Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

ALLMÄNT BETEENDE AKTIVITETER - Allmänt - Agility, Freestyle, Rallylydnad & Frisbee - Klicker, Träning & Trix - Lydnad & Bruks - Jakt, Spår & Sök - Weight pull & Drag - Utställning KURSER & INSTRUKTÖRER KLUBBINFO HUNDTRÄFFAR VETERINÄR, SJUKDOMAR & HÄLSA FÖRSÄKRINGAR HUNDMAT - Hundgodis & recept HUNDEN OCH LAGEN - Varning för oseriösa personer i hundvärlden VALPAR & AVEL HUNDFOTON & FILMKLIPP HUNDAR I MEDIA BOK- & FILMTIPS LÄNKTIPS PRESENTATION AV HUNDAR & MEDLEMMAR R.I.P HUNDAR VI MINNS GRATTIS! VECKANS FRÅGA ANNONSER - Info - Annonser - Köpes, Säljes, Bytes - Annonser - Tjänster erbjudes/sökes EFTERLYSNINGAR - Info - Efterlyses - Försvunna/Upphittade hundar - Efterlyses - Släktingar till din hund O.T. OFF-TOPIC - God morgon/middag/kväll - Dagens ros OM IFOKUS - Info från andra iFokussajter OM SAJTEN - Lekar på sajten
TRIX, TRÄNING & TÄVLING

Månadens trick januari - backa

2010-01-07 18:29 #0 av: Tina-A

Den här månaden ska vi lära våra hundar att backa. Ett användbart och roligt trick. Glöm inte att lägga upp en video i slutet av månaden när ni utför tricket!

 

Många hundar har lite svårt för att lära sig att backa, eller att använda bakkroppen på olika sätt över huvud taget. Det tar ett tag för hundarna att känna in sin bakdel och lära sig att använda den, och bakdelskontrollsövningar - som t.ex. att lära hunden att backa, kan hjälpa hunden med kroppskontrollen.

 

Backa

  1. 1. Ställ upp hinder så du får en smal gång där hunden kan gå igenom. Använd kompostgaller, stolar, diverse möbler eller liknande. Det du har tillgängligt helt enkelt. Gången får inte vara så bred att hunden kan vända sig om när den står i gången.

  2. Gå igenom gången tillsammans med hunden några gånger och gå alltid åt samma håll. Detta gör man för att hunden inte ska vara rädd för gången man byggt utan hunden börjar känna sig lite trygg med att gå där emellan.

  3. Gå igenom gången med hunden som förut, men den här gången ställer du dig för öppningen. Stå så att hunden inte kan gå förbi dig utan blir fast i gången. Hunden kommer nu känna att det inte är det roligaste den gjort utan vill ta sig där ifrån (förhoppningsvis). Eftersom hunden inte kan vända sig om och gå ut måste hunden backa. Vänta! Vänta ut hunden tills den backar och belöna hunden när hundens huvud är ute ur gången. Släng belöningen till hunden (belöna inte hos dig själv) eller ta ett steg mot hunden och belöna där hunden är.

    Om hunden inte backar är gången antagligen för bred och hunden känner knappt av den. Då kan det bli ganska bekvämt att stå där. Gången ska vara ett hjälpmedel för att komma igång med backandet så se till att gången är smal nog för att faktiskt hjälpa till. Backar inte hunden så gör gången smalare. Rör dig inte mot hunden utan stå själv stilla.

  4. När hunden backar utan problem, gör gången lite bredare.

  5. När hunden backar även här gör du den bredare igen. Här någonstans börjar du lägga på kommandot "backa".

    Om hunden slutar backa har du gjort gången för bred när hunden inte var redo. Backa något steg i träningen.

  6. Flytta gången längre och längre isär tills hunden backar fritt.

 

 

.: Dance like there is no tomorrow :.

 

Läs min blogg - www.hejtina.blogg.se

Anmäl
2010-01-07 19:51 #1 av: Valpar

Jätte bra den här månaden också Skrattande

Anmäl
2010-01-08 00:09 #2 av: MoaW

Backa håller jag på att träna med Viggo, så jag ska testa den här metoden Glad Jag upptäckte att han hade lätt för att börja backa bara man tog nåt steg mot honom, så då började jag träna det, men problemet är att såfort jag tar fram godis så bara sätter han sig Tungan ute vad man än gör så sätter han sig när han ser godiset. Så jag ska testa denna metod, går säkert bättre Flört

Anmäl
2010-01-08 12:20 #3 av: Tina-A

#2: Berätta hur det går för er sen :)

.: Dance like there is no tomorrow :.

 

Läs min blogg - www.hejtina.blogg.se

Anmäl
2010-01-10 16:29 #4 av: spikes

Vad duktiga ni är,just backa har jag lärt in enbart med att gå emot dem och samtidigt visat med handen att hunden ska gå bakåt,sen har det gått av sig själv,så säger jag backa fast min hund är bredvid mig så backar han,även om han kanske står ivägen och bästa sättet att komma bort är att backa,så backar han vid kommandot.

Anmäl
2010-01-10 16:31 #5 av: MoaW

#4 ja så har jag gjort med Dobby med Flört Men det har inte funkat lika bra med Viggo eftersom han tror att man ska sitta ner när man tränar Oskyldig

Anmäl
2010-01-10 18:19 #6 av: spikes

5,Skrattande

Anmäl
2010-01-12 10:52 #7 av: Crazzysazza

Båda mina kan redan backa

Anmäl
2010-01-20 12:43 #8 av: [Aremea]

Båda mina backar på cue, dock intränat mha. frishejping, inte trängning.

Arbetande border collies inom vallning och specialsök.

Sajtvärd på vallhundar.ifokus.se

Anmäl
2010-01-20 23:09 #9 av: Moa-16

Ska titta på videon & testa lite imorgon =)

Anmäl
2010-02-17 14:46 #10 av: destroyed

Det går inte så bra att göra det här..sindra sätter sig hela tiden framför mej och backar nästan aldrig..Några tips Tina-A??

Anmäl
2010-02-18 00:24 #11 av: Tina-A

#10: Gissningsvis så är gången för bred. Den ska vara så smal att den helst nuddar hennes sidor.

Om gången nu är så smal och hon ändå mer eller mindre lägger sig och sover - lägg en skål med någon väldigt åtråvärt i den ände där hon går in, den ändå hon ska backa till den. Passera det åtråvärda så hon vet att det är bakom henne, sen i slutet på gången säger du "varsågod!" eller  "ta den då!". Om hon verkligen vill ha det/den försöker hon komma dit, och eftersom gången är så smal att hon inte kan vända sig om så kommer hon antagligen försöka backa. Testa!

.: Dance like there is no tomorrow :.

 

Läs min blogg - www.hejtina.blogg.se

Anmäl
2010-02-18 11:25 #12 av: destroyed

Gången är inte för bred.. Den nuddar inte hennes sidor men gör jag den mindre så vägrar hon att gå. hon sätter sg ner och tittar på mej och håller kontakten:P Jag har tränat jättemycket på kontakt så att när vi tränar så har stenhård koll på mej.  Jag ska testa att lägga något bakom henne iaf:)

Anmäl
2010-02-18 11:26 #13 av: destroyed

föresten så har du missat februariju:P

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.