Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

ALLMÄNT BETEENDE AKTIVITETER - Allmänt - Agility, Freestyle, Rallylydnad & Frisbee - Klicker, Träning & Trix - Lydnad & Bruks - Jakt, Spår & Sök - Weight pull & Drag - Utställning KURSER & INSTRUKTÖRER KLUBBINFO HUNDTRÄFFAR VETERINÄR, SJUKDOMAR & HÄLSA FÖRSÄKRINGAR HUNDMAT - Hundgodis & recept HUNDEN OCH LAGEN - Varning för oseriösa personer i hundvärlden VALPAR & AVEL HUNDFOTON & FILMKLIPP HUNDAR I MEDIA BOK- & FILMTIPS LÄNKTIPS PRESENTATION AV HUNDAR & MEDLEMMAR R.I.P HUNDAR VI MINNS GRATTIS! VECKANS FRÅGA ANNONSER - Info - Annonser - Köpes, Säljes, Bytes - Annonser - Tjänster erbjudes/sökes EFTERLYSNINGAR - Info - Efterlyses - Försvunna/Upphittade hundar - Efterlyses - Släktingar till din hund O.T. OFF-TOPIC - God morgon/middag/kväll - Dagens ros OM IFOKUS - Info från andra iFokussajter OM SAJTEN - Lekar på sajten
ÖVRIGT

Vår varg och tamhunden

2009-09-24 11:31 #0 av: spikes

Detta är en artikel där jag skrivit en del om vad jag själv vet och kan om just vargen, naturligtvis kommer jag även in på tamhunden lite grann. Vargen fascinerade mig redan som litet barn så jag hoppas det kan ge er en fin bild om den.

Vargen är ett mytomspunnet väldigt missförstått djur (bland många andra).

Vargen lever i flock precis som tamhunden, de lever i familjer där alla tar hand om varandra.

Tvärtemot vad många tror så har inte vargen någon alfa hane eller hona, utan alla hjälps åt med jakt och valpar på samma villkor.

Att "alfa" paret skulle ta åt sig av födan först stämmer inte heller, valparna går i allra första hand, sedan kommer mamman till dem eftersom hon behöver födan, resten delas upp mellan resten av flocken.

Oftast när det blir gruff om maten så är det någon av unghundarna som inte visar det hyfs som begärs av de äldre precis som vi när vi tillrättavisar våra barn vid middagsbordet.

Deras mat består i första hand av kött, inälvor, med mera, men de äter även bär, rötter och säd.

100_0450red.jpg

En varg är aldrig farlig att se i skogen men har man en tamhund som rymmer efter så är det med stor säkerhet så att den blir dödad, sådant får man tänka på när man går i skogen.

En vild varg kan gå utan mat i många dygn och enbart leva på det som bjuds i naturen.

Det förekommer även som bekant mycket tjuvjakt och dödande på våra vargar och det är för mig en horribel gärning! Varje år dödas honor till valpar som ligger i sin lya och väntar på att mamma ska komma med mat, många gånger är valparna så små att de bara diar ännu och kan alltså inte få i sig vanlig föda. Så även om flocken finns för dem så går de inte att rädda utan svälter ihjäl.

I folkmun sägs det att tamhunden liksom vargen klättrar i rangen och att alla hundar ska stå under det såkallade "alfa paret", för mig är det ett sätt att skylla på de felaktigheter man själv gör med sin hund. I en flock samarbetas det både vid jakt och vad det gäller hela skaran, men det finns liksom i våra familjer individer som tar en ledaroll, både vad det gäller att skydda och jaga.

Man ser tvärtemot vad folk tror att i en vargflock blir det ytterst sällan bråk, däremot kan de få en tillrätta visning av en äldre varg om de försöker stjäla en bit mat eller om de kanske leker för hårt med en valp eller någon annan yngre varg.

Jag var själv på kolmården hos fyra vuxna hanar och hälsade på. På de tre timmarna lärde jag mig väldigt mycket bara genom att studera dem, nu kan man inte jämföra varg i hägn mot fria vargar, men ändå ska man inte glömma att det är vilda djur.

Man fick tillexempel lägga bort lösa föremål som vantar och annat, eventuellt hundgodis man hade i fickor, för de tar gärna sådant och gömmer när man kommer in. Kameran fick man ta med på egen risk vilket jag gjorde, man säger ju inte loss till en varg utan får man tillbaka saken så får man vara glad.

I det hägnet var det en hane som var den lite undfallande vargen, han kom och hälsade först men gick ganska snart och lade sig på en platå där han hade översikt över alla.

vargarred.jpg

Ena brorsan tycker att det är dags att sluta ligga och sura.

1red.jpg

Här ser man klart hur grinig han är, det mullrade i marken kan jag säga Glad

2red.jpg

Tredje varghanen anser samma sak som den andre, det blev gruff men var över på bara någon minut.

3red.jpg

Men man fick också se att han blev tillrättavisad av de andra, fast man till synes inte såg varför eftersom han bara låg där och ville vara ifred. Vad jag däremot observerade var att varje gång en annan varg passerade så visade han tänder och morrade dovt.

Så jag förstod och fick alltså förklaringen till det sen att han låg där och visade lite sura/aggressiva signaler. vilket en av vargarna tröttnade på och det blev ett ordentligt gruff, men det var aldrig någon fara för oss, en varg attackerar inte utan anledning och knappt då. När de var klara kom även den lite surmulna vargen tillbaka och var med som om inget hade hänt.

Här nedanför har jag lagt in lite bilder och beskrivning av vad som sker på bilderna. Tveka inte att fråga om det är något du undrar.

Jag hänvisar inte till någon källa eftersom detta kommer från mig själv, detta är mina egna erfarenheter av vargarna.

Några av bilderna kan vara lite suddiga det gick inte att redigera, men man ser tydligt vad de gör och till hjälp har ni texten ovanför varje bild.

När en varg faller in i ett vackert ylande...

100_0453red.jpg

... så följer de andra efter. Det var en mäktig känsla precis framför fötterna på mig.

vargarylred.jpg

Hoppas att jag med denna artikel har gett er en bra bild av våra tamhundars stamfader, dessa vargar var två brödrapar i samma hägn och som tur var kom jag när de var som vackrast i vinterpälsen och jag önskar att alla fick komma iväg på en sådan här resa. Man lär sig otroligt mycket bara på denna stunden, det är ett minne för livet kan jag lova.

Fråga gärna om ni undrar något.

Anmäl
2009-10-06 12:49 #1 av: Tina-A

Jag har läst på flera ställen att människan och orangutangen har mer gemensama, lika gener än varg och hund. Alltså att vargen och hunden är längre ifrån varandra nu för tiden än vad människan och apan alltså är! En intressant tanke, eller hur ? :)

 

.: Dance like there is no tomorrow :.

 

Läs min blogg - www.hejtina.blogg.se

Anmäl
2009-10-19 16:05 #2 av: spikes

1,Ja det var en intressant tanke...

Anmäl
2009-10-19 16:12 #3 av: spikes

Letar ställe att gömma sin smaskiga råtta på

Anmäl
2009-10-19 16:17 #4 av: spikes

En vacker bild och en vacker sång,mina ögon fylldes med tårar kan jag lova.

Anmäl
2009-10-19 16:23 #5 av: spikes

Kollar igenom en jacka

Anmäl
2009-10-19 16:26 #6 av: spikes

Kollar på avstånd

Anmäl
2009-10-19 16:33 #7 av: spikes

Visst får man känslan av att bara vilja krama?

Anmäl
2009-10-19 16:39 #8 av: spikes

Här har vi han som var lite grinig i artikeln,nu är han på gos humör och vill bli kliad under benet hela tiden,så fort jag slutade så fick jag en stor tass på axeln.

Anmäl
2009-10-19 16:44 #9 av: spikes

Lite mystik i dennes ögon tycker jag;-)

Anmäl
2009-10-19 16:47 #10 av: spikes

Och en vacker bild jag tog precis när jag som siste man lämnade hägnet.Stelfrusen men lycklig och det var värt dessa 3 timmar absolutGlad

Anmäl
2009-10-19 17:08 #11 av: AnneN

#9 glömde du bilden?

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2009-10-19 18:13 #12 av: AnneN

Jätte intressant artikel och vackra bilder Glad

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2009-10-19 19:32 #13 av: spikes

Tack själv Anne...nu sitter bilden därFlört

Anmäl
2009-10-19 19:59 #14 av: Karizma

Gud vad härligt Glad man ser hur stora dom är och vad dom är vackra, mycket bra skrivet.

Anmäl
2009-10-19 20:20 #15 av: Karizma

En fråga. Alfa par det finns men alla hjälps åt med valparna o föda, men vad gör de andra tikarna i flocken tänkte de måste väl löpa dom med blir det inte lätt fler kullar i flocken o kan vara rätt tufft för dom att föda de "oäkta" valparna? För alfa paret är väl ändå de som är ledande i flocken? Det krävs en hel del för att hålla sin status för nån vågar väl sticka upp mot ena alfan nån gång?

Anmäl
2009-10-19 20:53 #16 av: AnnL

Jätte intressant läsning och underbara bilder. Flört Måste ha varit en häftig upplevelse.

Jag styr själv mitt liv med mina tankar o känslor.

 

Anmäl
2009-10-19 21:09 #17 av: spikes

15,Vad jag skriver i artikeln så finns inte benämningen alfa par,de andra tikarna hjälper till med alla valpar även deras egna för det finns ju flera hanar än en...dom lever som sagt i en familj där de yngre tar efter de äldre...detta med alfa par är förbi nu,forskningen av det säger något helt annat,tyvärr är det jättemånga som vägrar följa med i utvecklingen och lever i tron att det finns rangordning inom en flock vargar,man kan om man så vill se även till oss som lever i familjer.

Det jag tycker är mycket synd också är att folk fortfarande inbillar sig att dom måste vara någon sorts ledare"alfa" för sin hund,allt handlar om ömsesidig förståelse mellan hund och ägare...

I en vargflock bråkas det mycket sällan....Tips läs Anders Hallgrens alfa syndrometFlört

Anmäl
2009-10-19 21:15 #18 av: spikes

16,Tack ja det var det...ett minne för livetFlört

Anmäl
2009-10-19 21:29 #19 av: Karizma

aha, så det finns ingen alfa alls. Vad dumt att dom ännu säger så på naturpogram om vargar Skrikandes  här om dagen såg jag ett prog från usa (tor det var därifrån iaf) ang vargar. Det var bra dumt för även på bolibompa visa dom just om vargar o det sas att alfa paret bl bla nä nu vart jag lite arg på tv jag litar mer på dig eftersom dom nötterna säkert bara filmar o flåsar i micen o pratar på vad de "tror dom ser" Ja alfa det var länge sen den togs bort från vara tamhundar, undra när den klangen ska tas bort från vargar med.  

Anmäl
2009-10-19 21:33 #20 av: AnneN

Har för mig att det tidigare mest gjorts studier på vargar i fångenskap och att det då pga att de inte kunnat få utlopp för sina naturliga beteenden har uppstått ett (problem)beteende som vi människor tolkat som rang och att det skulle finnas någon/några som bestämmer.

Tror även folk lätt tolkar det att de äldre vargarna fostrar och "undervisar" de yngre i hur de ska bete sig som att det skulle vara något som har med rangordning att göra.

På senare tid har det utförts fler studier på vargfamiljer i det vilda och de har då upptäckt att rangordningen inte existerar i vargfamiljer i det vilda.

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2009-10-19 22:22 #21 av: Karizma

på skaninaviskavarg.se kan man läsa på flera ställen om alfaparet

kolla in denna hur kan dom då mena att det finns alfa par? http://www.skandinaviskvarg.se/flockliv.asp där står det, ne jag tycker det är fel att dom lär ut detta om det nu inte stämmer.

Anmäl
2009-10-19 22:25 #22 av: zabelle

Underbara bilder Spikes och en jättebra artikel. Jag kommer att titta på bilderna många gånger Skrattande

Zabelle   

Anmäl
2009-10-19 23:23 #23 av: AnneN

#21 läs denna sida istället Glad

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2009-10-19 23:33 #24 av: Tina-A

Vargar i fångenskap och vargar i det vilda skiljer sig jättemycket! Antagligen därför det står olika. Det görs mest undersökningar på vargar i fångenskap, men detta är alltså helt olikt det naturliga. I fångenskap är det oftast vargar från olika familjer som är tillsammans, medan i det vilda är dom en stor familj allihopa. I fångenskap kan de inte heller komma undan varandra på samma sätt i det vilda, varav det säkert lättare kan bli bråk om tillgångar osv. Dom bråkar som sagt mycket sällan i det vilda om ens allt utan delar på tillgångar istället.

.: Dance like there is no tomorrow :.

 

Läs min blogg - www.hejtina.blogg.se

Anmäl
2009-10-20 00:01 #25 av: Karizma

Anne jag tor nu att Lena har mer rätt faktist :) men tycker att det är fel o andvända fel skrifter som folk läser o ser med så som jag ser på tv. Det har vart även rent vilda vargar inte inghängnade utan leva som dom ska i stora natureservat.

Anmäl
2009-10-20 00:12 #26 av: Freke

Kolla in Shaun Ellis och läs gärna hans böcker om ni är intresserade av vargar..

Han är en helt underbar och en så otroligt ödmjuk människa med en större insikt än dom flesta.

Har haft äran att mött honom vid tre olika tillfällen och blir lika facinerad varje gång.. En man som jag verkligen beundrar!

Hälsn. Freke

Medarbetare på Beroenden.ifokus & Brott.ifokus

Anmäl
2009-10-20 00:29 #27 av: Karizma

Finns det inte filmer med med honom?  för detta är ju klart spännande att se. men de vargarna lever inte vilt? ser ju stängsel

Anmäl
2009-10-20 09:31 #28 av: Freke

#27 Ja dom lever i hägn, där av studie syftet..

Kan bli lite jobbigt annars att studera dom då en varg kan skydda ett revir på 10-15kvadrat mil.. så hade dom varit helt fria hade det blivit mycket spring..

Ja det finns mer filmer med honom. National Geografics har släppt vad jag vet minst två filmer med honom, en ren fakta berättelse och en filmatisering

Hälsn. Freke

Medarbetare på Beroenden.ifokus & Brott.ifokus

Anmäl
2009-10-20 10:12 #29 av: spikes

Hej på er såhär på morgonenGlad

Roligt att se att det blir en givande diskussion av det,det var det som var meningenFlört.

Visst är det skillnad på vargar i hägn och vilda vargar,men man går ju inte in till dem och säger sitt och loss precis, dom är ändå vilda även om dom bor i hägn.

Min högsta önskan är att få åka till Canada Yellow Stones national park,där dom lever i ett mycket mera vilt tillstånd,tänk att få bo där ett par veckor och följa dem,vilken lycka!Glad.

Tack Boel,jag har flera bilder men kan inte lägga alla här.....fast en till kan jag gärna bjuda på.Glad

Den här bilden och den förra som var likadan nästan,så kände jag att jag ett samspel mellan vargen och mig,jag sitter på sidan med min bringa bortvänd,och han i sin tur vill gärna bli kliad men där han ville bli rörd på och inget mera! han morrpratade varje gång jag slutade och så fick jag en tass på axeln....det var också en skön känsla nästan som en samförståelseGlad.

Ledaren sade att just den vargen går sällan så nära människan,för dom är olika,så jag skulle känna mig stolt tyckte hanSkrattande

Anmäl
2009-10-20 11:28 #30 av: Karizma

Lena jag är mycket impad med över att dom vågar sig fram så där till dig på ett bra sätt med. Dom måste sniffat igenom hela dig o kännt att du är bra person o kan lita på dig. Extra kul att just den svårflärtade kom fram o tiggde kli med. Önskar du vann lite pengar så du kunde åkta till Canada o vara där ett tag :)

Anmäl
2009-10-20 11:52 #31 av: spikes

30,Tack du anar inte vad jag var dåFlört,jag var så full av respekt och hänförelse över dessa underbara djur,jag var aldrig rädd kom jag att tänka på efteråt fast dom gruffade och lät på ett sätt som du aldrig kan få en tamhund att göra.

Jag drog mig ifrån övriga gruppen i en timme och fick denna på tumanhand,jackan jag har på mig har jag ännu inte tvättat haha tur det är en hund jackaGlad.

Min sambo fick ett par rediga pussar så glasögonen föll av,men vad gjorde det,även jag fick en så jag ramlade baklänges tungan täckte hela mitt ansikteGlad,men det var en av de andra som delade ut dem.

Nämligen denna...

Anmäl
2009-10-20 12:20 #32 av: Karizma

Härlig bild :)  ser ju urmysig ut men får lust o bara krama om han haha hade väl inte vart så bra men ja lust får man ju :)

Anmäl
2009-10-20 12:22 #33 av: spikes

32,näe man får vänta tills dom tar kontakt självaFlört

Anmäl
2009-10-20 12:22 #34 av: Karizma

Glömde säga jag har vart där o avlivat mina 2 hästar o det gick till varg mat, låter det grymt? Enligt mig ne jag anser varför gräva ner när man kan ge det till djur minnerna har jag kvar iaf och grävde ner grimmorna o bilder på dom samt satt gravsten o kors en fin plats i våran sommarstuga.

Anmäl
2009-10-20 12:38 #35 av: spikes

34,det är naturens gång inget konstigt allsFlört

Anmäl
2009-11-20 17:10 #36 av: Vattnadal

#15 Det finns en mycket enkel förklaring till varför det bara är en tik i gruppen som parar sig och får valpar.

En vargflock är en familj, med mamma, pappa och barn. Våra nordiska vargar flyttar ofta hemifrån tidigt, ibland innan de är ett år gamla, ibland stannar de uppår 2-3 år. De andra vuxna vargarna i familjen är alltså söner och döttrar till det äldre paret. De har inavelsspärrar, och när ungarna är mogna att para sig och skaffa egna ungar, så flyttar de hemifrån. Då kan de bilda en egen familj, och få egna ungar.

Därför finns det ingen lust för ungarna att slåss med sina föräldrar för att ta över "ledarskapet" och bli "alfa" heller. Det vore ju riktigt puckat om en son spöar upp sin pappa för att ta över reviret och få para sig med sin mamma. De stannar hemma och lär sig att jaga, hjälper mamma och pappa att ta hand om nästa kull ungar, och när de är redo flyttar de. Ibland kommer de hem igen efter några dagar, veckor eller månader, och flyttar igen senare.

På seminariet jag var med på nyligen nämnde forskaren att det KAN finnas 1-2 fall där en vild varg mottagits i en familj i vårt land. Fast de visste inte mes säkerhet om det var en främmande varg, eller en familjemedlem.

MVH Elin

Medarbetare på spetsar och urhundar. VD på Draghundcenter

Anmäl
2010-03-25 18:36 #37 av: spikes

Putt...lite aktuellt just nu..

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.