Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

ALLMÄNT BETEENDE AKTIVITETER - Allmänt - Agility, Freestyle, Rallylydnad & Frisbee - Klicker, Träning & Trix - Lydnad & Bruks - Jakt, Spår & Sök - Weight pull & Drag - Utställning KURSER & INSTRUKTÖRER KLUBBINFO HUNDTRÄFFAR VETERINÄR, SJUKDOMAR & HÄLSA FÖRSÄKRINGAR HUNDMAT - Hundgodis & recept HUNDEN OCH LAGEN - Varning för oseriösa personer i hundvärlden VALPAR & AVEL HUNDFOTON & FILMKLIPP HUNDAR I MEDIA BOK- & FILMTIPS LÄNKTIPS PRESENTATION AV HUNDAR & MEDLEMMAR R.I.P HUNDAR VI MINNS GRATTIS! VECKANS FRÅGA ANNONSER - Info - Annonser - Köpes, Säljes, Bytes - Annonser - Tjänster erbjudes/sökes EFTERLYSNINGAR - Info - Efterlyses - Försvunna/Upphittade hundar - Efterlyses - Släktingar till din hund O.T. OFF-TOPIC - God morgon/middag/kväll - Dagens ros OM IFOKUS - Info från andra iFokussajter OM SAJTEN - Lekar på sajten
HUNDMAT & GODIS

Tugga, tugga, tugg, tugg, tugg

2010-11-16 21:46 #0 av: AnneN

Tuggben finns ju i allsköns olika varianter. Raka, knutna, taggiga, vegetariska, gröna, röda, kokta, råa och så många andra varianter att jag inte orkar räkna upp alla. Men varför är det så bra för hundar att tugga tuggben?

Tugg gör ju nytta för hunden. En bra sysselsättning för dem. Vilda hunddjur gnager på ben men även en trägren eller rot får offra sig i deras munnar ibland.

Den viktigaste funktionen tuggben har är att borsta tänderna. Men att använda ett och samma tuggben hela tiden kan bli tråkigt och placken klarar sig undan på en del ställen.

Rawhide_Bone.jpgHederliga tuggknutsben är gjorda av råhud eller kokt hud (vita). De kokta är att föredra till hundar med känslig mage. Det finns även maskinpressade ben för hundar som behöver lite mer motstånd. Dom är pressade som grova pinnar eller i formen av ett ben. Här får kindtänderna jobba. Muskulaturen till käken får också sin motion.

Vegetariska tugg liknar ofta tandborstar eller krokodiler. Igelkottar finns också. Det finns även pinnar som från kortsidan ser ut som en stjärna. Formen gör att "stjärnarns" piggar går ner mellan tänderna ordentligt och hjälper till att borsta där vanliga tugg inte kommer åt lika bra.

Nylontugg finns också för de hundar som inte kan äta vanliga ben av olika orsaker. Allergier tex. Nylonbenen är rejält hårda. Vitsen med dem är att hunden ska tugga sönder ytan på benen så den blir fnasig. Fnaset fungerar sedan som tandborste när hunden tuggar vidare. Fnaset är ofarligt för hunden att få i sig, däremot ska man hålla koll på att man köpt tillräckligt stort tugg så att de inte kan bita av bitar från det. Inte bra om de sväljer hela bitar. De kan fastna då nylon inte löser upp sig.

DSC00186.JPG

Bravoben och Farmfoodben är en dyrare klass av ben. Framför allt Farmfood benen är gjord av tjockare hud som sväller något av hundens saliv så att den blir mycket segare. Något för hundar som kan konsten att konsumera tuggben i parti och minut. Bravobenen är doppade i smakfonder vilket kan få en kräsen hund att börja tugga ben. Smaker som pizza, jordnöt, lamm och bacon finns på "menyn".

På naturtuggssidan vill jag slå ett slag för tjurmuskeln. En köttig långfibrig muskel som blir som tandtråd/tandborste när hundarna tuggar på den. En mycket bra produkt som många tyvärr undviker på grund av sin lukt.

Raw Bones - Family - web(1).jpgEn annan bra produkt är märgben. Torkade är säkrast. Färska märgben kan vara lite vanskliga om man inte är säker på att butiken verkligen håller dem färska eller fryst dem direkt. Märgen är nämligen mumma för bakterier. Märgben ger alla tänderna motion genom att hunden kan gnaga på olika sätt på olika ställen på märgbenet. Framtänderna får sin beskärda del av borstning när hunden plockar och skrapar bort köttbitar från benet. Hörntänderna får sitt när hunden tar ur märgen. Köp dock inte för grova märgben till mindre hundar och inte för korta. Det finns hundar som har lyckats få märgbenet runt sin underkäke och veterinären måste klippa bort märgbenet. Inte direkt farligt men lite panikartad situation för hunden.

800443092941C.jpgGrisöron gillar många hundar. Men jag vill varna för de "rökta" grisöronen. De är inte alltid rökta utan för det mesta behandlade med kemikalier för att de ska se och smaka som rökta. Vanligt förekommande i livsmedelsbutiker. Många hundar blir dåliga i magen av de "rökta" men inte av de torkade.

Vill man inte ge grisöron så finns det oxöron. Mycket bra alternativ och inte så feta som grisöron.

Pansarkex är också bra tandborstare. Finns i en mängd olika former och storlekar. De är skrovliga och stenhårda.

Dental stix. Det finns flera tillverkare av dental stix även om Pedigree kör stenhårt med sina reklamkampanjer. Alla varianter av dental stix fungerar bra som komplement till andra tugg. Enbart dental stix gör inte den effekten som Pedigree säger. Inte ens deras egna klarar av den uppgiften fullt ut så hundar munnar ser olika ut. Men ett mycket bra komplement som sagt.

Så låt hunder få olika varianter på tugg. Ju fler varianter desto bättre. Köp rätt storlek också. Busiga hundar ska inte ha de minsta tuggen. Valpar bör få något för stora tugg. Smala små pinnar som man kan köpa i bla 100-pack kan valpar springar omkring och leka med och få dem i halsen. Knutade ben är olämpliga till valpar och glupska hundar. Knutarna lossnar alltid efter ett tag och hunden kan få för sig att svälja biten hel, så den fastnar i halsen.

Hundar som äter upp tuggben fort kan man endera ge ett på tok för stort ben till eller så - om hunden inte är glupsk - så kan man ge mindre portionsben.

Ben med fyllning kan vara extra stimulerande och bli lite av att leta efter en godisbit i ett paket.

Så nästa gång du köper ben så titta igen hyllan en extra gång efter något annat än det gamla vanliga.

Artikeln är skriven av sissie, sajtvärd på Ursprungsfolk, Bordshockey, Skuggfolket, Science Fiction

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2010-11-16 22:07 #1 av: [Forest]

Mycket bra artikel och kul att du tog upp detta med falska rökta grisöron här köper jag bara vita kalvöron om det är öron jag ger, annars är det runda mjukare tuggben som går hem till båda. Vanliga märgben är favvos och det får de 2 st i veckan magarna klarar detta bra :)

Sophie-Medarbetare på pudel

Anmäl
2010-11-16 22:28 #2 av: Gonee

Bra artikel. Man lär sig något nytt varje dag.

Alexa har fått oxben och grisöron samt färska märgben.. Har alltid köpt grisöron från olika butiker och aldrig kollat upp det noga.. Men nu vet jag bättre.. Tack för detta :)

Anmäl
2010-11-16 23:00 #3 av: [Empisen]

Jag tycker benet som visas på första bilder är lite läskigt, skulle aldrig lämna min hund med det benet själv då själva knutarna har en förmåga att lossna... Jätte lätt att dom sätter sig i halsen.

Jag väljer tuggrullen framför tuggknuten Glad

Anmäl
2010-11-16 23:20 #4 av: AnneN

#3 Ja tuggknutarna har jag dålig erfarenhet av då jag vart med om hundar där dessa fastnat i halsen. Jag ger aldrig någonsin tuggrullarna heller, alla ben av pressad/torkad hud är ett absolut NO NO för mig då jag har sett hundar svälja stora uppblötta stycken och satt i halsen (de har blötts upp av tuggandet).

Här är det råa märgben eller benknotor som gäller till hundarna och har aldrig haft problem med det hittills.

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2010-11-17 00:36 #5 av: [Empisen]

#4 Jag har också varit med om att hunden svalt en upptuggad bit och satt i halsen, inte kul alls... Men Tuggrullarna klarar Hugo väldigt bra.
Benknotor tuggar han tyvärr också loss bitar ifrån, en gång trodde jag han skulle dö då han satt en stor bit i halsen, men efter ett tag så åkte den antagligen ner. Jag försökte nå den när den satt i halsen men den satt såpass långt ner...

Märgben däremot litar jag fullt på, ett sådant har han aldrig lyckats tuggat sönder Glad

Anmäl
2010-11-17 01:58 #6 av: [Forest]

Kom ju på lammöron är väldigt poppis här med och de är milda med :)

Sophie-Medarbetare på pudel

Anmäl
2010-11-17 03:22 #7 av: ingann

Jag köper färsk oxsvans till Åskar. De brukar vara ungefär samma storlek som märgbenen (och brukar ligga brevid dem i butiken). Dels så får han i sig lite färskt rått kött och att gnaga på själva brosket håller hans tänder renare än något annat ben/pinne gjort tidigare:)

Eftersom de liksom märgbenen brukar ligga fler i samma förpackning så fryser jag ner dem så han får en "köttglass" i veckan att gnaga på... Helt klart mycket mer poppis här hemma än märgben eller tuggben i olika former...

/Ingalill

*Personlig ägodel till 2 söner, 1 katt och 1 hund*

Medarbetare på Singelföräldrar och mobiltelefoner

Anmäl
2010-11-17 08:21 #8 av: monsi

Våra får mest märgben.

ibland öron men lilla Tiny tror man vill förgifta henne innan hon ens smakat på öronen så det får de inte så ofta, svårt ibland med en välldigt kräsen hund o två glupska.Glad

 

Anmäl
2010-11-17 10:00 #9 av: AnneN

#7 i vilken affär köper du oxsvans? har aldrig sett att det finns att köpa.

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2010-11-17 10:02 #10 av: spikes

9,Jag har hittat dem på Ica maxi här,

Anmäl
2010-11-17 10:41 #11 av: ingann

#9 jag köper dem på Ica Supermarket:) Ligger brevid de färska märgbenen i kötthyllan där:) Åskar är helt galen i dem *s*

/Ingalill

*Personlig ägodel till 2 söner, 1 katt och 1 hund*

Medarbetare på Singelföräldrar och mobiltelefoner

Anmäl
2010-11-17 10:45 #12 av: monsi

De brukar finnas i butiker som styckar själva.

Hittar oxsvansar på coop extra o citty gross här.

Anmäl
2010-11-17 10:45 #13 av: Kickilu

Mina vovvar får olika typer av råhudsben. De får äta de flesta ben utom märgben då den ena lyckades tugga sönder ett så hela tarmen blev full av flis och fick ligga på Albano i två dygn. Trodde det var omöjligt med råa men vetten sa att det händer faktiskt titt som tätt att de får in hundar med de problemet.

Gissar att det blir så att man blir skeptiskt till det man råkat ut för. Jag har o andra sidan aldrig varit med om nåt otäckt med tuggknutar som jag såg här att flera varit. Är olyckan framme så är det hemskt oavsett.

Anmäl
2010-11-17 11:48 #14 av: spikes

13,Som sagt det beror på vad du ger för råa märgben,rådjursben ska man akta sig för men älgben och tjocka oxben kan inte flisa sig på det sättet....

Jag ger alltid stora tjocka märgben av älg eller oxe,undviker köpta pressade ben från affärn,eftersom dom gnager allt mjukt och kan svälja stora bitar av det.

Hittade föressten på ÖB här i Hässleholm riktigt stora oxben 29kr styck,annars brukar jag köpa ben från min återförsäljare samtidigt som jag köper hundmaten,dom har alltid bra ben där och billigt blir detFlört

Anmäl
2010-11-17 13:04 #15 av: Kickilu

14 Ja inte vet jag vad det var för märgben. Säljs frysta på ICA. Jag vågar inte testa igen.

Anmäl
2010-11-17 14:20 #16 av: spikes

15,Jag vetFlört,men som sagt om du vågar så fråga nästa gång och servera dem inte frysta då flisar dom sig lättareGlad

Anmäl
2010-11-17 16:39 #17 av: fridaas

Här får Celine både märgben från Ica och från älgarna pojkvännen hjälper till att stycka. Hon får även tuggrullarna och de där små pressade pinnarna som säljs i 100pack. När vi åker in och storhandlar imorgon ska hon även få ett 1m ben så att det inte tar slut på en dag.

Benen med knutar på får hon dock inte eftersom hon satte en sån i halsen en gång, hon får heller inte "benen" som är formade som skor och liknande, mest för att jag är rädd för att hon ska sätta även dem i halsen.

Anmäl
2010-11-17 17:19 #18 av: Agilis

Fråga!

Jag bereder älgöron, vilket innebär att jag får brosket kvar efter att jag flått öronen. Kan jag torka detta på något vis och sedan ge som godis till hunden? Hur gör jag det bäst isf? Kan jag ge det rått? Eller är brosk onyttigt på något vis?

 

Anmäl
2010-11-17 21:34 #19 av: AnneN

#18, du kan ge brosk rått om du vill, finns vad jag vet inget farligt i det. Har ingen erfarenhet av att torka brosk, men kött kan man torka i ugn på 50-75 grader i några timmar, kanske funkar det med brosk också?

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2010-11-17 22:12 #20 av: ingann

#18 enligt Anna Anka så motverkar brosk cancer:p Hon äter alltid kycklingbrosk för att försöka hålla sig frisk..

/Ingalill

*Personlig ägodel till 2 söner, 1 katt och 1 hund*

Medarbetare på Singelföräldrar och mobiltelefoner

Anmäl
2010-11-17 22:20 #21 av: Agilis

#19, 20

Då är det nog smidigare att bara frysa in det och ge det rått antar jag. Jag ska prova och se om hon gillar det.

Haha, ja det kan hon få fortsätta med om hon vill, jag avstår ;)

Anmäl
2010-11-18 11:14 #22 av: NinnaH

Jag brukar köpa torkade gristrynen till min lille kille.

Han äter inte så fort, så ett litet tryne räcker ett tag åt honom.

Och han gillar det verkligen Cool

Anmäl
2013-07-23 19:06 #23 av: pramgård


här kan man köpa ben

https://www.facebook.com/groups/387638981312184/

Anmäl
2013-07-24 03:17 #24 av: vallhund

Har du provision?

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Cancer, Choklad, Kennel o Psykologi.

 
Anmäl
2013-07-24 20:53 #25 av: [daytona]

Hittade det här på nätet om tuggben, ganska intressant.

http://www.cutiepiepolly.se/2013/07/farliga-tuggben.html

Anmäl
2013-07-24 21:17 #26 av: vallhund

Undras vilka djur tuggisarna är gjorda av....

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Cancer, Choklad, Kennel o Psykologi.

 
Anmäl
2013-07-24 23:05 #27 av: [Forest]

Vallhund pratar du med 25? eller är det ts ?

Sophie-Medarbetare på pudel

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.