Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

ALLMÄNT BETEENDE AKTIVITETER - Allmänt - Agility, Freestyle, Rallylydnad & Frisbee - Klicker, Träning & Trix - Lydnad & Bruks - Jakt, Spår & Sök - Weight pull & Drag - Utställning KURSER & INSTRUKTÖRER KLUBBINFO HUNDTRÄFFAR VETERINÄR, SJUKDOMAR & HÄLSA FÖRSÄKRINGAR HUNDMAT - Hundgodis & recept HUNDEN OCH LAGEN - Varning för oseriösa personer i hundvärlden VALPAR & AVEL HUNDFOTON & FILMKLIPP HUNDAR I MEDIA BOK- & FILMTIPS LÄNKTIPS PRESENTATION AV HUNDAR & MEDLEMMAR R.I.P HUNDAR VI MINNS GRATTIS! VECKANS FRÅGA ANNONSER - Info - Annonser - Köpes, Säljes, Bytes - Annonser - Tjänster erbjudes/sökes EFTERLYSNINGAR - Info - Efterlyses - Försvunna/Upphittade hundar - Efterlyses - Släktingar till din hund O.T. OFF-TOPIC - God morgon/middag/kväll - Dagens ros OM IFOKUS - Info från andra iFokussajter OM SAJTEN - Lekar på sajten
ÖVRIGT

Hundar i Peru

2011-01-19 05:29 #0 av: twinkime

Hur är det med hundar i Peru vad skiljer dem från Sveriges hundar?

Vad är det som skiljer våra svenska hundar från de peruanska hundarna?

Till att börja med anser man att hundar inte är familjedjur utan man ser på hundar som vaktdjur som är väldigt smutsiga djur. Många hundägare vill inte ha dem inomhus då de hellre väljer att låta hundarna bo på gatan men ger dem mat vid speciella tider. Då ställer de ut maten precis utanför dörren och då får hunden slänga i sig maten så att ingen annan hund stjäl maten. Som tack för maten vaktar hundarna huset utanför från tjuvar. Hundarna i Peru är mer självständiga, de lär sig hitta mat och de lär sig hitta sin plats i rangordningen snabbt. Men är också mer tillbakadragna och rädda för människor och lär sig snabbt att försvara sig. Många hundar får aldrig lämna huset utan gör sina behov i huset eller ute på tomten.

Emilio fr. Animalzur

Peruanska hundar:

En av de hundar som är typiska är Peruanska nakenhund. Det är en ras som är över 4000 år gammal. Och finns i 3 olika storlekar:

DSC09680.JPG

whisky peruansk nakenhund, mellan

- liten 25-40cm, 4-8kg
- mellan 40-50cm, 8-12kg
- stor 50-56cm, 12-25kg

Det är en hund som är reserverad mot främlingar men väldigt tillgiven till sin ägare och andra familjemedlemmar. Det är en bra vakthund men som väldigt lätt blir uppstressad och nervös. De här hundarna är väldigt känsliga mot kyla och värme, de får lätt soleksem och porer om de äter mat med mycket fett i.

Populär ras:

En av de mest populära raserna i Peru är dvärg schnauzern, peruansk nakenhund och shitzublandningar.

Vanligaste gatuhunden:

Den vanligaste gatuhunden Här är sibirian huskey/malamuteblandingar.
Som många köper när de är små men sedan kastar ut dem på gatan när de blivit äldre. Den vanligaste anledningen är pga. att de fäller mycket. Vanligt är också att man tar sin hund till ett hundtrim för att bada och trimma den och sedan aldrig kommer och hämtar hunden.

Balton, förra detta gatuhund.

Polishundar:

Polishundarna här i Peru är inte särskilt tränade och det kan hända att hunden råkar bita en person under demonstration och inte vill släppa.
Väldigt dålig kommunikation mellan hund och förare och väldigt lite kunskap hos föraren om hunden. De flesta polishundarna är kuperade då det lätt kan få svansen avbruten när de patrullerar med hunden genom demonstrationer, strejker och genom andra evenemang.

DSC02915.JPG

Populäraste fodret:

Det mest populära fodret i Peru är Pedigree som också är det dyraste och kostar 75soles (150 kronor). Dyrt i Peru men billigt i Sverige.

Koppel och halsband:

Här i Peru använder man brutala halsband gentemot vissa hundar så som raserna: boxer, pitbull, amstaff, rottweiler, dobermann och andra raser.
Man använder halsband med piggar inåt som trycks in mot hundens hals om hunden går åt ett annat håll. Det är verkligen skrämmande att se vad de säljer här. Men många av små hundarna har faktiskt sele på sig så det är positivt. När hundägare är ute med sina hundar drar de ofta och sliter i kopplet. Småhundar lyfter man oftast upp i kopplet när man vill ha dem i famnen.

DSC02507.JPG

Vad behöver förbättras i Peru?

Man måste öka kunskapen om hur hundar fungerar och få människor att vilja lära sig mer om hundens beteende och om hundens kroppsspråk. Många av de som bor i detta land kan inte se när en hund är arg eller när en hund har ont. Istället för att ta tag i problemen som en hund har väljer man istället att avliva dem. Varken hunddagis eller hundtränare finns i Peru och att träna en hund vet knappt någon hur man gör.

Köpa hund:
Hundar säljes

Att köpa hund här i Peru kan kosta allt från 0kr upp till 600kr. Vanligaste är ungefär 300kr för en hund. De säljs vid 4 veckors ålder desto tidigare desto mer populära är hundarna. Många av hundarna som säljes är undernärda och kan knappt gå. När de säljes sitter de inrutade i glasboxar där det är dålig luftkonditionering och liten yta där de knappt kan röra sig.

Källförteckning:

- Peruanska Kennelklubben
- Min egen erfarenhet
- Veterinären Metche Sialer även ägare till peruansk nakenhund
- Animnalzur hundcenter. Där jag jobbar.

Anmäl
2011-01-19 05:56 #1 av: AnneN

Jätte bra och intressant artikel!

Vill bara gråta då jag läser om hur tidigt de tas från sin mamma och hur de sätts i små glaslådor på marknaden Gråter

Man får vara glad för att det iallafall finns en del eldsjälar som gör så gott de kan för att hjälpa hundar i de länder där de inte har det så bra.

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2011-01-19 14:51 #2 av: Ruski

Egentligen skiljer väl inte hundarna sig så värstans mycket?

Men hållningen av hund skiljer sig ofantligt mycket...

Men i de flesta länder som jag besökt är hund antingen ett verktyg eller status pryl, det är inte allt för många länder som ser hunden som en familjemedlem..

Tyvärr så kastas allt för ofta oönskade hundar bara ut på gatan eller körs till soptipp eller liknande.. Och allt grundar sig i dålig hundhållning från grund..

Anmäl
2011-01-19 15:30 #3 av: Kickan90

Tråkigt :(
har sett en person använda ett sånt halsband här i sverige.

Anmäl
2011-01-19 16:27 #4 av: AnneN

#3 Stackelhalsbanden som de kallas är förbjudna enligt lag att använda här i Sverige, så ser du det fler gånger hoppas jag du anmäler ägaren!

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2011-01-19 16:32 #5 av: [iurochskur]

Man har god lust och åka dit och hämta hem någon för att förbättra en hunds liv, men tyvärr krävs det mera än så för att saker ska förändras. Hemska förhållanden och skötsel av djuren.=(

Anmäl
2011-01-19 16:45 #6 av: Kickan90

#4 jag anmälde ägaren men inget händeRynkar på näsan

Anmäl
2011-01-19 17:03 #7 av: [Forest]

Jätte bra skrivet men vad vad tragist dom lever hundarna i Peru Gråter Från valp till stor hund, för färligt att de dumpar hundar så grymt.  Måste vara tufft att vara hund där Gråter 

Man får god lust att plocka upp dumpade hundar så tragist de har det. Jag tycker det är fint att du hjälper hundar till få en bra chans här i livet.

Sophie-Medarbetare på pudel

Anmäl
2011-01-19 17:10 #8 av: [Forest]

Får man fråga det står på spanska? (tror det är spanska iaf) men om man nu vill sätta in pengar för att hjälpa hundarna vart kan man vända sig då`? Det är hundcenter jag tänker på och en fråga till :) Om någon är intesserad av någon hund av som man ser på deras hemsida går det att de flygs hit då? Är inte intresserad men tänke det kanske finns dom som är det Glad

Sophie-Medarbetare på pudel

Anmäl
2011-01-19 18:34 #9 av: Lenas-bus

Jättebra och informativ artikelFlört

Anmäl
2011-01-19 18:56 #10 av: Freke

Synd om dom, men att ta hit dom hjälper ju inte direkt.

Tror man måste jobba mer på deras hemma front, än att ta hit fler..

Vi har en massa hundar som bor här i landet som även dom är i behov av hem, hjälp, kärlek och omvård.

Hälsn. Freke

Medarbetare på Beroenden.ifokus & Brott.ifokus

Anmäl
2011-01-19 20:06 #11 av: [Forest]

10 ja det tror jag med. men många adopterar utlänska hundar.

Sophie-Medarbetare på pudel

Anmäl
2011-01-19 20:56 #12 av: Freke

#11 ja tyvärr, synd å säga men jag tycker det är ILLA...

Att importera hundar utifrån när det finns en massa problem här hemma, Vad händer när det inte längre fungerar eller en hund blir något helt annat än vad man trodde? Eller trodde sig kunna fixa?

Tyvärr är det kortsiktigt att importera herrelösa hundar.
Jag gillar hundar av alla de sorter men tyvärr misstolkas det som att jag skulle vara hundhatande och avig.. Vilket jag utan problem kan ta..

Men jag kan inte låta bli att ifrågasätta import av herrelösa hundar...

För hur tänker man??? Eller gör man inte det?

Man tar hem en hund.. Resten då? Dom får medlidande och det är synd om dom och såvidare..
Samtidigt som det finns en massa hundar i hundgårdar runt om i Sverige? Är det inte synd om dom då? Bara för att dom bor i Sverige?

Är det någon som kan förklara hur man tänker???

Hälsn. Freke

Medarbetare på Beroenden.ifokus & Brott.ifokus

Anmäl
2011-01-19 22:02 #13 av: [Forest]

12 Jag vet hur du menar man ska ta vara o hjälpa dom här hemma först sen tänka lite på sjukdomar som kan tas in det vill vi inte ha här. Min äldsta systers väninna skaffa en spansk hund genom någon förening hunden fick avlivas pga nån parasit. Då hade hon haft hunden hemma 1 mån och sen gick till vetrinären för kolla varför hunden var så slö, jag tror det var hjärtmask inte 100 på det men iaf. Det tåls nämna att denna förening inte finns längre de gjorde för många missar.  

Men då tycker jag kanske kan man hjälpa till sponsra en slant till vissa föreningar som hjälper gatuhundar samt även lär ut hur en hund kan funka att arbeta med. Det kommer väl krävas lite mer pengar men skulle vara bra lösning på iaf få bukt på lite hemlösa hundar.  Sen gäller det även svenska omplaceringshundar det är inte en klar hund man får ofta är det flera saker som säljaren skiter i säga. Vi visste att våran hund inte var ensamtränad så detta fick vi träna på o det gick kanon bra. Sen var det andra saker som inte talades om. Så ta en omplaceringshund är till att tänka till lite extra visst ofta slipper man träna in koppelvanan men det är nästan som skaffa sig en valp´. Tid måste man ha och det ska man ge hunden.

Sophie-Medarbetare på pudel

Anmäl
2011-01-19 22:28 #14 av: twinkime

#8  ja absolut kan man sponsra Hundcenter runt om i peru det behövs tycker själv det är jätte bra av alla människor runt om i världen som sponsrar hundcenter och alla olika slag av center för djur. Finns mer information pá hemsidan animalzur för de som är intresserade. Man kan använda sig av google  översättare. Eller kontakta mig via PM.

Det finns ett program som anordnar importering av djur av animalplanet tror jag det var. Det har dock inte kommit sá láng som till peru än men jag hoppas att i framtiden kan man importera till andra länder. Dock skall det som sagt ha alla sina vaccination och hälsokoll m.m. te x vet att fransk bulldog i sverige är väldigt efterfrágade och finns hur mánga Franska bulldogar som helst i Ungern som behöver hem.Där jag jobbade fanns det minst 50tal. Dock har det anordnat att man kan adopera en hund till ett annat land.

 

Anmäl
2011-01-19 22:41 #15 av: Kalli

#12: Jag tänkte att detta är de vackraste ögonen jag sett och dessutom är hon allt jag vill ha i en hund. Det handlade inte alls om att "rädda" eller "tycka synd om" utan helt enkelt att hitta en hund som passar mig nästintill perfekt. :)

Ser helt enkelt inte varför jag ska välja någon annan hund än den hunden jag vill ha så länge det inte skador någon. Men jag rekommenderar inte heller folk att adoptera från utlandet framför en svensk omplacering, det är upp till var och en och mitt val hade absolut inte med land att göra.

Kan väl också tillägga att det ena inte utesluter det andra, man kan faktiskt arbeta aktivt för hundarnas situation i hemlandet samtidigt.

Anmäl
2011-01-20 07:38 #16 av: Hera

Intressant lasning :)

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2011-01-26 11:10 #17 av: Maja2

#15 Håller med dig fullständigt. Jag har adopterat 4 hundar, 3 från spanien och 1 från portugal, och inte har jag tagit hem dem för att ge dem enbart medlidande som #12 säger. Tycker inte synd om dem heller.

Hur många av de som är emot att ta hem dessa hundar, skänker en slant eller jobbar ideellt inom föreningar som hjälper svenska hundar? Inte många skulle jag vilja påstå. Många av oss som adopterat utomlandsifrån, stöttar även föreningar som jobbar med svenska hundar. Men kritisera andras val är ju alltid lätt.

Anmäl
2011-01-26 15:17 #18 av: Freke

#17 Att jag skänker pengar.. Jo faktiskt hur otroligt det än låter..

Ger mer pengar till djurhem i andra länder än vad jag ger till mänskorätts organisationer.
Och anledningen att till att jag är kritisk för att ta hem hundar till Sverige är enkel. troligen för enkel..

Visst du hjälper den du tar hem? Men dom som är kvar då?
De som kommer hit får det bättre, men de som är kvar får det tyvärr sämre just för att en har försvunnit och det är inget som görs åt problemen i landet.

Samt att det finns hur du än vrider och vänder på problemen så är det alltid någon som tjänar mer pengar än vad du kan betala.

Det finns alltid någon organisation som säger att dom jobbar för rätt sak, men dom fyller sina fickor och plånböcker på naiva turisters "välvilja" att hjälpa.

Att jag säger som jag gör kan bero på att jag farit runt över i stort hela världen och studerat just hundhållning och det jag sett gör mig ännu mer kritisk och förskräckt men det är ett enkelt sätt.

Dra paralleller till mäniskorättsorganisationer, av varje given krona, hur mycket kommer fram? De som lyckas att ta sig hit? Hur mycket har det kostat? och vem tjänade på deras flykt? Dom som sitter kvar i flyktinglägrena, Mår dom bättre för att någon hade råd att ta sig därifrån, ger det dom större chanser att överleva?

Hjälp till själv hjälp.. GIVETVIS, men det löser inte problemen av att flytta en viss del hit, men det stillar samvetet för vissa som inte vill se de stora problemen

Hälsn. Freke

Medarbetare på Beroenden.ifokus & Brott.ifokus

Anmäl
2011-01-26 15:50 #19 av: Lenas-bus

18,Hur menar du att dom som är kvar får det sämre? för att man tar hit en hund?,ju flera som kommer hit måste ju underlätta för dom på djurhemmen där eftersom det blir mindre belastning.......förklara gärna jag hänger inte med i just det resonemanget.

Annars är jag helt med dig om att i vissa länder behövs det göras mera för dem på plats...

Anmäl
2011-01-26 16:28 #20 av: Freke

#19 Ska förklara hur jag menar.

Då det finns en massa olika varianter på djurhem i alla de olika länder världen över, och vissa mer oseriösa en andra.
Och tyärr är jag ganska krass med alldeles för realistisk, och när det finns pengar att tjäna, för det är inte gratis att ta hit en hund.

Så sålänge det finns pengar att tjäna kommer vissa att så göra, och om en hund kommer hit och dessa ägare till djurhem som är mindre nogräknade inser att om hundarna ser för taskiga ut så kommer dom att fortsätta att missköta fast... med fler hundar som kan gå på export.

Krasst räknat för farje hund som försvinner kommer tre nya, då vissa hem är tillika hundfabriker. se senaste stora skrällem med Julie Rescue och dom var definitivt inte först och inte heller värst.. Tyvärr är det en allt för stor sanning i det.

För det är alltid, för varje sätt det går att tjäna pengar kommer någon att försöka göra det.

Så mindre belastning ger i förlängningen mer hundar och mer problem.

Hälsn. Freke

Medarbetare på Beroenden.ifokus & Brott.ifokus

Anmäl
2011-01-26 16:47 #21 av: Lenas-bus

20,Då förstår jag bättre vad du menar,men visst finns seriösa sådana också även om man skulle önska att det fanns ännu flera.

Anmäl
2011-01-26 17:22 #22 av: Fridaaaa

bra artikel men hemsk att läsa. tex att dem säljs vid 4 veckors ålder och undernärda :( usch

 Medarbetare: rexkaniner, Support. Hundar

Min blogg Besök gärna! :D

Anmäl
2011-01-26 17:33 #23 av: twinkime

Jag tror som sagt att alla kan inte göra allt men alla kan göra nágot. deet gäller att tänka positivt och hjälpa till med det man kan.  Även om det är utomlands eller i Sverige kan man alltid hjälpa till pá ett eller annat sätt. Glad

Anmäl
2011-01-26 18:18 #24 av: Freke

#21 Klart det finns seriösa men dessa skuggas av de som är oseriösa, precis som med avel i hundvärlden..

 

Hälsn. Freke

Medarbetare på Beroenden.ifokus & Brott.ifokus

Anmäl
2011-01-26 19:00 #25 av: Lenas-bus

23,SantFlört

24,Jamen så är det ju med allt.

 

Anmäl
2011-09-10 13:26 #26 av: hbasauri

Hej!

 

Jag kommer från Peru och mycket du säger är inte rätt eller hel enkel misstolkas.

 

Anmäl
2011-09-10 13:36 #27 av: Hera

#26 Berätta gärna vilka saker du tycker strider mot din verklighet!

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2011-09-10 20:30 #28 av: [Zorita]

#20 Det är ju väldigt lätt att dra alla över en kam... Samma sak som för köp av hund gäller vid adoptering. Man måste hitta en seriös som inte gör det för att ta pengar i sin egen ficka. Det är ens ansvar oavsett vart hunden kommer ifrån. Det är oseriösa organisationer eller uppfödare som för in sjukdomar, så sluta dra de seriösa över samma kant.

Det stämmer inte att situationen blir värre för de hundar som redan är här. Det är en så stor skala på problemet. Om de inte kommer till en organisation som försöker omplacera blir de avlivade, flera tusen om året bara här på Costa del Sol. Och då pratar jag inte spruta hos veterinären, jag har hört hundarna skrika under gasningen och sen bolmar röken från deras krematorie. Det kostar mindre...

Organisationer jobbar mycket på hemmafronten också, och förra året fick äntligen spanien lagstiftningen på plats som ska hjälpa på problemet. Att puppy mills fortsätter fungera är snarare köparnas fel, inte de som städar upp efter att de tröttnat på hunden och slänger ut den.

Till frågan vad vi tänker? Konstig fråga, det är ju samma som för alla som skaffar hund. Svaret blir att man hittade den man ville ha. Ingen av de som adopterat jag känner har gjort det för att de tyckt synd om hunden. Sen tror jag de flesta bortser från vilket land hunden kommer ifrån när man hittat den rätta.

Anmäl
2011-12-07 21:03 #29 av: [Highonbluetomorrows]

Intressant läsning, hoppass fler kan fylla på med andra artiklar om "hundar i världen". Duktigt!

Anmäl
2011-12-08 15:24 #30 av: LindaBlue

I januari kommer det hit en liten tjej til oss från rumänien, och jag kan säga att den organisationen är definitivt inte ute efter att tjäna pengar! De räddar hundar från sk dödscamp, där hundarna får dö av "naturliga orsaker" såsom svält och törst, då staden tjänar av EU- pengar på detta. Hundarna köps ut från dessa koncentrationsläger (som har anställda vakter, så att ingen ska ta sig in till hundarna, ibland får någon gå in och ge dem mat och vatten!) av frivilligorganisationen, får vård, kastreras och sedan jobbar man för att hita ett hem till dem. När man har tillräckligt många fosterhem i ett land kör man dem dit, och i januari går det en transport till sverige och norge. 200 euro kostar det oss med transport, pass, vaccinationer och microchip, knappast något de tjänar pengar på...  Om någon är intresserad av att läsa mer om organisationen och deras arbete  kan man gå in på deras facebooksida: http://www.facebook.com/profile.php?id=100002180405288, och kolla igenom deras fotoalbum. Titta gärna extra på den här bilden, och säg att det är fel att adoptera från dessa länder.. http://www.facebook.com/photo.php?fbid=130040500411963&set=a.130040343745312.33665.10000218040528,

8&type=3&theater , jag håller visst med om att det finns många hundar i sverige som har det dåligt och behöver nya hem, men hundarna där nere dör en mycket plågsam död, och för varje hund som tas därifrån finns det plats för nya hos de lokala räddningsorganisationerna, som dessutom jobbar för att få genomföra program där alla gathundar kastreras, för att hjälpa på sikt. De har dessutom en "riktig" hemsida, men där är allt på rumänska: http://www.asociatiaador.ro/

Anmäl
2011-12-08 22:57 #31 av: Bruden-Mbuti

jag har en annan syn på hundlivet i olika latinamerikanska länder.

stor förändring är på gång.

hundarna håller på och bli mer å mer familjehundar. de får bo inne,de tränas att gå i koppel.löptikar hålls inomhus, hundarna får bra foder och blir utfodrade i köket.

första gångerna reagerade jag starkt på deras hundhavande och är glad över den förändring jag upplevt genom åren.

många utvandrade besöker sina hemländer, flyttar hem igen, stor turism osv har påverkat så hundsynen blivit bättre.

tjänstehundar får bättre å bättre utbildning. många hundförare inom tullen och polisen får åka utomlands och utbilda sej. många har varit här i sverige bla hos tullen och lärt sej hur de ska utbilda sina hundar.

många fattiga har hund, de syr söta halsband, koppel å kläder till sina hundar. de försöker ta efter det de ser i tidningar , på tv osv. de vill vara som västvärlden. de månar så gott de kan om sina hundar.

ett problem är att det finns mycket sjukdomar och ohyra som gjort att hundarna inte fått vara inomhus.

så alla hundar är inte sk gatuhundar,ovårdade,ouppfostrade,olydiga,äckliga osv osv. nä många å fler å fler är som hos oss svenskar.

en utveckling åt rätt håll Glad

jag har aldrig stött på hundproblem så som i norden med hundagresivitet. hundarna är hur tydliga som helst i sitt hundspråk och stora grupper kan leva i harmoni i byarna och städerna.

jag hoppas de inte får de hundproblem vi har i norden nu när de börjar använda koppel och förmänskliga sina hundar.

jag tror många hundproblem i norden beror på att hundarna som valpar och under uppväxten inte får lära sej ett bra hundspråk. kopplet, isolering osv hindrar dom.

Anmäl
2011-12-11 20:50 #32 av: valbal

Hum, jag kan hålla med i allt det ni säger att hundhållningen är usel på vissa ställen. Visst beror det på okunskap men också på ekonomin, hundar är lätta att tillgå och kan skaffas fram vart som helst. Du skriver att det inte finns hunddagis osv som finns i Sverige och även om det fanns skulle ingen "vanlig" människa ha råd med sånna grejer.Jag själv bor i Chile och här finns det mycket gatuhundar MEN jag har också märkt att de flesta hundar faktiskt tillhör människorna i området som de håller till. Alla hjälps till med att mata den osv och i utbyte vaktar den. Veterinärvård har vanliga människor inte råd med, men däremot finns det många kliniker som erbjuder gratis behandling två-tre gånger i veckan så vanliga människor också kan gå. Hundar som tillhör familjer bor ofta bara på gården och jag har sett en del hemska exempel på vanskötta hundar, och det är oförlåtligt...men jag har mer och mer sett folk som faktiskt tar sej tiden att rasta sina hundar och jag blir glad varje gång jag ser det, mer och mer folk har börjat köpa hundfoder till sina hundar istället för att bara ge de rester.Nu är Chile ganska rikt i jämförelse med just Peru, men det finns ändå hemska exempel kvar här också. Jag tror inte ALLA människor gör illa en hund för att vara elaka, okunskap och bristen på pengar är en farlig kombo.

Anmäl
2011-12-11 21:15 #33 av: [Forest]

fast inte tusan är det bra att hundar springer lösa och dessutom okastrerade blir många valpar som inte är direkt önskade alla gånger :S  Trevligt iaf att hundarna har hem och att de ahr skett förändringar.

Sophie-Medarbetare på pudel

Anmäl
2011-12-11 21:57 #34 av: valbal

jo men om du läste så skrev jag att alla inte har råd med att gå till veterinären. Hur tror du då att de ska kunna kastrera sina hundar? Och även de olika kommunerna här i chile försöker få fram med att kastrera många hundar. Fast tyvärr så är det ju biligare att bara avliva hundar i de olika kommunerna då man inte sätter en hunds liv i första hand som en människans liv tyvärr. hemskt men tyvärr så är det bara

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.