Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

ALLMÄNT BETEENDE AKTIVITETER - Allmänt - Agility, Freestyle, Rallylydnad & Frisbee - Klicker, Träning & Trix - Lydnad & Bruks - Jakt, Spår & Sök - Weight pull & Drag - Utställning KURSER & INSTRUKTÖRER KLUBBINFO HUNDTRÄFFAR VETERINÄR, SJUKDOMAR & HÄLSA FÖRSÄKRINGAR HUNDMAT - Hundgodis & recept HUNDEN OCH LAGEN - Varning för oseriösa personer i hundvärlden VALPAR & AVEL HUNDFOTON & FILMKLIPP HUNDAR I MEDIA BOK- & FILMTIPS LÄNKTIPS PRESENTATION AV HUNDAR & MEDLEMMAR R.I.P HUNDAR VI MINNS GRATTIS! VECKANS FRÅGA ANNONSER - Info - Annonser - Köpes, Säljes, Bytes - Annonser - Tjänster erbjudes/sökes EFTERLYSNINGAR - Info - Efterlyses - Försvunna/Upphittade hundar - Efterlyses - Släktingar till din hund O.T. OFF-TOPIC - God morgon/middag/kväll - Dagens ros OM IFOKUS - Info från andra iFokussajter OM SAJTEN - Lekar på sajten
ÖVRIGT

Låt er inte luras av antidrag-redskapen!

2010-06-24 18:32 #0 av: AnneN

I denna artikel får du ta del av min personliga åsikt om att använda antidrag-redskap som tex grimmor och gå fint selar, mm. Och vilka skador de olika redskapen kan ge din hund.

Det kommer hela tiden nya redskap som ska hjälpa mot att hunden drar i kopplet. Snälla låt er inte luras av dessa!

Varför bör man inte använda antidrag-redskap?

Det finns antidrag-selar, halsband, grimmor och jag vet inte allt. Men tänk efter noga, dessa kan göra mer skada än nytta!

Antidragselarna ger ofta smärta i hundens armhålor och kan även ge skavsår där.

antidragsele.jpg

Antidrag grimmorna finns i lite olika varianter, en del gör så att hundens huvud vrids mot föraren - då kan det om hunden drar ofta, hårt eller länge ge upphov till nackskador, spända nackmuskler, osv som gör oerhört ont för hunden. För att inte tala om ifall hunden eller föraren av någon anledning gör ett tvärrt ryck som kan leda till whiplashskador för hunden!

Andra grimmor drar igen över nosryggen/underkäken på hunden - även detta är mycket smärtsamt (testa själv att ha något som trycker över näsbenet), och är det varmt ute eller hunden av annan anledning flåsar och tungan hänger så kan den vid drag/ryck bita sig rejält i tungan.

Finns även grimmor som istället för att dra huvudet åt sidan ger ett tryck bakom hundens huvud - dessa grimmor kan även dem orsaka spända, ömmande nackmuskler som kan ge upphov till huvudvärk för hunden.

Sedan finns det även en del halsband som "ska hjälpa", tex Cesar Milans halsband. Detta halsband och vilka skador de orsakar hunden finns att läsa om här.

cm-halsband.jpg

Även de allt för vanliga stryphalsbanden (finns i metall och olika slags tyger) kan ge hunden skador, inte "bara" i nacken utan även på strupen! Läs mer om detta i gratis nättidningen Hundens värld, nummer 4, 2010, sidan 64-65. Laddas ner här.

Många hundar kan till och med dra ännu värre om dessa produkter används då de drar för att komma undan obehaget som redskapet orsakar!

Hundar som har ont kan inte allt för sällan även börja visa andra oönskade beteenden som tex ilska mot andra hundar och även mot människor. Har din hund redan börjat med detta? Då råder jag dig att kontakta veterinär eller hundmassör som kan hjälpa hunden att bli kvitt smärtan, omgående!

Vad kan jag göra istället om min hund drar i kopplet?

Det du kan göra för att lära din hund gå fint i koppel utan att riskera din hunds hälsa är att träna mycket kontaktövningar. Kontakten mellan förare och hund är A och O i hela relationen mellan hund och förare, inte bara i träningssyfte.

Sedan finns det säkert lika många sätt att lära hunden gå fint, som det finns hundar och hundägare. Jag kan bara ge exempel på hur jag tränat mina hundar att gå fint i koppel.

Stanna metoden:

Denna metod kallar jag för stannametoden eftersom jag stannar så fort hunden går för långt ut i kopplet.

Placera hunden vid din vänstra sida, låt kopplet hänga slakt mellan dig och hunden men dock inte så långt att hunden trasslar in sig i det.

Så snart hunden kommer för långt ut i kopplet, just precis innan kopplet blir helt spännt så stannar du och väntar, utan att säga något, tills hunden kommer tillbaka till dig då berömmer/belönar du och börjar gå igen.

Upprepa övningen varje gång hunden går för långt ut i kopplet. Inga undantag för att man har ont om tid, inte orkar envisas just då eller någon annan ursäkt! Var konsekvent så lär sig hunden ganska snabbt vad som lönar sig = drar jag så kommer vi inte framåt alls, men går jag lugnt bredvid husse/matte så kommer vi framåt + att jag får beröm.

Om du klickertränar din hund så går det givetvis utmärkt att klicka in detta!

OBS! Denna metod har jag använt för att få mina hundar att gå fint men ändå lite mer fritt på våra promenader, har använt en lite annan metod för att träna fotgående som lydnadsmoment.

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2010-06-24 23:26 #1 av: spikes

Kanon bra artikel Anne,det enda jag vill tillägga att oavsett hur man än beter sig med dessa sk hjälpmedel,så tillfogar det hunden på ett eller annat sätt och mer eller mindre,det är absolut inte min typ av uppfostran på en hund.

Anmäl
2010-06-24 23:45 #2 av: AnneN

#1 Tack Glad Nej det är (som de flesta nog förstått) inte heller mitt sätt att fostra/träna hundarna. De redskap och metoder jag använder tillfogar inte hunden obehag/smärta.

Mina redskap i träning är:

Koppel + vanlg spår/reflexsele som det inte rycks i en massa

Klicker

Godis

Leksaker

Lek/bus

Glad röst

Annat som hunden ser som belöning värd att jobba för

TÅLAMOD!!!

Och eventuella andra saker som behövs för just det moment jag tränar för stunden.

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2010-06-25 03:02 #3 av: AnneN

Ni som läser, ni törs kommentera det jag skrivit Flört

Alla argumentationer både för och emot antidrag-redskapen är välkomna, det var därför jag skrev denna artikel!

Vill ju se en debatt! Skrattande

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2010-06-25 12:48 #4 av: pippa__

Tyvärr får du ingen debatt me mej! jag håller me dej! =)

Anmäl
2010-06-25 15:34 #5 av: zickan

Tillägga ögon kontakt om man kommit en bit på vägen :-)
Jag tappar alltid bort mina klickers. Kör istället med finger knäppning. Dock inte lika bra men det fungerar i det stora hela. Min hund har lite dålig fokusering och finger knäpp brukar räcka för att han ska lyssna till. Använder oftas alltid med kommandon i någon form.
Förutom stanna metoden så brukar jag knäppa  till med fingrarna och/ibland klappa på sidan. Samt oftast ren ögon kontakt för att med mindre rörelse och/eller ord vissa vad jag vill.

Jag försöker att undvika och alltid använda rösten när jag vill något. Det för att han ska ta ögon kontakt, hur lång tid det än tar. Men även för att det händer att jag använder fel tonläge. Jag är lika stor dagdrömmare som min egen hund :-P

 

Jag kör på halti/nosgrimman de gånger jag har mycket packning och ska besöka större terminaler eller vistas i stor folk mängd. Kan jag sätta på grimman under den korta vistelsen.
Men jag har aldrig kopplet på grimman. Kör vanligt halsband.
Testade nosgrimman några få gånger, vilket min hund direkt snappade upp vad som gällde och inte helt glad. Sedan dess behöver jag aldrig göra nått mer än att ha den påsatt för att han oftats ska sköta sig exemplariskt.
Men även en väldigt ful användning och baktanke från matte och som fungerar.

Nosgrimma som inte används men bara sitter på. Kopplar många människor till dåliga ting som att hunden är aggresvi etc.
Vilket jag har utnyttjat på speciellt stockholm centrals ingenom springning.
Min hund charmar allt och alla ska fram för att klappa. En sak är att fråga innan. Men barn, vuxna, alkisar som bara går fram och klappar som de vill, TOM ger hundgodis utan att ens fråga!
Och andra hundägare som inte frågar och bara släpper fram sin egen hund för att hälsa.
Sådana jobbiga ting på stressiga trånga platser,  blir man av med att missbruka och ha nosgrimman på där man bara har den för syns under kort stund.

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2010-06-27 20:14 #6 av: Elcyion

Nu har jag inte orkat läsa alla inläggen. Men jag håller med dig till viss del, men vill ändå säga emot :P

Jag tycker att man kan se tex haltin som ett HJÄLPMEDEL, men ingen lösning på ett problem. Så länge du ser det som ett hjälpmedel, och använder det som ett sådant, ser jag inget fel i att använda det.

Ta tex Kiara som jag har hemma nu. I början hade jag svårt att orka hålla emot när hon gjorde sina utfall. All fokus gick till att hålla i kopplet, och i det läget finns det ingen möjlighet att hålla på med godis och liknande som skulle behövas. Jag var nere och provade olika haltis på henne, men tyvärr ligger hon mellan två storlekar. Annars skulle jag ha köpt en, för att kunna öva bl.a hundmöten på ett säkrare och mer konstruktivt sätt. Jag anser att hjälpmedel är sådant som ska tränas bort efter hand.

Även tränare som jag tycker om och respekterar rekomenderar halti (och ev. munkorg på svårare fall) vid hundmötesträning. Ett exempel är Emma Parsons "klickerträning och lugnande signaler - så här tränar du bort aggressionsproblem hos hundar". Där ska haltin användas som ett hjälpmedel för att du ska kunna hålla hunden med en hand, och belöna med den andra, samt att hunden du tränar inte ska kunna orsaka hunden ni tränar tillsammans med någon skada.

Men det ända av de "träningsredskap" som du har tagit upp ovan som jag skulle kunna tänka mig att använda är haltin (på de grunder jag har skrivit ovan). Resten använder jag inte.

Anmäl
2010-06-27 20:30 #7 av: AnneN

#6 Munkorg kan jag förstå att man använder för att förhindra att det händer någon allvarlig olycka, men jag tycker att ska man träna hundmöten med en hund så ska man ju aldrig gå närmare den andra hunden än vad den hund man tränar känner sig säker med och därmed så behöver man inte dessa redskap för att träna eftersom utfallet inte kommer om man tränar hunden på rätt sätt.

Jag har fått träna hundmöten en hel del med Mischa som flyttade hem till oss för några månader sedan. I början så gjorde han utfall redan om han såg en hund 50 meter ifrån oss, så då såg jag till att öka avståndet till det att han kände sig trygg och kunde belöna det.

Sedan då han inte brydde sig om hundar som var 75 meter ifrån så började vi gå lite närmare och då det gick bra så gick vi ännu närmare och nu kan vi utan större problem möta andra hundar på nära håll (varsin sida av vägen) utan att han gör utfall, om inte den andra hunden gör utfall först.

Så jag anser att man absolut inte behöver sådana redskap i träningen om man vet hur man ska träna sin hund på rätt sätt.

Dessutom så är det inte endast vid långvarig användning av tex halti som skador kan uppstå utan med lite otur så kan det räcka med att hunden rycker till en gång för att den ska få nackskador som tex whiplash. Anser att det inte är värt att riskera hundens hälsa bara för att man valt att skaffa en hund som man inte klarar att träna på ett bra sätt!

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2010-06-27 21:08 #8 av: Elcyion

#7 Whiplashskador kan du även få i vanliga halsband :) En vanlig stryplänk är ett annat exempel. En rätt använd halti ska inte ge några direkta ryck i nacken heller. Då har man helt enkelt för långt koppel.

Det är även en ganska stor skillnad på vilken storlek på hunden man tränar är. En liten hund är det inga problem att hålla i. En större hund kan vara ett problem.

Här har var och varannan hund lös i trädgården. För att komma till skogen, behöver jag gå förbi dem. Även om jag går på andra sidan gatan, var det alldeles för nära för Kiara i början.

Sen skriver du att behöver man en halti för att hålla emot, har man köpt för stor hund. Bara rent krasst, då menar du att alla gd´s med utåtagerande problem i kopplet ska avlivas? Jag skulle gärna se den som kan hålla en fullvuxen gd i någon form av utfall, och samtidigt klicka och belöna...

Skulle gärna läsa dina källor på haltin skadlighet vid ett korrekt användande.

Anmäl
2010-06-27 21:19 #9 av: AnneN

#8 Har hållt i kraftigare hundar än GD som gjort utfall utan större problem, det gäller bara att ha tekniken för att kunna hålla kvar dem. Och då de gör utfall ska varken klickas eller belönas för i så fall belönar man ju helt fel beteende, man ska klicka/belöna de gånger hunden inte gör utfall utan istället koncentrerar sig på föraren (eller vad man nu vill att den ska göra).

Min egen hund är en hane på ca 30-35 kg och alltså inte en liten hund, men ändå inte så stor.

Jag har inte heller sagt något om att hundar vars ägare inte klarar att hantera dem ska avlivas, absolut inte, däremot kan nog ägaren vara i behov att gå en kurs eller kanske omplacera hunden till någon som klarar av att hantera den och fundera om de kanske inte ska skaffa en enklare eller mindre ras nästa gång.

Alla kan lära sig att träna sina hundar utan en massa olika redskap, frågan är bara om man är villig att lära sig!

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2010-06-27 21:31 #10 av: Elcyion

#9 Vad har du för hundraser som är större/kraftigare än gd´s? Det är ändå världens största hundras (tillsammans med irländsk varghund).

När/hur du belönar beror på hund. Normalt sett belönar du fram tills hunden gör ett utfall. Men har du en hund som är extrem, kan du även belöna i den sekunden hunden tystnar för att ta ett andetag.

Jag ser fortfarande fram emot att läsa dina källor :)

Anmäl
2010-06-27 22:13 #11 av: AnneN

#10 Kanske inte större i allafall inte i manken, men st:bernard, newfoundland, mfl raser är väl i ungefär samma viktklass som en GD och inte att leka med då de gör utfall.

Det har inte varit mina egna hundar utan bekantas.

Mina källor? Källor om vad? Det jag skrivit här är egna åsikter och erfarenheter.

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2010-06-27 22:31 #12 av: Elcyion

Jag har lite svårt att tolka din text (artikel) på det viset, med tanke på hur den är skriven.

Med tanke på vad du skriver om vilka biverkningar som finns på haltin, förutsätter jag att du på något vis kan underbygga dem med fakta (och dina åsikter kan tyvärr inte klassas som fakta).

Det är inte bara tyngden på en gd som gör den svår att hålla i. Den är även så pass hög att du ofta kommer över gränsen för var muskelstyrka är som mest effektiv (med andra ord kan du inte utnyttja din styrka på samma sätt som med en hund av samma viktklass, men lägre).

Anmäl
2010-06-27 22:36 #13 av: Spejas

Den psykiska friden

Det är ett berättigat inlägg, jag tror definitivt att dessa redskap kan orsaka skador hos hunden men jag håller inte med om att man skall frångå att använda sig av dessa på grund utav det. Glöm inte alternativen, vad händer om jag inte har dessa redskap och vilken skada på hunden, andra hundar, barn och vuxna människor detta kan generera.

Att känna sig trygg på promenaden är grundstenen för att överhuvudtaget våga träna. När man går med en hund som är stark nog att dra en till andra sidan gatan, tvärs över bilvägen och grannens rabatt, är det sällan man vågar slappna av så pass mycket att man vill släppa ena handen från kopplet och stoppa ner i fickan för å hitta klicker, godis eller vad för annat alternativt redskap man skall ha för att få hundens uppmärksamhet och träna den.

Det viktigaste inom träning är inte kontakt, det viktigaste är (självklart helt enligt min egen åsikt) den egna psykiska friden. Jag vågar inte ställa mig och träna min hund på kontakt (annat än ensam i mitt eget kök helt utan störning, och visst kan man börja där man hur går man vidare om man aldrig vågar sig ut?) såvida jag inte har den psykiska friden, lugnet och vetskapen att jag har allt under kontroll. Allt jag gör istället när jag är ute med en hund som kan kontrollera mig är att jag spänner mig, skickar ut oroande signaler till hunden och dessutom till andra hundägare som ser att jag inte har saker och ting under kontroll.

Den självkänsla, säkerhet och det lugn det ger en människa när halti åker på och man känner att man äntligen återfår kontrollen kan i många fall även lugna hunden själv. När jag tränar hundägare har jag sätt en dramatisk förändring, inte hos hund, men hos människa i både hållning och utstrålning när de är ute med sin hund som har halti, för att dem äntligen kan känna sig trygga med att sin hund inte kan skada eller skrämma någon annan och först DÅ kan man våga sig till att släppa fokus från allt omkring, lägga den på sin hund och träna den.

Dock anser jag inte att ett redskap som halti skall användas som en permanent "lösning" på problemet, men i samband med träning! Om jag vet med mig i bakhuvudet att jag kan styra min hund med ett lillfinger om en störning skulle dyka upp i form utav en cykel eller ett hundmötet (eller vad än min hund gör utfall eller drar emot) så har jag den psykiska friden att släppa kopplet med ena handen och rota fram den dammiga godisbiten i botten av fickan för att äntligen börja träna och belöna hunden för vad den gör rätt.

Kram

Karro

http://spejas.wordpress.com

Anmäl
2010-06-27 22:39 #14 av: AnneN

#12 De skador som kan uppkomma som jag skrivit om är baserade på det jag fått höra från folk som använt sakerna, veterinärer, djursjukvårdare och instruktörer som jag diskuterat med.

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2010-06-27 22:48 #15 av: zickan

#10 Kraftigare än gd finns det rätt många av. Gd och ir vargh. har väl den högsta manken/längden.
Men världsrekordet för kraftigast är väl ännu en mastiff på 155kg?

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2010-06-27 23:01 #16 av: spikes

Har läst alla inlägg och blir rätt paff faktiskt,en pyrreneer väger ca samma som en GD,och sen måste jag bara få säga att har man kommit så långt så man måste använd munkorg eller halti eller något av det andra i TS första inlägg,så har man fallerat i sin kontakt med sin hund,den bygger man inte upp med verktyg utan den bygger man upp med ett bra samarbete med sin hund.

Sen har jag haft både omplacerings pyrre,och en väninna med 2 stora irl,varghundar,och hon behövde enbart koppel för syns skull,för dom vek inte en tum från hennes sida.

Anmäl
2010-06-28 02:52 #17 av: Zvanzarunt

Jag försöker använda mmig utav dessa redskap i minsta möjliga mån. Om jag gör det ska det vara i kortare stunder och kontrolerat så att hunden inte tar skada.

Att använda ett halsband som är minst 2 cm brett på en större hund är mitt tips. Tillsammans med det ska man träna.

En ny sak som jag tycker är bra är "nosband".  Bandet ger ett litet lätt tryck över nosryggen (ej smärtsamt eller obehagligt) som i sin tur ger hunden tryghet. alla hundar som jag använt det på har gett mycket godaresultat, till och med bättre än tex halti. Ingen hund som irriterar sig på det och försöker klia av sig det som dom vill göra med en halti.
Detta är inget redskap man kopplar hunden i. Jag använder det i korta pass för att lugna hunden så att jag kan träna momentet jag vill smärtfritt.

"Nosbandet" funkar även på skälliga och osäkra hundar. Har dock inte sett några svenska säljare av produkten utan jag tillverkar den själv.

Bandet tillåter hunden att hjässa och göra vad den vill men i 80% av fallen så upphör hundens tidigare beteende.

Anmäl
2010-06-28 03:58 #18 av: AnneN

#17 Intressant, har du någon bild där man ser hur nosbandet sitter på hunden?

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2010-06-28 15:48 #19 av: Elcyion

#16 Grattis. Men det är inte alla som har förmånen att ta en omplaceringshund som inte viker ifrån din sida där kopplet ändst används för syns skull.

Anmäl
2010-06-28 15:50 #20 av: Elcyion

#13 Precis det jag menar. Det är ett redskap för att möjlig göra träning. Inte en permanent lösning på ett problem.

Kontrollera omgivningen i all ära, men man kan inte ha kontroll på den jämnt. Bara att gå på trottoaren kan framkalla ett oväntat hundmöte om det kommer någon från en sidogata. För att bara ta ett exempel.

Anmäl
2010-06-28 23:07 #21 av: spikes

19,Men då skulle jag hålla mig på sådana ställen och träna hunden ordentligt innan jag gav mig ut alls,allt handlar om din och hundens kontakt det kan du aldrig komma ifrån,och den bygger man inte upp med verktyg........sen är det bra om du läser hela inlägget,det var min väninna som hade 2 irl,varghundar omplaceringar,som inte vek från hennes sida.

Själv har jag jobbat med alla mina stora och små hundar egna som andras som omplaceringar,utan verktyg......men jag utsatte dem inte för mer än dom klarade från början,och lät dem ta sitt år på sig att sakta lära in saker och få förtroende för mig,det tar i stort sett så lång tid innan dom aklimatiserat sig helt och fullt i ett nytt hem.

Anmäl
2010-06-29 00:05 #22 av: [Forest]

Mycket bra artikel :)

Sophie-Medarbetare på pudel

Anmäl
2010-06-29 02:15 #23 av: [Mariaaaaaa]

Mycket bra artikel och kan hålla med om det du skriver.

Kontakt mellan hund och ägare är viktigt. Har du rätt kontakt med din hund och en lydig hund som du tränat osv så ska man inte behöva alla dessa hjälp medel som kan göra mer skada än nytta om man inte vet hur man ska hantera dessa. Jag har ett helt vanligt halsband, håller min tik på 40 kg i lillfingret bara för att jag inte har henne lös när jag går är för att jag kan möta andra människor som kanske inte uppskattar att en stor hund går runt lös även om hon aldrig går fram till människor utan tillåtelse.

Sen är det väl mycket behagligare för en själv också om man har bra kontakt och pli på sin hund och inte behöver ha tusentals saker man provar emellan och håller på och rycker och drar i hunden? själv skulle jag få psykbryt. Då lägger jag hellre ner en stund varje dag på lite vardagslydnad och kan gå lugnt och sansat med min hund i vanligt koppel :)

Sen säger jag inte att man inte kan använda vissa hjälpmedel tills man kommit fram till just detta om det behövs, men då ska man verkligen ta reda på vilka effekter det kan ha på hunden om man använder dessa fel!

Anmäl
2010-06-29 11:45 #24 av: Tequila-Lexuz

Min omplaceringshund Lexuz är en rädd individ och när vi är ute på längre promenader så använder jag en anti-drag sele pga av hans styrka så att jag har lättare kontroll när/om han blir skrämd av något oväntat ljud.

Men jag använder den BARA när vi går längre och som ett hjälpmedel när vi miljötränar, dessutom har jag ett vanligt halsband på honom så att jag kan byta när han har lugnat ner sig.

Som hjälpmedel tycker jag att vissa produkter är bra om man vet hur man ska använda dem, målet är ju att man ska slippa dessa selar/haltis m.m och inte tro att man ska ha dem hela hundens liv för att man är lat Tungan ute

/Leena

www.leenasoderberg.blogspot.com

Anmäl
2010-06-29 15:06 #25 av: AnneN

#24 Men kan inte det få lite omvänd effekt?

Om han blir rädd och drar, då kan det ju göra ont för att antidrag-selen stramar åt och det kan göra att att han blir ännu mer skrämd... eller?

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2010-06-29 16:39 #26 av: Tequila-Lexuz

Faktiskt inte, han slappnar av mer än när han har bara halsband och han drar iväg med mig släpandes och stampandes efter och försöker få stopp på honom. Dessutom blir jag mindre frustrerad och det känner han av och blir lugnare eftersom jag blir lugnareGlad

Hade han blivit sämre så hade jag inte använt den utan hittat något annat sätt (börjat bodybuildat kanske? Tungan ute) som passat oss bättre.

Ljudträningen/miljöträningen går bara bättre och bättre så att så fort han känner sig tryggare med allt runtomkring och kan koncentrera sig mer på mig ute så tar jag bort den. Men vi är en bra bit på väg! Skrattande

/Leena

www.leenasoderberg.blogspot.com

Anmäl
2010-06-29 22:19 #27 av: Bijish

#25 väldigt månag hundar (min egen erfarenhet) reagerar mycket mer på rädsla när de har halsband än sele (vilken sort som typ).

Hundar reaherar inte som männikor när det drar runt halsen och de känner rädsla/panik, de drar mer för de vill kolla bort från obehaget som drar runt halsen/nacken.

Anmäl
2010-06-29 22:23 #28 av: AnneN

#27 Jo jag vet det, men jag menade inte att man skulle ha halsband istället för antidrag-sele utan kanske då hellre en helt vanlig spår-/promenadsele.

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2010-06-29 23:12 #29 av: MoaW

Bra artikel!

jag har en sån här.
Köpte den för att en problemhundsutredare vi träffade tipsade om den och sa att det kunde hjälpa Viggos stressande utomhus. hon sa att dragandet i kopplet ökar på hans stress så om man får bort det skulle han kunna bli lugnare. men sålänge han var sådär stressad så spelade det ingen roll hur mycket vi koppeltränade, det satt liksom bara i 5 minuter. Så vi fick prova den selen, och det blev en sån skillnad! Han provade dra typ två gånger sen gav han upp, och varje gång han skulle kasta sig efter nåt att stoppa i munnen (gräs, pinnar, bajs, fjädrar) så hejdade han sig och kollade på oss istället.
Hon sa att den skulle va som ett bättre alternativ än halti, för att hunden inte ska kunna få några skador av den. Hon berätta väldigt mycket och det lät väldigt bra. Så vi köpte en till malou också.
Är ganska nöjd med den till viggo, just dragandet var inte problemet, han är såpass liten att man kan hålla emot. men han är så mycket lugnare när han har selen.
men på malou har den tyvärr inte hjälp, då jag inte ens kan hålla henne i den Obestämd

Jag håller med om det här med hjälpmede, anti-drag osv. Tycker man ska hålla sig ifrån det så långt det går, men när hon berättade om den här selen lät det så bra.

Anmäl
2010-06-30 01:34 #30 av: pippa__

#29 får bara upp en sida, ingen bild

Anmäl
2010-06-30 14:11 #31 av: MoaW

#30 det är dom som gör selarna, klicka på vgwbälte så kommer bilder Glad

Anmäl
2010-06-30 14:26 #32 av: MoaW

#30 hittade en bättre länk http://www.swedishdogdesign.dinstudio.se/text1_2.html

Anmäl
2010-06-30 15:00 #33 av: Tina-A

Jättebra artikel!! :D

.: Dance like there is no tomorrow :.

 

Läs min blogg - www.hejtina.blogg.se

Anmäl
2010-08-21 14:00 #34 av: [oboybabe]

Ja, bra artikel tycker jag. När Keso kom hit fick vi med oss både lära gå sele och halti deom har ALDRIG använts under tiden han har varit här och kommer heller aldrig att bli användna. Visst är det jobb, jag har skapat många trådar om min hane, köper massa böcker och har ringt till instruktörer för att lösa mina problem och FÖRSTÅ min hund. Kan man lära sig att förstå sin hund och vinna kontakt kommer man oerhört långt men man måste jobba också. Det kommer inte på beställning.  Jag ser halti m.m som dåliga undanflykter ist för att försöka förstå din hund, skaffa annan proffisionell hjälp och jobba, jobba och jobba och inte ha lata dagar.

Anmäl
2010-08-22 03:19 #35 av: Kalli

#29: Har också hört gott om den selen och stressade/dragiga hundar. Dessutom verkar den (utifrån vad jag läst) vara den vettigaste eftersom den inte bygger på att skapa obehag hos hunden.

Anmäl
2010-08-23 14:52 #36 av: [Forest]

Får jag fråga vad är detta för något är det nån typ av antidrag daghalsband? Ser itne så snäll ut iaf. 

http://limex.nordicshops.com/product.html?product_id=2275&category_id=630 hitta jag denna^^

Sophie-Medarbetare på pudel

Anmäl
2010-08-23 17:46 #37 av: AnneN

#36 Det där är Cesar Milans halsband, det kan du läsa me om hur farligt det är i denna artikel.

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2010-08-23 18:03 #38 av: [Forest]

37, tack för svaret. Jag leta efter ett märke på sele o fick syn på denna.

Sophie-Medarbetare på pudel

Anmäl
2012-04-16 08:37 #39 av: exitingsvillemo

Detta VGWbälte som alla rosar, det ser ju ut som en vanlig Y-sele, eller har jag missat någon detalj?

Anmäl
2012-04-16 10:06 #40 av: Kalli

#39: Poängen är väl att kopplet knäpps framme på bröstet, men har man en sele som sitter bra och stadigt med ett fäste fram går det säkert att "göra" en VGW-sele av en sån sele också.

Anmäl
2012-04-16 15:55 #41 av: exitingsvillemo

knäpps det i fram? Jaha... Men hur kan det ge en mer ergonomisk sele än en Y-sele där kopplet knäpps vid ryggen?? Trycket på ett VGW bör ju hamna på en sida av bogen/skuldran, medans en Y-sele ger tryck mitt på bogen,vilket borde vara bättre för att förhindra snedbelastningar.

Båda selarna ger ju bra rörelsefrihet och luftvägarna hålls fria.

Anmäl
2012-04-16 16:15 #42 av: Kalli

#41: Selen används ju främst som ett hjälpmedel om man har en hund som drar, poängen är att förhindra att hunden får all kraft framåt. Det ska ex. vara lättare för hundföraren att hålla emot om man har en stark hund som drar iväg än med en vanlig sele eller underlätta vid utfall då hunden automatiskt vänds bort från objektet/vänds mot föraren.

Jag tror att de positiva aspekterana som rörelsefrihet och luftvägarna hålls fria som nämns handlar om att man jämför med andra hjälpmedel som finns mot dragande ex. halti, stryphalsband, gå-fint-sele och liknande? Samt att det såklart är skonsammare för hunden att inte dra än att hela tiden dra i kopplet, vilket är vad man vill uppnå.

Anmäl
2012-04-16 17:26 #43 av: Dosi

Suverän artikel! Testade själv innan med 1-åringen att vända när han vill dra iväg, envisa som vi är båda två så stod vi på samma ställe i 20 minuter och vände fram och tillbaka Tungan ute Måste nog vara mer flitig med berömmet när han går bra.

Anmäl
2012-04-17 12:26 #44 av: Hayley

har en hund som drar som ***** i kopplet, provade stanna metoden vilket resulterade i att en snabb kisserunda gick på 30 min, provade gå fram och tillbaka (varje gång han kom framför mig vände jag om och fortsatte åt andra hållet) vilket resulterade i att vi gick samma 2 meter och kom ingen stanns, det enda jag inte provat är dessa "antidrag hjälpmedel". Det som däremot fungerade var en sån otroligt enkel liten sak som att byta halsbandet mot en sele och att sätta fast kopplet framme vid bröstet istället för på ryggen, killen går fot, lyssnar bättre och drar inte alls! jag är glad och min gris är ännu gladare ;)

Anmäl
2012-04-17 14:42 #45 av: isafisa

Har haft en seöe med knäppning fram på min hund nu ett tag, mest för att han lätt blir ivrig och att jag inte alltid kan hålla emot så bra. Men självklart har vi tränat mycket kontakt samtidigt och nu har vi gått över till vanlig sele igen för att vi fått bättre kontakt ute :)

Anmäl
2014-05-23 00:19 #46 av: lacomte

vet att det är väldigt sent att skriva ett inlägg över detta men måste till lägga.
Har man en hund som drar mycket kan det bli en fara för hunden att använda " hjälp medel " jag körde ett tag halti ( eller vad det heter ). Med min hund det slutade med att han började dra tio gånger mera. Slutade med att han en vacker dag bröt båda frambenen + brystbenet  nu kan jag inte använda något på han som sitter över. Halsen eller mot benen utan att han står och skriker som en stuken gris över att han får ont ( vet inte om det är inbillning på han eller om det är smärta efter olyckan).

Har fått köpt mig ett super tjockt halsband som är mjukt och ha om midjan på min hund och på den vägen tränar vi nu.
Men det ska inte behöva gå så långt att man måste ha något över midjan på en hund.
Jag kommer aldrig kunna ha ett halsband på min ögon sten längre efter detta som har hänt och vill inte att andra ska behöva gå igenom detta som min hund har fått gått igenom.
Så tänk er mycket noga för innan ni sätter på eran hund " hjälp medel " det kan skada mer en va det är för nytta och det spelar ingen roll hur erfaren ni är i det läget och hur försiktiga ni är och hur lite en hund drar eller hur mycket en hund drar.
Vill hunden i från det så tro mig det kommer i från det med eller utan livet i behåll. 
Tänk att alla hundens alla viktiga organ sitter innanför revbenen och närmast är hjärtat och lungorna.


Anmäl
2014-05-25 18:56 #47 av: AnneN

#6 Ajdå, hoppas verkligen din hund återhämtar sig och blir smärtfri. Lycka till med träningen och stort tack för att du delar med dig av din upplevelse.

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2014-11-11 15:47 #48 av: AnneN

Puttar upp denna då det är ett ständigt aktuellt ämne.

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2014-11-12 10:33 #49 av: [Akilles1]

Jag tör argumentera för, Jag tycker det är okej att använda ett hjälpmedel som komplement i träningen under en period. För tillfället använder jag nosgrimma som komplement dels för att min hund kan bli stressad i olika situationer och för att hjälpa honom med det så är nyckeln till det att vara riktigt lugn själv.  Jag kan inte vara lugn själv om han blir stressad eftersom han då börjar dra som en dåre.  

Jag har kommit fram till att min hund drar i koppel pågrund av stress inte för att allt anat är intressant för är han inte stressad går han perfekt. Så jag måste jobba bort stressen och det går inte att göra om jag måste spänna varenda lem för att hålla emot i kopplet. Jag har även testat vgw bältet och det fungerar inte alls för oss min hund lyckades dra sönder det. Mitt mål är inte att han ska behöva ha nosgrimma mer en en kort period när jag jobbar med honom och mig själv för att uppnå en harmoni. Målet är att han ska gå i koppel och halsband sen men först måste jag jobba bort stressen som sagt. Jag har redan testat godis, klicker, leksaker och lek och bus och uppmuntrande röst och det fungerar inte för att jobba bort stressen. Det enda som fungerar är att vara helt lugn och harmonisk och självsäker och uppträda med värdighet i alla situationer för då speglar det av sig i min hund och det fungerar verkligen och jag börjar se en stor skillnad. Men som sagt för att hålla mig lugn själv så måste jag kunna slappna av i hela kroppen och det går ju inte om jag måste hålla emot allt vad jag kan i kopplet.

Sen behöver ju ingen säga att jag måste lägga mer tid på att arbeta och träna min hund för set gör jag jag har lagt ner min själ och jobbar jättemycket med min hund så ingenting är av lathet utan jag  tränar på det sättet att jag ser ett resultat. Om nu någon annan tycker jag gör helt fel eller har en massa bättre förslag på hur jag ska arbeta bort min hunds stress är jag öppen för förslag självklart men då får ni gärna komma och visa hur det funkar i praktiken också för det krävs en hel del styrka då han är extremt stark och snabb;)

Men däremot är jag emot att hjälpmedel används av ren lathet för att man inte orkar eller vill jobba med sin hund så det vill jag understryka!

Min åsikt och hoppas alla får en härlig tisdag:)

Anmäl
2014-11-12 19:29 #50 av: [Akilles1]

Ingen som vill fortsätta debatten?;) Håller med TS om att detta är ett viktigt ämne. och det värsta jag vet är att se folk som av ren lathet använder grimmor för att et är bekvämt. Men under en period av en viss anledning som ett komplement så sjä tycker jag det är helt OK.

Anmäl
2014-11-12 19:55 #51 av: AnneN

#50 Alla har rätt till sin åsikt och visst kan jag hålla med om att det kan finnas undantagstillfällen även för detta, men tyvärr ser jag allt för många som använder dessa saker istället för att träna hunden och även använder dem på fel sätt så hunden riskerar att få skador av det.

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2014-11-12 20:02 #52 av: [Akilles1]

Ja jo det tycker jag också är förkasstligt för hela grejen är väl att det ska användas som en komplement. Sen tror inte jag på att vgw bältet är så otroligt skonsamt det heller min hund tyckte iallafall inte det va speciellt behagligt. En annan hund jag känner fick riktigt illa skavsår av det så det är enligt min åsikt dyrt skräp som är precis lika mycket hjälpmedel som ett halti-sele...

Anmäl
2014-11-21 13:17 #53 av: Molliza

Superbra artikel! Håller med helt, smärta och obehag löser aldrig problemen!

Anmäl
2014-11-21 13:58 #54 av: [Akilles1]

Jag tror inte att folk i allmänhet väljer hjälpmedel för att ge hunden obehag eller smärta. Vissa kanske har skadat sig och har ont så enda möjligheten för att kunna ta en långprommis kanske är att använda en grimma av säkerhetsskäl för att inte skada kroppen ännu mer om hunden skulle få för sig att dra till, Andra blir nog fast i hjälpmedlen av bekväma skäl (vilket är fel!) Eller som i vårat fall våran unghund är inne i en period när han är väldigt lätt stressad vilket kommer ut i drag i kopplet och eftersom han är så grymt stark går det inte att hålla honom och för att kunna vara lugn själv och arbeta bort stressen är grimma som komplement nödvändigt. Stressen går inte att bota med leksaker godis eller passivitets övningar det är ens eget lugn som är avgörande. Det kan finnas ett flertal anledningar till att man kan behöva ett hjälpmedel under en period.

Tycker folk ska vara försiktiga med att döma andra människor för att dom använder hjälpmedel innan man vet bakomliggande orsak. det finns vi som koppeltränar oss gröna, går kurser och prövar allt men det fungerar inte med koppel sele eller koppel halsband under vissa omständigheter och vi behöver då ett komplement. Men vi kanske är värdelösa hundägare då som inte borde ha hund?

Anmäl
2014-11-21 15:18 #55 av: Molliza

Jag håller med om att de flesta männioskor inte vill skada sina hundar egentligen, absolut. och jag håller helt med om att man ska inte döma någon efter första blicken, det var absolut inte meningen att formulera det på ett sätt som kunde tas illa upp eller kännas dömande, om någon kände så!  

Det jag ville förtydliga att många tyvärr tror att använda dessa selar/nosgrimmor  (som de selar el. nosgrimmor som visades i artikeln) och som ger obehag/smärta kommer hjälpa dem i slutändan, på grund av att det gör ont, slutar dra för tillfället. medans det i längden, vad jag tror,  kommer bli värre, med en sämre relation till hunden.

Anmäl
2014-11-21 18:53 #56 av: [Akilles1]

Jag själv var verkligen en motståndare till grimmor förut och tyckte det var fel av folk att använda det. Men Jag fick ändra på mig faktiskt och vara mera öppen. Dock så är jag ju emot när det används av lathet. Sen tror jag iof att dom flesta redskapen är obehagligt för en hund i början oavsätt om det är halsband eller selen. Sen är det faktiskt så att allting är hjälpmedel även ko

Anmäl
2014-11-21 18:54 #57 av: [Akilles1]

*även kopplet halsbandet selet, När man inte behöver något av dessa saker så kan man säga att man inte använder några hjälpmedel:)

Anmäl
2014-11-21 19:10 #58 av: Ihima

Vill bara säga!

Att halsbandet som Wemisen på bilden har på sig. Är farlig om en kommer i fel händer. Hade den på en av min hundar. Funkade kanon. Inga problem alls. Men sen tog en kompis halsbandet och gick med sin hund. Då blev de farligt. De handlar om hur du som ägare använder de! Men så är de med ALLT! 

På min Amstaff/Labbe/schäfer tik har jag använt nosgrimma, WGV -sele, En annan sele, Vanligt sele, Hel stryp, Halv stryp. Och flera andra saker jag har testat.

Nosgrimman kan döda din hund med den anledningen av att drar du fel eller hunden hoppar för något kopplet tar stopp och rycks tillbaka. Kan de bli så hastigt att du knäcker nacken på hunden.

WGV-Sele är ingen sele en hund som trampar sida ska ha! Ja min tik började med de med de samm.

Vanligt sele drog hon som ett as med.

Halsbanden ströp hon sig med samt klämde sig.

Idag använder jag något jag är stolt över.

Denna selen hjälp oss jätte mycket. 

Hon drar inte och hon är inte lika stark 

Anmäl
2014-11-21 22:47 #59 av: [Akilles1]

Vad är dey för sele och vart kan man läsa om det?:)

Anmäl
2014-11-21 22:52 #60 av: Ihima

#59

om du menar mig så här

http://www.baggen.se/sv/neewa/selar/joggingsele.html

Anmäl
2014-11-21 22:59 #61 av: [Akilles1]

#60 japp det gjorde jag va bara lite otydlig:)

Anmäl
2014-11-21 23:20 #62 av: Ihima

Där har du den #61. Imorgon ska jag se om jag kan filma lita när jag går med henne i den

Anmäl
2014-11-23 17:33 #63 av: Molliza

#56 Du har helt klar en poäng där med att halsbandet eller en "vanlig" sele också är obehaglig i början. och självklart också är ett hjälpmedel,  Funderarså kanske borde man istället säga att selarna/nosgrimmorna verkar mer obehagliga än de andra, om man nu tycker så.

man ska inte fastna i sina egna åskter utan att kunna ta in nytt, trots att ens "huvudåsikt" kanske fortfarande är densamma så tack för tankeställaren! Glad

Anmäl
2014-11-24 23:34 #64 av: [Akilles1]

Jag fick ju en tankeställare själv när jag insåg att vi behövde haltin:)

Anmäl
2014-11-25 07:36 #65 av: Ihima

#64 Jag rekommenderar denna starkt. Men sen är de från hund till hund om den kan gå i Sele utan att dra händerna av dig. Min tik har slutat dra helt!

Anmäl
2014-12-11 16:35 #66 av: neasfotografier

Min bror tar hand om en amstaff-blandning och ibland går jag ut med honom vid lunch-tid. Jag är rätt liten till storleken och hunden väldigt stark. Han har ett vanligt brett halsband som är 2,5 cm brett skulle jag tro och ett vanligt koppel. Han har även en nos-sele som ser ut ungefär som den på bilden i artikeln. En enkel sele alltså.

Det den här hunden har lärt sig är att när han har på sig nos-selen så får han inte dra och gör det därför inte. Det uppstår aldrig obehag för honom eftersom att han vet med sig då att han inte får dra. Stannar man då, så hör han det och stannar själv och vänder sig om för att se varför man stannat.

Använder dock sällan selen på honom själv utan brukar mest använda det vanliga halsbandet, min bror och hans tjej använder inte heller selen så ofta vad jag vet. Men nu när det varit halt ute och jag måste koncentrera mig på att inte ramla och göra illa mig rejält så har det inte varit världens lättaste att gå med honom.
Och då uppstår det där stampandet från mig bakom honom och då drar han ännu mer pga det. Som någon annan också skrivit här ovanför.

Det jag vill få fram med det här är att det inte alltid är säkert att det är så obehagligt för hunden att ha en nos-sele om de vet varför de har på sig den Glad

Medarbetare på  Skor iFokus och TV iFokus
"I'm happy to be alive, I'm happy to be who I am."

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.