Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

ALLMÄNT BETEENDE AKTIVITETER - Allmänt - Agility, Freestyle, Rallylydnad & Frisbee - Klicker, Träning & Trix - Lydnad & Bruks - Jakt, Spår & Sök - Weight pull & Drag - Utställning KURSER & INSTRUKTÖRER KLUBBINFO HUNDTRÄFFAR VETERINÄR, SJUKDOMAR & HÄLSA FÖRSÄKRINGAR HUNDMAT - Hundgodis & recept HUNDEN OCH LAGEN - Varning för oseriösa personer i hundvärlden VALPAR & AVEL HUNDFOTON & FILMKLIPP HUNDAR I MEDIA BOK- & FILMTIPS LÄNKTIPS PRESENTATION AV HUNDAR & MEDLEMMAR R.I.P HUNDAR VI MINNS GRATTIS! VECKANS FRÅGA ANNONSER - Info - Annonser - Köpes, Säljes, Bytes - Annonser - Tjänster erbjudes/sökes EFTERLYSNINGAR - Info - Efterlyses - Försvunna/Upphittade hundar - Efterlyses - Släktingar till din hund O.T. OFF-TOPIC - God morgon/middag/kväll - Dagens ros OM IFOKUS - Info från andra iFokussajter OM SAJTEN - Lekar på sajten
- Kurser & Instruktörer

Kort om: Problemhundar

2010-06-02 16:31 #0 av: SebastianT

En artikel om några vanliga hundproblem, med presentation av Sebastian Tigerschiöld och hans företag HundPlus.

 

HundPlusD05aR05aP01ZL_mdm.jpg

Text: Sebastian Tigerschiöld

Mitt jobb som problemhundskonsult är att hjälpa hundägare att lösa problem och skapa förståelse och förutsättningar för att dom ska lösas. Det är inte alltid en fråga om att träna just en specifik situation, utan jag jobbar från flera håll för att skapa en bas för långsiktiga resultat.

Som Hundinstruktör är mitt huvudsakliga jobb att förebygga problem och genom att träna på rätt sätt från början slipper vi förhoppningsvis att få en så kallad problemhund.

Mitt namn är Sebastian Tigerschiöld och jag är utbildad vid Hundens Hus i Stockholm till Instruktör samt Problemhundskonsult.
Jag jobbar övergripande med problembeteenden, privatträning samt nystartad kursverksamhet i vardagslydnad och spår.
Jag har sammanfattat lite om mig och mitt yrke samt lite vanliga problembeteenden som vi hundägare ibland tampas med.

 

Stimulans


Vi vill alla vara lyckliga och må bra. Att ha en meningsfull vardag där vi är behövda och får utlopp för vår inre natur är mycket viktigt för oss.
I detta avseense skiljer sig inte hundar och människor åt. Förståelse för detta kan göra skillnaden mellan ett trevligt hundägande eller ett mer frustrerande sådant.

En hund som inte har en meningsfull vardag kommer många gånger att hitta egna sätt att fylla sin tid, och därmed upplevas som olydig.
Många beteenden kan härledas direkt till brist på meningsfull aktivitet, eller i vissa fall för mycket av detta.
När din hund envist fortsätter dra i kopplet år ut och år in, eller jagar efter cyklister eller gör de mycket vanliga utfallen mot andra hundar, kan man misstänka att den hunden saknar en meningsfull aktivitet i vardagen.

 

Känslig valptid


När en hundägare kontaktar mig för en intervju börjar mitt arbete ofta vid de mycket tidiga upplevelserna i hundens liv. Den kritiska perioden upp till 12 veckor är då de är som mest mottagliga, både för bra och dåliga erfarenheter.
Har hunden i detta skede blivit utsatt för något obehagligt kommer detta sannolikt att följa med och skapa problembeteenden i vuxen ålder.

räddhund.jpg
Rädd hund Foto: Leena Söderberg

Ett tydligt exempel på detta är min idag 4 -åriga Norska Buhund, Loke. Han kom till mig vid 8 veckors ålder då jag jobbade som snickare med ett fullspäckat schema.
Som min första hund var allt helt nytt, och jag hade genom tips från vänner och bekanta, samt några ganska dammiga böcker kommit fram till ungefär hur en hund skulle tränas att vara ensam.

Det enda problemet var att jag inte följde råden.

 

Problembeteende


Jag trodde mig träna detta i lagom takt, men i själva verket var jag upprepade gånger tvungen att lämna honom ensam. För Loke var detta väldigt jobbigt. Han skällde och blev mycket orolig. Detta skulle leda till stora problem senare i hans liv.

När Loke hunnit bli lite äldre, och jag hade läst mig till att man borde kunna lämna honom ensam i någon timme, och han fortfarande skällde då jag gick blev jag närmast chockad.

Skulle jag inte kunna lämna honom ensam?

Loke, som vilken annan valp som helst, klarar inte att lämnas ensam några längre stunder, och eftersom jag redan vid 10 veckor misslyckats att skapa en trygg miljö och lät honom få dåliga erfarenheter så blev detta något vi har fått träna mycket med genom åren.

 

Går att träna om


Idag, nästan 4 år senare och med mycket träning klarar Loke att vara ensam.
Detta problem skulle lätt ha kunnat undvikas genom korrekt träning från början. Problemet var i mitt fall okunskap och brist på individanpassad träning.

När vi inte vet hur vi ska lösa ett problem är vi tvungna att bli kreativa och detta leder ofta till många olika metoder som kanske är precis tvärt emot vad vår hund behöver. Att man ständigt byter metod leder ofta till dålig inlärning och uteblivna resultat, därför skall man hitta orsaken till beteendet och sedan använda beprövade metoder för att lösa symtomen.

 

Aggression

0801103.jpg
Utfall Foto: NinniH


Ett annat beteende som kan leda till stor skada och förtvivlan är aggression.
Många gånger talas det om något som är fult och absolut förbjudet för en hund att visa. Jag känner mig tvungen att göra en paralell till vargen, där våra hundar har sitt ursprung.

I en vargflock råder oftast fred och harmoni. Ingen vill ställa till problem eller minska flockens förmåga att överleva.
Aggression fungerar som ett verktyg för att hantera de konflikter som kan uppstå kring resurser (t.ex. föda). Alltså slåss vargar ytterst sällan utan använder aggression som ett verktyg för att kommunicera.

Skulle vargar slåss inom flocken skulle detta leda till skador som i slutändan leder till mindre lyckad jakt och överlevnad.
Givetvis finns det undantag och visst händer det att vargar slåss inom flocken, men detta är generellt förknippat med svåra omständigheter som svält.

 

Studier om vargen missvisande

 

När man studerat vargar i fångenskap och dragit slutsatser om deras språk och beteenden har man tagit bort möjligheten att öka avståndet (utvandra), vilket är hela meningen med aggression.
Jag tänker på dokusåpor som går på TV, där ett antal deltagare sätts ihop utan chans att välja vem eller vilka man vill "leva med". Hur mycket konflikt är det i en sån miljö?

När våra hundar visar aggression så använder dom ett viktigt språkverktyg från vargen som vi gör bäst i att förebygga istället för att bestraffa då obehag och frustration (förknippat med bestraffningar) tenderar att öka aggressionen.

vargar 047.jpg
Varg Foto: spikes

Oavsett om din hund har dåliga erfarenheter av t ex andra hundar, eller om det är svårt att lära den att vara ensam hemma så finns det oftast en lösning på problemet. Denna lösning ska enligt min mening så långt som möjligt nås med positiva och förstärkande metoder, utan tvång eller hårda bestraffningar.

När vi tränar vår hund tränar vi också oss själva att bli mer balanserade och medkännande, vilket jag ser som det mest utvecklande med att hålla hund!


Har du generella frågor, eller frågor på innehållet är du välkommen att ställa dem i den här tråden. Har du något speciellt ämne du vill se en artikel om?
Skriv förslag i detta inlägg!

Kontakt för problemhundsägare finns på hemsidan.

Tack för ordet!

Sebastian Tigerschiöld
Problemhundskonsult och Instruktör
Godkänd av IMMI (www.immi.nu)

www.HundPlus.se

Copyright HundPlus 2010

 

Anmäl
2010-06-08 18:13 #1 av: AnneN

Tack Sebastian för en mycket bra artikel Glad

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2010-06-08 22:33 #2 av: MoaW

jättebra artikel!
jag behöver verkligen hjälp med min "problemhund", har gått hos en problemhundskonsult men problemet är att hon är mammaledig nu, och det finns ingen mer i närheten av där jag bor. nån som vet om det finns nån som kan hjälpa till och ge råd, via mejl eller nåt?

Anmäl
2010-06-08 22:34 #3 av: spikes

Tack så mycket,jättebra artikelGlad

Anmäl
2010-06-08 22:48 #4 av: AnneN

#2 Om du går in på IMMI´s hemsida så kan du söka efter instruktörer i olika län, i Örebrolän så finns det iallafall 4 st där. Kanske kan någon av dem vara något för dig?

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2010-06-09 19:52 #5 av: MoaW

#4 finns bara två hundpsykologer, och den närmaste är flera mil bort... Obestämd det dumma är ju också att eftersom jag redan gjort en utredning har jag inte råd med en till Rynkar på näsan

Anmäl
2010-06-10 02:34 #6 av: pippa__

#5 kom ni inte fram till ngt då som du kan jobba me?

Anmäl
2010-06-10 13:39 #7 av: MoaW

#6 nej, inte mycket Obestämd Känns jättejobbigt eftersom jag inte har råd med en till utrednin, och nu kan jag inte få hjälp av henne heller... vet inte riktigt vad jag ska göra

Anmäl
2010-06-10 16:15 #8 av: pippa__

Känns inte som någon bra människa om h*n inte kan ge dej något alls på ett tillfälle.. :/ Var bor du?

Anmäl
2010-06-10 17:06 #9 av: MoaW

#8 jo fast jag gillar henne, tycker hon är bra, vi bara kom ingenstans... hon gav endel tips, men det mesta funka inge vidare och så uppstod mer problem. Jag bor utanför kumla

Anmäl
2010-06-11 15:13 #10 av: pippa__

#9 Nja kankse jag som är kräsen. Med mn tränare så kom jag hur långt som helst på bara en gång. Förväntar mej framsteg eller resultat.

Anmäl
2010-06-11 17:02 #11 av: MoaW

#10 ja precis, det är ju det man vill ha Flört jag hade väntat mig att få råd om vad vi ska träna på, men nu fick vi lite tips om hur vi ska hantera vissa situationer men vissa tips har inte funkat, och det har hela tiden uppstått nya situationer. Svårt att förklara men vi hade behövt mer långsiktig hjälp, vilket vi nu inte kunde få. Det är ju lite tråkigt..

Anmäl
2010-06-11 19:37 #12 av: pippa__

Jo precis. Finns där ingen annan i närheten som du kan ta hjälp av? Nån vän att bolla ideér me?

Anmäl
2010-06-11 20:09 #13 av: MoaW

#12 nej Obestämd

Anmäl
2010-06-11 20:19 #14 av: spikes

13,Du får prata med mig på msn;-)

Anmäl
2010-06-11 20:43 #15 av: MoaW

#14 Tack Lena, vad snäll du är Glad

Anmäl
2010-06-11 20:45 #16 av: spikes

15,Jag menar detFlört

Anmäl
2010-06-11 21:59 #17 av: Freke

#15 Skriv ett PM eller ett mail, så ska även jag svara på vad jag anser hur och vad du bör göra för att komma till bukt med dina problem.

Även jag har jobbat och jobbar med hund problem, är vana med/för dom riktigt jobbiga raserna. Bara att se på vad jag har nu? Vilken vettig människa skulle vilja ha en KAOS vovve, antingen är man bara puckad eller så vet man kanske vad man håller på med?

Och jobbar efter typ samma metoder som Lena och vi är väl överens om det mesta när det gäller hunderi.

Orsaken att jag vill ha det i mail, är att jag inte orkar sitta och leta i trådar när det är problem med hund, blir för många inlägg mellan det väsentliga som kan hjälpa dig/er..

//

Hälsn. Freke

Medarbetare på Beroenden.ifokus & Brott.ifokus

Anmäl
2010-06-11 23:24 #18 av: MoaW

#16, 17, tack så mycket, jag uppskattar verkligen att ni vill hjälpa mig Glad Han har ganska "djupa" problem, så jag antar att man måste börja från början, så om det är okej kan jag skriva ihop ett mejl med alltihopa?

Anmäl
2010-06-12 11:00 #19 av: spikes

18 Det blir bra detGlad,Freke uppskattar det säkert medFlört

Anmäl
2010-06-13 23:44 #20 av: MoaW

#19 okej, tack! Jag ska försöka skriva ihop så att jag får med allt, men jag tycker det är lite jobbigt att gå igenom, så det kan ta några dagar Glad

Anmäl
2010-06-14 00:32 #21 av: Freke

#20 ta den tiden du behöver..
Eller så dela upp problemen så går vi igenom vart efter och ser vad vi kan hjälpa till med

Hälsn. Freke

Medarbetare på Beroenden.ifokus & Brott.ifokus

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.