Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

ALLMÄNT BETEENDE AKTIVITETER - Allmänt - Agility, Freestyle, Rallylydnad & Frisbee - Klicker, Träning & Trix - Lydnad & Bruks - Jakt, Spår & Sök - Weight pull & Drag - Utställning KURSER & INSTRUKTÖRER KLUBBINFO HUNDTRÄFFAR VETERINÄR, SJUKDOMAR & HÄLSA FÖRSÄKRINGAR HUNDMAT - Hundgodis & recept HUNDEN OCH LAGEN - Varning för oseriösa personer i hundvärlden VALPAR & AVEL HUNDFOTON & FILMKLIPP HUNDAR I MEDIA BOK- & FILMTIPS LÄNKTIPS PRESENTATION AV HUNDAR & MEDLEMMAR R.I.P HUNDAR VI MINNS GRATTIS! VECKANS FRÅGA ANNONSER - Info - Annonser - Köpes, Säljes, Bytes - Annonser - Tjänster erbjudes/sökes EFTERLYSNINGAR - Info - Efterlyses - Försvunna/Upphittade hundar - Efterlyses - Släktingar till din hund O.T. OFF-TOPIC - God morgon/middag/kväll - Dagens ros OM IFOKUS - Info från andra iFokussajter OM SAJTEN - Lekar på sajten
TRIX, TRÄNING & TÄVLING

Tankar att om fostra/uppfostra en hund!

2009-06-12 16:08 #0 av: Freke

Det är något som människan alltid har varit pigg på, vi vill sätta våran prägel på djuret som vi har i kopplet! Frågan är bara är vi kapabla till att göra så? Eller är det hunden som formar oss till att bli något som vi tror vi format i andra änden?!

Hur duktiga är vi? Vad kan vi? Kan vi det vi tror vi kan eller är det bara en tro? - Vi vet ju vad vi håller i. Eller vet vi det? När man ser diskussioner angående den hunden vi har här hemma.Tzar 11 febrari-07
Tzar född 061207 och av raserna Kaukasisk Ovtjarka/Schäfer (en hädelse för dom hundkunniga i Sverige. Hmm) Det finns massa tyckande och tänkande om raserna.

 

Kaukasisk Ovtjarka KO: - Rasen är till sin natur skarp och misstänksam med väl utvecklad försvarslust. Den skall vara harmonisk och lugn.

 

Tysk Schäfer: - En schäfer skall ha ett jämnt humör och goda nerver, vara självsäker och frimodig och fullständigt godlynt (utom i retningsläge) och därtill skall den vara uppmärksam och följsam. Den måste besitta mod, kamplust och hårdhet för att vara lämplig som sällskaps-, vakt, skydds-, tjänste- och vallhund.

 

Nu då det jag tänkte skriva om.

 

Fostra hunden så att den blir till vad du önskar att den ska vara och bli som du vill att den ska föra och uppföra sig.

Jag tänker berätta om våra upplevelser med en liten söt pälsboll som kom hem till oss den 11 februari -07 och då var det inte mycket till hund inte. Något som man inte kan se idag att han varit så liten som han var då!Tzar som större

 

Vad jag anser att ALLA blivande hundägare bör göra när dom bestämt sig för att skaffa en viss hund eller hundras är:

-LÄS PÅ! Läs på om rasen, raserna försök skaffa så mycket information som det bara går om det som finns skrivet om hunden/raserna (om det är flera raser inblandade läs på om alla.)

Då får du/ni mindre överraskningar om och när den växer upp.

 

Vi började med att leta allt som fanns skrivet om dessa hundar främst då KO, schäfer har jag haft ett antal genom åren och dom har inte ändrat sig märkbart mycket, möjligen att dom blivit lite sämre i mina ögon med höftfel och seriösa uppfödare (som är oseriösa), för jag tycker att det är oseriöst att avla på en hund som knappt klarar att gå utan hasar sig mer fram på bakbenen så att dra ba**en i grus även kan appliceras på hund?

-Jag ska inte lägga personliga värderingar i detta just nu, men det är sjukt och illa, riktigt illa.

 

När man väl fått hem sin hund och förhoppningsvis läst på och börjar forma den till vad man anser att den ska kunna och vara så är jag själv av den inställningen av att en rädd hund är en farlig hund oavsett storlek.

Så även med denna Tzar som vi skaffade, då speciellt med tanke på att det är KO i den, därför tog vi beslutat att socialisera den så mycket det bara går, då i miljöer som hundar kan och brukar visa rädsla inför.Tzar i baren som 3månader valp

Så som för människor som är berusade, högljudda och inte riktigt ”normala” beteenden. Eller barn som springer och busar vilket jag inte heller vill att han ska reagera på. Eftersom han har KO i sig och det är en extremt god och trygg vakthund så det var ju inget man behöver bygga vidare på?! Det som är rastypiskt.

Det man kan behöva bygga vidare på är den sociala biten, så vi jobbade båda två på krogen när vi skaffade honom, så givet tog vi med honom för att få honom att inse att onyktra människor eller barn inte utgör något hot eller är farliga för honom. Tzar som 6månaders valp

Vilket vi har lyckats med väl anser jag, då han nu inte reagerar ett dugg på onyktra eller barn.

Vi har även sett att många av dessa hundar och blandningar av KO säljs som gårdshund, vilket jag personligen kan anse vara lite dumt just med tanke på hur mycket vakt det är i dom.
En hund som har rasegenskapen vakt och då VAKT i kvadrat, är det dumt att stänga grinden och indirekt godkänna för hunden av att detta är ditt, ditt område att vakta och det gör dom då!

Sen till er som anser att en KO inte har plats i ett modernt samhälle kan jag bara beklaga och ställa mig undrande till vem är ni att bestämma? Vilken hund idag används till vad den är skapt för? Eller varför är vissa raser skapta? Människans eget Guds begär troligen!

 

Sen att under uppväxten låta dom leka med kroppsdelar (armar, händer och ben).. Vilket jag vet att vissa låtit dom gjort för att sen avfärda deras beteende som vanligt valpbeteende?

För mig är det helt oförsvarligt att låta en hund leka med kroppsdelar (oavsett storlek på hund), lika oförsvarligt som att en ”kamp”hund skulle få attackera gungor i en lekpark? Vad händer när den växer upp och bibehåller beteendet? En stor hund med massa tänder och ser dig som ägare som en bitleksak? Hur tänker man då? Eller en ”kamp”hund som attackerar en gunga fast det sitter ett barn i gungan?

Tar godis fint

Vi som är ägare till större raser får alltid höra -Jag är rädd för stora hundar, eller jag attackerades som liten av en sån! Enda frågorna jag har till dessa är -Var det min? -Varför skulle jag låta min hund hoppa på dig eller låta den bita dig? Även fast jag har en stor hund är jag trots allt rädd om den. Vilket vissa inte verkar förstå, de verkar tro att bara för att man har en stor stark hund så går man ut på skolgården och matar den med barn eller låter den bita sig tag i cyklar eller liknande?!

 

Sen tror jag att visst det finns folk som inte alls borde ha vissa hundar som dom har i dag!

Men för att återgå till hur och varför.

Om man ser hundägare överlag, så låter vi våra hundar spegla våran personlighet i mångt och mycket, då hunden går igång och reagerar på det vi gör, vilket får mig att reagera och bli ifråga ställande till hur resonerar människan?

Jag vet inte om jag är konstig när jag drar paralleller till vapen och vapenhantering?

 

Men som en del i mitt förflutna inom försvaret(som hundförare) så sades att hunden är del i din personliga beväpning, vilket jag tycker är en bra liknelse, eftersom ett hundbett likt en kula kan immobilisera den som blir träffad.

Sen tycker jag man inte ska sätta värderingar och storleks proportionerna i storlek på hunden!
Eftersom ett hundbett är ett bett och det är inte vi som står bakom som blev bitna och vi kan inte sätta oss i den sitsen och försvara hundens utfall med att det var inte så farligt.

Då du inte mottog bettet så kan du inte sätta dig in i den känslan som den bitne upplevde just då, lika lite som en smäll kan avfärdas med att det var ju ”bara en örfil”. Hur ont gjorde det?

 

Kan man i en rättegång där någon står inför skranket komma lindringare undan för att ”- Jag sköt honom ju bara med en cal.22LR(5,6mm kula) det var ju inte en cal.44Magnum(11.17mm kula)” personligen tror jag inte det? Om man sätter allt i det perspektivet tror jag att alla resonerar lika?!

 

Ett hundbett är ett hundbett oavsett om det är en stor eller liten hund som bitit.

 

Men jag är även av inställningen av att en hund är vad dess husse/matte gjort den till, även om det finns en massa instinkter så tror jag att allt går att jobba med.

Men i alla lägen så är det viktigaste att en hund ska och får inte visa aggressioner mot människor, att det finns tikagg eller hanhundsagg det är något jag kan leva med, men en hund får inte under några omständigheter attackera en människa (vuxen/barn) utan provokation, vidare är jag av inställningen att en hund behöver inte tränas i någon form av kamp mot "döda" ting så som gungor, däck eller liknande.

Då mig veteligen ingen människa blivit attackerad av gungor eller däck??

 

Hälsn. Freke

Medarbetare på Beroenden.ifokus & Brott.ifokus

Anmäl
2009-06-12 17:34 #1 av: AnneN

Mycket intressant artikel Freke, och underbara bilder på Tzar Glad

 

Jag håller absolut med om att man inte ska göra skillnad på att en liten eller stor hund biter!

Visst de fysiska skadorna kan bli större av en stor hunds bett, men beteendeproblemet är detsamma oavsett storlek på hunden.

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2009-06-12 17:44 #2 av: Freke

Tack..

För att inte tala om känslan hos den som blir biten.
Där är det en person som kan utveckla en rädsla för alla hundar oavs. storlek allt bara för att denne råkat bli biten.

Hälsn. Freke

Medarbetare på Beroenden.ifokus & Brott.ifokus

Anmäl
2009-06-12 18:37 #3 av: matte-mi

Jag har en liten hund och håller fullständigt med dig. Många som är rädda för hundar är det även för små hundar. Har mött många hundägare till små hundar som låter dem springa fram till folk hur som helst när de är ute där försvaret är att den är ju så liten, alla tycker väl om små hundar. I det området där  jag bor finns det många hundar, både stora och små raser, blandade och renrasiga. De mest väluppfostrade hundarna är faktiskt de stora. Många av de små drar och sliter i kopplet, hoppar mot folk, skäller, morrar och bits.

Jag har hört en del om KO i media och det låter skrämmande men jag tror också att media överdriver sanningen.  Vissa raser kräver ju mer arbete. och om man väljer en sådan ras bör man vara beredd lägga lite mer tid på det i 15 år framåt. Det kanske är där det brister många gånger tyvärr.

Anmäl
2009-06-12 19:40 #4 av: Freke

#3 Klart att det är en hund med kapacitet och lite mer, men det som dom flesta nog inte räknat med är att det är en hund som kräver i samhället en fast och konsekvent hand. Man får aldrig backa även om den morrar åt en för att det är något den anser vara obehagligt och har men det i åtanke så är det inga större problem.

Man tar inga "söndags promenader" man är vara tvungen att vara med och aktiv i promenaderna. Eftersom det går fort när den bestämmer sig och det är en av anledningarna till dess negativa publicitet. Sen tror jag mångt och mycket beror på ägarna.

Annars skulle jag nog inte utsätta världen för våran, om dom vore så okontrollerbara? hur kommer det sig då att vi kan gå på hundcafeér med honom och inga rubriker har kommit om att en KO/blandning ätit upp en massa hundar.

Sen vet jag även de som haft jätte problem med sina och låtit dom gå vidare, vilket i vissa fal kan vara bra då ägarna inte klarar av hundarna, synd bara att dom köper något nytt att förstöra!

Sen finns det dom som tror sig kunna och så visar det sig att dom kunde inte så mycket som dom trodde, och låter hunden gå till angrepp på människor så att det krävs flera för att få bort den ifrån den angripne? Anser inte att man är hundkunnig då! Men det är väl en tolknings fråga. Men kan man som ägare hålla eller inte få bort sin hund ifrån något oavsett vad det är! Människa, djur, lek eller bara helt enkelt mat.. Kan man inte få hunden att avsluta det den håller på med, så är man inte kunnig eller inte tillräcklig för sin hund.

Utan då är det faktiskt hunden som bestämmer och då har du misslyckats i ditt ägarskap, enligt min åsikt.
Även om den reagerar på något negativt, så som andra hundar eller något. Så måste du i alla lägen kunna hålla i din hund så att inget allvarligt händer. Annars är det för mycket hund för dig!Obestämd Och då kanske man ska tänka om och skaffa sig en mindre, "lättare" enklare hund

Hälsn. Freke

Medarbetare på Beroenden.ifokus & Brott.ifokus

Anmäl
2009-06-13 01:38 #5 av: spikes

Kanonbra artikel....snygga bilder:-)

Anmäl
2009-06-13 11:31 #6 av: alphinna

Otroligt bra artikel....tack för det. Håller naturligtvis med . Vi måste veta vad det är vi har i kopplet....

Anmäl
2009-06-13 14:30 #7 av: Xondah

Bra artikel.

Pga av alla hundattacker som man ser eller utsätts för så är de ju en hel del hundägare som misslyckats tyvärr.

Anmäl
2009-06-13 18:23 #8 av: Svea-

bra läsning.. tar lite tid för mig å ta in allt å sen bestämma mig för hur jag själv upplever att jag själv är när jag fostrar mina hundar.

men jag är uppväxt med retriver,en hund många tycker är stor å läskig.jag själv har ju aldrig förstått det men jag har ju då haft hund bredvid mig sen jag kom hem från BB med mamma min.

jag köpte min första lilla hund för 5 år sen.han är fostrad som en stor hund,något många tycker var hårt mot den lilla söta saken.eller andra som reagerar å säger men va trevlig han är.. han skäller ej bits ej å så som dom där små hundarna brukar göra.

en hund är en hund,begränsningen ligger ju inte i allmän uppfostran,den ligger ju i dess storlek med allt vad vi nu kan göra vakt,skydd,sök,agility,man får anpassa efter storleken det vi önskar göra.men just fostran är lika.. tycker jag..

jag har nästan aldrig vart osäker i min hundägar roll förren min ena hnd blev överfallen 3 ggr grovt av samma gäng hundar,, efter det tog jag hjälp av er här inne å nu är jag tryggare igen i just vissa giva situationer som då uppstod efter dessa överfall.tack för ni finns..

sen är det en sak till jag i dag tycker är svårt..hittar ingen bra länk just nu men i alla fall.. etologi läran hos hund.. å sen kombinera den med hur hunden måste kunna vara i vårt samhälle i dag.. där krockar jag i mitt tänkande just nu...

vill så mycket men ibland blir det kaos i mitt hund-tänk..så jag läser vidare å söker ett sätt för mig att kombinera,lära mig mera,förstå å vara en bra ledare..

åter igen.. ska läsa på bättre å igen å igen ,, så jag helt å fullt ut greppar allt du skrivit,,

ha en bra dag.. å kram på er..

Anmäl
2009-06-15 12:32 #9 av: Freke

Det är väl någonstans dit jag vill komma i mitt resonemang, att hund är hund fast med olika kapaciteter, inte helt olikt oss människor.

Alla människor kan lära sig nästan vad som helst, frågan är bara hur lång tid vi tar på oss att lära eller om vi har förutsättningarna att behöva ha den kunskapen?
Det är samma med hundar, alla hundar är inte ämnade för vissa saker.

Vilket människan inte alltid verkar ha fattat?
Vissa hundar är bättre på att vakta andra har inget intresse av det.

Sen är det väl vi ägare som får se till att det händer så få olyckor som möjligt.

Foten i munnenEn parantes: Igår på en av prommisarna mötte jag tre killar i 15-17år och ena har en pit-blandning? men hans polare frågade om jag hade eller skulle kampa min Tzar? Så jag frågade om han var intresserad av att gå en match mot mig? han tittade undrande?.

Så jag frågade igen - Vill du matcha mig, vi kan ta en fight när du vill och med eller utan tillhyggen, kvittar vilket för mig.

Han sa då att - Nä.. jag undrade om hunden?

Var på jag sa att visst kan du få kampa mot hunden men då måste du ha tagit mig först, eftersom han tar inga slag för mig men jag kan ta en massa för honom och om du vill kampa mot honom så måste du ha lyckats att ta mig först, eftersom jag bryr mig om min hund och vill någon att han ska så bör jag vara sönderslagen eller död för att han ska få kampa.

Grabben fick förklarat för sig om hur hundägare som bryr resonerar och jag bad honom att om dom har problem med dessa som triggar sina hundar(vi har 3-4 st i grannskapet som försöker) och inte kan förklara vad som är tufft och inte kontakta mig så ska jag ta en diskussion och erbjuda mig att ta bort deras hundar om dom inte tar ansvar för dom.

Hälsn. Freke

Medarbetare på Beroenden.ifokus & Brott.ifokus

Anmäl
2009-06-15 12:54 #10 av: spikes

9,Jag tänker på samma sätt som du,och jag är glad idag att Spike kan passera rottis amstaff utan att gruffa,han har ju blivit illa åtgången av dessa 2 raser.

En grej som hände innan jag flyttade var att,en ensam missbrukare flyttade till mitt hus,det tog 2 dagar så anföll hans amstaff(tik) en chäfer hane,chäfern kopplad amstaffen lös mitt inne på gården.

Det resulterade i sjukhusbesök osv för chäfern,varpå denna kille får ålagt sig av polisen att använda munkorg på sin hund.

Det skiter han fullständigt i och vid ett tillfälle,stod han och skröt om att hans tik hade anfallit denna chäfer när jag passerade med Snodden....

Jag vet inte varför med han har respekt för mig,och jag lade mig i samtalet på håll och sade i stort sett samma sak som du,bara det att jag lade till att får jag se dig sparka din tik en gång till, så ska jag egenhändigt vrida näsan av dig!(snälla ord men använde helt andra).

Jag avslutade med att sådana som du ska ***inte kalla sig djurvänner.

Samma dag vi flyttade kom han ut på parkeringen och jag fick än en gång tala om för honom vad jag anser om sådana ägare som han.....han bad mig om ursäkt och hade tänkt efter och tyckte att jag hade rätt,men jag sade till honom att han ska inte be mig om ursäkt utan de hundar och ägare som han har skickat sin hund på....så vi får väl hoppas att budskapet gick fram sen.

Anmäl
2009-06-15 16:05 #11 av: Svea-

jag vet att det sagt och skrivits förr.. men jag tycker helt ärligt att ett hundkörkort ska man ha för den hunden man har i kopplet.nej jag har inga direkta idder om hur det pratkiskt skulle gå till men jaa..en grundläggande kurs som täcker det mesta borde vara steg ett,steg två inom den rasen/raserna man önskar köpa,steg tre nått prov inom dom två första delarna och nått mer.

skulle det inte på  så sätt oxå bli bättre för uppfödare at veta att det är okej att sälja til denna familj osv för dom har klarat testen.. ja jag vet...i mina drömmar funkar världen .. men jag vill i alla fall att det ska bli bättre för hundarn och övriga djur..å det är ej fel tänkt i grund å botten tycker jag..

frågan är väl hur man genomför det å hur stor respons man får för ett sånt förslag.. flera är väl emot än för skulle jag tro..

har ett dagis brevid där jag bor .. förra sommaren var det ett coolt ställe att släppa i hop sina kamphundar på om kvällarna/sena nätterna.Husse eller matte yngre,röker hip hop style å är mer eller mindre högljuda,går som om dom har ont eller ska göra på sig...spänner sig så hunden i kopplet ej har nått val än å göra samma sak...förutom deras kamp"lekar" dom hade med hundarna fick hundarna lära sig gå till atack mot folk,katter,andra hundar som ev kom utanför staketet...det var jättecoolt.hundskit,förstörda gårdar,gungor osv blev resultatet när dom väl skulle gå hem.

mint 2 av tikarna fick valpkullar senare på året.

tragiskt nog.

efter jag ringt ett antal samtal till massa olika instanser fick dom väl bort dom därifrån,men själva problemet är ju inte helt åtgärdat,dom har bara bytt plats.

En av hundarna gick till attack på min ena katt som låg på min tomt,hon hann in genom fönstret,på frågan varför han släppte kopplet sa han att han tappade det.jag sa att jag oxå ska tappa nått dock ej mina hundaras koppel utan mitt sinne för förstånd och träffa honom själv ute en gång om han ville.något sånt säger jag ej i vanliga fall,men allt gick så fort jag blev så rädd och då regarear ajg med att bli vannsinnigt förbannad.han backade,tafsade ej emot.JAG hämtade hans hund på min tomt,,,,polisanmälan gjordes men han tappade ju kopplet,så inget kan ju besvisas... mmm..

en annan incindent,katt på stor tomt,sitter fast i lång löplina,matte å husse sitter på tometen har uppsikt över katten över en kopp kaffe.in på tomten kommer en stor hund,sliter katten i stycken framför husse och matte...vad dom än skriker å slänger på hunden är den rabiat av ilska å hugger å hugger..en liten stund senare springer han i väg med en bit katt i munne...

såna här saker å lite mer står i våran lokaltidning.. å jaaa.. sen hör man ett å annat.. vad som är sant eller ej vet jag inte.. men det är så för j##vla jobbigt å va på sin vakt hela tiden.å synd om hundaran...

ha en bra dag...

Anmäl
2009-06-16 13:38 #12 av: Freke

Jag är även av den inställningen att ett Hund"kör"Kort skulle inte alls vara fel, men jag skulle vilja att det fanns uppföljningar på dessa.

Sen att det gäller alla raser, ett grundkort och ett vidare utvecklat beroende på ras, kunskap och vilja att göra det besta av situationen.

Skulle i en önskan vilja att det gällde alla raser, och alla ägare även Agda 76 med sin dvärgpudel.. för vad är det som säger att hon sköter den som hon bör/skall.

Sen hoppas jag att Myndigheterna i Sverige börjar vakna och att alla får samma regler att jobba efter eller att reglerna tolkas på samma sätt över hela landet, inte som nu - Godtyckligt..

Vilket ger fel resultat i slut ändan, vill även att myndigheterna gör mer åt de som kampar, eller tränar hundar för/mot kamp..

Vet hur det är ute hos oss, jag kan ju inte vara tyst så.. Till ungarna ute hos oss som jag dustar med i tid och otid för att dom triggar sina AmStaffar och pitblandningar??

Kan ju inte vara tyst och kan inte låta bli att utmana. Vill ju lita att dom ska bussa hunden på mig så jag kan få en anledning till att ta ner dom rätt ordentligt..

Skulle vara så skönt att få göra det!

Hälsn. Freke

Medarbetare på Beroenden.ifokus & Brott.ifokus

Anmäl
2009-07-01 06:41 #13 av: silverorm

#9 Heja Freke!!Skrattande Bra skrivet o bra agerat mot dem som ville kampa med sina hundar! Skulle finnas fler som du!

Häromkring vi bor finns det en del killar som är mycket förtjusta i vår Missy, de vill ha en hund som Missy säger de...men jag frågar dem alltid: Varför?? Vissa kan förklara på ett bra sett, haft hund innan el växt upp med en liknade ras, som hon. Men oftast säger de att de vill ha en hund med mycke muskler på kroppen...man får väl hoppas att de växer upp någon gång de med... men de får sig en tankeställare när man förklarar hur mycket jobb det ligger bakom min då lydiga o glada gosiga hund!Flört

Anmäl
2009-08-21 13:18 #14 av: alena

Bra skrivit! Håller med om att "hundkörkort" skulle införas.

När jag gick i högstadiet hade vi ju fritt valtämne och jag hade "hundkunskap" alla 3 åren.

I 7:an kom en kille som jobbade på hundskolan i Sollefteå men bodde i Järvsö, till skolan. Han hade hundar med också fick vi ta med egna eller lånade hundar om vi ville och vi lärde oss mycket om skötsel m.m + bla studiebesök med uppvisning av bla. polis och blindhundsträning på försvarets hundskola i Sollefteå.

I 8:an och 9:an var vi på kenneln som jag brukade hjälpa till lite xtra hos ibland i övrigt också. Dom hade Clumber spaniel, Karelsk björn hund, Cavalier king charles spaniel. Där lärde vi också mycket om skötsel m.m, men var även med på nån hundutställning.

Tycker att det borde finnas i grundskolan även nu i dagens läge, för det är ju väldigt vanligt med hund i vårt samhälle och viktigt att folk lär sig sköta och umgås med hundar, vare sig man skaffar själv eller träffar på ändå.

Det borde väl egentligen införas nån typ av lära sig umgås och sköta djur även i tidigare ålder i grundskolan.

Att lära sig att umgås med hundar  (och andra husdjur) i tidig ålder vore väl en investering för samhället!

Det här med allergier i skolorna var ju visserligen inte lika mycket förr..... bara nån enstaka, men det borde väl gå att lösa nu också på nå vis tycker jag.

Anmäl
2009-08-21 14:04 #15 av: Karizma

Mycket bra skrivet och stor som liten ras alla hundar är HUND. :)

Anmäl
2009-08-21 16:23 #16 av: Freke

Visst är det så, att hund är hund!

Men kan någon förklara ett par sak för mig då? Eftersom hund är hund?

- Varför finns det hundar som bärs, körs i kärra eller aldrig eller nästan aldrig får träffa/möta andra hundar? Och varför finns det så många som tror att stora hundar knäcker ryggen eller äter upp små hundar?!

Bara för att man är stor/större så behöver man väl inte ta liv av allt annat som är mindre? Jag behöver inte och Tzar behöver inte även om vi skulle kunna, klappa på eller bita?!

Men folk tror att Tzar ska/skulle? Men troligaste är att jag gör det först!

Hälsn. Freke

Medarbetare på Beroenden.ifokus & Brott.ifokus

Anmäl
2009-08-21 17:59 #17 av: Svea-

- Varför finns det hundar som bärs, körs i kärra eller aldrig eller nästan aldrig får träffa/möta andra hundar? Och varför finns det så många som tror att stora hundar knäcker ryggen eller äter upp små hundar?!

## jag kan bära min minsta hund i jackan när vi går på långpromenader,då sitter hon i min jacka.Bär henne en liten bit då och då.Varför?För hon orkar ej lika långt/mycket som dom andra.Hon fryser så hon skakar vid regn,blåst å kyla.

Hon åker ej i kärra eller så,det finns inte i min värld.

Hon leker med alla sorts hundar som kan leka med henne å hon vill det.

Lyter inte upp henne alls då vi möter andra hundar.

Bara för att man är stor/större så behöver man väl inte ta liv av allt annat som är mindre? Jag behöver inte och Tzar behöver inte även om vi skulle kunna, klappa på eller bita?!

# Ibland har jag sett hur dom som äger större/stora hundar ej har umgåtts med mindre/små hundar och då ser det ut som om den stora hunden TROR att den lilla är en sorts leksak.Med rätt ägare till alla sorts hundar funkar det bra.Sen finns det dom som har använt katter å dylikt för att hetsa sina stora hundar å dom hundarna hugger,biter mer än gärna dom små.Det är såklart ej hundens fel & det är absolut fel ägare till någon sorts hund då.

Så tycker jag..som har stor,mellan å liten hund.

 

Anmäl
2009-08-21 21:24 #18 av: alena

Har också stött på att små hundar lyfts upp inför stora. bla mina egna.

 Det är ju helt vansinnigt för då kommer ju de små uppifrån och utgör ett hot för "den stora".

Det är inte konstigt det "smäller" till då ibland.

Azlan har ju gått några kurser o gillar att umgås med hundar i alla storlekar(förutom en viss jämthund), men Rippe som är fd. kapplöpnings hund är ju tränad på att jaga "haren" så där är man ju lite försiktig. Små skälliga och framfusiga hanhundar blir han irriterad på, men tikar och valpar funkar bra.

Bild på brorsans Emil (en av Värmdö hundarna från hundstallet) och Azlan.

Anmäl
2009-08-21 22:42 #19 av: Freke

#17 Inte orkar? Varför skulle en liten hund inte orka? Om en liten hund på 1,5kg där av muskelmassan består av 1kg

Jämför det med min då

Som Drar runt på 60kg var av muskemassan utgör ca 40-45kg

Det är som att jämföra en av fri idrottande Kenyaner med en tungvikts boxare.

Visst kan dom båda springa frågan är bara vem som springer längst.
Men visst kan jag köpa att dom fryser och så..

Sen som #18 Att dom får fel språk och tror sig vara oövervinnliga vilket ägare låter och bygger med detta beteende..

 

Men men det är väl som i allt annat, men jag kan och kommer alltid att jämföra människan med hund, vilket innebär att jag kommer inte lyft hunden lika lite som att jag lyfter mitt barn för att det kommer en äldre unge!

Hälsn. Freke

Medarbetare på Beroenden.ifokus & Brott.ifokus

Anmäl
2009-08-21 23:03 #20 av: spikes

MIna yorkar på tre och ett halvt kg har jag aldrig lyft upp,och dom har varit med på våra långisar på minst 3 tmmar i skogen,dom som är tröttast är ju de stora,dom har ju liksom mera att bära på.

Anmäl
2009-08-21 23:46 #21 av: Xondah

17# Såklart små hundar orkar:)

Men som alla hundar behöver ju små hundar ha bra kondition osv.

Min Jrt gick med oss i fjällen 2 mil om dagen i sommras, klättra i berg, fick simma över älvar och en hel del annan jobbig terräng. Jag har aldrig sett min hund så lycklig. :)

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.