Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

ALLMÄNT BETEENDE AKTIVITETER - Allmänt - Agility, Freestyle, Rallylydnad & Frisbee - Klicker, Träning & Trix - Lydnad & Bruks - Jakt, Spår & Sök - Weight pull & Drag - Utställning KURSER & INSTRUKTÖRER KLUBBINFO HUNDTRÄFFAR VETERINÄR, SJUKDOMAR & HÄLSA FÖRSÄKRINGAR HUNDMAT - Hundgodis & recept HUNDEN OCH LAGEN - Varning för oseriösa personer i hundvärlden VALPAR & AVEL HUNDFOTON & FILMKLIPP HUNDAR I MEDIA BOK- & FILMTIPS LÄNKTIPS PRESENTATION AV HUNDAR & MEDLEMMAR R.I.P HUNDAR VI MINNS GRATTIS! VECKANS FRÅGA ANNONSER - Info - Annonser - Köpes, Säljes, Bytes - Annonser - Tjänster erbjudes/sökes EFTERLYSNINGAR - Info - Efterlyses - Försvunna/Upphittade hundar - Efterlyses - Släktingar till din hund O.T. OFF-TOPIC - God morgon/middag/kväll - Dagens ros OM IFOKUS - Info från andra iFokussajter OM SAJTEN - Lekar på sajten
TRIX, TRÄNING & TÄVLING

Freestyle, dans med hund.

2011-01-10 21:42 #0 av: Sophiies

Idag finns freestyle i många av Europas länder och i hela norden. Freestyle var tänkt som pausunderhållning och underhållning vid större utställningar när det kom till Storbritannien. Freestyle kan enkelt förklaras som ett lydnads program som hund och förare utför tillsammans till musik, så gillar du dans, musik, hundar och tycker om att uppträda inför folk så är freestyle något för dig!

Vad är freestyle?

Om man jämför freestyle med lydnad så får föraren själv sätta ihop ett program med olika moment och rörelser. Man väljer också en låt som man själv tycker passar sig själv och sin hund. Har du en lite långsammare hund så kan man välja en långsam låt och har du en hund med massa fart i så kan man välja en låt med fart i. På så sätt passar freestyle alla och man behöver inte ha en snabb hund eller en hund som måste klara av höga hopp och liknande. Man kan anpassa programmet helt efter hur man själv känner att man klarar det. Det enda hunden bör klara av är att vara i olika miljöer och ändå kunna koncentrera sig.

Hur?

För att börja träna freestyle behöver man inte åka till någon brukshundsklubb eller liknande utan du kan börja träna redan hemma i lugn och ro. Marken bör däremot vara halkfri så hunden har lätt att röra sig.Redan från början skall hunden ha god vardagslydnad och bör kunna vara lös, komma på kommando, sitt och stanna. Det kan vara bra att lära hunden att den ska följa din hand. Programmet ska innehålla olika sorters rörelser som tillexempel snurra, slalom och backa. Programmet ska utstråla glädje, samspel mellan hund och förare, Du tränar in de olika trixen som du vill att hunden ska kunna, sedan väljer du tema och musik till programmet och sen är det bara börja knåpa på programmet och koreografin för att få in flytet.

Komma igång!

Du kan använda godis eller en leksak som hunden tycker om och många av oss använder oss även av en klicker för att få in tricket snabbare. Från början kan det vara bra att lära in kommandon till de olika tricken eftersom man inte får använda godis, leksaker och koppel på tävlingarna. Även om du inte känner att du vill tävla i freestyle så är det en riktigt bra träning för hunden och det brukar uppskattas från både hund och förare. Hunden får bra kroppskontroll och fysisk träning. När du känner att programmet sitter och hunden känner sig säker med rörelser och kommandon så är det bara att börja träna inför publik. Det finns även kurser man kan gå och litteratur man kan köpa om man vill börja.

artikel11.jpg

Lite olika rörelser som kan vara bra att börja med

Slalom och Åtta - Hunden går runt benen på dig och i slalom så rör man sig framåt eller bakåt samtidigt.

Snurra - Hunden snurrar runt ett helt varv runt sin egen axel.
Spinn - Hunden snurrar runt motsatta hållet.

DSC_0060.jpg

Tass - Hunden lyfter vänster tass
Andra - Hunden lyfter höger tass

Positionsarbete - Hunden går brevid din sida (både höger och vänster i olika tempon)

Frontarbete - Hunden och förare arbetar mot varandra (antingen framåt eller bakåt)

Distansarbete - Hunden utför en rörelse en bit från föraren.

Hopp - Hunden hoppar över olika kroppsdelar eller fritt i luften.

Kläder och tema

Det blir roligare att titta på en freestyle uppvisning om man har passande tema och kläder till musiken. Tänk på att inte överdriva med klädseln. Ha kläder på dig som inte får din hund att tappa koncentrationen och som minskar rörligheten. Det blir poängavdrag om hunden distraheras av klädseln. Man får inte spraya hunden med färger eller liknande. Föremål är tilllåtet i framträdandet men då ska det användas i programmet och inte som belöning för din hund.

DSC_0295.jpg

Tävling

Det finns klass I, II och klass III. Man börjar alltid i klass ett och man byter klass när man får tillräckligt höga poäng. Från det att musiken sätter igång så bedöms ekipaget tills det att programmet avslutas. Det är allt från två till fyra som dömer varje ekipage. Det bedöms på hur väl programmet utförs och svårighetsgrad på rörelserna.

Mer om reglerna finns att läsa på sveriges hundungdoms hemsida.

Källförtäckning: Sveriges hundungdom, mig själv och freestyle - träna och tävla med hund.

Anmäl
2011-01-10 22:26 #1 av: [Forest]

Låter som jätte kul grejj detta är något jag funderat lite på med Enja sen. Vi får väl se :) Jätte trevlig läsning o fina bilder:D

Sophie-Medarbetare på pudel

Anmäl
2011-01-11 00:50 #2 av: AnneN

Tack för en mycket bra artikel Glad

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2011-01-11 02:02 #3 av: twinkime

Riktigt bra Artikel Sophie! Behövdes verkligen. Intressant att läsa. Flört Och Mixa är söt som vanligt pá bilderna!

Anmäl
2011-02-21 18:19 #4 av: Fridaaaa

Mycket bra artikel :)

 Medarbetare: rexkaniner, Support. Hundar

Min blogg Besök gärna! :D

Anmäl
2011-06-27 09:04 #5 av: [iurochskur]

Fin artikel. Hade tankarna på och låta Shanti gå agillity, men efter denna artikel inser jag att min lilla vovva är en freestylehund. Ska sätta igång och lära henne backa. Sen tar vi dom svårare momenten.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.