Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

ALLMÄNT BETEENDE AKTIVITETER - Allmänt - Agility, Freestyle, Rallylydnad & Frisbee - Klicker, Träning & Trix - Lydnad & Bruks - Jakt, Spår & Sök - Weight pull & Drag - Utställning KURSER & INSTRUKTÖRER KLUBBINFO HUNDTRÄFFAR VETERINÄR, SJUKDOMAR & HÄLSA FÖRSÄKRINGAR HUNDMAT - Hundgodis & recept HUNDEN OCH LAGEN - Varning för oseriösa personer i hundvärlden VALPAR & AVEL HUNDFOTON & FILMKLIPP HUNDAR I MEDIA BOK- & FILMTIPS LÄNKTIPS PRESENTATION AV HUNDAR & MEDLEMMAR R.I.P HUNDAR VI MINNS GRATTIS! VECKANS FRÅGA ANNONSER - Info - Annonser - Köpes, Säljes, Bytes - Annonser - Tjänster erbjudes/sökes EFTERLYSNINGAR - Info - Efterlyses - Försvunna/Upphittade hundar - Efterlyses - Släktingar till din hund O.T. OFF-TOPIC - God morgon/middag/kväll - Dagens ros OM IFOKUS - Info från andra iFokussajter OM SAJTEN - Lekar på sajten
VETERINÄR, SJUKDOMAR & HÄLSA

Akutbehandling med homeopati för hund

2010-05-19 16:27 #0 av: ChallisQ

Här skriver jag om akutbehandling och vilka homeopatiska medel som det kan vara bra att du som hundägare har hemma, för när de behövs behövs de ofta snabbt. Vid till exempel fästingangrepp, huggormsbett, bitskador, chockupplevelser, mm.

De flesta akutmedel är såna du ger direkt när något inträffat, men det finns också såna som du kan ge en lång tid efter skadan/chocken inträffat eftersom rädslan "fastnat" i hundens kropp eller psyke och gjort den rädd för liknande situationer. Till exempel om hunden har blivit skrämd av smällare och efter det visat upp rädsla eller stressbeteende vid sådana situationer. Akutmedlen jobbar förstås snabbt. Ofta tar det bara några minuter innan man ser resultat, men jag har vid upprepade tillfällen sett dem göra jobbet på mindre än 30 sekunder!

Jag kommer här att skriva lite kort om vad de olika medlen ska användas mot, dosering är svårt att säga för det är lite olika från fall till fall. Homopatmedel kan användas både invärtes och utvärtes. Kontakta alltid en välutbildad djurhomeopat innan du ger något homeopatmedel!

Arnica

Det här är skademedlet Nr.1. Mycket effektivt vid skärsår, benbrott (OBS! Benbitarna måste ligga rätt så att inte benet växer ihop på fel sätt), stukning, vrickning, växtvärk, tandvärk, klämskador, blodutgjutningar, hundbett, sårskador. Använd EJ om det finns var i såret, då ska du istället ge Hepar för att undvika att bakteriehärden kapslas in. Kan också ges till hundar som blivit misshandlade. Till tik och valp efter en svår valpning.

Aconitum

Vid chock, skrämmande upplevelser med stark rädsla, efter hundslagsmål, om hunden har suttit i bilen vid en krock, etc. Detta medel ges till skotträdda hundar - antingen i förebyggande syfte när du vet att du har en skotträdd hund, eller om hunden har blivit skrämd av smällare så ger du Aconitum efteråt.

Vipera

Specifikt vid huggormsbett. Ges direkt när hunden blivit biten för att minimera skadan och hjälpa kroppen att ta hand om giftet. Sök veterinär omedelbart!

Hepar

Kallas för homeopatins antibiotika. Öppnar upp och dränerar ut var vid t ex bettskador eller abscesser.

Ignatia

Sorgmedel t ex om någon, djur eller människa, i familjen dör. Också bra att ge tik och valpar när de ska skiljas åt.

Podophyllum

Vid diarré på grund av överbelastning av tarmarna orsakat av foderfel. Ofta hörs ett gurglande ljud i tarmarna och sen kommer illaluktande avföring rinnande eller sprutande ut. Allmäntillståndet är inte särskilt påverkat.

Ipecacuana

Illamående och kräkningar. Hostar tills dom kräks.

Alfalfa

Tikar som går ner mycket i hullet under laktationsperioden. Medlet stimulerar närings- och fettupptaget.

Apis Mellifica

Vid getingstick och andra ödem (svullnad på grund av vätska i vävnaderna).

Valpisar.JPG

Bellis Perennis

Mer smärtstillande än Arnica på djupliggande organ. Ges efter sterilisering och andra bukoperationer.

Cantharis

Urinvägsinfektioner samt vid blåsbildning vid brännskador.

Euphrasia

Ögonmedel. Ögonkatarr, generell inflammation i ögats alla delar, sårbildning på hornhinnan. Används både invärtes och som ögondroppar.

Cocculus

Vid åksjuka, ges en stund innan hunden ska ut och åka.

Ledum

Fästingbett, speciellt om huden runt bettet är röd och irriterad. Vid stora fästingangrepp. Förhindrar Borrelios och Ehrlichios. Ges även vid angrepp av andra giftiga djur och vid risk för stelkramp - följs av Hypericum i det läget.

Hypericum

Stelkrampsmedel Nr.1. Vid alla typer av nervskador eller nervpåverkan t ex skadade eller avslitna nerver efter operation, hundslagsmål och dylikt. Diskbråk och ischias.

Laurocerasus

Nära-döden-medel. T ex till nyfödda valpar med kraftig svaghet, sänkt kroppstemperatur, avsaknad av reaktion. Hjärt- och/eller andningsproblem. Otillräcklig syresättning av blodet, på människor så kallat "Blue babies".

Caulophyllum

Vid värksvaghet. Gör att kraften till värkarbetet kommer tillbaka samt att bäckenligamenten mjukas upp. OBS! Du måste vara helt säker på att valpen ligger rätt annars kan både tik och valp skadas!

Antimonium Tartaricum

Till nyfödda valpar som svalt fostervatten eller svaga individer som inte klarar av att hosta upp slem från luftvägarna. Rosslande läte i luftvägarna, är för svag för att få upp fostervattnet/slemmet själv.

Nux vomica

Hjälper levern vid förgiftning t ex leverinflammation efter avmaskning (fungerar utmärkt på människor efter en festkväll Flört).

Även vid kraftig förätning av torrfoder.

Carbo Vegetabilis

"Likuppväckarmedel" Ges när en individ håller på att gå förlorad t ex efter en svår förlossning. "Kickstartar" kroppen så man får en andra chans att sätta in hjälp.

Phytolacca

Till mammaproblem som mastit/mjölkstockning etc. Hårdhet i juver/bröst, även knölar.

Urtica urens

För djur vars mjölkproduktion inte kommer igång. Viktigt! Lågpotens (styrkan på medlet) ger sining medan högre potens får igång mjölkproduktionen.

Sepia

När efterbörden inte vill komma ut. Också ett bra medel om hunden har fått ändrat beteende eller fertilitetsproblem efter hormonbehandling t ex p-spruta.

För att hitta en bra djurhomeopat titta in på www.whiteday.se

 

Anmäl
2010-05-19 16:34 #1 av: spikes

Tack så jättemycket för en bra artikel,denna ska jag läsa bara jag har varit ute med doggsen förstFlört.

Anmäl
2010-05-19 16:52 #2 av: AnneN

Tack för en toppen artikel och för att du delar med dig av dina kunskaper Glad

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2010-05-19 19:49 #3 av: Karizma

Kanon bra artikel som ska skrivas ut Flört tack !

Anmäl
2010-05-20 00:56 #4 av: [chouwa]

Fantastisk artikel!
Jag läser själv homeopati (min mormor arbetar som homeopat och heeler) och det är verkligen fantastiskt vad dessa medel kan göra.

Sandra
Man cannot discover new oceans unless he has the
courage to lose sight of the shore
Sajtvärd på Westernridning iFokus & Vinthundar iFokus

Anmäl
2010-05-20 08:16 #5 av: ChallisQ

Vad glad jag blir över att höra så många positiva kommentarer Glad

Det är roligt att fler och fler hittar homeopati och ser dess fördelar, nu väntar jag bara på att få samarbeta med veterinärer, vilket tyvärr är svårt med dagens lagar Rynkar på näsan

Vill ni veta mer om djurhomeopati så bara fråga Glad

Anmäl
2010-05-20 12:53 #6 av: [chouwa]

Det kanske kan vara en idé att skriva om vad detta är, innebär och kommer ifrån? Många tror ju bara att det är påhitt och häxkonster ;-)

Sandra
Man cannot discover new oceans unless he has the
courage to lose sight of the shore
Sajtvärd på Westernridning iFokus & Vinthundar iFokus

Anmäl
2010-05-20 12:56 #7 av: AnnL

En jätte fin artikel. Mycket intressant. Glad

Var får man tag i dessa homoepat medel om jag nu skulle vilja ha Vipera mot huggormsbett t.e.x.

Jag styr själv mitt liv med mina tankar o känslor.

 

Anmäl
2010-05-20 13:09 #8 av: [chouwa]

#7: Hos en homeopat ;-)

Sandra
Man cannot discover new oceans unless he has the
courage to lose sight of the shore
Sajtvärd på Westernridning iFokus & Vinthundar iFokus

Anmäl
2010-05-20 13:28 #9 av: Glamgirl

Vad e medlen för någonting?
Det e gjort på örter och sådana saker va?

Anmäl
2010-05-21 09:17 #10 av: ChallisQ

#6 & #9- jag har skrivit en artikel om det tidigare, den hittar ni här Glad

Anmäl
2010-05-21 09:22 #11 av: ChallisQ

#7 Du kan köpa det av mig Glad, eller annan djurhomeopat. Skicka ett PM till mig eller ett mail via min hemsida www.whiteday.se

Jag tar 150kr inklusive frakt för en burk som innehåller 80 piller (räcker länge) och som med lätthet får plats i fickan så du alltid kan ha med den Glad

Anmäl
2010-05-28 02:44 #12 av: fettmedkevlar

Jätte bra artikel, men jag hade gärna också sett att det stog om man kan köpa det på t.ex apoteket/hälsoaffärer/veterinärstat.. och ha det hemma.

Anmäl
2010-05-29 00:02 #13 av: MoaW

Min hund fick Aconitum, fast mot en gammal händelse, kan det funka så också?

Anmäl
2010-05-29 23:09 #14 av: ChallisQ

#12 Nej du kan inte köpa det någon annanstans än av en djurhomeopat eller ett homeopatapotek (finns inte så många). Eftersom man måste ha en del kunskap om hur man använder homeopatiska medel så är det bra om man tar kontakt med en djurhomeopat.

Om du vill bygga upp ett hemapotek så skicka mig ett PM Glad

Anmäl
2010-05-29 23:12 #15 av: ChallisQ

#13 Javisst! Vissa av dessa medel kan man använda för att lösa problem som ligger flera år tillbaka i tiden. Aconitum är ett väldigt bra exempel på det. Om hunden varit med om något skrämmande/chockande så kan man ge Aconitum så hjälper det till att lösa den rädslan från kroppen och hunden får en lugnare attityd i liknande situationer.

Anmäl
2010-05-31 00:47 #16 av: MoaW

#15 Kul o veta hur det fungerar Glad Tycker det där är väldigt spännande. Verkar dock inte ha funkat så jättebra mot min hunds största problem. Men när vi flyttade så fick jag något mot stress ( han har jättelätt för att stressa upp sig i nya situationer) och det gick jättebra Glad

Anmäl
2010-05-31 11:54 #17 av: ChallisQ

#16 Ibland behövs det en konstitutionell behandling och inte bara en akutbehandling, det beror lite på vad det är för problem och hur problemet uppstod.

Vad är din hunds största problem?

Anmäl
2010-05-31 11:55 #18 av: spikes

17,Har du nått bra botemedel för svamp mellan trampdynorna?.

Anmäl
2010-05-31 12:21 #19 av: ChallisQ

#18 Eftersom svamp uppstår på en individ som inte är i balans, tex på grund av stress, så måste det behandlas konstitutionellt. Alltså att jag tittar på helheten och behandlar utifrån det.

Det innebär att två individer med samma problem inte nödvändigtvis får samma homeopatiska medel.

Anmäl
2010-05-31 12:59 #20 av: spikes

19,Ehh va?? min hund är allt annat än stressad på något sätt,hans svamp har uppkommit för att han så kopiöst med hår mellan dynorna,så det blir svårt att hålla torrt och då blossar det upp på en tass igen.

Men jaja jag får köpa ringblomme salva igen så jag får bort det....tänkte bara om det fanns något annat bra man kan testa....

Anmäl
2010-05-31 19:50 #21 av: ChallisQ

#20 Enligt homeopatiskt synsett så kommer alla sjukdomar ifrån obalanser i kroppen. Om krobben vore i total balans så blir man helt enkelt inte sjuk, något som är mycket ovanligt idag eftersom vi lever som vi gör. Med stress menar jag inte bara ett stressat beteende. Stress kan även komma av maten man äter, föroreningar i vattnet vi dricker och luften vi andas. Det kan också vara så att det finns ett sår, utvärtes eller invärtes, som ligger och gör att hela kroppen blir obalanserad eller att kroppen slåss mot någon bakterie/virus som vi inte vet om men som påverkar hela individen.

Med tanke på hur vi håller våra hundar idag, avel och allt annat runt omkring så är det mycket svårt att få en hund som är helt balanserad.

Ringblomsalva är ju väldigt bra till hudproblem så har det fungerat tidigare så kör på det igen Glad

För att förebygga att det uppkommer så kan du även testa MSM.

Anmäl
2010-06-01 09:39 #22 av: spikes

21,Ordar inte mera om det eftersom vi har olika syn på varförFlört,men vad är MSM?

Anmäl
2010-06-01 10:47 #23 av: Karizma

15, Min hund vart med om just hundslagsmål där då hennes bästis var inblandad o råka mycket illa ut, detta ligger kvar det märker jag. Kan allså Aconitum underlätta lite? Låter himmla intressant, nu jobbar vi mycket med detta o osäkerhet hon har men fått mer pondus nu :)

Anmäl
2010-06-07 20:49 #24 av: MoaW

#17 ahaa okej. han har fått två olika behandlingar, plus det han fick mot stress när vi flyttade, har dock inte kvar vad det hette...
det största 8enda) problemet är att han är aggressiv. (Eller ja, har aggressiva beteenden).

Anmäl
2010-06-23 20:32 #25 av: ChallisQ

#22 MSM, Metylsulfonylmetan, är ett näringstillskott som är gjort av bland annat organiskt svavel. Svavel finns i alla celler och hjälper till med uppbyggnad av cellerna och utrensning av slaggprodukter ur cellerna och mycket annat.

Jag rekommenderar alltid MSM till hundar som har någon typ av hudproblem. Mina hundar får MSM varje dag för att hålla sig friska och sunda.

Anmäl
2010-06-23 20:41 #26 av: ChallisQ

#23 Skulle jag vara du skulle jag absolut prova Aconitum!

Min hund blev mycket svårt biten för ett par år sedan, och väldigt chockad, det gick inte att få kontakt med honom.

20 minuter efter första dosen Aconitum så klack det till i hans ögon och så var han tillbaka till sitt gamla jag Glad

Bettskadorna behandlade vi med en kombination av veterinärmedicin och homeopatmedel och han återställdes helt.

Skicka ett PM om du vill köpa Aconitum av mig.

 

Anmäl
2010-06-23 20:59 #27 av: ChallisQ

#24 Vet du vart dom aggressiva beteendena kommer ifrån? Tex misshandel, blivit påhoppad eller annat?

Anmäl
2010-06-23 21:05 #28 av: spikes

25,Och var köper man det?

Anmäl
2010-06-23 21:20 #29 av: MoaW

#27 Om du vill höra hela historien så håller jag på att skriva ihop det nu till några andra, fast det blir väldigt långt Flört Den korta versionen är väl att jag skulle gissa på en kombination av arv (dålig mentalitet), och upplevelser.

Anmäl
2010-06-24 10:33 #30 av: ChallisQ

#28 Det finns i välsorterade djuraffärer, och jag säljer det också Glad

Anmäl
2010-06-24 10:35 #31 av: spikes

30,TackFlört

Anmäl
2010-06-24 10:36 #32 av: ChallisQ

#29 Du får gärna maila mig hela historien på info@whiteday.se

Det är alltid intressant att lära sig mer om hundars psyke Glad

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.