Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

ALLMÄNT BETEENDE AKTIVITETER - Allmänt - Agility, Freestyle, Rallylydnad & Frisbee - Klicker, Träning & Trix - Lydnad & Bruks - Jakt, Spår & Sök - Weight pull & Drag - Utställning KURSER & INSTRUKTÖRER KLUBBINFO HUNDTRÄFFAR VETERINÄR, SJUKDOMAR & HÄLSA FÖRSÄKRINGAR HUNDMAT - Hundgodis & recept HUNDEN OCH LAGEN - Varning för oseriösa personer i hundvärlden VALPAR & AVEL HUNDFOTON & FILMKLIPP HUNDAR I MEDIA BOK- & FILMTIPS LÄNKTIPS PRESENTATION AV HUNDAR & MEDLEMMAR R.I.P HUNDAR VI MINNS GRATTIS! VECKANS FRÅGA ANNONSER - Info - Annonser - Köpes, Säljes, Bytes - Annonser - Tjänster erbjudes/sökes EFTERLYSNINGAR - Info - Efterlyses - Försvunna/Upphittade hundar - Efterlyses - Släktingar till din hund O.T. OFF-TOPIC - God morgon/middag/kväll - Dagens ros OM IFOKUS - Info från andra iFokussajter OM SAJTEN - Lekar på sajten
HUNDEN OCH LAGEN

Dags att koppla hunden!

2010-03-20 23:49 #0 av: AnneN

Alla hundägare uppmanas att hålla sina hundar kopplade. Från den 1 mars får inga hundar springa lösa i mark där det finns vilt. Detta är extra viktigt i år när snön fortfarande ligger djup och försvårar för bland annat rådjuren att hitta föda och klara sig. Rådjuren är efter denna långa och snörika vinter ett lätt byte för hundar och rovdjur.

Det är med hänsyn till det vilda som hundägare ska vara extra vaksamma så deras hundar inte springer lösa och kan jaga ifatt djur och detta gäller alla slags hundar, alltså inte bara jakthundar. Nu startar dessutom djurens föryngringsperiod och då är det viktigt att vi visar respekt och har våra hundar under kontroll.

I lagen om tillsyn över hundar och katter, § 16, står det att under tiden 1 mars - 20 augusti skall hundar hållas under sådan tillsyn att de hindras från att springa lösa i mark där det finns vilt. Under den övriga tiden av året skall hundar hindras från att driva eller förfölja vilt, när de inte används vid jakt. Överträdelser kan medföra böter.

Jägareförbundet uppmanar därför alla hundägare att respektera hundförbudstiden med hänsyn till viltet. Om du påträffar en lös hund ska du underrätta polisen. Är du jakträttshavare får du koppla hunden och underrätta ägaren, vars telefonnummer förhoppningsvis finns angivet på halsbandet. I annat fall underrättar du polisen.

Det finns vissa undantag från 16 § i Lagen om tillsyn över hundar och katter vad gäller jakt och jaktträning med specialiserade hundar från 16 § Jaktförordningen.Till exempel vid jakt efter räv, lodjur och för jaktträning med stående fågelhund. Jakt och jaktträning får endast ske om man har jakträttshavarens medgivande.

Särskilda regler om hundhållning finns i olika län, se länsstyrelsernas gemensamma hemsida www.lst.se vad som gäller där du bor eller befinner dig. Se även www.jagareforbundet.se

För mer information, kontakta:

Jessica Larsson, jaktvårdskonsulent i norra Sverige, 070-330 06 46

Lars Plahn, jaktvårdskonsulent i mellansverige, 070-330 06 21

Mattias Johansson, jaktvårdskonsulent i södra Sverige 070-330 06 78

Svenska Jägareförbundet är en folkrörelse med cirka 200 000 medlemmar. Förbundet bildades 1830 i syfte att rädda viltstammarna samt att främja en långsiktigt hållbar jakt. Svenska Jägareförbundet har även ett allmänt uppdrag av regeringen att leda den praktiska jakten och viltvården i Sverige.

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2010-03-21 00:33 #1 av: [nataschaj]

Jätte bra att du på minner oss AnneN!

Ha en underbar dag!

BLOGG schaferlivet.blogg.se Handlar om min schäfer, och allt runt om kring.

Medarbetare på Brukshundraser.ifokus!

Anmäl
2011-04-16 18:48 #2 av: AnneN

Dags att påminna folk om denna lag igen

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2011-04-16 19:21 #3 av: [Forest]

kanonbra att du påminner :)

Sophie-Medarbetare på pudel

Anmäl
2011-04-16 21:30 #4 av: Vosjes

Jag måste fråga en sak.
Jag har min tik lös på kvällar och nätter men vi bor inte i närheten av någon skog får jag ha henne lös ändå? Skäms

Med vänliga hälsningar, Sophia
Medarbetare på Matlust och Exotiska djur

Anmäl
2011-04-16 21:36 #5 av: AnneN

#4 denna lag gäller överallt där det kan finnas vilda djur.

Men om du har sådan kontroll på din hund att du till 100% vet att den inte jagar efter fåglar, rådjur, harar, mm och har sådan kontroll på hunden som om den vore kopplad så får man ha den lös.

Vad som gäller angående koppel på hund i övrigt varierar från kommun till kommun, så kolla med din kommun vad som gäller.

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2011-04-17 00:24 #6 av: Vosjes

Ja men då är det inga problem vi har ju henne i lång lina där det finns större risk för att stöta på vilda djur, bara i fall att Glad Det finns ju vilda djur överallt, även i lägenhets områden springer det ju en och annan hare ibland.

Med vänliga hälsningar, Sophia
Medarbetare på Matlust och Exotiska djur

Anmäl
2015-03-01 12:36 #7 av: AnneN

Så var det åter igen dags att påminna om att från och med idag (1/3) till 20/8 så ska hunden hållas under sådan kontroll att den inte kan jaga/skrämma vilda djur.

Detta innebär att du antingen måste ha sådan lydnad på din hund som om den vore kopplad, eller ha hunden kopplad på platser där det kan finnas vilda djur. Detta gäller alltså inte bara i skogen utan även på öppna fält, parker, mm.

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2015-03-01 14:45 #8 av: [brinker]

Bra att detta skrivits här, jag glömmer varje år när dessa perioderna är! Då blir det flexi i skogen en liten period nu =) (vill ju inte att min hund ska bli skjuten.) Hjärta

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.