNT BETEENDE AKTIVITETER - Allmänt - Agility, Freestyle, Rallylydnad & Frisbee - Klicker, Träning & Trix - Lydnad & Bruks - Jakt, Spår & Sök - Weight pull & Drag - Utställning KURSER & INSTRUKTÖRER KLUBBINFO HUNDTRÄFFAR VETERINÄR, SJUKDOMAR & HÄLSA FÖRSÄKRINGAR HUNDMAT - Hundgodis & recept HUNDEN OCH LAGEN - Varning för oseriösa personer i hundvärlden VALPAR & AVEL HUNDFOTON & FILMKLIPP HUNDAR I MEDIA BOK- & FILMTIPS LÄNKTIPS PRESENTATION AV HUNDAR & MEDLEMMAR R.I.P HUNDAR VI MINNS GRATTIS! VECKANS FRÅGA ANNONSER - Info - Annonser - Köpes, Säljes, Bytes - Annonser - Tjänster erbjudes/sökes EFTERLYSNINGAR - Info - Efterlyses - Försvunna/Upphittade hundar - Efterlyses - Släktingar till din hund O.T. OFF-TOPIC - God morgon/middag/kväll - Dagens ros OM IFOKUS - Info från andra iFokussajter OM SAJTEN - Lekar på sajten
ÖVRIGT

Frivilliga Hundregistret

2009-04-06 21:11 #0 av: AnneN

Med en liten rödvit bricka i halsbandet så kan din hund snabbt komma till rätta igen om den råkat springa bort. Mer om detta kan du läsa om i denna artikel.

I år fyller Hundregistret 10 år och många hundar har under decenniet hjälps hem snabbt och effektivt!

Om hunden sprungit bort är den vanliga hundförsäkringen omständlig och ger inte mycket hjälp. Innan du kan få hjälp eller ersättning måste du aktivt leta efter hunden, visa upp annonser och framför allt vänta. Först efter tre månader kommer den riktiga hjälpen och eventuell utbetalning från försäkringen.

Har du tur hittas din hund och hamnar i ett hundstall. Men då kan det kosta dig tusenlappar att lösa ut den (vaktbolagsavgift, hämtningskostnad, hundstallskostnad och egna resan för att hämta hem hunden).

Undvik problemen, besvären och de extra kostnaderna genom att komplettera din djurförsäkring med Hundregistrets "springa bort skydd" - snabb och billig hjälp för en hund som tappat bort matte och/eller husse.

Den rödvita brickanSäkert och billigt!

Hundregistrets fungerar så att en person som hittar en hund med den rödvita larmbrickan i halsbandet kan ringa Datasvar och knappa in det stansade numret på hundens bricka. Datasvar ger endast telefonnummer där ägaren kan nås. Ägaren bestämmer själv vilka nummer man vill nås på. Inget annat uppges, varken ägarens namn, bostadsadress eller hundens namn.

Datasvar fungerar 24 timmar om dygnet alla veckans dagar. Prova själv - ring 08-109 110 och använd slå in testnummer 1!

Så började det

När hundskatten avvecklades 1996 och den klassiska skattebrickan försvann, vände sig många oroliga hundägare till Miljöförvaltningen med frågan:

- Hur kan våra hundar få hjälp nu om de springer bort?

Frågan fördes vidare till Hundrådet i Göteborg och snart hade ett datatal-baserat hjälpsystem byggts upp. Ett system som bygger på att en rödvit larmbricka fästs i halsbandet och ett datasystem via vilket upphittaren snabbt når ägaren.

En enkel och lätthanterlig funktion till en låg årsavgift.

Kostnaden är 120 kronor vid registrering (första året inkluderat) och 100 kronor vid förnyelse - vill du ha ny bricka vid förnyelsen är kostnaden 120 kronor. 

Flera nya frågor

I samband med utvecklingen av Hundregistret dök ett flertal oväntade frågor och problem upp.

Bland annat varnade Rikspolisens hundexperter för att fästa en bricka med namn och hemnummer i hundens halsband av flera skäl:

En hund vars namn finns på brickan kan vara mycket benägen att på "inkallning" följa med en okänd person. Ett stort antal hundar stjäls varje år. En del säljs vidare som familjehundar och andra går till djurförsök (därför att man får bra betalt för hunden)!

En annan, mer udda, risk är att någon hälsar på hunden när en familj är på utflykt, picknick e.d.

Hundägarfamiljen sitter lugnt i exempelvis parken stadens oas och uppskattar som hundvänner att någon kommer fram och hälsar på hunden. Man blir stolt över att någon gillar den.

Vad man då inte vet är den "hundälskaren" kan läsa av namnbrickan och via mobilen skicka iväg polarna till hundägarnas adress och bevakar sedan familjen så att "hundälskarens" gäng i lugn och ro kan länsa familjens bostad utan att bli störda! 

Sessan%20o%20Lisa%20300%20dpi.jpg
Sessan och Lisa med sina rödvita brickor. Lätta att hjälpa hem om dom kommer bort.

Så säger försäkringsbolagen

I marknadens hundförsäkringar, som tar väl hand om veterinärkostnader och om hunden skulle bli påkörd, är den bortsprungna hunden inte populär. Vad det gäller bortsprungna hundar är också försäkringen komplicerad. Så här säger olika av de stora bolagens villkor: 

Hos Agria gäller följande för att ersättning skall utgå:

Har hunden kommit bort ska du utan dröjsmål, genom efterforskningar och annonsering i tidning på orten, efterlysa hunden. Försvinnandet ska omedelbart anmälas till polisen.

Har hunden inte återfunnits inom tre månader efter försvinnandet, ska du göra skriftlig anmälan till Agria med fullständig redogörelse och intyg från vittnen som styrker att hunden inte återfunnits. Kopior av polisintyg och annons ska bifogas. Då utbetalas full ersättning.

Om försvunnen hund återfinns vid liv efter att ersättning har utgått, är du skyldig att meddela Agria och återbetala ersättningsbeloppet. 

Så här säger man från Folksam:

"Vi lämnar ersättning med halva försäkringsbeloppet, dock högst med hälften av marknadsvärdet, för hund som kommer bort och trots efterforskning under minst en månad inte återfunnits. För hund som kommer bort under jakt ersätts dock hela försäkringsbeloppet (dock högst med marknadsvärdet)." 

Sveland följer dessa regler:

Har djur kommit bort ska försäkringstagaren utan dröjsmål genom efterforskning och annonsering efterlysa djuret. Försvinnandet ska omgående anmälas till polis och till SveLand.

Har djuret inte kommit tillrätta inom tre månader ska skriftlig skadeanmälan göras med fullständig redogörelse för händelseförloppet och intyg bifogas som styrker detta.

 

Mer information om hundregistret och "extraförsäkringen" för bortsprungna hundar finns på www.hundregistret.se.

Där kan du även få information om hur du registrerar din hund.

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2009-04-06 21:50 #1 av: AnneN

Någon som har hunden registrerad där och har den rödvita brickan i halsbandet?

Jag funderar på att skaffa den även om jag alltid har koll på min hund så kan det faktiskt hända något som man inte lyckats förutse så att hunden kommer bort.

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2009-04-06 22:04 #2 av: rulda

Låter som en toppenidé. Nu gäller det bara att skaffa ett halsband till Tuss. Det monstret har glömt bort hur man går i koppel med halsband. Nu är det bara sele som fungerar...
Men man kanske kan fästa den i selen?

Anmäl
2009-04-07 00:02 #3 av: AnneN

#2 nog borde den gå lika bra att fästa i selen som i ett halsband, se bara till att han alltid har selen på sig om du släpper han lös.

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2009-04-07 11:24 #4 av: monicany

Men är det inte samma syfte som chippningen har? där kan man ju också hitta rätt ägare eller  har jag helt fel?

Anmäl
2009-04-07 12:42 #5 av: silvery

finns nåt inom sveland också...

Anmäl
2009-04-07 13:22 #6 av: Freke

#4 när det gäller Chipningen..

Är det lite svårt för gemeneman att kolla?

Sen ibland är myndigheterna lite slappa.. Allt som oftast tyvärr! Har varit med om när Polisen fått in hitte hundar, men inte vetat vad och hur dom ska få tag i rätt ägare..

Man kan tycka ett det borde vara en självklarhet att man kollar efter chippning, tatuering och kollar med JBV, SKK och B&R registret.. Men se det gör inte alla myndigheter..

Ett väl synligt märke är nog för lata poliser mycket bättre..
Alla är allt för bekväma..

Hälsn. Freke

Medarbetare på Beroenden.ifokus & Brott.ifokus

Anmäl
2009-04-07 15:38 #7 av: AnneN

#4 som #6 säger så är det lite svårt för vanligt folk att kolla chippet för jag antar att de flesta inte har en chipläsare liggandes hemma + att det faktiskt inte är alla hundar som är registrerade i jordbruksverkets register trots att det är lag på det.

Har hunden denna bricka i halsbandet så kan man ju tillochmed slippa blanda in polisen om man hittar en lösspringande hund eftersom att ägarens telefonnummer står på brickan.

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2009-04-07 22:37 #8 av: monicany

Ja de e klar. De ska vi nog fundera på de här om de kan underlätta att monja kommer hem (om hon nu springer bort) så är det ju väldigt bra. Frågan är om oseriösa hundägare som inte reggar i jorbruksverket bryr sig om att skaffa å regestrerar  sig i hund registret men man kan ju alltid hoppas.

Anmäl
2009-04-08 17:55 #9 av: alena

Jag har också tänkt på att "vanligt folk" inte kan kolla chippet, så med tanke på det så skulle det kompletteras med tex en bricka eller som på vetrinärns hund här... både chippad och tatuerad... fast tatueringar kan vara svår lästa ibland.

Chippet kan ju vandra så det är svårt att hitta och jag har hört att polisen kollar inte alltid av hela kroppen på hunden, utan bara nacken... Rippes sitter på vänster sida av bröstkorgen tex.

Anmäl
2009-04-08 23:49 #10 av: Jossan86

Jääte smart grej, men det finns ju även så att man kan få egna id-brickor gjorda hos både vetrinär och på djuraffärer..

Vi skaffade en sådan till Bosse där det står hans namn vår adress och telefon nummer..
Då han förut ofta jagade katter från tomten sprang han sedan runt och nosade lite på gårdarna intill och vi har fått ett x antal samtal från djurkliniken då de kört honom dit och dom läst av chippet och hittat rätt ägare...

Nu kan den som hittar rätt på honom(om han skulle få för sig att sticka vilket han aldrig gör då han lärt sig tomt gränserna) bara komma hit eller ringa direkt till oss istället för att besvära sig med att fara ända till kliniken..

Anmäl
2009-04-09 01:54 #11 av: Luddesmatte

Bra grej, önska det fanns här. Sen hoppas man på att brickan inte lossnar från hunden heller eller att hunden tappar halsbandet när den springer bort.

Anmäl
2009-04-14 21:42 #12 av: alena

Är det en engångs kostnad eller årsavgift på brickan till registret??

Anmäl
2009-04-14 23:43 #13 av: AnneN

#12 som jag uppfattat det så är det en engångsavgift

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2009-04-14 23:52 #14 av: AnnL

Jag har en liten namnbricka som står mitt telefonnummer på, som är fäst i halsbandet. Räcker inte det?

Jag styr själv mitt liv med mina tankar o känslor.

 

Anmäl
2009-04-16 11:34 #15 av: alena

Hur anmäler man dit?

Nackdelen är ju om halsbandet inte sitter på.

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.