Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

ALLMÄNT BETEENDE AKTIVITETER - Allmänt - Agility, Freestyle, Rallylydnad & Frisbee - Klicker, Träning & Trix - Lydnad & Bruks - Jakt, Spår & Sök - Weight pull & Drag - Utställning KURSER & INSTRUKTÖRER KLUBBINFO HUNDTRÄFFAR VETERINÄR, SJUKDOMAR & HÄLSA FÖRSÄKRINGAR HUNDMAT - Hundgodis & recept HUNDEN OCH LAGEN - Varning för oseriösa personer i hundvärlden VALPAR & AVEL HUNDFOTON & FILMKLIPP HUNDAR I MEDIA BOK- & FILMTIPS LÄNKTIPS PRESENTATION AV HUNDAR & MEDLEMMAR R.I.P HUNDAR VI MINNS GRATTIS! VECKANS FRÅGA ANNONSER - Info - Annonser - Köpes, Säljes, Bytes - Annonser - Tjänster erbjudes/sökes EFTERLYSNINGAR - Info - Efterlyses - Försvunna/Upphittade hundar - Efterlyses - Släktingar till din hund O.T. OFF-TOPIC - God morgon/middag/kväll - Dagens ros OM IFOKUS - Info från andra iFokussajter OM SAJTEN - Lekar på sajten
- Vetrinären har ordet

Veterinären har ordet del 3 - Kennelhosta

2010-10-14 23:57 #0 av: AnneN

Nästa del av serien från Ylva Trygger. Denna är från september 2007 men är lika aktuell nu som då.

Hösten är i antågande! Utanför mitt fönster vräker regnet just ner och det är alldeles svart. För mig som älskar att vara ute all ledig tid och dessutom älskar sol och ljus så känns det lite deprimerande!

Idag tänkte jag ta upp ett ämne som är aktuellt redan nu, men som framför allt ställer till problem under vintern; kennelhosta!

Kennelhosta är en infektionssjukdom i övre och ibland även nedre luftvägarna hos hund. Till skillnad från många andra infektionssjukdomar i de trakterna så är kennelhostan lite extra knepig. Kennelhostan är nämligen ett kompex av sjukdomsorsaker.

Den orsakas av Parainfluensa, Bordertella, Adenovirus och Herpesvirus. Det är alltså både bakterier och virus inblandat. Detta gör den dels svår att förebygga, men också svår att behandla.

Symtomen är en skrällig hosta som ibland slutar i en kräkning. Ibland hulkar bara hunden så att det är svårt för djurägaren att skilja på hosta och försök till kräkning. Det är sällan hunden direkt kräks, men det är ganska vanligt att den får upp slem när den hostar/kräks.

När en hund med kennelhosta kommer till kliniken går det relativt lätt att ställa diagnos på ovanstående symtom. Men det går också att få misstanken kennelhosta genom att studera djurägaren. Ofta har hunden hållit sin ägare vaken på nätterna med sin skrälliga hosta och djurägaren har klädsamma ringar under ögonen.

För det mesta vill veterinärer inte få in en hund med kennelhosta till sin klinik. Ofta avråds djurägaren att komma in med hunden om hunden inte är allmänpåverkad. Med allmänpåverkad menas att hunden är hängig, ligger mest, äter dåligt eller har feber. Det finns ingen behandling att sätta in. Vid sällsynta fall kan man sätta in hostdämpande, men det undviks i de flesta fall. Därför är det ingen större idé för djurägaren att komma in med sin hund. Dessutom utsätter man de andra djuren i väntrummet för en smittorisk. Kennelhostan är nämligen smittsam.

Första veckan som hunden hostar bör man isolera den från andra hundar. De hundkompisar man hör bör kontaktas så att de vet att de eventuellt kan ha fått kennelhosta. Då kan nämligen de se till att inte smitta det vidare. För självklart är det så med kennelhostan, liksom med många andra luftvägsintektioner, att de kan smitta innan symtomen brutit ut. Så för djurägaren ser det ut som om den har en helt frisk hund, men den går runt och smittar andra innan symtom bryter ut.

I sällsynta fall blir hunden ordentligt sjuk av kennelhostan. Det kan till exempel bero på om hunden är nedsatt av något annat och då orkar inte immunsystemet kämpa emot. Om hunden blir dålig måste den ordineras antibiotika. Antibiotika har bara effekt mot bakterierna och inte mot virus, men någon nytta gör den. Andra vanliga luftvägsinfektioner börjar ofta som virus. Då är det som när vi människor blir förkylda; det är bara att bädda ner sig eller ta det lugnt, äta gott, sköta sig noga och hålla tummarna att kroppen fixar viruset själv. Ibland förvärras infektionen med en så kallad sekundär bakterieinfektion. Kroppen är nedsatt av viruset och då får bakterierna lättare fäste.

När hunden fått en bakterieinfektion i luftvägarna kan de få tjockt, segt snor och var i ögonen. Den kan även få feber och bli allmänt nedsatt.

spruta.JPGVad gäller kennelhostan så går det till viss del att förebygga den med vaccin. Vaccinet har dock bara cirka 80% effekt, så den skyddar inte helt mot smitta. Om hunden trots att den är vaccinerad mot kennelhostan blir smittad, så blir symtomen mycket mildare. Hunden hostar lindrigt i cirka 1 vecka, till skillnad från en ovaccinerad hund som kan hosta upp emot 4 veckor. Därför tycker jag att det är väl investerade pengar att vaccinera sin hund mot kennelhosta. Kennelhostevaccinet måste ges årligen till skillnad från både parvo, valpsjuka och smittsam leversjukdom.

Så för den som vill sova lugnt om natten och dessutom vill ha en frisk livskamrat så rekommenderar jag att kila iväg till närmaste veterinär och vaccinera. Och varför inte passa på att själv gå förbi sitt närmaste vaccinationsställe och vaccinera sig mot influensan? Även om du inte är gammal eller sjuk så är det inte speciellt kul att få influensa.

Jag hoppas ni får en trevlig tid fram tills nästa nyhetsbrev!

Med vänlig hälsning

Veterinär Ylva Trygger

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2010-10-15 11:24 #1 av: AnneN

Kan vara bra att tillägga att under hela sjukdomsperioden så ska man inte låta den sjuka hunden träffa andra hundar och efter sista host dagen så ska man vänta ytterligare 4 veckor innan man låter hunden träffa andra för att vara säker på att den inte längre riskerar att föra smittan vidare!

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2010-10-15 11:49 #2 av: Kickilu

Intressant läsning. En av mina fick ju som sagt det för ett tag sedan med då ganska lindrigt eftersom han är vaccinerad. Den andra klarade sig. Själva hostan gick över på ett par dagar men sedan fick han en sekundär halsinfektion vilket tydligen är vanligt. Enl min vet så räckte det att han var hemma i 2 veckor men jag vet att man får olika svar beroende på vem man pratar med.

Jag kan också bara varmt rekomendera att vaccinera för även om det blir lindrigare så var det absolut ingen höjdare. Usch vad jag led med min vovve samt oro innan vi visste var det var. Trodde han satt i halsen först. Fast mitt i natten när han inte ätit nåt på flera timmar. Då började jag misstänka kennelhosta och fick det sedan bekräftat av Albano djursjukhus.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.