Hot spot, fukteksem, retrievereksem, badeksem, sommareksem, våteksem. Den medicinska termen för detta är pyotraumatisk follikulit. Pyon = grekiska för var, trauma = skada, folliculus = latin för liten säck och antyder i detta fall hårsäck, ändelsen -it visar att det rör sig om en inflammatorisk process. Ja "kärt barn" har många namn och i denna artikel får du reda på orsaken till fukteksemet, symtomen, hur det behandlas och hur du kan förebygga det.
Orsak
Det är oftast svårt att finna den bakomliggande orsaken till hot spot, men några vanliga orsaker kan vara allerig, parasiter, småsår, insektsbett, dåligt ursköljt schampo, tät päls, fuktig päls efter att ha badat eller slicka mycket på samma fläck, spot-on-preparat, nedsatt immunförsvar, hormonell rubbning, smutsig, fet och mjällig hud, nedsatt sköldkörtelfunktion (hypotyreos), det kan även vara ärftligt! (Jag personligen rekommenderar därför att inte avla på tik eller hane som har/haft hot spot).
Dessa saker kan då orsaka en bakterietillväxt i huden som ger hot spot.
Symtom
Vanligast är att hunden får en röd, varm, fuktig, kliande och ömmande fläck på kinden, halsen eller bringan, men kan även förekomma på övriga ställen. Vanlig är det även att man ser att pälsen blir alldeles hopkletad av varet från eksemet.
Mischa´s fukteksem på kinden/halsen kvällen efter vi varit till veterinär och fått behandling.
Denna typ av eksem blossar ofta upp till synes över en natt, i början är det bara en liten fläck, ungefär som en 50-öring, men då man kollar några timmar senare kan det vara stort som en 5-krona och efter bara någon dag så kan det ha vuxit sig större än en handflata. Det är därför viktigt att behandla snabbt då man upptäcker symtomen.
Behandling
Börja med att raka bort all päls på och runt utslaget, ta några centimeter in på den friska huden också så minskar du risken att det sprids. Men var försiktig för det kan göra ont för hunden!
Tvätta rent eksemet med något antiseptiskt, uttorkande medel (lista på exempel medel ser du nedan).
Se till att hunden inte kan klia eller slicka på det drabbade området t.ex. genom att ta på den krage eller sätta sockar på de tassar den kliar med (sockarna får de ofta lätt av sig själva). Det är viktigt att eksemet får ordenligt med luft för att läka så sätt inte på hunden kläder som skydd!
Om eksemet hunnit bli stort eller inte går tillbaka efter 3-4 dagars behandling så måste du uppsöka veterinär för att få utskrivet antibiotika och eventuellt kortison.
Eftersom det kan vara svårt att raka en hund som har ont kan det redan vid upptäckt behövas att du åker till veterinär så hunden får lugnande och kan rakas utan att riskera att man själv blir biten.
Lista på rengörings- & uttorkandemedel:
Klorhexidinschampo
Väteperoxid
Alsolsprit
Jodopax
Champion HD
Parfymfritt puder eller potatismjöl
Parfymfri tvål & vatten
Kortisonsalva
OBS! Salvor, krämer och geler kan göra att fukten hålls kvar längre i huden och därmed förvärra eksemet!
Förebyggande
Håll hunden fri från parasiter (loppor, löss, mm), håll koll på eventuella småsår, se till att hunden har välvårdad päls, torka hunden noga efter den badat eller varit ute i regn (gärna med hårfön så att den blir torr helt igenom), var alltid noga med att skölja ur schampot.
Mer långsiktig förebyggande åtgärd kan vara att inte avla på hundar som drabbats av fukteksem eller har det inom släkten.
Källor: http://www.hundportalen.se/fukteksem.asp
http://www.gotlandssmadjursklinik.se/fukteksem.html
http://www.veterinaren.nu/artiklar/hund/hudsjukdomar/hot-spot-hund/15