Annons:
Etiketttrix-träning-tävling
Läst 17306 ggr
Tina-A
2010-03-08 22:35

Månadens trick mars - Gå och lägg dig

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Den här månaden ska vi lära våra hundar att gå och lägga sig på en filt eller lägga sig i en korg. Glöm inte att lägga upp en video i slutet av månaden när ni utför tricket!

Att lägga sig i korgen kan vara användbart när man vill "ha hunden ur vägen" för tillfället. Kanske när man sitter och äter, när man får gäster eller någon annan gång.
Det finns en artikel här på blandrashundar om hur man lär hunden att lägga sig i korgen när det ringer på dörren, läs den här.

Vill man shejpa in det här tricket går det förstås bra, och att jobba med targetplatta kan man också göra om man inte vill ladda med godis. I videon går jag en liten mellanväg och det är Olivers första träningspass. Vi har aldrig tränat "gå och lägg dig" förut så inlärningen är helt från början.

  1. Ladda korgen genom att slänga en godis bit i som hunden får ta. Använder du klicker så klicka när hunden sätter tassarna i korgen och låt hunden få godisbiten du slängt i korgen som belöning. Använder du inte klicker så säg "bra" när hunden kliver i.

  2. När du laddat korgen så gör handrörelsen du gjorde när du la i godisbiten, men lägg inget i korgen. När hunden kliver med tassarna i korgen så klicka och belöna hunden i korgen. Om hunden inte kliver i så vänta ut hunden eller ladda korgen lite till. När hunden är i korgen kan man få hunden ur korgen igen (så att man kan upprepa igen och få hunden att gå i korgen en gång till) genom att kasta en godisbit på golvet som hunden får ta.

  3. När hunden utan svårigheter kliver i korgen med framtassarna, vänta på att hunden kliver i med alla tassar. När hunden kliver i med alla tassar så belöna (eller klicka + belöna!) Kasta iväg en godisbit på golvet som hunden får springa efter för att få hunden ur korgen, så du kan upprepa.

  4. Nu när hunden kliver i med alla tassar när du pekar mot korgen, vänta ut att hunden lägger sig. Belöna när hunden lägger sig ner och belöna några gånger för att hunden ligger kvar i korgen. Kasta iväg en godisbit, eller leksak går förstås också bra, så att hunden att kliva i korgen på nytt.

  5. När hunden kliver i korgen och lägger sig ner på din handsignal så börjar du lägga på den verbara signalen. Jag använder "Gå och lägg dig". Sedan tränar du succesivt bort handsignalen samtidigt som hunden lär sig kommandot bättre och bättre.
    Och sedan tränar man förstås också detta på längre och längre avstånd, att hunden har korgen nära först och sedan måste gå längre och längre för att lägga sig i korgen när du säger signalen.

.: Dance like there is no tomorrow :.

[Lyssna på någon av mina låtar -
”Jag är en liten bajskorv” på Spotify]

Annons:
AnneN
2010-03-09 18:40
#1

Jätte bra! Detta kan Velvet med flera olika kommandon beroende på vart jag vill att hon ska lägga sig (tex, platsen (bädden), buren, soffan, sängen)

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Valpar
2010-03-09 19:03
#2

Kul att få se ända från start, så att det blir något nytt för Oliver också! Glad

Men hur får man hunden att stanna kvar i korgen sedan? Även fast jag går i väg?

Tina-A
2010-03-09 20:19
#3

#2: Om du har ett "stanna" eller "vänta" kommando så kan du börja med att säga det, gå bort en liten stund eller några steg bara (beroende på hur bra stanna eller vänta-kommando du har) och sen gå tillbaka och belöna för att hunden stannade.

Eller så helt från början. Belöna för att hunden ligger kvar medan du sitter brevid, belöna för att hunden ligger kvar medan du står upp, för att hunden ligger kvar medan du går runt lite, medan du försvinner snabbt, medan du försvinner lite längre och så bygger man vidare.

.: Dance like there is no tomorrow :.

[Lyssna på någon av mina låtar -
”Jag är en liten bajskorv” på Spotify]

fridaas
2010-03-09 20:34
#4

Detta kan Celine Glad så länge som illern inte kommer i närheten, för då är det läskigt..

Ska lära henne att lägga sig i korgen när det plingar på dörren Glad

Med Vänliga Hälsningar Frida

Kolla gärna in Finntrolls Hembränneri på facebook och instagram.

Valpar
2010-03-09 21:06
#5

#3 Ok. Tack! Glad

NaimaG
2010-03-14 17:01
#6

Skulle gärna vilja delta men min pojk gillar varken filtar eller bäddar och sover inte på möbler. Kommandor "gå och lägg dig" kan han redan men han lägger sig gärna på ett kallt avsvalkande golv.

Annons:
LinnSam
2010-03-19 11:05
#7

Trick(?)
Nåja, vardagslydnad kanske kan räknas som tricks. Glad

Bra video, lätt att förstå.
Kul att se från början som någon sa.

Här säger jag fällen, eller bädden..
Beror på vad som skall liggas på Glad

Karizma
2010-05-05 15:41
#8

Man om nu hunden redan kan gå o lägg dej som våran chanel redan kan, hennes bädd är hennes o den är för vila på. Så jag hoppar denna inlärning. Men himmla bra video du är kalas på göra bra video som man fattar.

AnneN
2010-05-12 13:23
#9

#8 Man kan ju göra övningen lite mer avancerad om man vill genom att lära hunden att lägga sig på olika platser, tex soffan, hallen, osv

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Upp till toppen
Annons: