Annons:
Etikettövrigt
Läst 17623 ggr
AnneN
2010-02-21 12:46

Farligt halsband - skrivet av Anders Hallgren

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Det har kommit ett nytt halsband avsett för träning av hundar. Upphovsman är Cesar Millan, mannen i TV serien från USA som går i TV 4, på TV 4+ för närvarande. Det är ett stryphalsband som är konstruerat så att det stryper högt upp på halsen, alldeles bakom öronen. Meningen med den placeringen är att det ska göra ont. Därtill är det tunt, så att det ska kunna tränga in ordentligt.

cm-halsband.jpg

Känsliga nerver

Runt halsen finns ett antal nerver som går ut från kraniet. Ju högre upp de sitter, desto mer ytligt ligger de. Längre ner på halsen är de skyddade av muskler, men högre upp, speciellt uppe bakom öronen, är de oskyddade.
En av dessa nerver, trigeminus, ligger relativt ytligt och grenar sig till tre ställen i hundens ansikte. Enligt den kände engelske hundpsykologen Roger Mugford använder man tryck mot denna nerv i kinesisk tortyr, eftersom det medför så stark smärta vid tryck på den.

Muskler klämmer på nerver

Anita Lundin, Gnesta, är massageterapeut med specialisering på kraniosakral terapi och bioenergiterapi. Hon varnar för effekter på nerver när muskeltonusen blir för hög, det vill säga när muskler spänns på grund av påverkan av halsbandet i nacken, just där halsbandet kläms åt. Hon nämner speciellt kranialnerv 9, kranialnerv 10 (Glossopharyngeal), (Vagusnerven) samt kranialnerv 11 (Assesoriska nerven). Dessa tre nerver löper ut genom ett hål i skallbasen och löper sedan längs nackens sidor, framåt och nedåt.

Ska hundar alls ha halsband

Med tanke på informationen om vad påverkan av de här nerverna samt trigeminusnerven kan åstadkomma, bör man ifrågasätta om vi ska använda halsband på våra hundar överhuvudtaget, i synnerhet måste man ifrågasätta strypande halsband.
Om hundar drar i dessa stryphalsband eller blir utsatta för ryck, löper de risk för skador och smärtor via nerverna i nacke- och halsregion. De oskyddade delarna framtill på halsen kan också bli skadade. Likaså är nacken, just vid kotorna, relativt oskyddad, med risk för att det uppstår ett kraftigt tryck på dessa kotor vid hårda ryck.
Den undersökning som jag gjorde för ett tiotal år sedan (Hallgren, 1994/2005) visade på ett tydligt samband mellan påverkan av halsband och förändringar i halskotpelaren.

Blodet stasas

Förutom den direkta (direkt påverkan på nerver) och indirekta (muskler som trycker på nerver) som speciellt strypande halsband kan medföra, har jag under åren sett en annan vanlig företeelse. Hundar spänner musklerna runt halsen när halsbanden kommer på. Det här gäller framför allt om hundarna drar i kopplet eller om de ofta blir ryckta i kopplet.
När musklerna spänns släpper de inte igenom blodet lika lätt. Spända muskler hindrar ju blodflödet. När sådant sker hos människor uppstår vad man kallar spänningshuvudvärk. Enligt flera veterinärer jag talat med torde exakt samma sak kunna vara fallet med hundar. Dessutom har jag och andra gång på gång kunnat visa hur problembeteenden kan minska eller helt försvinna hos hundar genom massage på nacken. Det har då varit hundar som haft spända muskler där.

Ju tunnare halsband desto farligare

Ett tunt halsband tränger naturligtvis djupare in i köttet - det är avsikten. Det blir då "effektivare" i den meningen att det åstadkommer större smärta och hunden lyder följaktligen snabbare - av rädsla. Men risken för skador ökar också ju tunnare halsbandet är.

"Effektiv" placering

Man har sedan flera decennier sett att effekten av ryck i kopplet blir mycket starkare när man placerar halsbandet upp under öronen. Det är till exempel vanligt att hundar skriker till när man rycker i den placeringen - och det anses just vara för påverkan på den smärtkänsliga trigeminusnerven.
Det nya halsbandet som lanseras sitter konstant uppe under öronen och utgör hela tiden en potentiell risk för smärta, beroende på hur man handskas med kopplet.

Används vid problembeteenden

Dessvärre så används ryck i det här halsbandet (eller halsband som flyttas upp bakom öronen) främst för att straffa hundar som har problembeteenden. Och det är effektivt för stunden, eftersom det gör så ont. Men folk som provar märker att det bara är tillfälliga effekter, som alltid när man försöker bli av med problem genom att straffa.
Den effekten som du ser på TV sitter inte i länge, om man inte fortsätter att utsätta hunden varje gång den gör utfall eller vad den nu gör. Det innebär att man måste utsätta hunden för upprepad smärta i dagar, veckor, månader, kanske år…
Det kallas för "quick-fix" och medför en tillfällig effekt som alla okritiska blir så imponerade av att de inte uppfattar hundens smärta. Ler tränaren dessutom så får man intrycket av att det här inte alls är farligt, smärtsamt och skadligt.

Orsakerna måste utredas

Bakom varje problembeteende finns en mängd orsaker, inte bara, som många felaktigt tror, att hunden är trotsig eller struntar i hundägarens vilja. Det är som ett isberg. Det du ser, problembeteendet, är bara symtomen, toppen på isberget. Men under isen finns mängder med orsaker som påverkar hunden. Kan du kartlägga dessa och åtgärda dem, behöver du ofta inte ens träna och bråka med hunden. Problemen försvinner när orsakerna försvinner. Det är sånt en hundpsykolog arbetar med.

Djurskyddslagen

Jordbruksverket har nu förbjudit användande av tagghalsband med hänvisning till djurskyddslagen. Då Cesar Millans halsband medför ännu värre smärta och dessutom risk för skador, får vi hoppas att detta går samma öde till mötes.
Det är dessutom fullständigt onödigt att ta till sådana redskap. Vi har så många andra sätt att träna på som inte gör illa våra hundar. Ju fler redskap du måste ta till, desto sämre är du som tränare. De bästa hjälpmedlen är ödmjukhet och inlevelseförmåga.

Referenser

Hallgren, A. Ryggproblem hos Hund. Eget förlag, 1:a uppl.1994, 2:a uppl. 2005. Kan rekvireras kostnadsfritt via Gingers BokBox, tfn 0738 24 63 64 (så länge lagret räcker).
Lundin, A. Personlig kommunikation, 2007.

Artikeln är hämtad frånhttp://www.egetbevag.se/texter/dogblog.htm

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Annons:
spikes
2010-02-21 13:03
#1

Heder åt dig Anne N som fixade denna artikel!,läs den allihopa den är så viktigt!.

AnneN
2010-02-21 13:29
#2

Har flera gånger hamnat i diskussioner med folk om just denna typ av halsband, i den här artikeln kan ni läsa exakt varför jag är så emot att man använder det på sin hund.

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Freke
2010-02-21 14:15
#3

Underbart Anne..

Hoppas det är många som läser och sen förstår vad dom läser.

Hälsn. Freke

Medarbetare på Beroenden.ifokus & Brott.ifokus

Kakan81
2010-02-21 15:25
#4

Tack Anne!!! Jättebra att du tar upp detta. Tack Anders också. ;)

[nataschaj]
2010-02-21 17:47
#5

bra artikel, men hur e de då med utställningshundar? där har man de runt halsen under öronen… de e ju samma eftekt ju, hundarna drar osv osv…. konstigt att dem inte förbjuder de med…

AnneN
2010-02-21 18:18
#6

#5 Vet att en del raser håller man upp huvudet på genom att hålla utställningskopplet sträckt. Min personliga åsikt om det är att det är totalt idiotiskt för hunden kan väl för 17 hålla upp huvudet själv?!

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Annons:
zabelle
2010-02-21 18:35
#7

Man skulle skriva ut artikeln och ha med sig ut på promenader så man kan sticka den i ansiktet på dom som använder den typen av halsband.

Zabelle   

[nataschaj]
2010-02-21 20:31
#8

jo ja vet, men då borde man klaga på skk för de e ju deras regel elr att man har dem så??…

ja har aldrig sett dessa halsband så ingenaning

Karizma
2010-02-21 20:46
#9

Mycket Mycket bra skrivet AnneN!  Glad

AnneN
2010-02-21 20:48
#10

#9 Fast det är ju Anders Hallgren som skrivit det, så det är han som skrivit det mycket bra! Flört

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Karizma
2010-02-21 20:50
#11

ja men det är du som visar det för oss Flört

spikes
2010-02-21 21:01
#12

Vill man inte ha utställnings halsband så behöver man inte,det går att lära hunden stå som man vill ändå,det där är bara en poppis grej som hjälper föraren om hunden inte vill ha huvudet som den ska,själv har jag aldrig använt något sådantFlört

Madness
2010-02-21 21:12
#13

Jag håller helt med Anders, jag förstår inte vitsen med helstryp alls. Om hunden inte kan gå fint i koppel så är det väl mer en fokusträning som behövs annat än att "bli starkare" än hunden för att orka hålla emot?

Nä, jag säger bara, träna hunden så den kan gå bra utan att behöva skadas för att bli "lydig" !!

Annons:
Trollhassel
2010-02-23 10:37
#14

Hela grejen med dethär halsbandet känns helt idiotisk. Det kan väl kappast vara en nyhet att hundar är känsliga för tryck bakom öronen?!

I och för sig så tror jag att det är väldigt ovanligt, om inte osannolikt att hunden blir kroniskt skadad av halsbandet om det används enlikt konstens regler men visst. Det kommer alltid finnas de som använder redskap felaktigt.

Jag tycker att det är galet att Ceasars program visas för folk då han använder metoder som kräver att man är otroligt insatt i hundens språk (vilket inte 10% av våra hundägare är). Det kommer naturligtvis finnas mängder av folk som testar och provar metoderna av nyfikenhet för att de tror att de förstsår. Jag är väldigt skeptisk till hans metoder all over. Han är för militärisk för min smak.

Med Vänliga hälsningar

Myra Dessjack Medarbetare på Reptiler

Likeabug
2010-02-23 12:10
#15

Ang. Cesar Milan.

Har sett när de visar hans program, fast på dansk kanal. Där visar de ett oredigerat program, vilket man INTE gör i Sverige. Efter jag sett detta, har jag INGENTING positivt att säga om honom.

Hunden skall ALDRIG uppfostras med stryk!

Trollhassel
2010-02-23 14:03
#16

#15 Vad visades i det oredigerade programmet då?

Med Vänliga hälsningar

Myra Dessjack Medarbetare på Reptiler

spikes
2010-02-23 14:08
#17

15,Förmodligen mycket av det som vi sett tagits mellan tagningarna på you tube och det Freke härinne redan berättat,det är sjukt att vi ska betala en tv-licens för sånt här!.

Trollhassel
2010-02-23 14:25
#18

#17 Har nog totalt missat det faktiskt. Ska kolla upp youtube.

Med Vänliga hälsningar

Myra Dessjack Medarbetare på Reptiler

spikes
2010-02-23 15:26
#19

18 Har för mig att det fanns länkar härinne på det,har dock glömt varFlört

Trollhassel
2010-02-23 15:40
#20

#19 Hittar inget alls :( Letat och letat.

Med Vänliga hälsningar

Myra Dessjack Medarbetare på Reptiler

Annons:
Bumsibum
2010-02-23 17:28
#21

Jag hade ens inte köpt ett sånt halsband även om jag inte läst detta.

Men et är ju bra för dom som tänker köpa ett om de finns att köpa i sverige nu.

Likeabug
2010-02-23 17:35
#22

De visar hur han slår hundarna till att lyda. Han slår tills dom inte vågar göra annat än just lyda..

Trollhassel
2010-02-23 17:42
#23

#22 Det låter ju hemskt men jag tror inte pådet innan jag ser det. Hittar inga sådana bilder någnstans.

Med Vänliga hälsningar

Myra Dessjack Medarbetare på Reptiler

Freke
2010-02-23 17:44
#24

CM stryper ut en Hund som biter!

Kan ju vara ett bra sätt? eller inte!

[

Hur länge innan man går till ett proffs?

](http://www.youtube.com/watch?v=S3XrKkrAZpY&feature=related)

Kolla 17 sekunder in i filmen och läs antalet dagar CM har testat, innan han gick till en som vet hur man tar till vara aggressioner.

Hälsn. Freke

Medarbetare på Beroenden.ifokus & Brott.ifokus

Freke
2010-02-23 17:45
#25

Men det kanske är trick filmat?? eller vad tror du? #23

Hälsn. Freke

Medarbetare på Beroenden.ifokus & Brott.ifokus

Trollhassel
2010-02-23 17:57
#26

Freke, jag fönekrar inte alls att han är hård mot hundarna och att hans metoder är idiotiska men jag kan faktiskt ärligt inte hålla med om att han "stryper" den första hunden "tills den kollapsar". Snyggt klippt film. Det ser fruktansvärt ut.

Angående den andra filmen så ser jag inte alls hur eller vad han gör. Jag ser bara att hunden kommer av sig och blir foglig på ett oroande lätt vis. Hur gör han? Är det halsbandet?

Med Vänliga hälsningar

Myra Dessjack Medarbetare på Reptiler

Freke
2010-02-23 18:05
#27

Nope. Kallas distraktion, avledande av uppmärksamhet och floodning så att han inte orkar eller har lust att reagera på andra, men CM har hållit på med hunden i 80dagar innan den kom dit.

Och har man hållit på i 80dagar innan man inser att man inte klarar det vet jag inte riktigt om man är så duktig som man vill påstå.

Men tilol CMs fördel, han är ju karismatisk, snygg enligt vissa.

Men kanske inte alltid så kunnig, men man kan ju inte få allt, eller?

Även jag kan vara hård met vissa hundar, men för den skull behöver det inte gå så lågt som CM går.

Hälsn. Freke

Medarbetare på Beroenden.ifokus & Brott.ifokus

Annons:
Trollhassel
2010-02-23 18:20
#28

Ok, så han stryper alltså inte hunden, som filmklippet påstår?

Ja, 80 dagar är mycket. Då bör man ha börjat fundera på vad man gör för fel.

Haha varför CM påstås vara snygg kan jag inte begripa. Tycker bara att han är larvig.

Med Vänliga hälsningar

Myra Dessjack Medarbetare på Reptiler

[nataschaj]
2010-02-23 20:05
#29

Finns värre hundtränare i sverige än CM å andra kända med, ja vet dem som slänger runt hundarna i kopplet å verklingen rycker till så hundarna skriker av smärta..

men ja kan inte se hur CM stryper nån hund förutom att hålla hunden en bit ifrån sig för att sj inte bli hundbiten..

Men alla tycker olika, men ja håller inte direkt med, finns dem som e tusen gånger värre…

zabelle
2010-02-23 22:06
#30

#24 kan inte öppna andra länken… kanske lika bra, mådde illa av den första filmen.

Anders Hallgren´s metoder passar i alla fall mig bättre, att försöka hitta orsaken till problembeteendet, då behöver man inte bråka med hunden. Likadant skriver han att ju fler redskap du måste ta till, ju sämre är du som tränare.

Har efter tips från Spikes läst många av hans böcker och det har hjälpt mig massor. Har nu en glad och trygg hund jag kan lita på och som litar på mig.

Zabelle   

spikes
2010-02-24 10:36
#31

29,Jag kan ju inte se vad han vinner på att hålla i hunden så för att själv inte bli biten,han har ju alltså gjort fel eftersom han måste använda stryptekniken på hunden i mina ögon.

Sen vet jag också att det till och med förekommer klubbar som använder elchock i skymundan fortfarande,och oavsett hur hårt man än tar i hunden så är det fel sätt att närma sig en hund.

30,Vad skönt att höra BoelGlad

Trollhassel
2010-02-24 12:47
#32

#31 Jag kan inte se att han stryper hunden. Tror inte hunden "kvävs" mer av detdär än när hundar går och drar i kopplet för kung och fosterland. Tycker i alla fall att det är fånigt att ens påstå att hunden kollapsar av att han stryper den. Jag försvarar inte hans metoder och jag vet inte vad det är han håller på med i filmklippet, men stryper hunden gör han i alla fall inte.

Med Vänliga hälsningar

Myra Dessjack Medarbetare på Reptiler

spikes
2010-02-24 14:06
#33

32,Skulle jag ha sagt minska på luften då,är det bättre?,oavsett om hunden inte stryps så den dör så håller han ju på till hunden inte vågar eller har ork till att göra motstånd längre,och det är inget tillvägagångs sätt som jag försvarar i något avseende,inte ens ett strypkoppel är försvarbart för mig.

Hur många nackskador tror du inte uppkommer av sånt när hundar drar i ett koppel tex?.

Finns inget fånigt i detta alls!

Trollhassel
2010-02-24 16:38
#34

#33 Jag tror inte att hans avsikt är att "minska luften". Hunden ger upp efter ett tag. Jag tycker inte heller det ser roligt ut men jag tycker att man överdriver om man påstår att han stryper hunden.

Med Vänliga hälsningar

Myra Dessjack Medarbetare på Reptiler

Annons:
Zabbio
2010-02-24 21:05
#35

Någon som vet var man kan se CM filmer i full längd och oredigerade?

Håll huvudet högt men näsan i en vänlig vinkel.                                         

spikes
2010-02-25 06:40
#36

34,Men om man drar åt ett stryp runt halsen är inte avsikten då att minska luften eller ge hunden ett obehag av det?.

Freke
2010-02-25 10:12
#37

#35 Kan man inte…

Då det är en produktion.. Och dom skulle aldrig visa det oredigerat, men det finns vissa klipp som kommit ut mer eller mindre oredigerade, fast en del av de är upphovsrättsskyddade och inte går att komma i kontakt med i sverige..

Hälsn. Freke

Medarbetare på Beroenden.ifokus & Brott.ifokus

Zabbio
2010-02-25 11:49
#38

#37 Men någon nämnde att de visade mer oklippta versioner i danmark? Att vi kapar ner dem mer än orginalen?

Håll huvudet högt men näsan i en vänlig vinkel.                                         

Trollhassel
2010-02-25 11:53
#39

Håller med #38 Om de visas i danmark måst de gå att få tag i och jag har då inte sett till något.

Med Vänliga hälsningar

Myra Dessjack Medarbetare på Reptiler

spikes
2010-02-25 12:05
#40

38,Det kan jag tänka mig att dom gör,i Danmark är dom mera frispråkiga på det viset.

39,Kolla om du hittar nått från Danmark själv då,jag vet inte vad ditt problem med detta är?,det är ju bevisat åter och återigen att han ger hundarna obehag på olika sätt,eller rent av misshandlar dem.

Det måste ju funnits någon anledning till att Norge stoppade hans program eller hur?,dom har samma uppfostringmetoder där som här.

Zabbio
2010-02-25 12:07
#41

De borde ju vara ''oredigerade'' i amerika iaf, det är väl där orginalet skapas?

Försöker ladda ner 4 ''fria'' avsnitt som de inte vill visa på svensk IP adress..

Håll huvudet högt men näsan i en vänlig vinkel.                                         

Annons:
Trollhassel
2010-02-25 12:11
#42

#40 Problem? Rynkar på näsan Jag påstår inte att han behandlar hundarna på ett schysst vis, och det har jag aldrig tyckt. Ser bara inte att han misshandlar dem. Jag hör från flera håll och kanter att han stryper, sparkar, slår och elchockar hundarna…och att han gör dem illa mellan klippen. Jag är ledsen men jag kan inte tro på något jag inte fått bevis på. Jag köper inte allt med hull och hår och om det är på dethär viset så skulle jag gärna hitta klippen, visa dem för min sambo och få honom att fatta att CM INTE är en förebild.

Gråter Nu känner jag mig som en idiot, man jag kan inte svälja allt jag hör med hull och hår.

Med Vänliga hälsningar

Myra Dessjack Medarbetare på Reptiler

spikes
2010-02-25 12:11
#43

41,ja så måste det ju vara…spännande hoppas du får ner domGlad

spikes
2010-02-25 12:15
#44

42,Alla har vi rätt att tro på vad vi vill så också du,men ett tips då gå in på hundar och fråga,jag vet att dessa klipp lades ut där förut för länge sedan….sen litar jag nog också på Frekes utsago som har jobbat där tidigare.

Zabbio
2010-02-25 12:18
#45

#42 Vet hur du känner, har själv svårt att acceptera vad andra tycker som sanning bara för att de tycker det. Ser inte heller någon direkt misshandel i de klipp och avsnitt jag sett men har svårt att bli imponerad av det. Ungefär som i nanny-programmen.

Väldigt svårt tt bilda sig en säker uppfattning bara av klipp utan att se hela histiorien också.

Sen finns det ju alltid rykten om de som lyckas, så att CM gör så mycket hemskt utanför kameran tror jag när jag ser det. Är ju möjligt att han gör det, men lika möjligt att någon hittat på eller missuppfattat och startat ryktet.

Jag hade nog reagerat likadant som  första filmen, hållt hunden på avstånd och hållt upp koppllet… vad annars kan man göra när ,man blir attackerad? Kommentarer under filmen nämnde sparkar men det lade jag inte märke till några och vill inte se om..så dålig kvalitet på den.

Håll huvudet högt men näsan i en vänlig vinkel.                                         

Trollhassel
2010-02-25 12:24
#46

#45 Såg inga sparkar heller och jag blir förvirrad och känner mig totalt blind. Hur kan jag missa något som nästan alla andra ser?! Dålig kvalité på klippet, men man borde väl ändå se vad han gör? Jag skulle gjort samma sak också, men kanske från början valt ett annat halsband.

Med Vänliga hälsningar

Myra Dessjack Medarbetare på Reptiler

Zabbio
2010-02-25 14:07
#47

Hur långa är de svenska avsnitten?

De jag hittar är 45 minuter, men kan inte se dem pga att jag är i fel land..

länk

Håll huvudet högt men näsan i en vänlig vinkel.                                         

Trollhassel
2010-02-25 14:26
#48

Det finns avsnitt som är både 25 och 45 minuter långa tror jag.

Med Vänliga hälsningar

Myra Dessjack Medarbetare på Reptiler

Annons:
Zabbio
2010-02-25 14:33
#49

ok.. för hittade ett 45 minuters nu s. 4 ep. 27. Och där sparkade han faktiskt hunden..konstigt klippt så det är svårt att avgöra hur hårt. Men hunden morrade över ett ben, CM stod bredvid och när hunden morrade som minst slog han till den med ena benet. Såg hårt ut men som sagt svårt att avgöra. Honden släppte iaf benet och gick iväg CM följde efter, smög på en strypsnara vid öronen och fick hunden att sätta sig.

Hade för mig att de jag sett innan var halvtimmes program så jag blev lite förvånad över att detta var 45 minuter, men kanske bara är så det är upplagt. Annars hader det ju tytt på att något är nerklippt av någon orsak iaf. För mycket våld eller inte tillräcklig sändningstid.

btw att programmet blivit förbjudet/inte visas i några länder kan ju bero på att man inte vill att folk ska testa själv också, måste ju inte vara för att de är så våldsamma.

Håll huvudet högt men näsan i en vänlig vinkel.                                         

Trollhassel
2010-02-25 14:38
#50

Då ska jag be sambon leta upp det åt mig. Man vill ju se med egna ögon om det är sant det som man hört. Jag är väldigt skeptisk till användandet av elhalsband och det vet jag ju att han pysslar med. inns ett avsnitt..tror det är en australien cattledog som jagar bilar och traktorer. Den sätter han elhalsband på och det ser osnyggt ut. Annars har jag inte sett honom göra en hund fysiskt illa på det viset förut.

Med Vänliga hälsningar

Myra Dessjack Medarbetare på Reptiler

Zabbio
2010-02-25 15:00
#51

#50 Berätta gärna vilket avsnitt elhalsbandet finns i.

Han använde samma typ av spark senare i smma program. Inget fel så, det kan jag göra med (och gjorde långt innan jag såg honom) - mer en touch som kommer lite oväntat bakifrån om hunden blir för distraherad av något. Själv nuddar jag knappt Ceddie, eller så sparkar jag baras lite i gruset, och CM verkade inte ta i särskilt i det senare tillfället heller lite mer än jag kanske men så var det ju ocka en ''aggressivare'' hund.. Men det första där hunden morrade kändes mer som en spark än en snabb beröring för uppmärksamhet.

Egentligen gillar jag att han tar tag i det första ögonblicket innan det blir en jobbig situation, det är ju bara br. Men alla dessa halsband och grejjer gör mig skeptisk.

Håll huvudet högt men näsan i en vänlig vinkel.                                         

Trollhassel
2010-02-25 15:44
#52

#51 Ska försöka ta reda på vilket avsnitt det är.

Jag har också sett CM putta till hundar så de har tappat fokus…men jag skulle inte kalla det att sparka.

Med Vänliga hälsningar

Myra Dessjack Medarbetare på Reptiler

AnneN
2010-02-25 20:39
#53

CM´s olika metoder finns det redan många diskussionstrådar om, i denna handlar det om just detta halsbandet!

Så åter till ursprunget!

/Anne, sajtvärd

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

thildatessie
2010-03-03 14:31
#54

jag har alltid älskat CMs program men det har ju kommit fler och fler klagomål på hans metoder, sedan dess vill jag inte kolla på hans program mer, kollar hellre på "hundcoachen" eller hon ni vet den brittiska kvinnan…hm minns inte vad det heter.. och ja nu igen… ångrar att jag köpte hans bok ovh en av DVDerna… "/

zabelle
2010-03-03 15:15
#55

#54 Hon heter Victoria Stilwell Glad

Zabelle   

Annons:
thildatessie
2010-03-03 20:42
#56

jaha :)

Zakaraa
2010-03-04 16:40
#57

#5 Att ha utställningskoppel under öronen är precis som #6 sa att de ska hålla huvudena högt men det är inte ända skälet. Man har kopplet så högt för att man ska kunna se allt på hunden, för att inte göra en brytningen i pälsen.

En utställningshund drar inte om den är tränad på rätt sätt. En tränad uts.hund drar inte utan följer följsamt efter handlern. (Säger inte att alla uts. hundar sköter sig så bra, det finns ju undantag) Dock finns det ju dom som mer eller mindre Lyfter sina hundar med detta koppel och Då blir det samma effekt som kopplet i artikeln.

Ursäkta OT ville bara säga min mening om det :P

med vänliga hälsningar Zakaraa
(länk:) Zakaraa's Råttuppfödning

Maja2
2010-03-04 18:03
#58

#54, inte behöver du ångra att du köpt böcker och dvd av cm. Jag läser både hans, anders hallgren, Kerstin Malm, Mickie Gustavsson mfl. Läser även här på forum, andras åsikter, artiklar. Man lär sig Massor :)  Ju mer man lär sig, desto mer kan man sålla bort.

thildatessie
2010-03-04 19:36
#59

joo men när man vet vilka metoder han kör med så känns han inte lika bra längre….

Zabbio
2010-03-04 20:50
#60

Jag vet inte vad jag ska tycka om honom.. egentligen ser jag inget fel i hans metod; tajma rätt och man behöver bara små korrigeringar (sen att han ibland triggar fram beteendet är nog mewst för TV och för att husse och mate ska känna att ''går det fel så vet vi vad vi ska göra''.. typ.. Men i grunden har han ju egentligen en ganska vettig och sansad syn på det, jag hade nog önskat han hade förklarat mer, tex istället för att ge rutinen ''du ska alltid gå ut först genom dörren'', som egentligen inte spelar någon roll, borde den viktiga biten ''hunden ska vara lugn och fokuserad på dig när ni går ut - inte fokuserad på allt annat och rusa iväg'' betonas.. för även om jag nu går först så hjälper ju inte det om hunden är helt galen på insidan, och om hunden går ut först men är lugn, sätter sig på trappan och väntar på mig för att jag sagt att den ska det, så är det ju inte fel att hunden gick först..

Sen missar man nog mycket..programmen är ju helt insatta i diciplin, diciplin, underordnad, osv, man får inte se hur mycket man kan gulla och leka och bara ha skoj och slappa med hunden när man väl kommit dit hän att hunden lyssnar på en.

Sen gillar jag väl inte riktigt strypkedjan som kommer på som nr 1 varje gång. Kan förstå att det är nödvändigt att ha ett halsband högt upp tex om hunden bara fokuserar på marken och ignrerar husse när man ska gå fot, många hundar tar ju inte upp huvudet en cm om halsbandet är långt ner på halsen och de är vana vid att husse ryckt osv utan resultat. Men ser inte varför det måste vara strypkoppel.. någon typ av grimma eller liknande som inte hade strypeffekt eller lade tryck på känsliga delar borde vara minst lika effektivt på den punkten. Och de andra punkterna ser jag inte så stor vits med att ha kopplet högt upp.

Och visst, många gånger finns det säkert andra lösningar, men i grunden tycker jag inte att han har fel. Hunden ska veta attnär jag säger nåt så ska den lyssna utan att ifrågasätta eller ignorera, det tror jag att hunden själv är tryggast med så länge det inte går överstyr och  människan ska hunsa hunden hela tiden 'bara för att visa vem som är boss.Man måste ju kunna leka, skutta, tänka och busa också, utan att vara rädd för att bli nertryckt hela tiden.

Håll huvudet högt men näsan i en vänlig vinkel.                                         

Megapixxeln
2014-05-23 10:47
#61

Anledningen till att kopplet sitter långt upp är för att det ger mer kontroll för föraren. Jag älskar Cesar Millan!

vallhund
2014-05-24 10:13
#62

#61 ja kopplet sitter där för att ge största möjliga smärta.

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Cancer, Choklad, Kennel o Psykologi.

 

Annons:
redstaryena
2014-06-02 10:11
#63

Har ingen personlig erfarenhet av detta halsband men en "promenad-kompis" till mig började använda detta för ett tag sen, till sin hund som är en riktig ligist här i området, en hund på 54 kilo. Och vet att de kämpat väldigt länge med utfallen på promenaderna. Detta halsband (tillsammans med belöning ) har varit ett bra hjälpmedel för dom i alla fall. Och kan säga så mycket som att hon är väldigt rädd om sin hund och skulle aldrig använda det om hon märkte att hunden tog skada. Det jag märkt i alla fall, är att deras promenader är väldigt mycket mer givande och harmoniska. Men som sagt, hon använder det som ett hjälpmedel tillsammans med fortsatta övningar.

... A Nation And its Moral Progress Can Be Judged By The Way its Animals Are Treated.

Fialialej
2014-06-02 19:27
#64

#61 Du kanske ska läsa artikeln? Det ger effekt eftersom det orsakar enorm smärta. Dessutom är det enligt studier (och all logik) skadligt rent fysiskt.

#63 Jag får inte ihop det att man skulle var "rädd om sin hund" och samtidigt använda utrustning som fungerar genom att göra skada på hunden.

"På natten är alla katter svarta"

redstaryena
2014-06-02 20:07
#65

#64 Nu får du nog tänka efter lite.. om din hund på nåt sätt skulle fara illa eller verka negativt påverkad av något som t.e.x  ett redskap eller övningar,skulle du inte märka det då? Djur kan inte dölja sånt. De tänker inte "Bäst att se glad och välmående ut nu när vi ska ut med Jenny (jag alltså) och hennes hundar" Träffas inte varje dag men flera gånger varje vecka på våra promenader. Och kan säga med säkerhet att hon är minst lika rädd om sin hund som du och jag. Svarar naturligtvis inte för alla andra men det jag har sett med mina egna ögon och på det sätt hon använder det,fungerar bra för dom och det kan du inte säga så mycket om. Eller hur?

... A Nation And its Moral Progress Can Be Judged By The Way its Animals Are Treated.

Fialialej
2014-06-02 20:17
#66

#65 Om du själv "tänker efter lite" så tror jag att du vet lika väl som jag att allt inte syns på utsidan. De flesta djur är väldigt duktiga på att inte visa att de inte mår helt ok. Och du förstår säkert också om du "tänker efter lite" att hennes hund knappast är något superexemplar som råkar klara tryck på dessa superkänsliga nerver bättre än andra.

Huruvida det blir framsteg i träningen för deras del vet jag ingenting om mer än det du skrev, men om du "tänker efter" lite så förstår du säkert också att det troligen fungerar pga att hunden får ont. På grund av att det är så verktyget är utformat - för att orsaka smärta på djuret.

"På natten är alla katter svarta"

redstaryena
2014-06-02 23:18
#67

Stoppa dig själv nu lite, är du snäll. Du vet absolut inget om henne eller hunden. Det gör jag! Om hunden hade känt obehag eller betett sig annorlunda, hade hon på direkten snappat upp det! Jag fattar att du har svårt för att förstå detta, eftersom du så jätte gärna vill tro att det absolut inte kan vara bra (ens som hjälpmedel) för någon alls, oavsett vad! 

Och om DESSUTOM halsbandet är ett tortyr-redskap, då är hunden VERKLIGEN en hejare på det där med att låtsas att allt är som vanligt!! 

Det är inte så att hon nu fått helt ordning på promenaderna eller att inga utfall sker alls. Men det går absolut framåt.                                   Och hunden är sitt vanliga jag (en tokstolle) både inomhus, när halsbandet ska på och även sen när vi är ute. Brukar egentligen inte lägga energi eller ens notera den typ av person som du verkar vara. Men kände att eftersom det inte handlade om mig, utan om en väldigt ansvarsfull djurägare,gillade jag inte vad du försökte antyda.

... A Nation And its Moral Progress Can Be Judged By The Way its Animals Are Treated.

vallhund
2014-06-07 09:26
#68

#67 Ja Anders Hallgren yrar säkert i nattmössan, till skillnad mot dig o CM?

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Cancer, Choklad, Kennel o Psykologi.

 

redstaryena
2014-06-07 21:47
#69

#68 Jag vet att du ställde en fråga men det verkar som om du själv är av den åsikten. För jag har inte nämnt C.M eller Anders Hallgren nånstans. 

Ja det är "Cesars halsband" och ja, det är Anders som skrivit artikeln men du menar att jag helst skulle skrivit något dåligt om halsbandet?Eller? 

Jag tror nog allt att du hade blivit jätte nöjd om jag skrivit nåt i stil med 

"Det halsbandet är rena tortyren och hunden plågas nåt så fruktansvärt"  Vilket jag absolut hade gjort, om jag sett det. Men beklagar verkligen att jag fått se nåt annat än djurplågeri. Det kan säkert användas fel. Men på det sätt som min granne använder det, funkar det bra för henne och hunden. Nu har jag inte sett andra än henne använda det. Och en person är för få personer, för att jag ska kunna påstå att Anders är snurrig i kolan. 

Sen tror jag nog att du förstår att jag inte kan ljuga om vad jag sett bara för att du och andra ska bli nöjda!!

... A Nation And its Moral Progress Can Be Judged By The Way its Animals Are Treated.

Annons:
Upp till toppen
Annons: